FACEBOOK

Mi újság? - Kásás Zoltán

Mi újság? - Kásás Zoltán
hozzászólás, 2013.07.16.

A közismert Aput eredetileg a junior válogatott mellett végzendő csapatvezetői munkáról akartuk kérdezni, de gyorsan kiderült, hogy ez a megbízatás időben egybeesik egy még sokkal jelentősebb új feladattal.

KÁSÁS ZOLTÁN a vlv-nek:

- Az edzőképzés a TF-től a szövetség égisze alá kerülne, s én lennék a vezetője. Négy féléves, fizetős képzésről van szó, a kluboknak meg kell majd előlegezni a pénzt, ami azonban a TAO révén visszakapnak. A LEN-nel is beszéltünk, valószínűleg általuk is elfogadott licences lesz a képzés, hasonló ahhoz, amit a kézilabdások már megvalósítottak. Szeretnénk szeptemberben elindítani.

- Mégis, milyen stádiumban vannak az előkészületek?

- Most jelentettük be kedden az elnökségi ülésen, s a többiek részéről is pozitív volt a visszhang. Az egész egyébként abból indult ki, hogy a TF megváltoztatta a szisztémát, mi még szakedzőként négy évig tanultunk ott, de most három évig testnevelőit kell végezni, aztán két év jön még mint vízilabda szakedzői. Na most a három év testnevelőit nem sokan akarják elvégezni. Erre mondják, hogy azért megnéznék Merész Bandit az ugrószekrényen, vagy saslengésben. Tehát, hogy ez a része teljesen felesleges. Dénes ötlete volt, hogy ebbe az irányba induljunk el, szaktanárokat hívunk majd a TF-től és természetesen nem én egyedül viszem majd a vízilabdát, mindig meghívok edzőket, Dénest, Tibit, Horest, kapusokat, kapusedzőket, hogy nagyon-nagyon komplett képzést tudjunk adni.

- És lesz valamilyen akkreditációs folyamat, hogy a minisztérium elismerje a képzést?

- Itt tulajdonképpen a Magyar Olimpiai Bizottság elismerése kell, úgyhogy Dénes ez ügyben már beszélt is Fábián Lacival (a MOB sportigazgatójával - a szerk.). Továbbá ha meg tudjuk szerezni a LEN hozzájárulását, az nagyon emelné a képzés értékét, színvonalát.

- Sok sikert a szervezéshez. És akkor beszéljünk a juniorok melletti csapatvezetői feladatról.

- Hores olyan valakit keresett, aki ismeri a nemzetközi vezetést, tárgyalóképes és esetleg több fronton is tudja segíteni a munkáját. Én már igent mondtam neki, Dénes is jóváhagyta azzal a feltétellel, hogy nem ütközhet az edzőképzés előkészületeivel, mert azért az ügyben sok munka van, annak ellenére, hogy levelező képzést tervezünk, minden hónapban egy hosszú konzultációs nappal. A csapatvezetői munkát egyébként nagyon szívesen vállaltam, érdekel az utánpótlás, s igazából nekem az volt a fontos, hogy ne menjek külföldre, mert azt nem akartam már.

- Mi lesz a feladatod csapatvezetőként?

- Minden, ami ezzel a poszttal jár. Egy pár éve foglalkozom a vízilabdával, nem érhet meglepetés, bármilyen technikai feladatról van szó. Természetesen nem a kispadon ülök és nem tartok edzéseket, de ha kell, szívesen vállalom, hogy külön foglalkozom egy-egy fiatallal, biztos, hogy többféle módon is tudok segíteni.

- Hogy látod a fiatalokat, mennyire ismered őket?

- Nem ismerem őket, éppen ezért nagyon örülök ennek a feladatnak. Egyszer-egyszer lementem az edzésükre, sőt, akkor is ott voltam, amikor Hores elkezdett dolgozni és 60 gyereket kipróbált, ennek most már két éve. Tehát igazából kapcsolatban voltunk, s most nekem azért is jön jól ez a feladat, mert az edzőképzés szempontjából is értékelni tudom a jelenlegi helyzetet, azt, hogy mit tudnak és hogy mit nem tudnak a fiatalok. Nyilvánvaló, hogy nagyon keményen és szorgalmasan dolgoznak, s egyelőre Hores véleményére tudok hagyatkozni, ő azt mondta, hogy van még azért bepótolni való. Az biztos, hogy az ő eddigi munkájuknak már látszik az eredménye. Az U18-as válogatott a vb-n ezüstérmes lett, sőt, sokak szerint elvették tőlük az aranyat, de hát ott vannak, csak visszaküzdöttük magunkat. Függetlenül attól, hogy a szombathelyi vb-n milyen lesz az eredmény, mióta ők dolgoznak, nagyon szisztematikus munkát végezve, azért láthatóan megmozdult valami.

- Köszönöm a tájékoztatást és mindkét funkciódban sok sikert kívánok!