FACEBOOK

Universiade: döntőben a magyar válogatott!

Universiade: döntőben a magyar válogatott!
hozzászólás, 2013.07.15.

Az elődöntőben magabiztos győzelmet aratott Universiade-válogatottunk Olaszország felett és így szerdán, magyar idő szerint 11 órakor döntőt játszik Kazanyban, az egyetemi és főiskolai világjátékokon. Az ellenfél a házigazda orosz válogatott lesz, amely 12:11-re legyőzte a szerbeket.

Universiade, Kazany (Oroszország)

A férfi vízilabdatorna elődöntője:


Olaszország-Magyarország 9:11 (2:3, 1:3, 2:3, 4:2)
Olaszország: Vassallo, Damonte 4, Di Somma, Lanzoni, Coppoli, Steardo, Marziali 1, Gitto 2, Mandolini, Bini 1, Di Fulvio 1. Szövetségi kapitány: Maurizio Mirarchi
Magyarország: Bisztritsányi, Korényi, Szentesi, Halek, Szécsi D. 1, Kovács G. 1, Mezei, Tóth M., Erdélyi 2, Juhász 3, Chilkó, Somogyi 4. Szövetségi kapitány: Vincze Balázs

A mérkőzés alakulása:

0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3/ 2:4, 2:5, 3:5, 3:6// 3:7, 4:7, 4:8, 5:8, 5:9/ 5:10, 6:10, 7:10, 8:10, 8:11, 9:11

A döntő szerdán, magyar idő szerint 11 órakor lesz, ellenfelünk a házigazda Oroszország. Az oroszokkal egy csoportban voltunk, s egygólos vereséget szenvedtünk tőlük. Itt a lehetőség a visszavágásra.

VLV-VIDEÓK:


Juhász első gólja


Somogyi harmadik gólja


Erdélyi ötméteresgólja

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:


- Három negyedig tökéletesen játszottunk, fokozatosan léptünk el az ellenféltől, remek volt a védekezésünk hat hat ellen és hátrányban is. Inkább a támadójáték akadozott egy kicsit, talán hamarabb vezethettünk volna több góllal, de nyilván a koncentrált védekezés a támadásból is vesz el energiát. Szerencsére a negyedik negyed elejére megnyugtató, ötgólos előnyre sikerült szert tenni, amikor - ahogy az várható volt - az olaszok játékstílust váltottak és mindent egy lapra tettek fel. Ezt a helyzetet talán most kicsit nyugodtabban kezeltük, mint tettük azt a negyeddöntőben, az amerikaiak ellen. És mivel ez az amerikainál jobb csapat volt, így az eredményben a különbség csökkent, de az a lényeg, hogy nem is egyet, hanem két gólt meg tudtunk tartani a végére.

- Hogy látod, ez a győzelem lelkileg, pszichésen ad-e további erőt a fiúknak?

- Szerintem az egész sorozaton folyamatosan javul a teljesítmény, egyre dominánsabb mentális és taktikai erőt sugározva játszunk, nyilván majd holnapután derül ki, hogy ez egy felnőtt orosz válogatott ellen, itt Kazanyban mire lesz elegendő. Mindenesetre nem értük még el azt az eredményt, amiért idejöttünk.

- Többen is kiemelték a játékosok közül a mai taktikád sikerességét, szerepét a győzelemben: minél több kiállítást kicsikarni az ellenfél kapuja előtt... Te hogy értékeled, jól megcsinálták?

- Igen, jól megcsinálták. Ezt a harmadik negyed közepéig alkalmaztuk. Mindig nagyon nehéz eldönteni, hogy meddig célszerű használni ezt a módszert. Aki engem ismer, játszott nálam és gondolom, hogy az edző kollégák is tudják, hogy nem most alkalmaztuk először, de én úgy gondolom, hogy ezen a mai mérkőzésen bevált, jó volt, és várható, hogy a rendkívül gyors oroszok ellen is próbálkozunk majd ilyesmivel és még sok minden mással is.

- Ki tudsz találni valamit speciálisan az oroszok ellen?

- Természetesen alaposan megnézzük most a játékunkat, hogy milyen hibákat követtünk el, megnézzük majd az oroszokat is. Azt is, amit mi játszottunk velük, meg a szerbek elleni mai elődöntőjüket. Természetesen nem fogjuk túlterhelni a játékosok fejét, Becsey Petivel a mi feladatunk lesz, hogy a videóanyagból azt játsszuk le a játékosoknak, ami elengedhetetlen. Nyilván szeretnénk, ha ezek az információk  úgy csapódnának le a játékosokban, hogy a megfelelő időben, a megfelelő helyen a megfelelő módon alkalmazzák.

- Jó felkészülést kívánok a szerdai döntőre!


SOMOGYI BALÁZS a vlv-nek:

- Tényleg nehéz mérkőzés volt, igazi elődöntő-feelingje volt a dolognak. Úgy gondolom, hogy végig kézben tartottuk a meccset, igazi csapatként játszottunk, mindenki "bele rakta" azt, ami a feladata volt.

- Amennyire követni lehetett innen a meccset, csak az első negyed volt fordulatos - igaz, az nagyon. Utána magabiztosnak tűnt, ahogy megnyertétek.

- Az eleje tényleg egy kicsit brusztos volt, felvettük a kesztyűt, kicsit keménnyé, durvává alakult a meccs, de hát azért ez egy elődöntő volt, nem is lehetett másra számítani. Az igazság az, hogy egy kis szerencsénk is volt, mert egy-két lövés blokkról pattant be, de mindig annak a csapatnak van szerencséje, amelyik többet tesz érte. Ez ma is bebizonyosodott, tettünk azért, hogy szerencsénk legyen, ezért alakult így.

- Nem telt el sok idő a meccs óta, de már mindenütt beszélnek egy legendás gólról, ami a félpályáról esett... Elmeséled?

- Hozzá tartozik, hogy felúszás közben cseréltünk, Balázs engem küldött be. Épphogy felértem a támadáshoz, nem jöttek ki rám, hiszen még csak a félpályánál voltam. Már lejáróban volt a támadóidőnk, gondoltam, megpróbálok lőni egy szögletet, de úgy sikerült, hogy a kapus kezéről bepattant a labda, úgyhogy több lett belőle, mint amire számítani lehetett...

- Ez milyen állásnál történt?

- Ezzel lett 9:5.

- Akkor úgy gondolom, hogy elégedett lehetsz a mai nappal...

- Igen. Négy gólt lőni egy elődöntőben - ez mindig jó érzés, sajnos ritkán adatik meg az embernek ilyen élmény.

- Mi várható szerdán?

- Nem fog minket meglepetésként érni az orosz csapat játéka, hiszen a csoportban már találkoztunk velük. Akkor egy góllal alulmaradtunk, de szerintem azóta a csapatjátékunk nagyon sokat fejődött és az egyéni képességek is hatékonyabban szolgálják a csapatérdeket. Úgy gondolom, hogy mindenki sokkal jobb állapotban van, mint annál a csoportmeccsnél volt. Egyre jobban összeállunk, úgyhogy én bizakodó vagyok.


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Egy nagyon kemény meccset játszottunk, szerencsére a harmadik negyed végére elég nagy előnyt sikerült szereznünk, ami egy gyengébb utolsó negyed produkálásával is elégnek bizonyult. Kiemelném az "idősebb" játékosokat, végig a hátukon vitték a csapatot. Somogyi Balázsnak félpályáról is sikerült betalálnia. Úgy gondolom, hogy jól betartottuk az edzői utasításokat és megvalósítottuk a Balázs által kitalált taktikát!! Mindenki kivette a részét a győzelemből, voltak akik gólokkal, voltak, akik a mezőnymunkájukkal. És persze Bisztritsányi is szenzációs teljesítményt nyújtott a kapuban. Gratulálok a csapatnak, nagyon jól játszottunk csapatként és még mindig vannak olyan dolgok, amiket nem vetettünk be, szóval nagyon várjuk már a döntőt. Ma este még lehet örülni, holnap reggeltől viszont csak "előre szabad gondolkodni", a célunk egyértelmű.

- Mi a helyzet a kezeddel? Hogy funkcionál, mennyire zavar, van-e fájdalom?

- Jól van, nagyon szépen gyógyul, már nincsen úgy szétnyílva közel sem, mint két napja. Be van kötve meccs közben, annyiban zavar csak, hogy figyelnem kell egy picit, hogy ne tudjanak ráfogni, de egyébként a játék többi részében abszolút nem érzem, hogy hátráltatna.


JUHÁSZ ZSOLT a vlv-nek:

- Nagyon kemény meccs volt, "klasszikus olasz mérkőzés", színházzal, hisztivel, veszekedéssel, de azt gondolom, hogy három negyeden át kézben tartottuk a játékot. Nagyon jól felkészültünk belőlük, videóztunk, nem is keveset. Már 10:5 is volt az eredményjelzőn, utána viszont nem azt csináltuk, amit addig és feljöttek két gólra, 10:8-ra, majd 11:9-nél is támadtak, de úgy gondolom, hogy jobbak voltunk ma annyival, hogy a kisebb kiengedés ne üssön vissza.

- Az oroszokat meg tudjátok verni?

- Most beszéltünk éppen arról, hogy mindkét fronton, tehát a lányoknál is orosz-magyar döntő lesz. A szerb-orosz elődöntőt nézve azt mondom, az oroszok nem jobbak, mint a szerbek, de a hazai pálya nagyon sokat számított, számít. Hihetetlen nyomasztó a fölényük az egész Universiadén, az összes sportot tekintve.

Azt gondolom, hogy meg fogják kapni a hazai pályát, de nekünk ezzel nem kell foglalkozni, mert lesznek lehetőségeink, azokkal kell élni, illetve az emberhátrányokat minél nagyobb arányban kivédekezni. Az oroszoknál a kecskeméti magyar-orosz Világliga-meccshez képest egyetlen helyen játszik más ember, kapusposzton, egyébként ez a teljes felnőtt válogatottjuk. Nagyon erősek, de mikor mutassuk meg, hogy mit tudunk, ha nem egy ilyen esemény döntőjében?!


BISZTRITSÁNYI DÁVID a vlv-nek:

- Az első három negyed elöl is és hátul is tökéletes volt. Jó, olyan nincs, hogy tökéletes, akkor azt mondom, hogy majdnem tökéletes volt. Nagyon nagy százalékban meg tudtuk azt valósítani, amit Balázs és Peti elképzeltek, kiváló ütemű emberhátrányokat generáltunk, tehát kifejezetten a visszaúszásoknál próbáltuk "kierőszakolni", hogy állítsanak ki tőlünk játékost és így 8-10 másodperc alatt kelljen belőni nekik a fórokat - ez nem is sikerült nekik. Ez Balázsnak, az ő csapatainak egy nagyon jó fegyvere, most is bevált. Szóval három-három és fél negyedig nagyon jól ment, utána  kicsit túlságosan megnyugodtunk, kaptunk gólt lefordulásból, buta szabaddobás-szituációból, ami egyébként mindig benne lehet a játékban. Nem lehet egy négyszer nyolc perces meccset teljesen tökéletesen végigjátszani. Hál, istennek, ez most nem került nekünk semmibe.

- Az oroszok ellen mire számítasz?

- Fizikailag erősek, jó lábtempójuk van, erősen lőnek kapura, remek centerük van, de mindenképpen verhetőek. Azt gondolom, hogy ha mi a csoportmérkőzésen kiadunk magunkból legalább 80 százalékot, akkor az is meglett volna. Szerencsésen alakult a sorsunk, hogy könnyebb ágra kerültünk és most játszhatunk velük egy visszavágót.

- ... aminek a végén...

- …természetesen Magyarország győz. Ugyanúgy, ahogy a lányok, akiknek a meccsére holnap mindannyian kimegyünk drukkolni! Eddig is ott voltunk minden mérkőzésükön, amin csak lehetett. Voltunk a kosaras lányokén is, rendkívül összetartó itt a magyar küldöttség, főleg a csapatsportokban és ez nagyon jó dolog!


TÓTH MÁRTON a vlv-nek:

- Borzasztóan örülök, hogy újra döntőt játszom, mert már nagyon rég volt ilyen. Nagyon szép úton haladunk előre, napról napra fejlődik  a csapat és azt szeretném kiemelni, hogy mindig van olyan játékos, aki a vállára veszi a terheket, viszi magával a többieket és szerintem ez ennek a válogatottnak a legnagyobb erőssége. Ami a mai meccset illeti, a legjobban az működött, ahogy a kiállításokat "elosztottuk". Ennek köszönhetően mindenki végigjátszhatta a mérkőzést. Az ellenfél kapuja előtt csináltunk szándékosan kiállításokat és ez nagyon jól működött, úgyhogy le a kalappal a fiúk előtt!

- Akkor ez tulajdonképpen egy komoly taktikai győzelem is volt.

- Balázs nagyon jól felkészített minket az olaszokból, a kitalált taktikája pedig remekül működött. Három negyedig  szinte tökéletesen, utána talán tudat alatt kicsit kiengedtünk, amiatt lett egy picit izgalmasabb, de átlendültünk ezen az időszakon is.

- Mi várható az oroszok ellen?

- Nehéz lesz. A csoportban nagyon jó mérkőzést játszottunk velük és arra lehet építeni. Szerintem nekünk több tartalékunk maradt az után a mérkőzés után, mint nekik. Nagyon jó centerük van és nagyon jó lövőjük, mindenképpen egy remek csapat. Tudatos taktikával, az okos magyar vízilabdával meg fogjuk tudni őket verni. Én nem szeretnék megállni az ezüstéremnél, de senki se ebből a csapatból!


A nap további eredményei:

Belgium-Kanada 12:15 (1:4, 2:3, 3:3, 6:5) - a 11-12. helyért

Montenegró-Grúzia 17:2 (5:1, 3:0, 5:1, 4:0) - a 9-10. helyért

Ausztrália-USA 8:11 (0:2, 2:3, 2:3, 4:3) - az 5-8. helyért

Japán-Brazília 12:9 (2:3, 4:1, 4:3, 2:2) - az 5-8. helyért

A másik elődöntő:

Szerbia-Oroszország 11:12 (5:3, 1:6, 2:2, 3:1)
G.: Dedovics, Rasovics 4-4, Popovics, Asanovics, Vapenski, ill. Rizov-Alejnicsev 5, Latipov 2, Liszunov, Nagajev, Asajev, Timakov, Ogyincov