FACEBOOK

Universiade: Japán-Magyarország 10:13

Universiade: Japán-Magyarország 10:13
hozzászólás, 2013.07.11.

Csoportmásodik lett a magyar válogatott az Universiadén, miután a japánokat rendkívül izgalmas, fordulatos meccsen, többször is hátrányból fordítva három góllal legyőzte. Vincze Balázs, Tóth Márton, Juhász Zsolt és Erdélyi Balázs a vlv-nek:

Universiade, vízilabdatorna, Kazany (Oroszország)

Csoportkör, ötödik forduló


Japán-Magyarország 10:13 (2:1, 1:4, 5:6, 2:2)
G.: Tóth M. 4, Juhász 3, Mezei 2, Korényi, Somogyi, Kovács G., Halek

A mérkőzés alakulása:

1:0, 2:0, 2:1/ 2:2, 2:3, 2:4, 3:4, 3:5// 4:5, 4:6, 5:6, 6:6, 7:6, 7:7, 8:7, 8:8, 8:9, 8:10, 8:11/ 9:11, 9:12, 10:12, 10:13

A meccsen Erdélyi Balázs kézsérülést szenvedett. Az esti röntgen nem mutatott ki törést, mély sebe viszont kellemetlen, pénteken nem edz a többiekkel, de a szombati negyeddöntőben már játszani szeretne.

TÓTH MÁRTON a vlv-nek:

- Nagyon-nagyon nehéz mérkőzés volt, csak gratulálni tudok a csapatnak. 2:0-ra vezettek a japánok, onnan fordítottuk meg. Aprítottuk rendesen az ellenfelet, fizikálisan föléjük nőttünk, de ennek lett egy sajnálatos következménye, Erdélyi Balázs kézsérülése. Nagyon nagy győzelem volt ez, mert ilyen vízilabdával európai csapat nem nagyon szokott találkozni, ide-oda úsztak, tényleg, le a kalappal a csapat előtt, mindenki nagyon jól helytállt.

- Hogy lett ennyire fordulatos a meccs? A japánok többször is visszavették tőletek a vezetést.

- Zsinórban három ötméterest ítéltek ellenünk, ráadásul ugyanolyan szituációkban: a kiállított játékosunk próbált kiúszni, de egy japán nem hagyta, "beleakadt", kisebb dulakodás alakult ki és jött az ötméteres... Ezek az ítéletek tartották meccsben őket, de mutatja a csapat erejét, hogy ott sem vesztettük el a fejünket, hanem mentünk tovább. És végül gratulálok Juhász Zsoltnak a teljesítményéhez és át is adom neki a telefont!


JUHÁSZ ZSOLT a vlv-nek:

-  Pont ezen gondolkodtam, hogy életem utolsó válogatott meccseinek egyikén sikerült olyan teljesítményt nyújtanom, hogy nyilatkozhatok az általam annyira szeretett vlv-nek! :-)

- Számunkra megtiszteltetés... Mesélj a meccsről, gratulálok a győzelemhez és a három gólodhoz is!

- Köszönjük szépen! Nem volt egyszerű, mert szerintem semmihez nem lehet  hasonlítani az ő játékrendszerüket. Nekem egyébként nem unszimpatikus, különböznek, kicsit furcsa a játékuk, kellemetlen. Rendkívül szokatlan volt számomra, hogy velem azonos méretűek az ellenfeleim, 1.50-es emberek ellen küzdöttem, szinte  mindenki akkora volt, mint én! :-)

- :-) Hihetetlenül fordulatos volt ez a meccs!

- Igen, 2:0-ra vezettek, utána úgy éreztem, hogy megfogtuk őket, már 6:4 is volt nekünk, utána viszont  két perc alatt fordítottak 7:6-ra. Nem mondom azt, hogy a bírók velük voltak, de azért az látszott, hogy kifejezett szándék az ázsiai póló felzárkóztatása, lehet, hogy a sportág jövőjét tartják szem előtt ezzel. A meccs végét így is kézben tartottuk.

- Az Egyesült Államok következik az elődöntőbe jutásért...

- Igen. Ismerjük őket, mert egy hetet edzőtáboroztak Magyarországon közvetlenül az Universiade előtt. Játszottunk velük négy-öt alkalommal, mindig megvertük őket, sőt, a hivatalos meccsen még Tóth Marci és Somogyi Balázs nem is szerepelt, de ez nem altat el minket. Balázs felemlítette az 1954-es labdarúgó vb-döntőt. Akkor Puskás Öcsi bácsiék a csoportmeccsen nagyon megverték a németeket és aztán a döntőben kikaptak tőlük 3:2-re. Nagyon nem szeretnénk, hogy hasonló módon kiénekeljék a sajtot a szánkból! Egy jó edzőpáros által irányított jó csapatuk van az amerikaiaknak, megizzasztották a szerbeket és megverték Montenegrót, felkészülünk ellenük.


VINCZE BALÁZS Universiade-szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Hiába beszéltük meg, hogy mi várható ezen a mérkőzésen, hiszen teljesen más vízilabdát játszanak a japánok, mint bárki más a világon, a játékukat csak "kívülről", képernyőről tudtuk elemezni, a fizikai valóságban nem. Erre kellett néhány perc, ami alatt kétgólos előnyre tettek szert. Akkor egy sorcserével észhez tértünk és elkezdtük azt játszani, amit korábban, a várható lehetőségeket átgondolva megbeszéltünk. Aztán megint jött egy hullámvölgy, s azt is meg kell említenem, hogy gyakorlatilag folyamatos bírói nyomást is el kellett viselnünk. A harmadik negyedben kétgólos vezetésünknél pillanatok alatt három ötméteressel fordítottak a japánok s nagy szerencse volt, hogy a kipontozódások ellenére a többiek állták a sarat. Egy összecsapásnál Erdélyi Balázs keze megsérült, ő is harcképtelen volt néhány percig. Sikerült fordítani, védekezést váltottunk, visszajöttünk zónába, hogy semmilyen esélye ne legyen belenyúlni a meccsbe. Jó védekezéssel, blokkokkal, Bisztritsányi védéseivel és a határozottabb támadójátékkal végül meg tudtuk szerezni a győzelmet.

- Mi van Erdélyi Balázs kezével, van-e már diagnózis?

- Még nincs, most vannak röntgenen az orvossal, tartok tőle, hogy itt már nem játszhat, nagyon megdagadt a jobb kezének középső ujja. Reméljük, nincs eltörve, de akkor is nehéz lesz őt harcképes állapotba honi. Természetesen nem adjuk fel, ahogy Varga Dani esetében sem adták fel...

- Az Egyesült Államok jön... Már azt is tudom, hogy az 54-es labdarúgó vb-döntővel példálóztál a fiúknak: nem szabad elaludni, hiába jobb a csapatunk...

- Igen, ezt még Budapesten, a születésnapomon velük lejátszott edzőmérkőzés után mondtam. Számítottam arra, hogy egy fontos, egyenes kieséses szakaszban is találkozunk az amerikaiakkal és már akkor jeleztem, hogy ez esetben nagyon oda kell figyelni, az egy más mérkőzés lesz, más bírókkal. Szerencsére  ma megtapasztaltuk azt, hogy komoly nyomás ellenére is lehet nyerni, ha azt játsszuk, amit megbeszéltünk. Nem tudom azt mondani, hogy jó, azt se hogy nem jó. Jön egy szabadnap, lesz egy vízi és egy kondiedzésünk, közben Becsey Petivel és Vári Attilával, aki rengeteget segít nekünk, ő veszi fel videóra a mérkőzéseinket, tehát velük az itt rögzített amerikai mérkőzésekből összeállítunk egy olyan anyagot, aminek segítségével nagyjából fel tudunk készülni. De ugye a meccsen az dönt majd, hogy mennyire tudjuk megvalósítani az elképzeléseinket, és képesek leszünk-e reagálni az amerikaiak húzásaira.


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Tényleg ugyanolyan gátlástalan játékot játszottak ellenünk, mint az előző ellenfeleikkel szemben, amit láttunk is a videókon. Rendszeresen kiálltak vonalba, hogy ne tudjunk a labdával passzolgatni, ezzel elég messzire kinn is tartottak a kapujuktól, nálunk pedig ez egy kis káoszt okozott, amit egy-egy egyéni akcióval sikerült feltörnünk végül. Volt jó pár lefordulásuk, amit direkt kiemelt Balázs, hogy figyeljünk ezekre, de még így is sikerült megúszniuk egy párszor, kihasználva a mi bizonytalanságunkat. Szerencsére a végén nekünk sikerült kijönni jobban a nagy káoszból, így már biztosan a nyolc között tudhatjuk magunkat, és úgy gondolom, hogy a lehető legjobb ellenfelet kaptuk a négy közé jutásért azok közül akiket kaphattunk volna.

- Hogy történt a sérülés?

- Egy elvesztett labda után visszaúszásnál valahogy alám akart kerülni a srác, összeakadtunk... A játékot mindenképpen tervezem az amerikaiak ellen, holnap pihenek, nem edzem a csapattal, addig is hadd gyógyuljon a seb, de minden tőlem telhetőt megteszek, hogy szombatra jó legyen a kezem.

- Jobbulást!


Csapatunk szombaton, magyar idő szerint 15 órakor az Egyesült Államokkal (a másik csoport harmadik helyezettjével) játszik a legjobb négy közé jutásért. (Győzelem esetén szinte biztos, hogy Olaszország lesz az ellenfél az elődöntőben.)


A nap további eredményei:

A csoport

Ausztrália-Kanada 20:3 (4:0, 5:3, 2:0, 9:0)
Oroszország-Grúzia 21:3 (6:1, 4:0, 5:2, 6:09

Az A csoport végeredménye:

1. Oroszország 10,
2. Magyarország 8,
3. Japán 6,
4. Ausztrália 4,
5. Kanada 2,
6. Grúzia 0 pont


B csoport

Szerbia-Belgium 22:2 (6:0, 5:1, 4:1, 7:0)
Brazília-Montenegró 7:6 (2:2, 3:2, 1:2, 1:0)
USA-Olaszország 6:7 (1:2, 1:3, 2:2, 2:0)

A B csoport végeredménye:

1. Olaszország 8,
2. Szerbia 8,
3. USA 5,
4. Brazília 5,
5. Montenegró 4,
6. Belgium 0 pont