FACEBOOK

Nekilendült a LEN

Nekilendült a LEN
hozzászólás, 2013.06.01.

Új javaslattal állt elő a LEN az európai nemzetközi klubtorna lebonyolítása ügyében. A belgrádi BL final four alkalmával tartott megbeszélésen Kemény Dénes, Salamon Ferenc és Gergely István képviselte a magyar érdekeket.

Azt eddig is tudtuk, hogy a hazai klubok elégedetlenek a LEN által szervezett klubtornák lebonyolítási rendszerével, azt rendkívül költségesnek, sok esetben pazarlónak tartották. Részben ennek volt köszönhető, hogy az elmúlt években mozgolódás indult meg, a vezető klubok felvették egymással a kapcsolatot, és tapogatozó lépéseket tettek egy új, kontinentális szuperbajnokság megszervezésére.

Az ötlet - enyhén szólva - nem nyerte el a LEN tetszését, nemhogy jóváhagyásukat nem adták a kezdeményezéshez, hanem kifejezetten "hatósági eszközökkel" léptek fel, s előbb figyelmeztették, majd megbüntették a kezdeményezés élére álló horvát szövetségi elnököt. Részben az európai szövetség merev, megújulásra és mások érdekeinek figyelembe vételére képtelen magatartása miatt vonult ki a vízilabda támogatásából Gabriele Volpi, a Pro Reccót finanszírozó olasz üzletember.

A Bajnokok Ligája idei versenysorozata minden idők legalacsonyabb presztízsű nemzetközi tornája lett, amelyben nem vett részt az előző évi final four egyetlen szereplője sem.

A visszalépések oka részben az volt, hogy a részvétel költségei elszálltak, a válság, a vízilabdasport általános hanyatlása, a nézőszám csökkenése, a tévéközvetítések elmaradása mind együtt vezetett oda, hogy a LEN belátta, kénytelen váltani, s az eddig megakadályozott reform élére állni. Most egyszeriben kiderült, hogy ők is elégedetlenek a sportág marketingjével, a tévéközvetítések alacsony számával és azzal, hogy túl drága az eddigi versenyrendszer működtetése.

Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk LEN-vezetői nyilatkozatokat olasz honlapokon, miszerint tarthatatlan a lebonyolítási rend költségessége (mintha nem ők kényszerítenék a klubokra az extra kiadásokat, például a játékvezetők fuvaroztatását a fél kontinensen át).

Kilátásba helyezték egy új versenystruktúra bevezetését, amelynek első verzióját szombaton Belgrádban tárták az érintett szövetségi és klubvezetők elé.

A belgrádi BL final four miatt rengeteg klubvezető utazott a szerb fővárosba, ezt az alkalmat használták fel a LEN illetékesei az első, informális tárgyalásra. A magyar klubok érdekeik képviseletével Kemény Dénes szövetségi elnököt bízták meg, részt vett még a megbeszélésen Salamon Ferenc és Gergely István is.

A vlv úgy értesült, hogy a LEN elképzelése az új BL-ről egy öt fázisból álló tornarendszert tartalmaz, amelynek utolsó szakasza csírája lehet egy igazi kontinentális bajnokságnak.

A kvalifikációs kör négy csoportban zajlana, mindenhonnan ez első kettő jutna tovább a második körbe, ahol nyolc kiemelt csapat várná őket. Az újabb négy négytagú csoportból szintén a legjobb kettő menne tovább, a csoportharmadik az Eurokupában folytathatná. (Eddig a meccsek tornarendszerben zajlanának, tehát nem oda-visszavágós alapon.)

A harmadik fázisban párok küzdenek meg két meccsen a továbbjutásért, méghozzá úgy, hogy csoportelsőt csoportmásodikhoz sorsolnak.

Az így továbbjutó négy csapat kerül össze nyolc "szuperkiemelt" klubbal, akik csak most kapcsolódnak be a küzdelmekbe.

És az igazi újítás most következne.

A 12 csapatot ugyanis két hatos csoportba osztják majd és hagyományos bajnoki küzdelem kezdődik a csoportokon belül, tehát oda-visszavágós alapon játszik mindenki mindenkivel, ami összesen 10 meccset jelent minden csapat számára.

A végső finálé hat csapatos lenne. A csoportelsőként érkezők közvetlenül az elődöntőbe kerülnének, ellenfelük egy csoportmásodik és egy csoportharmadik küzdelmének győztese lenne. A "final six" így három napig tartana.

Az Eurokupa első selejtezőkörében nyolc tornát rendeznek majd, mindenhonnan ketten juthatnak tovább. A második fázisban a BL első és második selejtezőköréből csatlakozik hozzájuk 4 + 4 csapat.

A nyolcaddöntők 16 csapatát már párokba sorsolják - a magasabb helyen végzettek alacsonyabb helyen bekerültekkel küzdenek meg, oda-visszavágós alapon. Innentől kezdve a megszokott módon, egyenes kieséses rendszerben zajlik majd a küzdelem, egészen a döntőig.

A LEN most a klubok véleményét igyekszik megtudni erről az elképzelésről, s ezt követően folytatódik a jövő évi nemzetközi klubtornák előkészítése.

8 régi hozzászólás

szamárhegy hozzászólása
2013.06.02. 22:51

B(régi) , Az Egerre gondoltam, ezt ők felvállalták kifelé is.

B (régi) hozzászólása
2013.06.02. 20:09

Szerintem is látványosabbá, a közönség (ezáltal a média és a szponzorok) számára vonzóbbá kell tenni a vízilabdát. Ezen a BL lebonyolítási rendjének változtatása nem segít, de oldhatja a LEN és a klubok között kialakult feszültséget. Szamárhegy 4. pontjához annyit, hogy a Vasas nem másodrendűnek sorolta be a BL-t, hanem spórolt 12 millió forintot a visszalépéssel. Ez is mindössze a Vasashoz méltatlan bajnoki negyedik hely megszerzésére képes csapat fenntartását tette lehetővé. Ha elindult volna a Vasas a BL-ben, most előfordulhatna, hogy néhány játékos néhány havi fizetésével tartozna a klub, ami a Vasasra egyáltalán nem jellemző, és ezt a \"megoldást\" nem is szabad átvenni más kluboktól.

lucky hozzászólása
lucky39413
2013.06.02. 17:33

Nemcsak a kupákban kellene valamit tenni, hanem (ahogy itt alattam is utaltak rá), hogy a szabályváltoztatásban és a világ egyre több helyén kell (kellene ) meghonosítani a professzionális vízilabdát. Félek, hogy előbb vagy utóbb a vízilabda is hasonló helyzetbe fog kerülni mint most a birkózás, hogy az (olimpiai) létért fog küzdeni.

szamárhegy hozzászólása
2013.06.02. 14:00

A vízilabda nagy bajban van: 1. A legeredményesebb ország bajnoksága is érdektelen nézői szempontból. 2. A legnagyobb presztízsű klubtorna fináléja a Final Four általában csak a résztvevő csapatokat érdekli. 3. Az oly sokat emlegetett sportág legsikeresebb országában, Magyarországon évek óta nem közvetítik a Final Fourt, az idei döntőről egy-két szak weboldal tudósított, a leglátogatottabb sportoldal elintézte egy 5 perces gyorshírrel, ennyi a csúcs tornáról.. 3. A legjobb klubok is recsegnek-ropognak anyagilag, egyik évről a másikra keletkeznek és esnek szét top csapatok. 4. A válságra belterjes, lokális megoldásokkal reagálnak az érdekeltek, nálunk pl. úgy, hogy egyik nagy csapatunk másodrendű fontosságúnak sorolta be a BL-t. 5. A magyar bajnokság csúcs mérkőzésein 2-3 alkalommal ha előfordult 1.000 körüli néző, miközben az osztrák jégkorong ligában már 3-4000-es ÁTLAG nézőszám a cél, a KHL-ben pedig beugró egy 10.000-es jégstadion.... 6. A magyarok, délszlávok viszik a prímet ebben a sportban, a sportág válsága évtizede napirenden van, közben több évtizede alibiző olasz öreguraktól várjuk a sportág megújítását...

bezanne hozzászólása
bezanne39406
2013.06.02. 08:55

nem nyárról, kisebb pályáról és kisebb labdáról, stb volt szó? a lebonyolítási rend foltozgatása mennyit fog lendíteni a globálisan haldokló vizilabdán? reméljük a LEN tudja.

szerk hozzászólása
szerk39399
2013.06.01. 17:25

Valóban, köszi.

oroszlán hozzászólása
2013.06.01. 16:56

Illetve Gabriele :)

oroszlán hozzászólása
2013.06.01. 16:55

Khmm... Gabiele Volpi, nem Giuseppe.