FACEBOOK

FINA-hír: A portugál és a horvát szövetséget egy évre kizárták a LEN-ből!

FINA-hír: A portugál és a horvát szövetséget egy évre kizárták a LEN-ből!
hozzászólás, 2021.11.16.

Új fejlemény a LEN és a FINA közötti, nem is annyira titkos háborúban: a FINA hétfői közleményéből derül ki, hogy az európai szövetség nemrégiben egy évre kizárta soraiból portugál és horvát tagszervezetét.


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A FINA hivatalos honlapján hétfőn jelent meg a szervezet nyilatkozata, amely szerint a vezető testület, a Büro ülésén számos fontos kérdést vitattak meg, ezek között azt is, hogy a LEN milyen döntéseket hozott a közelmúltban.

A közlemény szerint a Büro "különösen aggasztónak tartja" a LEN november 6-i intézkedését, azt, hogy Portugáliát és Horvátországot egy évre kizárták a szervezetből. A történtek megvitatása után, hat független jogi álláspont birtokában a Büro úgy szavazott(!), hogy nem ismeri el a LEN döntését. 

Az indoklás szerint a kizárást nem előzte meg megfelelő eljárás, a döntést egyértelműen politikai okok és önérdekek vezérelték. 

A FINA saját szellemiségére hivatkozva számon kéri a LEN-től az átláthatóságot, a jogegyenlőséget, a demokratikus működést. A FINA szerint a két kizárt szövetség tagsága (a LEN-ben!) továbbra is fennáll, az érintettek szavazhatnak a soron következő fontos fórumokon. A FINA Büro végül arra kéri a LEN vezető testületét, hogy munkája során minden esetben tisztességesen járjon el.

Korábban megírtuk, hogy a LEN szeptemberi budapesti kongresszusán több tagország kezdeményezésére firtatni kezdték a Büro felelősségét, s a vezető testület leváltását akarták elérni. Ennek érdekében konkrét lépéseket is tettek és 2022. február 5-ére rendkívüli tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezték.

Mint megtudtuk, a portugál és a horvát szövetség vezető képviselői a közelmúltban rendezett kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokságon lobbiztak a kezdeményezés érdekében és ennek során LEN-logóval ellátott levélpapírt is használtak. Ez váltotta ki a a LEN vezetőjének felháborodását és Paolo Barelli, a LEN elnöke végül nem az akcióban rész vevő személyek ellen kezdeményezett eljárást, hanem az érintett nemzeti szövetségek tagsági jogainak egy évre történő felfüggesztéséről döntött.

Már most látható, hogy a LEN hivatalos vezetése nem fogja elismerni a február 5-re Frankfurtba összehívott kongresszus jogát új vezető testület megválasztására, a konfliktus tehát várhatóan tovább eszkalálódik majd és jó sok munkát ad majd jogászok egész sorának.

Igyekeztünk megtudni, hogy a LEN által mindmáig hivatalosan be nem jelentett(!) döntés két tagállam ideiglenes kizárásáról, milyen következményekkel jár, például érinti-e a horvát vízilabdacsapatok nemzetközi szereplését. Úgy értesültünk, hogy ilyesmiről nincs szó és egyelőre más szankciókról sem tudni.

Mint szeptemberben megírtuk, a magyar álláspont a két szervezet egyre élesedő konfliktusában "ismeretlen". 

A LEN-ben minden országot csak egy szövetség képviselhet, ez a mi esetünkben a Magyar Úszó Szövetség. Az ő "árnyékában" tevékenykedik nemzetközi téren valamennyi többi vizes szakszövetség, köztük az MVLSZ is. Nos, a Magyar Úszó Szövetség hivatalos honlapján mindmáig nincs nyoma annak sem, hogy a LEN Budapesten kongresszust tartott, tehát értelemszerűen arról sem találunk állásfoglalást a musz.hu hírei között, hogy Magyarország miként foglal állást a nemzetközi sportszervezeten belüli vitákban. (Mondjuk, az úszósport hazai irányítóinak most van elég baja, de azért mégiscsak furcsa ez a "kommunikáció".)

Érdekes, hogy Magyarország a LEN-ben és a FINA-ban is magas szinten képviselteti magát, az európai szervezet alelnöke (természetesen a Büro tagjakánt) Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a FINA vezető testületébe pedig idén júniusban, a dohai tisztújító kongresszuson választották be Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztost. Ugyanezen a fórumon vette át a FINA-elnöki tisztet Julio Maglonétől az addigi alelnök, a kuvaiti Huszain al-Muszallam. Hírek szerint ő és a LEN-elnök olasz Paolo Barelli személyes harca, ellentéte áll a LEN és a FINA konfliktusainak hátterében. "Hab a tortán", hogy Barelli a FINA vezető testületében is alelnöki pozíciót tölt be ma is, továbbá a LEN Büro két tagja, Dimitrisz Diateszopulosz és Fernando Carpena a FINA Büróban is ott van.

Természetesen két különálló sportszervezetről van szó, nincs köztük alá-fölérendeltségi viszony.

​Ami a magyar "nagy politikát" illeti, mind Barellit, mind pedig Huszain al-Muszallamot a legmagasabb szinten fogadták Budapesten, a hivatalos magyar vezetés és sportvezetés szívélyes kapcsolatot ápol mindkettőjükkel.

Meg kell említeni, hogy az operatív munka terén mindkét nemzetközi sportszervezetben kulcspozíciót tölt be magyar szakember, Csurka Gergely a LEN sajtófőnöke, Kárpáti Gábor pedig a FINA vízilabda-menedzsere, évek óta ő irányítja a nemzetközi (Fina-)tornák konkrét lebonyolítását.

A két szervezet ellentét egyébként korábbi időkre nyúlik vissza és ennek a sportágak látják kárát. Hogy mást nem mondjunk, az elmúlt években gyakran előfordult, hogy egy szezonon belül más szabályok szerint kellett játszani a LEN és a FINA által szervezett vízilabdatornákon, olyan alapvető dolgokat pedig már szinte meg is szokott mindenki, hogy a LEN tornáin három pont, a FINA-versenyeken pedig két pont jár egy vízilabdameccs megnyeréséért. (És akkor a szabályok értelmezésében rendre megnyilvánuló különbségekről még nem is beszéltünk.)


A horvát vízilabdaszövetség hivatalos honlapján megjelent tájékoztatásból kiderül, hogy a kizárás nem vonatkozik a Horvát Szinkronúszó Szövetségre és a Horvát Vízilabda Szövetségre, de még a horvát úszókra sem, akik továbbra is indulhatnak a LEN-versenyeken országuk színeiben. Ez azért van így, mert a LEN nem a sportolókat, hanem az érintett szövetségek vezetőit szeretné büntetni. 

- A Horvát Úszószövetség semmivel nem sértette meg az alapszabályt vagy a LEN-szabályokat, a kizárás Barelli úrnak, mint elnöknek a LEN Büro tagjaira gyakorolt ​​személyes befolyásának eredménye. Élni fogunk fellebbezési jogunkkal, és teljes mértékben támogatjuk a FINA elnökét, Huszain al-Muszallamot, aki igyekszik megvédeni a vizes sportágakat - nyilatkozta a horvát úszósport első embere, Vladiszlav Veszelica.

Déli szomszédaink sportvezetői értetlenül állnak az előtt is, hogy honfitársuk, Predrag Sloboda, aki korábban nyolc éven át irányította a Horvát Vízilabda Szövetséget, a Büro tagjaként megszavazta az őt delegáló szövetség kizárását.



A Miniszterelnöki Sajtóiroda, Fischer Zoltán fotója május 17-én készült, amikor Orbán Viktor miniszterelnök hivatalában fogadta (Fürjes Balázs és Schmitt Pál jelenlétében) Huszain al-Muszallamot, a FINA alelnökét, akit nem sokkal később elnökké választottak


Paolo Barelli és Szabó Tünde
Fotó: Dercsényi Dávid/musz.hu/24.hu