FACEBOOK

Dabrowski Norbert és Gergely István a vlv-nek

Dabrowski Norbert és Gergely István a vlv-nek
hozzászólás, 2013.01.17.

Néhány órával azután, hogy Benedek Tibor szövetségi kapitány ismertette stábjának névsorát, a vlv megszólaltatta Dabrowski Norbert másodedzőt és Gergely István kapusedzőt.

DABROWSKI NORBERT A VLV-NEK:



- Kedves Norbert, gratulálok ahhoz, hogy új feladatot kaptál, nem is kis feladatot. A neved vízilabdaberkekben jól cseng, de arra kérlek, hogy a szélesebb közvélemény kedvéért egy kicsit ismertesd a pályafutásodat, az eddigi állomásokat. Mit csináltál eddig?

- Tulajdonképpen a BVSC-ben vízilabdáztam gyerekkorom óta, Gerendás Gyurinál lettem OB1-es játékos, 13 évig dolgoztam Gyurinál - nagyjából ennyi. Utána elkezdtem edzősködni, Fehérváron voltam négy évig és utána visszajöttem a BVSC-be.

- Benedek Tibivel hogy alakult a kapcsolatod? Honnan ismer ő téged?

- A medencéből. Sehonnan máshonnan. Eléggé messze vezetett egymástól az utunk, most örülök, hogy találkoztunk.

- Mit mondott, milyen feladattal szeretne megbízni? Mi az, amit csinálni fogsz mellette?

- Az alapokat már megbeszéltük, hogy kinek mi lesz a szerepe és a feladata, de nyilván ezen menet közben fogunk pontosítani, hiszen a gyakorlati munka még nem kezdődött el.

- Hogy látod ezt a 19-es keretet? Milyen?

- Azt gondolom, hogy a mai mérkőzés (Vasas-BVSC 8:7 - a szerk.) abszolút igazolta Tibi döntését, magas szinten játszanak a 94-es korosztályban szereplő játékosaink. Én nagyon bizakodó vagyok.

- Kicsit fel kell gyorsítani az összecsiszolódást, hiszen nagy versenyek vannak idén. Mire számítasz, mennyire tudtok lépést tartani a követelményekkel, hiszen elég komoly teljesítménykényszer is van.

- Így van, de mint ahogy a médiában már mindenhol megjelent - ez a magyar vízilabda. Ez eddig sem volt másként. Nyilván az a mi feladatunk, a stábé, hogy minél gyorsabban eredményes csapatot kovácsoljunk, figyelembe véve a fiatalítás szempontját is.

- Mit szeretsz a legjobban az edzői munkában?

- Mindent. Mindent szeretek, úgy ahogy van. Ez az életem.

- Nagyon szépen köszönöm és nagyon sok sikert kívánok neked, hosszú évekig dolgozz Tibi mellett.

- Én is köszönöm szépen!


GERGELY ISTVÁN A VLV-NEK:

- Nekem ez nagyon nagy megtiszteltetés! Már csak azért is, mert sosem felejtem el, amikor még gyerekként a  Komjádi uszodába jártam ki megnézni az UTE Primavera-meccseket annak idején. Tibi ott játszott és nagyon nagy példaképem volt. Aztán eljött az idő, amikor együtt játszottunk, egy csapatban. Arra sem számítottam soha, és most itt az idő, hogy együtt dolgozhatunk és segíthetem őt a magyar vízilabda-válogatott irányításában. Tehát számomra létezik egyfajta folyamatosság vele kapcsolatban és ebbe azt is beleértem, hogy esetleg hosszú távon is vele fogok dolgozni.

- Mi lesz pontosan a munkád?

- Az én feladatom lesz a kapusok felkészítése - mindenféle szempontból, tehát fizikailag és mentális szempontból is. Felkészültnek érzem magam erre és külön érdekesnek tartom, hogy kapusként talán "koros vagyok", de Tibi melletti kapusedzőként "fiatal srác leszek", olyan valaki, aki korban is közel áll a játékosokhoz. Ami a konkrét kérdést illeti: a kapusok felkészítése mellett a lábtempózást is én fogom vezényelni. Jól ismerem a Mátéfalvy Csaba által végzett eddigi munkát és azt nagyon jónak tartottam. Megőrzök belőle sok mindent, s beviszek néhány új elemet, összhangban a Tibi által is tervezett változtatásokkal. Egyfajta "frissített verzióval" készülök.

- Mit jelent az a funkciód, amit Tibi úgy fogalmazott meg, hogy a "csapat ügyintézője" is te leszel?

- A csapattal kapcsolatos összes ügyes-bajos teendőt én fogom intézni, hogy levegyem ezeket a terheket Tibi és Norbi válláról. Az a cél, hogy nekik csak az edzői munkára, a játékosoknak pedig csak a felkészülésre és a játékra kelljen koncentrálniuk. Én egyébként szeretem az ilyen "intézősdit", ezt a fajta munkát, legyen szó akár hirtelen megoldandó feladatról vagy folyamatos ügyintézésről. Nagyon szívesen, örömmel fogom végezni.

- Mit szólsz a kerethez?

- Nekem úgy tűnik, hogy Tibinek az első pillanattól kezdve megvolt a szilárd elképzelése a játékoskerettel kapcsolatban. Akár mondhatnám azt is, hogy merész és bátor, de inkább úgy fogalmaznék: ez az az út, amire rá kell lépni, méghozzá mihamarabb. Ki kell próbálni azokat a játékosokat, akik a jövőben szóba jöhetnek a válogatottnál. Az, hogy rengeteg fiatal játékos van a most behívottak között, inkább legyen örömhír, mint kellemetlen meglepetés. Mert valóban úgy gondolom, hogy ki kell próbálni mindenkit, aki szóba jöhet, hogy a világbajnokságon már a lehető legjobb csapat szerepelhessen.

- A kapusokról mi a véleményed? Te fogsz velük a legtöbbet dolgozni...

- Az élmezőnyben jelenleg játszó kapusok közül sokakkal kerültem közelebbi kapcsolatba, egy csapatban dolgoztunk vagy a klubban, vagy a válogatottnál. A most behívottak közül egyedül Decker Attilával nem edzettem még, de nem hiszem, hogy bármilyen gondunk lenne. Úgy gondolom, hogy ő is nyitott lesz a közös munkára, a jó edző-játékos kapcsolatra. Nagy meglepetésekre egyébként nem számítok, azokat a tapasztalatokat szeretném megosztani amiket pályafutásom során szereztem.

- Végezetül egy fontos kérdés: a Honvédban játszol-e tovább?

- Ezt a szezont még mindenképpen befejezem, ez körülbelül három és fél hónap, s ez idő alatt a válogatott nagyrészt "szünetel", így a bajnokság végéig egyáltalán nem lesz nehéz összeegyeztetni a két munkát. A Honvéd vezetősége teljes mértékben elfogadja ezt. Idén már 37 éves leszek, s nem szeretném úgy abbahagyni a vízilabdát, hogy már kellemetlenül érzem magam a kapuban. Minden abba az irányba mutat, hogy szépen lassan abba kell hagyjam. Elképzelhető, hogy ez az utolsó bajnoki szezonom, minden attól függ, hogy fog alakulni a következő fél év.

- Sikeres munkát kívánok a válogatott mellett!

(Lejegyezte: Romanek Brigitta)

4 régi hozzászólás

hoofer hozzászólása
hoofer38356
2013.01.18. 13:53

Grat Dabrowskinak, ez aztán a tészta. Hajrá Vasút! Örülök a Gergely pozíciójának is.

NagyK hozzászólása
NagyK38352
2013.01.17. 22:55

pnotus! ha az edzői eredményeket nézzük, Te megválasztottad volna a Kemény Dénest anno?? Amúgy szinte nagyon ritka, hogy valaki nagy játékos és jó edző is egyben... valamiért így van... ezt mutatják a számok.. De mi már csak ilyenek vagyunk, hogy előre ítélkezünk sajnos. u.i.: (A Vogel Zsoltot ugye nem gondoltad komolyan???)

Török Szultán hozzászólása
2013.01.17. 18:46

pnotus! Csak egyetlen dologra hívnám fel a figyelmed: az állandóan a kiesés ellen küzdő BVSC-ből idénre egy stabil középcsapatot faragott. És hogyan: 1. (valószínűleg) szinte nulla pénzből 2. sztárok/nevek nélkül 3. a fiatalok fokozatos beépítésével Azt hiszem ezt hívják a tudatos munka gyümölcsének. Abban igazad van, hogy sokmindenki más is alkalmas lenne másodedzőnek, de ez egy bizalmi állás, és a kapitány saját döntése, hogy kiben bízik meg. Nem mindenki Gerendás (=jó játékos, jó edző).

pnotus hozzászólása
pnotus38345
2013.01.17. 18:26

Dabrowski játékos pályafutásában található Dániai időszak más külföldi játékos élményt nem találtam ,edzőként eddig nem alkotott nagyot itthon sem,nemzetközileg meg semmi eredmény.Miért ő ? Lehet,hogy jó hivatalnok típus,VIDEOELEMZÉSBEN kiváló ,de ez a Magyar Felnőtt Férfi csapat.kiváló szakembereink vannak, Varga 1 Zsolt,Péter Imre,Német 1 Zsolt,Vogel Zsolt.Őket felkérte e a kapitány úr a feladatra? Dabrowski úr esetében a maradék elv érvényesült?