FACEBOOK

Kemény az elnök, pályázat a férfi kapitányi posztra

Kemény az elnök, pályázat a férfi kapitányi posztra
hozzászólás, 2012.12.16.

Kemény Dénes négy évig az MVLSZ elnöke a vasárnapi tisztújító közgyűlés döntése értelmében. Vetélytársa, Gergely István bekerült a megújult elnökségbe, miként a még szintén aktív játékos Molnár Tamás is. Merész András még legalább négy évig női kapitány, a férfiak hasonló posztjára hétfőn pályázatot írnak ki.

Közgyűlésen soha nem látott tömeg hömpölygött az elegáns margitszigeti szálloda folyosóin vasárnap délelőtt. Többen viccelődtek: úgy néz ki, most nem kell határozatképtelenség miatt egy órával későbbre újra összehívni a fórumot.

Nem is volt elég ülőhely, kezdés előtt öt-tíz perccel a szálloda személyzete még tucatjával hozott be új székeket, de így is sokan álltak hátul.


Tegnap még egymás ellen játszottak a Kőérben...

Valóban itt voltak az egész vízilabda-társadalom képviselői: az ország minden részéről és minden korosztályt képviselve. Sokan vettek részt küldöttként a közgyűlés munkájában azok közül, akik tagjai voltak valamelyik korszak olimpiai aranyérmes magyar válogatottjának - hogy csak a fiatalabb korosztályból példálózzak: Kósz Zoltán, Varga I. Zsolt, Vári Attila, Fodor Rajmund, a két Steinmetz testvér, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Benedek Tibor.

És természetesen Gergely István, aki elnökjelöltként elmondott rövid bemutatkozó beszédében rögtön a lényegre tért, hiányolta a leköszönő elnök, Martin György éppen befejeződött videóprezentációjából a klubok sikereit. Ezzel egyúttal azt fejezte ki, hogy nagyobb figyelmet kell szentelni a jövőben azokra a sportági műhelyekre, amelyek kinevelik a válogatott sikereit elérő játékosokat.

Hozzászólására később reagált Markovits László, a Vasas elnöke, aki elmondta, hogy bár klubja Kemény Dénest fogja támogatni a szavazásnál, szíven ütötték Gergely István szavai, s egyetért azzal, hogy nagyobb figyelem essék a klubokra, hiszen például a fővárosban lassan eltűnik ennek a sportágnak a jelenléte - legalábbis a legmagasabb szinten.

Kemény Dénes azt hangsúlyozta "kortesbeszédében", hogy tulajdonságait a válogatottal végzett munka során mindenki megismerhette, a harcosságát, alázatosságát, azt, hogy ha valamiben nagyon hitt, akkor önfejű volt, de most a többivel együtt ezt a tulajdonságát is szeretné az egész sportág javára "felajánlani".

Az elnökségi asztalnál helyet foglaló Gyarmati Dezső, a sportág tiszteletbeli örökös társelnöke megkongatta a vészharangot. Mint mondta, a sportág borzasztó nehéz helyzetben van, nem nélkülözheti Kemény Dénes részvételét az irányításban, sőt, úgy fogalmazott, hogy meg kell becsülni, ha a sikeres kapitány elvállalja ezt a feladatot.

Elhangzott egy javaslat, hogy az elnöki poszt sorsáról ne titkos, hanem nyílt szavazás döntsön, ezt azonban nem lehetett megvalósítani, mert az alapszabály egyértelműen titkos voksolást ír elő. Ezután következett a szavazás, amelynek eredményeként Kemény Dénes lett a következő négy évre az MVLSZ elnöke. Ő 133 szavazatot kapott, vetélytársa 108-at.

Az új elnök mindjárt azzal a rossz hírrel kezdte, hogy információi szerint a 2013-as év az ideihez képest 100 milliós mínusszal indul, az állami támogatás is kevesebb a londoni eredmény miatt. Ezért azt kérte, hogy a későbbi, potenciális támogatókkal folytatandó tárgyalások megkönnyítése érdekében a közgyűlés (májusig) ne töltse be az egyik alelnöki posztot, hogy azt felkínálhassák egy jelentős támogatónak. Ezt a közgyűlés meg is szavazta. Ugyancsak szavazással választották örökös tiszteletbeli elnöknek Martin  Györgyöt.

Ugyancsak nyílt szavazással lett a következő négy évre szólóan is társelnök Beck György, míg Tóth Sándor, a Liga elnöke az MVLSZ alelnöke.

Az elnökség további tagjai lettek: Szívós István (az Utánpótlás Bizottság elnöke), Faragó Tamás (a Szakmai Testület elnöke), Kovács István (a Szakmai Testület delegáltja), Pázmányi Gábor (a Régió Liga elnöke), Juhász György és Novák Ferenc (a Liga delegáltjai)  Boros Tamás, Gergely István, Halmos Péter, Hoffmann Tamás, Magyar József, valamint Molnár Tamás.

Ugyancsak döntött a közgyűlés az Ellenőrző Testület felállásáról. A testület eddigi tagjai, Aparácz Dénes, Kállai Sándor és Cséffai Beáta a következő ciklusban is vállalták a feladatot.

Tiszteletadásra is alkalmat adott a fórum: a jelenlévők a tanácskozás elején egyperces néma felállással adóztak a vízilabda-társadalom legutóbbi közgyűlés óta elhunyt tagjainak emléke előtt.

A tanácskozás második szakaszában pedig születésnapja alkalmából köszöntötték emlékplakettel Gyarmati Dezsőt (85), Faragó Tamást, Balla Balázst és Wolf Pétert (60).

Az új elnökség a közgyűlés bezárása után megtartotta első ülését. Ezen döntött arról, hogy négyéves időtartamra meghosszabbítja a női szövetségi kapitány, Merész András mandátumát. Kidolgozta a férfi szövetségi kapitányi pályázat elemeit is. Erről várhatóan hétfőn, a www.mvlsz.hu és a www.vlv.hu oldalon tájékozódhat minden érdekelt és a közvélemény.


vlv-képek

VLV-VIDEÓK:


Gergely István kortesbeszéde


Kemény Dénes kortesbeszéde


Szentgyörgyi Ferenc


Kemény Dénes megköszöni

(Reményeink szerint néhány héten belül hosszabb interjút közölhetünk Kemény Dénes MVLSZ-elnökkel.)


GERGELY ISTVÁN a vlv-nek:

-  Körülbelül három hónapja kezdtem aktívan az előkészületeket és abszolút pozitív érzésekkel jöttem ma ide. Sokáig egyedüli jelölt voltam, aztán Kemény Dénes is megpályázta az elnöki tisztet, ami újabb kihívást jelentett számomra. Egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy visszalépjek, mert nem mások ellen folytattam egész eddigi tevékenységemet, hanem a vízilabda érdekében, azért, hogy meg tudjam osztani másokkal is az elképzeléseimet, azt, hogy hogyan tudnánk a vízilabdából egy hasonlóan eredményes, de sokkal jobban elfogadott és támogatott sportágat csinálni.

Amikor ma beléptem a terembe és láttam, hogy mennyi ember van, és nagyon sokan jöttek oda hozzám, már gratuláltak, és már akkor megköszönték az eddig végzett munkámat - nekem már ez felért egy győzelemmel. Úgy tudom, ilyen részvételi arány eddig nem volt jellemző a közgyűlésekre. Nagyon sok ember elkezdett gondolkozni, nagyon sok javaslatot, ötletet kaptam, nagyon sokan megkerestek egyéb gondolatokkal. Amikor kihirdették az eredményt, hogy Kemény Dénes lett az elnök, belegondoltam, hogy lényegében egy klub szavazatán múlhatott akár, tehát nagyon kicsi volt a különbség. Ha valaki nekem mondjuk három évvel ezelőtt azt mondja, hogy Kemény Dénes 2012-ben indul az elnöki pozícióért és a vele úgymond szemben álló, vagy egy másik lehetőséget kínáló elnökjelölt ilyen szoros küzdelemben fog alulmaradni, akkor azt mondtam volna, hogy fejet hajtok az előtt a másik ember előtt, hogy meg merte próbálni, és hogy ilyen messzire eljutott. Tehát én elégedett vagyok maximálisan azzal a tevékenységgel, amit folytattam, nagyon bízom benne, hogy ez a kavics most bekerült a tóba és felhullámoztatta egy kicsit a vizet, remélem, sokáig fog hullámozni, és abban is bízom, hogy egy új útra kerül a vízilabda sorsa. Csak pozitívan tudok gondolkozni, s a lehetőséhgeim nyilván kisebbek lesznek, de elnökségi tagként is a régi marad az elszántságom. Nincs bennem csalódottság.

Szeretnék gratulálni Kemény Dénesnek, mert úgy gondolom, hogy aki ilyen nagy felelősséget fel mer vállalni, sőt, itt ki is jelentette, hogy mínusz százmillióról indul a vízilabda szövetség következő évi költségvetése, aki ezt fel meri vállalni, mert úgy érzi, hogy ennek érdekében tenni tud, az nagyon nagy felelősséget, nagyon nagy munkát vállal. Sok kitartást kívánok neki, és a vízilabda érdekében történő segítségnyújtásra tőlem mindenképpen számíthat. Továbbá szeretnék köszönetet mondani azoknak a felszólalóknak is, akik már a közgyűlés alatt is megköszönték az eddigi munkámat. Számomra ez nagyon nem várt siker volt, külön pozitív élményt adott. Voltak közöttük olimpiai bajnokok, Molnár Tamás, és a Vasas elnöke, Markovits úr is. Nekem ezek nagyon fontos visszajelzések azzal kapcsolatban, hogy jó irányba haladok, és hát miért is térnék le erről az útról? Megpróbálom segíteni a vízilabdát.

- Köszönöm, Pista.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)

4 régi hozzászólás

balzs hozzászólása
balzs38226
2012.12.22. 16:29

Kemény Dénes már elnökként az infórádió Arénában: http://inforadio.hu/arena/4564/1/podcasting (Szerintem főleg a második részben vannak érdekes dolgok.) Gergely István - A csalódottság tovaszállt, az elszántság megmaradt: http://www.digisport.hu/video/12351 Hazatért és a MOB-nál vállalt munkát Drávucz Rita: http://www.digisport.hu/video/12356 Új uszoda Budapesten: http://inforadio.hu/hir/sport/hir-537211

Török Szultán hozzászólása
2012.12.18. 14:55

Egyvalamit nem szabad elfelejteni: az elkövetkezendő időszakban több feladat rajzolódik ki a szöv. első embere számára. 1. pénz - csökken az állami támogatás (5. hely az olimpián), kevés a jelentős szponzor. 2. sportdiplomácia - el kellene kezdeni keményen dolgozni, hogy a sportág egyik meghatározó nemzete súlyához többé-kevésbé méltó módon legyen reprezentálva a FINA, LEN testületeiben és ezáltal kevesebbet lehessen velünk szórakozni a meccseken. 3. utánpótlás - komoly szakmai programot kell kidolgoznia a szöv. megfelelő testületének az utánpótlás képzésével, fejlesztésével kapcsolatban, elvárások szintjén, és ezt utána be is kell tartatni (papír, tanulmány van bőven, csak a következesség is fontos), Véleményem szerint az első két pontban Kemény Dénes hatékonyabb tud lenni, mint Gergely István, míg a 3. pontban valószínüleg egyforma az esélyük. Ergo (szerintem) jó választás volt KD-t elnöknek. Reméljük a ciklus végén is ezt tudjuk mondani.

sch333 hozzászólása
sch33338207
2012.12.17. 19:33

Gratulálok az Elnök Úrnak és az elnokségbe kerülő tagoknak! Sok érv szól Kemény Dénes mellett, de nem vagyok teljesen nyugodt ... Gergely Pista beszéde sokkal jobban tetszett, Kemény úgy beszélt, mintha épp egy riportot adott volna ... ehhez van szokva, ezt tudja. A magyar vízilabda szempontjából az lenne a legjobb, az ideális, ha Kemény komolyan támaszkodna Gergely Pistára. Kíváncsi leszek, mi valósul meg ebből. Remélem, ha a majdani szponzor nem kéri az alelnöki \"széket\", akkor Gergely Pistának megadják a lehetőséget ... (S arra is kíváncsi vagyok, hogy Kemény Dénes fia mikor, hol tűnik fel ... ismét. Mert azért azt ne felejtsük el, hogy nincs már feudalizmus ...) Még1x sok sikert kívánok! - de európai módon.

balzs hozzászólása
balzs38202
2012.12.17. 14:46

Sok sikert az új elnöknek és az elnökségnek legelőször a legmegfelelőbb szövetségi kapitány kiválasztásához, aztán a szponzorok felkutatásához és ezek következményeként a magyar vízilabda fejlesztéséhez és sikeréhez!