FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Egyedülálló korszak volt!,,

Märcz Tamás: ,,Egyedülálló korszak volt!,,
hozzászólás, 2012.08.10.

Märcz Tamás, Sydney olimpiai bajnoka csak az utolsó keretszűkítésnél esett ki - az olasz válogatottból. Így kis híja volt, hogy az ellenfélnél játszva személyesen vegyen részt abban, hogy az olaszok megakadályozták sporttörténelmi álmaink megvalósítását.

- A történtek ismeretében, most, utólag bánod, vagy nem bánod, hogy nem kerültél be az olasz csapatba?

- Őszintén mondom, örülök hogy végül nem kellett a magyar válogatott ellen játszani, mert biztos hogy az egyik szemem sírt volna, hogy megszakad egy olyan sorozat, ami egész egyedülálló a világ sportéletében.

- Hogy látod, min múlott ez a meccs, lélektani dolgokon? Koncentráltságon?

- Azt gondolom, hogy nem a koncentráltságon múlott a magyar csapat veresége, hiszen látszott a mérkőzés elején, hogy megvolt a megfelelő elszántság, amivel bementek a fiúk, de ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre inkább az ütközött ki számomra hogy valahogy az olasz csapat egységesebb és mintha sokkal inkább hittek volna abban, amiért a vízbe szálltak. Látszott rajtuk, hogy határtalan önbizalommal játszanak, amíg mi magyarok egyre inkább hitünket vesztettek voltunk, mivel nem igazán találtunk olyan fegyvert amivel az olasz védelmet át tudtuk volna törni. Azt gondolom, hogy az olasz védelem sokkal precízebb és minőségibb volt a miénknél, amihez nem várt gólok párosultak támadásban, s ezek eldöntötték a találkozót.

Minthogy mindkét csapat játékosait testközelből ismerem, nyugodtan mondhatom, hogy klassziskülönbség van a magyar játékosok javára a játékosállományban, talán egyedül a kapusposzt, ahol az ő javukra billen a mérleg nyelve, de ezen az estén nem Tempestin múlott az olaszok győzelme, hiszen nem nyújtott extra teljesítményt.

- Gondolom, láttad a csapatunk meccseit. Szerinted túlzott volt eleve a remény, hogy megszerezhetjük az újabb aranyat?

- Szerintem benne volt ebben a csapatban is az arany, hiszen valóban egyike voltunk a 6-7 aranyvárományosnak. Az elmúlt négy évben teljesen kiegyenlítődött a mezőny, felnőtt hozzánk jó néhány csapat, ami jót tesz a vizilabdának, más kérdés, hogy így sokkal nehezebb olimpiai bajnokságot nyerni, mint korábban és persze most mindenki csalódott. Nem kérdés, hogy nekünk is meg kell újulnunk valamiben ahhoz, hogy újra nyerni tudjunk majd az elkövetkező években, mert az ellenfelek megtalálták azt a módszert amivel az egyébként még mindig legjobb technikai repertoárral rendelkező magyar válogatottat legyőzhetik.

- Akkor te is úgy véled, hogy Londonnal mindenképpen véget ér egy korszak?

- Azt gondolom, ez nem kérdés, hiszen a sorozat megszakadt, más nemzet vízilabdázói lesznek az aktuális olimpiai bajnokok.

- Hogy értékeled röviden ezt a korszakot, aminek egy időben te is aktív szereplője, részese voltál a magyar válogatott színeiben?

- Egészen fantasztikus és egyedülálló időszak van a magyar vízilabdázás mögött. Nyugodtan ki merem jelenteni, hogy nem lesz nemzet, amely utánunk tudja csinálni ezt a sorozatot, mert egyszer is borzasztó nehéz felérni a csúcsra, nemhogy háromszor. Örülök hogy én is részese lehettem ennek. Azt gondolom, hogy egész elképesztő generáció jött össze ezekben az években Magyarországon, ami a szerencsének is köszönhető, hiszen nem mindig adódik egy adott időszakban ennyi tehetség. Szeretnék mindazonáltal köszönetet mondani azoknak a válogatott edzőknek, nevelőedzőknek, klubedzőknek akik segítették a felkészüléseinket  az elmúlt években, hiszen nélkülük nem sikerülhetett volna ez az óriási sikersorozat. Nem utolsósorban köszönet a szurkolóknak, akik  mindig mellettünk voltak, remélem hogy lesznek még olyan eredmények, amelyek miatt a jövőben is megtelnek az uszodák.

- Mit üzensz azoknak a magyar válogatott játékosainak, köztük azoknak a társaidnak, akikkel együtt játszottál, és akikre most még két meccs vár Londonban?

- Minden volt csapattársamnak köszönetet mondok, akivel valaha együtt játszhattam, mert valóban örök élmény marad számomra a velük együtt töltött idő. A Londonban lévő fiúknak pedig nagyon szurkolok, hogy szerezzék meg az 5. helyet mert nagyon nem mindegy, hogy hol végez a magyar csapat az 5-8 között!

- Köszönöm a beszélgetést.



Az elődöntők, helyosztók mai programja (időpontok magyar idő szerint):

15.20 USA–Spanyolország (az 5-8. helyért)
16.40 Horvátország–Montenegró elődöntő
19.30 Magyarország–Ausztrália (az 5-8. helyért)
20.50 Olaszország–Szerbia elődöntő

OLIMPIAI ALOLDALUNK AZ ÖSSZES EREDMÉNNYEL, JEGYZŐKÖNYVVEL, A MAGYAR JÁTÉKOSOK NACIONÁLÉJÁVAL