FACEBOOK

Legyőzték az Infarktust

Legyőzték az Infarktust
hozzászólás, 2012.02.14.

A Megelőzés SC kemény csatában legyőzte az Infarktus SC-t kedden a Komjádi uszodában. A gálameccsen többen voltak, mint az utóbbi idők Vasas-bajnokijain. Hja, az egészség nagy úr... Friss hír az is, hogy Szivós Márton lett az epilepszia elleni küzdelem magyarországi arca.

A sport a legjobb megelőzési módszere a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek - hangzott el azon a keddi sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Kardiológusok Társasága, a Semmelweis Egyetem, a TEVA cég és a TEVA-Vasas-UNIQA tartott közösen a Császár-Komjádi Uszodában.

A rendezvénnyel útnak indították az "Érte vagy!" programot, amelynek során neves hazai sportolók bevonásával hívják fel a figyelmet az ügy fontosságára, mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések Magyarországon vezető halálozási oknak számítanak. E súlyos és gyakran halálos kimenetelű megbetegedések legbiztosabb megelőzési, illetve kezelési módja a rizikófaktorok, a magas vérnyomás és magas koleszterinszint megfelelő csökkentése. Jellemzően riasztó adat, hogy a magas vérnyomásos betegség Magyarországon a felnőtt lakosság közel 20 százalékát érinti.


Csak részeredmény, a végén a Megelőzés
diadalmaskodott

Arra, hogy a sport a legjobb megelőzés, a jelenlegi és a leendő orvosok is példát mutatnak: a program indításaként a sajtótájékoztatót követően barátságos gálamérkőzés keretében játszott a Semmelweis Egyetem másfél éve működő, valamint a Teva-Vasas-UNIQA sokszoros magyar bajnok és kupagyőztes vízilabdacsapata. A fele-fele arányban "összekevert" együttesek színeiben vízbe szállt többek között a SOTE gárdáját nemcsak a parton, hanem a medencében is erősítő Merkely Béla professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke, továbbá a Vasas csaknem valamennyi játékosa.

Már az jópofa volt, hogy a meccs előtti egyik csatakiáltás így hangzott: "Vesszen az infarktus!", de az is emlékezetes, hogy amikor meccs közben egy pillanatra szinte síri csend lett az uszodában és éppen a "házigazdák" támadtak az Infarktus ellen, jól hallatszott, ahogy a vízben lévők egyike így buzdította a labdát felhozó játékostársat: "Gyerünk, professzor úr!".

Nem kell mondani, hogy a meccset a Megelőzés nyerte, de az infarktusosok sem bánkódtak.


vlv-képek


STEINMETZ ÁDÁM A VLV-NEK:



Élsportolók is csatlakoztak az Európai Parlament által meghirdetett új mozgalomhoz, amely a londoni olimpia évében a sportolók világából kér fel pártfogoltakat az epilepsziások problémáinak megismertetéséhez - hangzott el azon a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet az idén második alkalommal megrendezett Európai Epilepszia Nap alkalmából tartottak Budapesten.

Az Európai Parlament erőfeszítésének eredményeként tavaly szeptember 15-én megszületett az epilepszia írott deklarációja, amely felszólítja az illetékes hatóságokat, szervezeteket, hogy tegyenek lépéseket a betegség megelőzése, felismerése és kezelése területén. Különítsenek el anyagi lehetőségeket kutatásokra és ismerjék fel, hogy az epilepszia egy komoly probléma, amellyel foglalkozni kell. A deklaráció a tagállamoktól azt várja, hogy biztosítsák az egyenlő életminőséget, beleértve az oktatást, a foglalkoztatást, a közlekedést és a betegellátást az epilepsziával élők számára.

Az epilepszia (visszatérő görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi zavar, de nincs köze az elmebetegségekhez, közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai. Az emberiség fél százaléka szenved a betegségben, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot.

Hatmillió ember szenved Európában epilepsziában és évente nagyjából háromszázezer újabb diagnosztizált eset van. Az eltelt két évtized alatt a diagnosztikai valamint a terápiás lehetőségek fejlődésének köszönhetően az epilepsziások 70-80 százaléka tünetmentessé tehető és képességeinek megfelelően értékes, aktív tagja lehet a társadalomnak. Az előítéletek valamint a hátrányos megkülönböztetés mellett a munkanélküliség kiváltképp sújtja az epilepsziásokat.

Az Európai Parlament az idén egy új mozgalmat hirdetett Stand Up For Epilepsy címmel. A londoni olimpia évében a sportolók világából kérnek fel pártfogókat, akik személyes tapasztalataikon keresztül meg tudják mutatni, hogy mit tanulnak meg a sporttól, hogyan vállnak testileg, lelkileg edzettebbé, és hogyan lehet megküzdeni a nehézségekkel azoknak, akiknek egy betegség miatt megbicsaklik a társadalommal való viszonyuk. Magyarországon Szivós Márton, a magyar válogatott és a Groupama-Honvéd vízilabdázója adta arcát a betegség elleni küzdelemhez.

Címkék:
Steinmetz Ádám