FACEBOOK

Steinmetz Ádám a Reggeli Startban

Steinmetz Ádám a Reggeli Startban
hozzászólás, 2018.05.10.

Huszonnégy évet töltött az élvonalban és most befejezi játékos-pályafutását a Vasas olimpiai bajnoka, Steinmetz Ádám, aki a csütörtöki Reggeli Start vendége volt. Tudósítás és a beszélgetés felvétele:


Steinmetz Ádámot a legutóbi bajnoki fordulóban 560. OB1-es mérkőzése alkalmából köszöntötték, szombaton pedig a Komjádiban el is búcsúztatják. A Vasas a Szentessel játszik a bajnokság 11. helyéért, két nyert meccs kell ehhez és mivel bíznak abban, hogy a szombati hazai győzelmet Szentesen is siker követi, most van itt az idő, hogy hazai pályán elköszönjenek "Áditól".

Az egykor szebb napokat látott piros-kék klub ma a középmezőnyben szerepel - az anyagi lehetőségek korlátozódása ezzel járt. Steinmetz Ádámnak természetesen nem "álmai netovábbja", hogy pályafutásának utolsó szakaszában az alsó régióban kell játszania csapatával. Ugyanakkor elmondta, hogy évek óta "billeg a léc" a klubjánál, sokszor talán erőn felül teljesítettek, amikor megszerezték a felsőházi helyet, s ott aztán kapták a nagy pofonokat. Most az alsó régióban szerepelnek és bár lehet, hogy a Vasas elmúlt évtizedeihez képest ez kicsit rangon alulinak tűnik, ebben a közegben elkezdték nyerni a mérkőzéseket, több győztes meccsük van már, mint vesztes. Ez azért fontos, mert a klub filozófiája nem változott: minél több saját nevelésű fiatalt szeretnének beépíteni a felnőtt csapatába.

Szombathy Pál műsorvezető megkérdezte vendégét a több sportágban is zajló "idegenlégiós-vitáról".

Steinmetz Ádám emlékeztetett, hogy a vízilabdameccseken jelenleg három idegenlégióst szerepeltethet egy csapat. Ezt a legtöbb klub ki is használja. 

- Ez egyértelműen a fiataloktól vesz el lehetőséget, de azt is látni kell, hogy a 16 csapatosra felduzzasztott első osztályú bajnokság, amely - talán kijelenthető: - a világ egyik legerősebb bajnoksága, a külföldieknek is köszönhetően ilyen erős. Annyi első osztályú klub van, hogy ennek megfelelő számú minőségi játékos talán nincs is a piacon. A korábban külföldön légióskodó szinte valamennyi magyar játékost sikerült hazahozni az elmúlt években. Nélkülözhetetlen, hogy külföldiekkel töltsék fel a mezőnyt, csak nem mindegy, hogy milyen minőségű játékosokkal. Én azt gondolom, hogy a top szerb és montenegrói játékosokon kívül már megfontolandó olyan külföldieket idehozni, akik szintén tanulni jönnek Magyarországra, sokkal inkább a fiatalokat preferálnám, hiszen az hosszú távon mindenképpen meghozza az eredményét - mondta Steinmetz Ádám.

Mint ismeretes, Steinmetz Ádám az áprilisi országgyűlésiképviselő-választáson a Jobbik listájának negyedik helyéről bekerült a parlamentbe. A műsorvezető kérdésére elmondta, a politikai szerepvállalással nem "hidegültek el" emberi, baráti, sporttársi kapcsolatai a sport világában. Egyrészt korábban is ismert volt róla, hogy nyitott a közéleti kérdések iránt, politikai szimpátiáját sem titkolta soha. Örül annak, hogy továbbra is az olimpiai bajnok vízilabdázót látják benne, szeretne is megmaradni a Vasas-szurkolók által ismert "Steinmetz Ádinak".

Ami a törvényhozási munkát illeti, Ádám számít arra, hogy frakciója kikéri majd a véleményét a sporttal kapcsolatos ügyekben, de más feladatok is várnak rá. Így a sportot is könnyebb lesz elengedni, megtalálva az új kihívásokat - fogalmazott az olimpiai bajnok.

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: