FACEBOOK

Légiósok kontra utánpótlás

Légiósok kontra utánpótlás
hozzászólás, 2011.12.28.

A szerb, a horvát és a montenegrói válogatottban is kulcsszerepet játszanak olyanok, akik év közben magyar klubban vízilabdáznak. Egyre több a hazai mezőnyben az olyan külföldi is, aki nem számít nemzetközi klasszisnak. A Vodafone OB-1 helyzetét az idegenlégiósok szereplésének tükrében járja körbe Szabó Ferenc írása, amelyet a SportKlub online-tól vettünk át.

A férfi vízilabda Vodafone OB I 2011-2012-es szezonjában összesen huszonnégy olyan játékos szerepel az OB I-ben, akik nem (csak) magyar útlevéllel rendelkeznek. Ez a szám rendkívül magasnak mondható az utóbbi évtizedekhez képest, így annak próbáltunk meg utánajárni, mekkora szerepet játszik ebben az utánpótlás jelenlegi helyzete, illetve, mire van szükség ahhoz, hogy újra kizárólag klasszis légiósok pólózzanak a magyar bajnokságban, akik vitathatatlanul jobbak, mint a hazai fiatalok.

A külföldi játékos vagy a fiatal magyar tehetség?

Miho Boskovics, a Vasas és a horvát
válogatott sztárja

Magyarországon már-már elcsépeltnek tűnik ez a kérdés, és nem csak a vízilabdában tér vissza újra meg újra, hanem szinte az összes csapatsportágban. Gondoljunk csak a labdarúgó-gárdákra! A hazai szurkoló számára örök titok marad, hogy miért a huszadrangú külföldi bajnokságból érkező, a labdával nem túl jó viszonyt ápoló játékos szerepel kedvenc együttesének kezdő tizenegyében, és miért nem az ifjú magyar tehetség jut szóhoz.

Ami a vízilabdát illeti, a téma még kényesebbnek tűnik, ugyanis – Horkai György után szabadon - „a magyar pólós olyan, mint az amerikai kosárlabdázó vagy a svéd jégkorongozó: nem lehet rossz, már csak a génjei miatt sem”. Ehhez képest a hazai bajnokságban jelenleg huszonnégy külföldi játékos szerepel összesen tizenhat idegen országból, tehát az OB I minden tizedik vízilabdázója a határon túlról származik. Ezen a hosszú listán a kiforrott, nemzetközileg elismert, rutinos pólózsenik és a feltörekvő egyéniségek mellett felfedezhető néhány szárnyait bontogató, utánpótláskorú tehetség is, az átlagéletkor ennek megfelelően huszonnégy esztendő. Ami pedig a nemzetiségeket illeti, a szerb, a horvát vagy a montenegrói válogatott sportoló neve hallatán kevesen kapják fel a fejüket, viszont az, hogy angol, bolgár valamint japán légiós mellett Egyiptomból is importált játékost a világ egyik legerősebb bajnoksága, már inkább szenzáció. De mégis mennyivel volt más e tekintetben az OB I az 1980-as, '90-es években? Dr. Szabó Zoltán, a SportKlub szakkommentátora szerint hatalmas a kontraszt.

- Az utóbbi évtizedekben nem volt jellemző az, hogy az edzők ennyi légióst alkalmaznának az OB I-ben – fogalmazott az Újpesttel 1994-ben BEK-győzelmet ünneplő egykori pólós. – Kizárólag olyan külföldi játékosok szerepeltek a magyar élvonalban, akik a saját válogatottjaik meghatározó vízilabdázói voltak. Közülük a Vasast 1985 és 1989 között erősítő Polaceket, illetve a kilencvenes években ugyancsak az angyalföldieket szolgáló Gorskovot mindenképp érdemes kiemelni, de említhetném még az anno szegedi színekben játszó Scsegyerkint vagy a tungsramos Szemjonovot is. Ők mind olyan szintet képviseltek akkoriban, amelyet a jelenlegi „vendégmunkások” közül többnyire csak a vasasos Boskovic, illetve Brguljan ér el. Náluk gyengébb képességű külföldiekre egyszerűen nem volt szükség, hiszen az akkori magyar utánpótlásbázisból könnyedén fel lehetett tölteni az OB I-et. Ehhez képest az utóbbi években gyakorta előfordul, hogy olyan – elsősorban nem a vízilabda-tradícióiról ismert országokból érkező - pólósok jutnak szóhoz a honi pontvadászatban, akik játékban nem nyújtanak többet, mint egy magyar utánpótláskorú tehetség. Ők azért jönnek ide, a sportág egyik fellegvárába, mert ez presztízs számukra, tanulni szeretnének. Ez tökéletesen igaz a londoni olimpiára Pécsett készülő angol válogatott párosra (Joseph O’Regan, Adam Scholefield), de akár említhetném a tizennyolc esztendős bolgár Mitko Nacsevet is, aki Szentesen pólózik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a kis csapatoknak gazdaságilag jobban megéri őket alkalmazni, ugyanis nincsenek túl merész fizetési igényeik, ők tényleg fejlődni szeretnének. Ha másik oldalról közelítjük meg a dolgot, azt is ki kell emelni, hogy a jelenlegi ifjú magyar vízilabdázók kissé elkényelmesedtek, amelyet legjobban az utóbbi évek korosztályos világversenyein elért eredmények tükröznek.




Braniszlav Mitrovics, a szerb válogatott és a
Debrecen-Fujitsu kapusa

A nyári junior világbajnokságon szerzett nyolcadik pozíció és a 2011-es Universiadén produkált kilencedik helyezés valóban elmarad a korábbi szereplésektől. Ennek megfelelően változtatásokra volt szükség, így Székely Bulcsút követve Horkai György vette át ősszel a magyar vízilabda utánpótlásának irányítását, aki még csak másfél hónapja dirigálja az ifjú tehetségeket, mégis az ő tisztje leginkább állást foglalni a „légiósok kontra fiatalok” kérdésben.

- Rendkívül magasnak tartom a magyar bajnokságban pólózó külföldi játékosok létszámát – kezdte mondandóját az 1976-os montreali olimpián játékosként aranyérmet szerző Horkai György. – Hogy ez mennyire függ össze az utánpótlás jelenlegi helyzetével? Jó kérdés. Annyi biztos, hogy a mostani fiatal pólósok sokkal kevesebb lehetőséget kapnak arra, hogy bekerüljenek az élcsapatokba, mint korábban. Elég, ha annyit mondok, hogy mikor mi megnyertük az 1973-as junior Európa-bajnokságot, a keret kilencven százaléka meghatározó játékosnak számított a klubcsapatában, míg ma ugyanebben a korosztályban huszonötből négy-öt ifjú tehetség az, aki rendszeresen szerepet kap OB I-es mérkőzéseken. Ez fakadhat az élvonalbeli edzőkön úrrá lett eredménykényszerből, illetve közrejátszhat az is, hogy az utánpótláskorú vízilabdázók minősége elmarad az utóbbi évtizedekben megszokottól.

De miben más a jelenlegi ifjúsági csapat, mint a korábbi sikergenerációk? Erről Horkai György szakmai stábjának egyik tagját, Varga I Zsoltot faggattuk. A Sydneyben olimpiai bajnoki aranyérmet szerző balkezes játékos úgy véli, alapvetően rengeteg összetevője van annak, hogy jelenleg nem beszélhetünk világelső ifjúsági csapatról Magyarországon.

- A generációk folyamatosan váltják egymást – kezdte a Ferencvárosban pólózó Varga I Zsolt. – Ami a ’75-ös, ’76-os, illetve a ’77-es-’78-as korosztályt illeti, számos szupersztárt nevelt ki a honi vízilabda. Azt teljesen normális dolognak tartom, hogy nem lehet minden évben hasonló erősségű gárdát összekovácsolni, a korosztályos világversenyeken elért nyolcadik-kilencedik helyezés viszont valóban méltatlan a magyar póló tradícióihoz. Nem kell mindig első helyen végeznünk, a legjobb négyben azonban akkor is benne kell lennünk. A jelenlegi fiatalok természetesen nagyban különböznek a korábbi vízilabdás ifjúságtól, de ez a normális, ugyanis a világ folyamatosan változik. Az edzők feladata az, hogy megtalálják a megfelelő motivációt, irányelvet, amellyel képesek elsőrangúvá varázsolni a vízilabdát – a Facebookot és az iPhone-t megelőzve – a fiatalok értékrendjében. Sokkal több olyan dolog létezik a XXI. században, amely elvonja a gyerekek figyelmét a sportágról, mint a mi időnkben, amikor nagyrészt azzal szórakoztattuk magunkat, hogy a falat lövöldöztük a tréningek után. A legsürgősebb teendő az utánpótlás felzárkóztatásával kapcsolatban az az, hogy bevezessük a napi két edzést, amely az utóbbi esztendőkben háttérbe szorult. Ezután, ha sikerül a megfelelő fizikális és mentális szintre helyezni az utánpótláskorú vízilabdázókat, biztos vagyok benne, hogy jövőre beszélhetünk majd olyan fiatal centerekről vagy ifjú balkezesekről, akik meghatározóvá váltak akár az OB I élcsapataiban is.


Drasko Brguljan, a Vasas játékosa még sok borsot
törhet az orrunk alá a montenegrói
válogatott
színeiben

A tréningek mennyiségén tehát mindenképp változtatni kell, de mégis mennyi időre van szükség ahhoz, hogy az OB I színvonalához illő, megfelelően felkészített magyar fiatalok játszanak az élvonalban – kiszorítva ezzel a zseniknek korántsem titulálható külföldi pólósokat?

- Még nagyon a munka elején tartunk, nehéz megmondani, mikorra jut el oda a magyar bajnokság, hogy újra kizárólag klasszis légiósok szerepeljenek benne – mondta Horkai György. – Ehhez mindenképp szükség van néhány változtatásra. A legeslegfontosabb előrelépés az lenne, ha a klubok és a különböző korosztályú válogatottak központosított irányelv szerint, összehangoltan dolgoznának. Ezen túl kiemelt figyelmet kell szentelni a sportág népszerűsítésének, a vízfelület növelésének, a vidéki edzőközpontok létrehozásának, ugyanis a magyar vízilabda folyamatosan ontja magából a tehetségeket, akik számára edzéslehetőséget kell biztosítani. Edzettségben és taktikai felkészültségben mindenképp utol kell érnünk a rivális nemzeteket utánpótlás-szinten, aztán ha ez megvan, már csak a magyar vízilabda-tradíciók miatt is nekünk kell kikerülnünk győztesen a párharcokból.

A megoldó kulcs tehát ismert, már „csak” jelesre kell vizsgázni belőle. Bízzunk benne, hogy a felzárkózás nem vesz hosszú időt igénybe, eredményes lesz, és hogy a jövőben szükségtelen lesz újabb párhuzamot vonni a magyar OTP Bank Liga és a Vodafone OB I között! Talán már egy alkalommal is sértő volt…

Légiósok az OB I-ben:

4 szerb – Zivko Gocsics (Szolnok), Szasa Misics, Braniszlav Mitrovics (DVSE), Mirko Kozarski (Pécs)

3 orosz – Alekszej Bugajcsuk, Pavel Apanaszenko (DVSE), Jevgenyij Kosztrov (FTC)

2 horvát – Miho Boskovic (Vasas), Aljosa Kunac (Szeged)

2 angol – Joseph O’Regan, Adam Scholefield (Pécs)

2 román – Tiberiu Negrean, Ramiro Giorgescu (Szolnok)

1 kanadai - Kevin Graham (Eger)

1 amerikai – Clayton Snyder (Kaposvár)

1 montenegrói – Drasko Brguljan (Vasas)

1 bolgár – Mitko Nacsev (Szentes)

1 új-zélandi – Joseph Kayes (Szeged)

1 ausztrál – Aaron Younger (Szeged)

1 szlovák – Lukas Seman (Eger)

1 holland – Wiwo Gerritse (Eger)

1 japán – Atsushi Naganuma (Eger)

1 máltai – Ryan Sciortino (Szentes)

1 egyiptomi – Ahmed Abass Tawfik (OSC)

(A fentiekből kitűnik, hogy a Vodafone OB-1 2011-12-es bajnoki évadjában csak a BVSC és a Honvéd nem foglalkoztat idegenlégiós vízilabdázót - a szerk.)

Szabó Ferenc - SportKlub Online

Címkék:
idegenlégiósok

7 régi hozzászólás

Krisz hozzászólása
Krisz34660
2012.01.01. 17:37

B (régi) :Setka korábban utánpótlás világversenyen szerepelt, Horvát színekben, szerintem ő egyértelműen Horvát.Valóban nagyon sok a külföldi, főleg azoknak a jelenléte bosszantó, akik semmivel sem jobbak a mi fiataljainknál....Horkainak nem lesz könnyű dolga, sajnos most nekünk kell \"lemásolnunk\" a többi rivális utánpótlásképzését és amiről sokan nem beszélnek, riasztó, hogy már nemcsak a délszlávok, hanem az Olaszok, Spanyolok és a Görögök!!! is előttünk járnak....a 2010-es u17-es EB döntőjét az Olasz és a Görög csapat vívta! Ennél a két csapatnál nagyon erős a 93-94-95-ös generáció, utána kéne nézni az illetékeseknek, hogy miként jutottak el ezek a csapatok erre a szintre ! Biztos vagyok benne,hogy nem képzettebbek technikailag, vagy úsznak, esetleg lőnek jobban, egyszerűen taktikailag érettebbek, fegyelmezettebbek,pontosabbak és nem utolsósorban fejben sokkal jobban ott vannak, meg persze szerényebbek is..... Szomorú, hogy már nem minket akarnak utánozni, hanem nekünk kell példát venni más, nálunk alacsonyabb vízilabda kultúrával rendelkező országoktól.....

balzs hozzászólása
balzs34655
2011.12.30. 15:52

Az igen!

vargati hozzászólása
vargati34654
2011.12.30. 15:41

Sasa 3as állampolgár! Montenegrói állampolgár elsősorban, de van bosnyák útlevele is. És jelenleg a makedón válogatott első számú centere!

balzs hozzászólása
balzs34653
2011.12.30. 12:16

A debreceniek honlapján (http://dvse.hu/index.php/ferfi-ob-i) azt írják Misics Dubrovnikban született, szóval akár horvát is lehet, bár akkor még Jugoszlávia volt, a két orosz pedig Moszkvában, tehát nem valószínű hogy ukránok. Kozarski a szövetség honlapja szerint Nagykikindán született, ez alapján ő inkább szerb, bár ha csak a születési helyet nézzük akkor Bundschuh Erik meg Gergely István szlovákok, Turzai Gábor szerb, és ezzel egyiküket sem akarom megsérteni. Vindisch Ferencnek kanadai állampolgársága is van, tehát érdekes helyzet ha azt nézzük hogy ki a légiós meg ki nem. B (régi), kérdésedre válaszolva Setka Splitben született (http://www.vaterpolo-primorje.hr/portal/page.php?86), játszott Kotorban, de a Mladostban és a Splitben is a Rijeka előtt, így ő valószínűleg horvát és nem montenegrói.

anya hozzászólása
anya34651
2011.12.29. 15:04

Bundsuckh Erik szlovak allampolgar is a magyar mellett.

B (régi) hozzászólása
2011.12.29. 11:58

Misics valóban a macedón válogatott tagja, de én azt gyanítom, hogy ő inkább szerb vagy montenegrói. A felvetés olyan szempontból is jó, hogy a két debreceni orosz légiós is inkább ukrán a neve alapján, mint ahogy a pécsi Kozarski is inkább macedón, mint szerb. Ha már itt tartunk, valaki elárulhatná, hogy a horvát válogatott keretben frissen feltűnt, egyébként korábban évekig Montenegróban játszó Andjelo Setka montenegrói vagy horvát. Előfordulhat, hogy a srác montenegrói létére nem fér be a montenegrói keretbe, de a horvátba igen?

balzs hozzászólása
balzs34648
2011.12.29. 11:23

A lényegen nem változtat, de Misics nem macedón?