FACEBOOK

Új idegenlégiós-szabályozás körvonalazódik

Új idegenlégiós-szabályozás körvonalazódik
hozzászólás, 2019.03.22.

Az olimpia után megszűnnek a kiskapuk, a jelenleginél jobban korlátozzák a külföldiek szerepeltetését az OB1-ben és várhatóan már a közeljövőben kötelező lesz saját nevelésű fiatalt csapatba illeszteni. Kicsit változik a bajnokság lebonyolítási rendszere is. vlv-információk:


Nagy horderejű változások várhatóak az idegenlégiósokkal kapcsolatos szabályozásban a 2020-21-es bajnoki szezontól kezdve. A jelenlegi rendszer lehetővé teszi, hogy csapatonként három külföldi mellett szinte korlátlan számban (más válogatottban szereplők közül csak egy lehet) szerepeljenek olyanok, akik kettős állampolgárok, tehát eredeti állampolgárságuk mellett "magyar útlevéllel" is rendelkeznek. Az utóbbi években több külföldi került át ebbe a státuszba, például jelenleg nem terheli csapatának idegenlégiós korlátját - többek között - Aaron Younger (FTC), Braniszlav Mitrovics (OSC), Milan Alekszics (Szolnok), Marko Avramovics (Eger), Szasa Misics (Miskolc). (A vlv úgy tudja, hogy több neves, már itt játszó játékos honosítása jelenleg is folyamatban van.)

A klubok képviselőit tömörítő Liga csütörtöki ülésén - a 2019-20-as bajnoki szezon versenykiírásának tárgyalása során - újból terítékre került az idegenlégiósók szabályozásának kérdése.

Tóth Sándor, a Liga elnöke a vlv-nek elmondta: 

- Most nem szabhatjuk meg, hogy a 2019-20-as bajnokságban milyen további korlátozások legyenek, hiszen a klubok előre terveznek, élő szerződések vannak. Azonban élesen körvonalazódtak azok a szabályok, amelyeket az olimpia utáni időszakban a klubokkal konszenzusban vezethetne be az elnökség.

Azt javasoljuk, hogy csapatonként három olyan vízilabdázó játszhasson, aki külföldi, beleértve a honosított vízilabdázókat is. Magyar állampolgársággal nem születése óta rendelkező, hanem azt később felvett sportoló az új szabályozás szerint két feltétel valamelyikének teljesítése esetén nem terheli majd az idegenlégiós kvótát. Az egyik lehetőség, hogy egy vagy két szezont (ezt még nem határoztuk meg) el kellett töltenie korábbi pályafutása során a magyar utánpótlás-bajnokságban. A másik: magyar állampolgárságának megszerzése után a magyar válogatott színeiben szerepel, tehát játékával a magyar nemzeti csapatot erősíti, nem más ország válogatottját. Mondok egy példát: a szlovákiai születésű Bundschuh Erik, aki régóta Magyarországon játszik, elvileg bármikor behívható a magyar válogatottba (szerepelt is 2009 és 2013 között összesen 26 alkalommal hivatalos mérkőzésen - a szerk.) nyilvánvalóan megfelel majd az új kritériumnak, de például Aaron Younger, aki szintén kettős, ausztrál-magyar állampolgár már nem, hiszen ő a világversenyeken az ausztrál nemzeti csapatan szerepel.

A Liga azt kéri az MVLSZ elnökségétől, hogy már a következő szezon versenyszabályzatában szerepeljen előzetes jelzés arra vonatkozóan, hogy az olimpia utáni időszakra szólóan erre a változásra kell felkészülni.

Tóth Sándor elmondta hogy a következő szezontól kezdődően várhatóan minden csapatnak kötelező lesz egy fiatal magyar játékost szerepeltetni. Egészen pontosan a 2019-20-as szezonban legalább egy 1999-es születésű vagy annál fiatalabb, saját nevelésűnek számító (tehát már korábban az adott klubban játszó, nem "erre a célra" szerződtetett) játékosnak kell  lennie csapatonként.

A Liga javaslata szerint egyébként az első osztályú bajnokság lebonyolítás rendszere a következő szezonban várhatóan nem változik jelentősen. A mostanihoz hasonlóan két csoportban kezdődnek majd meg a küzdelmek, viszont nem lesznek elődöntők, a play off-rendszer úgy alakul, hogy a tabella első két helyezettje egymás ellen vívja a döntőt (a jelenlegi három győzelem helyett kettő elég lesz a végső sikerhez), a harmadik és a negyedik helyezett pedig a bronzéremért vív szintén az egyik fél második győzelméig tartó párharcot. Erre azért van szükség, mert a következő szezonban nagyon sok mérkőzés lesz, januárban budapesti Európa-bajnokság és egyelőre be kellett tervezni a válogatott olimpiai kvalifikációs tornán való részvételét is a versenynaptárba...

A vízilabdaélet jelenlegi rendszere szerint a Liga javaslatokat terjeszt a szövetség elnöksége elé, ez a fórum hozza meg a hatályos döntéseket.


Címlapképünk vlv-fotó, a Szolnok 2016-os Magyar Kupa-győzelmekor készült.