FACEBOOK

Steinmetz Ádám és Kállay Márk montenegrói kupagyőztes!

Steinmetz Ádám és Kállay Márk montenegrói kupagyőztes!
hozzászólás, 2011.03.15.

Amit napok óta rebesgetnek Montenegróban, kedden hivatalossá vált: a szövetség a nemzeti kupa döntőjének második mérkőzését 5:0 arányban a Primorac győzelmével igazolta, s ezzel a Kotor nyerte a Montenegrói Kupát.

A valószínűleg Európa-szerte példátlan ügyben éppen két hónapos huzavona zárult le a döntéssel - bár hírek szerint az elmarasztalt klub még élhet a fellebbezés lehetőségével. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy a Budva és a jogosulatlanul szerepelt Darko Brguljan milyen büntetést kap.

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Örülök, hogy másodszor is montenegrói kupagyőztes lettem, ezzel ez a szezon se múlik el úgy, hogy valamilyen trófeát ne nyertünk volna. Kicsit sokáig tartott ez a huzavona, de úgy gondolom, hogy igazságos döntés született, hiszen az a játékos, aki az ellenfélnél jogosulatlanul szerepelt, három gólt lőtt a mindent eldöntő mérkőzésen. Ha ő nem játszik, akkor a vízben nyertük volna meg a döntőt és nem fehér asztal mellett, de emiatt nem nekünk kell szégyenkeznünk. A montenegrói bajnoki cím még hiányzik a kollekciómból, de erről majd később beszéljünk...

KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Ahogy már mondtam, nagyon tisztelem a csapatot, hogy kiállt a kupavisszavágóra és megynyerte azt a mérkőzést, tudatában annak, hogy a Budva kért először halasztást még decemberben, és ugye mi belementünk, majd amikor mi jeleztük, hogy a január eleji időpont nem a legmegfelelőbb, mivel mindenki otthon edz, ők ezt figyelmen kívül hagyva belementek a szövetség által kiírt időponba. Azt kell hogy mondjam, ez nem volt igazán fair. Ráadásul a második meccsen minden szabályt figyelmen kívül hagyva játszattak egy olyan játékost, akinek nem volt még engedélye vízbe szállni. De mindezeken felülemelkedve megvertük őket, és ahogy már korábban mondtam, én ennek tulajdonítom a kupagyőzelmünket.

VLV-HÁTTÉR:

A Montenegrói Kupa döntőjét ebben a szezonban oda-visszavágós rendszerben rendezték meg. A kiírás szerint az első mérkőzést december 22-én, szerdán, a visszavágót pedig másnap, csütörtökön kellett volna lebonyolítani. Az első meccsen a Budva volt a házigazda, a visszavágónak adhatott otthont a címvédő Primorac Kotor. A budvaiak az utolsó pillanatban halasztást kértek arra hivatkozva, hogy csapatuk az olaszországi Euroliga mérkőzésről az időjárási nehézségek miatt nem tudott időben hazautazni.

A döntő első meccse így - szintén egy gyors szövetségi döntés alapján - január 5-én volt, s azon a Budva kétgólos előnyt harcolt ki a január 15-i visszavágóra. A következő 10 napban nagyon sok minden történt. Mint a vlv is hírül adta, a kotoriak megelégelték, hogy sem a szerződést velük aláíró klub nem teljesíti kötelezettségét, sem pedig a város vezetése nem segít, a fizetéselmaradások miatt a játékosok közül néhányan konkrétan napi megélhetési problémákkal küszködtek. A csapat közösen bejelentette, hogy nem áll ki sem a Jadranska Liga soron következő mérkőzésére, sem pedig a Montenegrói Kupa döntőjének visszavágójára, amennyiben nem rendez legalább egyhavi elmaradást a klub, illetőleg nem ad garanciát a kifizetésekre. A sors iróniája, hogy a Jadranska Ligában éppen a Budva elleni idegenbeli meccs következett. Hogy ne kapjon büntetést, a Primorac juniorokkal állt ki a mérkőzésre és megsemmisítő, 15:3-as vereséget szenvedett. Ezután következett a kupadöntő visszavágója. A csapat játékosai az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy játszanak és megpróbálják behozni a kétgólos hátrányt. Erre minden esélyük megvolt, hiszen az első negyed után már 3:0-ra vezettek, a drámai csata végén azonban csak egy góllal sikerült nyerni, így a kotori medencében kupagyőzelmet ünnepelhettek a budvaiak.

A kupát meccs után átadták, s a Budva honlapján azóta is kint van  az örömittas pillanatokban készített csapatkép.


(Az áthúzást már mi bátorkodtunk eszközölni a szövetség keddi döntése után.)

Csakhogy.

A Budvában játszott és három gólt lőtt az a Darko Brguljan, aki a kupadöntő két meccsének eredeti időpontjában még a Primorac Kotor játékosa volt. Átigazolási papírjára december 27-én került pecsét. A két klubnak a döntő időponthalasztásról kötött megállapodásában szerepelt, hogy csak az eredeti időpontban érvényes igazolással rendelkező sportolók játszhatnak az elhalasztott meccseken, s a versenykiírás alapján sem szerepelhetett volna az elhalasztott döntőn Darko Brguljan. Ezt a kotoriak időben jelezték, óvást helyeztek kilátásba, sőt, a mindent eldöntő visszavágó delegátusa is figyelmeztette a Budva vezetőit az anomáliára.

A Primorac írásos panaszt nyújtott be, amelynek ügyében a montenegrói szövetség illetékes bizottsága első körben nem tudott dönteni. Másodszor január 21-én az öttagú szakmai vezető testület tárgyalta az ügyet és 4:1-es szavazati aránnyal úgy döntött, hogy Darko Brguljan jogosulatlanul szerepelt a kupadöntőn. A szövetség elnöksége akkor egy héten belüli határozatot ígért arról, hogy milyen végső szankciót alkalmaz.

A fejlemények e szakaszában a Primorac két magyarja így nyilatkozott a vlv-nek:

STEINMETZ ÁDÁM a vlv-nek:

- Felháborít a budvaiak viselkedése. Amikor kérték, hogy halasszuk el december végén a meccset, a Budva elnöke akkor a szövetség képviselője előtt kijelentette: szóba sem kerül, hogy a későbbi mérkőzéseken Darko játszik, ő ezt személyesen garantálja. Már csak ezért is pofátlanság, ami történt. A két csapat megállapodása és a versenykiírás szerint is szabályt sértett a Budva. Darko lőtt három gólt és merem állítani, hogy ha ő nem játszik, legalább három góllal nyerjük a meccset. Főszerepet vállalt, gyakorlatilag ő tartotta versenyben a Budvát. És bár én nem szeretem, ha egy meccs eredménye a medencén kívül dől el, most mégis azt mondom, hogy ezért a helyzetért a Budva hibáztatható, vállalnia kell a következményeket. Úgy tudom, nincs arra lehetőség, hogy Darko nélkül még egyszer le kelljen játszani a meccset, a találkozó eredményét a szabályzat szerint 5:0-lal kell a javunkra igazolni, tehát a Montenegrói Kupát a Primorac Kotor nyeri. Még egy apró részlet: a szövetség is hibáztatható, hiszen a kupát átadták, pedig a mérkőzés ellenőre azonnal kifogást emelt Darko játéka ellen, a Primorac pedig óvást jelentett be. Kíváncsian várjuk a fejleményeket, a helyzetünk jó, hiszen a pénteki döntés után már nem azon kell vitatkozni, hogy jogosulatlanul játszott-e Darko, ez már eldőlt. Mivel azonban Montenegróban vagyunk, mindenre fel kell készülni, a klubunk máris összeszedett minden dokumentumot, amire egy esetleges bírósági eljáráshoz szükség lehet.

KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Örülök annak, hogy kiálltunk a második mérkőzésre a Budva ellen, és megvertük őket. Én az addig elvégzett munkának és a második meccsen elért jó eredménynek tulajdonítom azt a lehetőséget, hogy esetleg utólag mienk lehet a kupa - még ha így nem is olyan édes a győzelem íze. A tény azonban tény, a szabályok mindenkire vonatkoznak. Darko nem játszhatott volna ellenünk és ezt ők is tudták, de nem foglalkoztak vele. Azt mondtak, hogy oké, ha gond lesz, majd "elintézzük".

Közben a csapat életében folytatódik a kínszenvedés - a játékosok nagyjából már eddig is kétfelé szakadtak, a "radikálisok" végleg bedobnák a törülközőt, a "mérsékeltek", köztük a két magyar az anyagi gondok ellenére a medencében elért sikerekkel próbálná javítani a szponzorkeresés esélyeit. A Jadranska Liga soron következő fordulójában, szombat este a Primorac a szintén nagy gondokkal küszködő Cattaróval kerül szembe, s a magyar játékosoktól származó információnk szerint ezen a meccsen várhatóan a rendes csapatból négyen-öten nem fogják vállalni a játékot.


A tévéközvetítésből "lopott" képünkön éppen Darko Brguljan emeli magasba a Montenegrói Kupát, mellette, balra Sefik