FACEBOOK

FINA: Magyarország az év csapata, Märcz Tamás az év válogatottedzője!

FINA: Magyarország az év csapata, Märcz Tamás az év válogatottedzője!
hozzászólás, 2018.10.18.

Különleges - kicsit talán méltatlan - körülmények között került nyilvánosságra a hír: a FINA évzáró ünnepségén a magyar válogatott lesz a 2018-as év férfi vízilabda-csapata, az év edzője pedig Märcz Tamás. Részletek:


A bejelentést nem más, mint Kemény Dénes tette meg csütörtökön reggel. A volt szövetségi kapitány, tisztségétől a közelmúltban, idő előtt megvált szövetségi elnök facebook-oldalán tette közzé, hogy december 16-án Kínában, a FINA éves gálavacsoráján veheti át az év férfi vízilabdacsapata díjat a MAGYAR VÁLOGATOTT és az év férfi vízilabdaválogatott-edzői díjat MÄRCZ TAMÁS.

A facebook-bejegyzésre hivatkozva a Nemzeti Sport online közölte elsőként a hírt.

Kemény Dénes rövid posztjában 8 (nyolc) helyesírási hibát számoltunk össze, de természetesen nem ez a lényeg, hanem a magyar válogatott példátlan sikere.

Felhívtuk Csurka Gergelyt, a FINA médiabizottságának magyar tagját, aki megerősítette a Kemény Dénes által nyilvánosságra hozott információt.  

CSURKA GERGELY a vlv-nek:

- Negyedik éve nem szavazással, hanem mind a hat FINA-sportágban meghatározott kritériumrendszer alapján alakul ki a díjazottak listája, az, hogy mely sportágban ki az év sportolója és mely válogatott érdemli ki az év csapata címet. Férfi vízilabdában 2015-ben és 2016-ban a szerb válogatott, 2017-ben a horvát válogatott nyerte el a címet, s a csapat sikere minden alkalommal "hozta magával" a szövetségi kapitány elsőségét is, így Dejan Szavics kétszer, Ivica Tucak egyszer lett díjazott, mióta ebben a rendszerben osztja ki az elismerést a FINA.

- A kritériumrendszerről lehet tudni valamit?

- Csak a FINA-eseményeket veszik alapul, vízilabdában két ilyen világverseny volt ebben az évben, a Világliga budapesti szuperdöntője, amelyen Magyarország Montenegró mögött a második helyen végzett és a berlini Világkupa, amelyet a magyar csapat nyert meg. Utóbbi tornán Montenegró nem vett részt, így az idei cím sorsába más értelemszerűen nem is szólhatott bele.

- Mi várható ezen a bizonyos decemberi gálán, az összes vizes sportág díjazottja jelen lesz?

- Elvben igen, bár a 2014 óta tartott gálákon különféle okokból eddig sosem sikerült az összes díjazottat begyűjteni, volt, hogy például a francia nyíltvízi úszó a katonai világjátékokon úszott, az óriástoronyugrónak pedig a Circque de Soleil-ben kellett fellépnie - de a többség azért részt vesz. 2014-ben volt először gála, a dohai rövidpályás úszó vb alkalmával, és ezt a hagyományt tartja a FINA, azaz páros években mindig a vb-vel van összekötve az esemény, a köztes esztendőkben egyszer Budapest adott otthont az ünnepségnek, míg tavaly már Kínában tartották, miután az Alibaba nem kis pénzért a gála főszponzorává lépett elő.

Annyi az újdonság, hogy míg a korábbi vb-ken a nyitónap előtt rendezték az estélyt, most a zárónapon tartják meg, miután az úszóknál a hangzhou-i vb eredményei döntőben befolyásolják majd a végeredményt. Műugrásban, műúszásban és vízilabdában már nincs több FINA-verseny, azaz ott megvannak a győztesek, nyíltvízi úszásban még van egy állomás, az óriástoronyugróknál pedig az Abu Dhabiban esedékes Világkupa dönt a győztesekről. Függetlenül attól, hogy a nyilvános kritérium-rendszer alapján ki lehet számolni, ki a győztes, a FINA soha nem szokta nyilvánosságra hozni előre a neveket – most sem fogja –, a bejelentés magán a gálán, a díjkiosztásnál hangzik el először.


A MAGYAR VÁLOGATOTT MÉRKŐZÉSEI 2018-BAN


FRISSÍTÉS!

Csütörtökön kora délután Kemény Dénes eltávolította, illetőleg elérhetetlenné tette fent idézett posztját.