FACEBOOK

Varga Dénes: ,,Jó kis olimpiának nézünk elébe,,

Varga Dénes: ,,Jó kis olimpiának nézünk elébe,,
hozzászólás, 2021.07.05.

Csapatkapitányunk két meccsen játszott a hét végi háromból, így belülről és kívülről is látta a válogatottat. A spanyolok elleni vasárnapi találkozó után kértük beszélgetésre, hogy megkérdezzük véleményét a három Benu Kupa-mérkőzésről és helyzetképet kérjünk tőle a csapatról, nem sokkal a Japánba indulás előtt.



VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Az látszik, hogy ez egy rövid felkészülés, így minden, teljes olimpiai kerettel játszott meccs hasznunkra válik. Úgy látom, hogy meccsről meccsre egy kicsit homogénebb a társaság, jobban érezzük egymást és jobban látjuk, hogy mit lehet elvárni a másiktól. 

- Menjünk sorban! Az oroszokkal kezdtünk, az nagyon sima volt.

- Igen, de az oroszok ellen legyen is sima a meccs. A horvátok, most, hogy Jokovics visszacsatlakozott hozzájuk, azért már egy összeszedettebb pólót játszottak. A meccs kintről nézve (Varga Dénes azon a találkozón nem játszott - a szerk.) színvonalas volt, brusztosnak és fárasztónak tűnt, ami vasárnap, a spanyolok elleni meccsen látszott azokon a játékosokon, akik végül mindhárom meccsen mérkőzésen szerepeltek, sokat kivett belőlük.

- Azt mondd meg, hogy kintről nézni nagyon furcsa volt?

- A múlt héten, Sibenikben is néztem kintről, meg az elmúlt egy évben is néztem elég sok meccset kintről, úgyhogy nekem nem volt furcsa.

- Maradva még ennél a meccsnél, az azért furcsa, hogy ott kétszer megvertük őket, ők pedig itt, közönség előtt vágtak vissza...

- Milyen szempontból furcsa?

- Olyan szempontból, hogy ott két, viszonylag sima győzelem volt, és ezek alapján mindenki azt várta, hogy ezt a meccset, magyar közönség előtt megnyerjük.

- Ha most az elmúlt néhány év magyar-horvát meccseit nézem, akkor horvát földön mi nyertünk ellenük, magyar földön meg ők ellenünk. A viccet félretéve, azt gondolom, Jokovics számít ennyit, hogy szintet tudjanak lépni, plusz nálunk három olimpiai kerettag nem játszott ezen a meccsen, és szerintem ez a két tényező elég volt ahhoz, hogy kevéssel, de az ő javukra dőljön el a meccs.



- Az utolsó meccs: a spanyolokkal a "szokásos" iksz...

- Igen. Jól játszottak a spanyolok, és meglepett, hogy egy kicsit a szokásosnál talán hepciásabbak, vehemensebbek voltak. Olyan szempontból lepett meg, hogy a lendületre, dinamikára meg a taktikára mindig számítok, de most egy kicsit ennél többet is beletettek. Az összes interjúban, amit készítettek velem a meccs után, azt mondtam, hogy én úgy érzékelem, nagyon kiegyenlített a mezőny, és a legnagyobb rangadók ilyen kevésen fognak múlni. Jó kis olimpiának nézünk elébe.

- Hogy látod, hogy áll a csapatunk? Azzal, hogy megtörtént a csapathirdetés, oldódott-e feszültség, mit tapasztalsz? És milyen a csapat, milyen ez a tizenhárom, akit kijelölt Tomi?

- Nem biztos, hogy minden feszültség megszűnt, de most már annyira kevés idő van hátra, hogy annak érdekében fogunk tenni lépéseket, hogy megszűnjön. A csapattal kapcsolatban pedig, ha konkrétumot akarok mondani: ha azt nézzük, hogy Pohl Zoli helyett Pásztor Matyi került a keretbe, akkor egy kicsit defenzívebb vízilabdából egy kicsit offenzívebbé vált a játékunk. Nagyon röviden azt tudom mondani, hosszú távon fog kiderülni, hogy ez mit eredményez. Én egyelőre úgy látom, hogy ebben a modern vízilabdában amúgy is mindenkinek kell tudnia bekkelni, sokszor látunk olyat is, hogy Vámos Marci vagy Zalánki Gergő kezd egy középkezdés után állóbekk pozícióban, mert vagy el kell vinni egy kiállítást, vagy mert meg tudják oldani adott esetben. Velem is bejárkálnak, de ma például megúsztam a kiállítást. Kicsit átalakul a póló évről évre, abban az értelemben, hogy minden játékosnak kell mindent csinálnia.

- És nyilván az olimpiai létszámkorlát is efelé tolja az edzőket.

- Valószínűleg ebből indul ki az egész, igen.

- Most milyen reményeid vannak Tokióval kapcsolatban? Aztán majd még előtte is megkérdezlek, amikor indultok.

- Az adott lépcsőfokkal foglalkoznék, mert ahogy említettem, ez egy rövid felkészülés, és haladunk lépcsőfokról lépcsőfokra. A következő az, hogy még egy kicsit csiszoljuk a védekezésünket, mert egyelőre úgy látom, hogy abban tudunk még többet fejlődni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A Benu Kupa krónikája:

Első nap

Horvátország-Spanyolország 15:11 (4:0, 4:5, 4:3, 3:3) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Bukics 4, L. Fatovics, Loncsar, Jokovics, Obradovics 2-2, Vukicsevics, Milos, Vrlics, ill. Granados, Tahull 3-3, Munarriz, Larumbe, Famera, Barroso, Bustos Sanchez

Magyarország-Oroszország 19:14 (5:5, 4:3, 6:1, 4:5)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, nézők előtt, v.: Peris (horvát), Gomez (spanyol)
Magyarország: Nagy V.,  Angyal, Manhercz K. 2, Zalánki 2, Vámos 1., Varga Dénes 5, Német T. 1. Cs.: Jansik Sz. 1, Pásztor 3, Hosnyánszky 2, Burián 1, Hárai 1, Lévai (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás.
Oroszország: Kusztov, Szucskov, Krug, Merkulov 3, Vasziljev 1, Holod 2, Sepeljev 4. Cs.: Kiszeljev, Vasziljev, Sztyepanov 2, Bicskov 1, Sejkin 1, Csirkov (kapus). Szövetségi kapitány: Szergej Nyesztignyejev
Gól - emberelőnyből: 10/16, ill. 5/16
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Manhercz K., ill. Szucskov, Vasziljev

Második nap

A mérkőzéseken készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáru


Spanyolország-Oroszország 15:11 (1:2, 2:5, 5:3, 7:1) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Granados, Delgado 4-4, Mallarach 3, Munarriz 2, Sanahuja, Tahull, ill. E. Vasziljev, Merkulov 3-3, Bicskov 2, Krug, Sejkin, Sepeljev

Magyarország-Horvátország 11:13 (2:2, 3:4, 3:3, 3:4)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, nézők előtt, v.: Galkin (orosz), Gomez (spanyol)
Magyarország: Nagy V., Manhercz K. 3, Vámos 2, Jansik Sz., Erdélyi 1, Pásztor 1, Mezei. Cs.: Angyal, Zalánki 3, Konarik 1, Pohl, Német T. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Horvátország: Marcelics, Macan, Jokovics 2, Bukics 3, Vukicsevics 2, Benics, Vrlics 1. Cs.: L. Fatovics 1, Loncsar 1, Buslje 2, Obradovics 1., X. Garcia, Bijac (kapus). Szövetségi kapitány: Ivica Tucak
Gól - emberelőnyből: 5/15, ill. 8/16
Gól - ötméteresből: 1:1, ill. 0/1
Kipontozódott: Manhercz K., Pásztor, ill. Macan, Obradovics, X. Garcia

Harmadik nap

Horvátország-Oroszország 21:11 (4:4, 4:2, 6:2, 7:3) 
- az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Vukicsevics 4, Loncsar, Obradovics 3-3, Macan, Jokovics, Bukics, Benics 2-2, L. Fatovics, Milos, Lozibna, ill. Kiszeljev 3, I. Vasziljev, Bicskov 2-2, E. Vasziljev, Sztyepanov, Merkulov, Sepeljev

Magyarország-Spanyolország 11:11 (1:2, 4:2, 2:3, 4:4)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, v.: Peris (horvát), Galkin (orosz)
Magyarország: Nagy V., Manhercz K. 1, Vámos 2, Jansik Sz., Erdélyi 1, Varga Dénes 2, Hárai 1. Cs.: Angyal, Zalánki 1, Hosnyánszky 1, Pásztor 2, Mezei. Szövetségi kaőitány: Märcz Tamás.
Spanyolország: Lopez Pinedo, Munarriz 1, Del Toro, Larumbe 1, Famera, Fernandez 1, Perrone 2. Cs.: Granados 4, Sanahuja, Tahull 1, Mallarach, Bustos Sanchez 1. Szövetségi kapitány: David Martin
Gól - emberelőnyből: 3/12, ill. 4/13
Gól - ötméteresből: 1/2, ill. 2/2
Kipontozódott: Sanahuja, Bustos Sanchez

A torna végeredménye:

1. Horvátország
2. Magyarország
3. Spanyolország
4. Oroszország