FACEBOOK

Sandro Sukno a Pro Recco (és Zalánki Gergő) új edzője!

Sandro Sukno a Pro Recco (és Zalánki Gergő) új edzője!
hozzászólás, 2021.06.16.

A szívbetegség miatt visszavonult, majd edzői karriert kezdő, 30 éves horvát Sandro Sukno lett a Pro Recco új vezetőedzője. Részletek:


Az olasz sztárklub néhány hete megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd vezetőedzője, a spanyol Gabi Hernandez némileg váratlanul bejelentette, hogy megválik posztjától. A Pro Recco szerdán délben hozta nyilvánosságra, hogy a csapat új vezetőedzője - így a most Reccóba szerződő magyar válogatott Zalánki Gergő mestere - a horvát Sandro Sukno lesz.

Sukno szívproblémák miatt hagyta abba a pólót a 2017-18-as szezonban, éppen a Pro Recco játékosaként.

Abban az évben a világ legjobb játékosává választották a Total Waterpolo szaklap nemzetközi szavazásán. Ebből az alkalomból mi is bemutattuk Sukno életútját. Az edzői pályafutását a horvát válogatott másodedzőjeként kezdő, majd rögtön a világ legerősebb csapatánál folytató, még mindig csak 30 éves szakember Varga Dániel és Varga Dénes játékostársa volt a Primorja Rijekánál.

A szerdai bejelentéskor Sukno ezt a nyilatkozatot tette a Pro Recco médiafelületén:


Amikor Felugo (a Pro Recco elnöke - a szerk.  felhívott, nagy megtiszteltetést éreztem, mindannyian tudjuk, mit képvisel a Pro Recco a vízilabdasportban, most is Európa legjobb klubcsapata. Igaz, fiatal vagyok, nemrég kezdtem el az edzői munkát, de szerelmes vagyok ebbe a szerepbe, és késznek érzem magam a kihívásra.

Erős csapatunk van, s úgy kezdem majd el a felkészülést, hogy tudatában vagyok, a Recco irányításakor csak egyetlen cél lehetséges: nyerni kell.

Modern, gyors vízilabdát tervezek, erős játékosaink vannak, akik megfelelő tulajdonságokkal rendelkeznek. A jó játék azért fontos, mert növeli a győzelem esélyét. Sok korábbi csapattársat találok a keretben, meggyőződésem, hogy megértik új szerepemet és meglesz köztünk az a távolság, aminek meg kell lennie. Azt gondolom ugyanakkor, hogy fontos a jó hangulat megteremtése a csapatban, a miénk egy kollektív sport, sok egyéniséggel, személyiséggel; az edzőnek vezetőnek kell lennie, "szárnyalnia" kell, ez elengedhetetlen, különösen, ha nehéz pillanatok jönnek: egy családnak kell lennünk.

Az edzői karrierem három évvel ezelőtt kezdődött a horvát válogatottnál, és örökké hálás leszek Ivica Tucak szövetségi kapitánynak azért a lehetőségért, amit adott nekem, hogy ilyen magas szinten kezdhettem az új pályámat. Ez elegendő volt ahhoz, hogy megszeressem ezt a munkát és megértsem, mit akarok csinálni az életemben.

Pályafutásom során sok edzőm volt, mindegyiktől tanultam valamit, de senkit nem másolok: Sandro Sukno vagyok és követem a saját elképzeléseimet.


ZALÁNKI GERGŐ a vlv-nek:

- Nagyon meglepett a hír, de örülök neki. Fiatalos, lendületes edzői munkára számítok tőle, biztos vannak új gondolatai. Nem ismerem őt személyesen, lehet, megkérdezem majd Dumit, hogy mit tud róla mondani. Kíváncsi vagyok és várom a közös munkát, szerintem jó lesz nagyon.


Egy különleges vlv-fotó: Sandro Sukno és Zalánki Gergő - ősztől egy célért küzdenek