FACEBOOK

Pásztor Mátyás: lelki válságból egyenesen a gólkirályságig

Pásztor Mátyás: lelki válságból egyenesen a gólkirályságig
hozzászólás, 2021.06.08.

Élete formájában teljesítette a nemrég zárult bajnoki szezont Pásztor Mátyás, a BVSC 34 éves csapatkapitánya, akit meghívott az olimpiai keretbe a szövetségi kapitány. Az OB1 gólkirályának nagy szerepe volt abban, hogy a vasutasok "beékelődtek" azon négy csapat közé, amelyeket mindenki az első négy helyre várt a szezon előtt. Beszélgetés a bajnokságról, a Covid hatásáról, a szezon közbeni edzőcseréről, személyes mélypontról és felemelkedésről - vlv-interjú.



A GÓLKIRÁLY PÁSZTOR MÁTYÁS 90 BAJNOKI GÓLJA ÖSSZEGYŰJTVE


PÁSZTOR MÁTYÁS (BVSC-Zugló) a vlv-nek:

- Hogy milyen volt ez a szezon? Viharos! Annyi minden történt, ami talán öt évre szólóan is sok lenne, nemhogy egyetlen idényre.

Ugye, volt egy menesztés év közben, de már előtte olyan összhang alakult ki a csapatnál, ami, azt mondhatjuk, "sikerre volt ítélve". Sokan szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy mi így tudjuk zárni ezt a szezont, mert a játékosállományban nálunk nincsenek akkora nevek, mint a másik négy csapatban, amelyekkel versenyeztünk. Az erősségünk éppen az, hogy sem felfelé, sem lefelé nincsenek kiugró különbségek. Ezért is alakult így, hogy mindenki hozzá tudta tenni a magáét, ezért tudtuk ilyen szépen zárni a szezont. Az alapszakasz után a rájátszás így számunkra majdnem hogy örömjáték volt. 

- A Covid megjelenése titeket hogy érintett? Nagyon sokáig ti voltatok - talán a Tatabánya mellett - azok, akik mintha kimaradtak volna az egészből...

- Volt pár eset nálunk is, de tényleg szerencsénk volt, olyan időszakban jelentkezett a vírus, amikor nem sokat számított a hatása. Vagy szünet volt éppen vagy más ok miatt könnyen ki lehetett várni azt a bizonyos két hetet, olyanok is voltak, akiken nem is ment át a vírus. 

Aztán márciustól szépen lassan már beoltatták magukat a játékosok, így sikerült túljutni a gondokon, azt mondhatom, talán tényleg mi vészeltük át legjobban ezt az időszakot.

A vlv az olvasók anyagi segítségével tartja fenn magát. 
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK

- Nem tudom, a BVSC-szurkolók vagy a ti számotokra mennyire volt emlékezetes, bennem mély nyomokat hagytak az Eurokupából kiesésetek körülményei...

- Így utólag azt lehet mondani: felesleges túra volt. Közvetlenül akkor nem nagyon tudtuk elhinni, hogy ezt megtehetik velünk, aztán jöttek sorban a bajnoki meccsek és az egész elfelejtődött. Nem is volt értelme rágódni a történteken, tovább kellett lépni.

- A váltás az edzői poszton nagyon fontos pillanata volt a szezonotoknak. Ezzel kapcsolatban van-e mondanivalód? A játékosok hogyan kezelték a történteket?

- Nem az én tisztem eldönteni, hogy ami történt, azt miként kell értékelni. Csapatkapitányként azt mondhatom, hogy a csapat minden tagja jól reagált, ugyanúgy, ahogy az Eurokupa-kiesésre: nem volt hatásunk a dolgok alakulására, így mindenki a maga feladatára koncentrált, azt el is végezte maradéktalanul, aminek meglett az eredménye. Az első meccsünket a Fradival játszottuk Kristóffal (Kemény Kristóf új vezetőedzővel - a szerk.) és Norbival (Dabrowski Norbert másodedzővel, a klub szakmai igazgatójával - a szerk.) a kispadon. Sikerült a három pontot behúzni, ez bizonyítja, hogy mindenki profi hozzáállással kezelte a kialakult helyzetet.



- Beszéljünk a személyes teljesítményedről. Pályafutásod alatt másodszor lettél gólkirály és ha jól láttam, valamennyi mérkőzésen játszottál, továbbá minden alkalommal lőttél legalább egy gólt. Lehet azt mondani, hogy életed csúcsformájában voltál ebben a szezonban?

- Jól sikerült ez a szezon, főleg a tavaszi része. Belementünk a részletekbe, voltak beszélgetések arról, hogy kinek mi a szerepe, egy kicsit változott így a játékunk rendszere és ez jól sült el, kicsit felüdülést jelentett számomra, ezt éreztem. 

- A rutin mennyire játszik szerepet a sokadvirágásodban? Azt gondolom, a sok tapasztalat birtokában talán több lépéssel tudsz előre gondolkodni, mint a húszévesek.

- Igen ennek van hatása és annak is, hogy szinte szabad kezet kaptam a vezetőktől. 



- Mit jelent a "szabad kéz"? Szabadon irányíthatsz és nincs kötött feladatod?

- Kötött feladat mindig van, az irányításban dönthetek fontos pillanatokban, hogy mit játsszunk, nagyobb a mozgásterem. És ha valami nem sikerül, azt mindig megbeszéljük. Természetesen nem éltem vissza ezzel a lehetőséggel, viszont a játékom nyugodtabb lett. 

- Ebben a szezonban nemcsak beépültek fiatalok a BVSC csapatába, hanem meghatározó szerepkörbe jutottak. Ez mindenképpen új, hiszen korábban az újoncok elsősorban kiegészítő szerepet kaptak. Most itt elsősorban Mészáros Mátyásra gondolok, de talán még Batizi Benedekre is, fontos, pontokat eldöntő gólokat lőttek, megkapták a lehetőséget és kellő felelősséggel éltek is azzal. Ebben neked csapatkapitányként volt feladatod?

- Csapatkapitányként mindenkivel foglalkoznom kell, de igen, a mostani fiataljaink nagyon tehetségesek és ambiciózusak. Jól csinálják a dolgukat és ez - a tehetségük mellett - azért lehetséges, mert  élvezik a bizalmat, amit meg is érdemelnek. Én annyiban tudom ezt segíteni az öregebb csapattársaimmal együtt, hogy támogató közeget biztosítunk a számunkra. A fejlődésük szempontjából szerintem a legjobb helyen vannak. 



- Gólok. 84-et lőttél az alapszakaszban. ehhez jött még hat a rájátszásban, 90-nel végeztél, ez azért elég sok, nem?

- Kétségtelen, ha a gólokat nézzük, ez volt az OB1-es pályafutásom legjobb szezonja. Szerintem ugyanakkor nemcsak a gólok számítanak, hanem sok minden más, összességében nézve azt mondhatom, tényleg jól sikerült ez az idény. 

Butaság lenne tagadni, hogy számítanak nekem a gólok. Nem tudom minek köszönhető, hogy 34 évesen értem el ezt a teljesítményt.

Szezon közben voltak holtpontok, ezúton is köszönöm, hogy a menyasszonyom ezeken átsegített. Ő rángatott ki a gödörből egy komoly beszélgetés során, amikor azt kellett tisztázni, hogy tulajdonképpen akarom-e én ezt még csinálni, és meddig. Arra jutottunk, hogy félgőzzel végezve ennek nincs értelme, csak ha teljes erőbedobással végzek mindent. Onnantól kezdve felfelé ívelt a formám. Elmentem dietetikushoz, jobban koncentráltam a napi teendőkre az edzésen, a magánéletben, mindenhol, valószínűleg ennek is köszönhetpő, hogy a végén ilyen jól ment a játék.

- Amit mondasz, azt nem lehetett észrevenni, mikor volt ez a krízis?

- Január-február körül.

- Mi volt az oka, valamilyen kudarcélmény?

- Talán a  fásultság. Sajnos ilyesmi korában is előfordult velem. Most kicsit erősebb volt, tovább is tartott, nehezen lábaltam ki belőle, de sikerült.

- Lehet mondani, hogy viszonylag jól sikerült... Ha azt kérem, hogy a 90 gólból egyet válassz ki, beugrik valamelyik azonnal?

- Inkább meccs ugrik be és az akkor lőtt három gól. A Vasas elleni hazai mérkőzésünk. Megvertük a Vasast és gyakorlatilag ezzel jutottunk be a legjobb négy közé. Az a három gól olyan euforikus hangulatot, extázist okozott bennem is és a csapattársakban is..., leesett egy kő a szívünkről, egyértelművé vált hogy megérte az előtte, tíz hónapon át végzett munka. Szinte elétételt éreztünk, azt, hogy érdemes dolgozni ebben a sportban. Viszonylag korán, már szinte áprilisban, az első karantén után elkezdtünk edzeni, onnantól kezdve 13 hónapon át dolgoztunk keményen. Ennek ért be akkor a gyümölcse. 



- Válogatottság. Hiszen nem is te vagy a nemrégiben kihirdetett keretben a korelnök! Nagy Viktor és Hosnyánszky Norbi három évvel idősebb nálad. Egy ilyen szezon után szinte természetesnek vetted a meghívást...?

- Nagyon nem így volt... Ismét a menyasszonyomat hozom fel, Anna tanúsíthatja, már két nappal a kerethirdetés előtt nem tudtam másra gondolni, csak arra, hogy rajta lesz-e a nevem a listán. Próbáltam nem ezzel foglalkozni, gyerekkel lenni, kutyával lenni... A Balatonon kávéztunk kettesben Annával, amikor ismertté vált a keret és kiderült, hogy benne vagyok. Nagy kő esett le a szívemről. 

- Mit érzel fontosabbnak, azt, hogy még ott vagy a topon, a legjobbak között vagy esetleg azt, hogy megvan az esély az olimpiai részvételre?

- Mind a kettő nagyon fontos. Ami konkrétan Tokiót illeti, úgy nem állhatok neki, hogy nem látok esélyt az utazó csapatba kerülésre, ha nem érezném a lehetőséget, nem is vágnék bele. 

- Milyen nyárra számítasz?

- Kemény, hosszú nyárra, de remélem, úgy sül el, ahogy a csapat szeretné és ahogy én is szeretném.

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres nyarat kívánok!