FACEBOOK

Mi történt Barcelonában? És mik a következmények? - vlv-riport a BVSC kizárásáról

Mi történt Barcelonában? És mik a következmények? - vlv-riport a BVSC kizárásáról
hozzászólás, 2020.12.08.

Mint megírtuk, a BVSC vasárnap továbbjutóként hazaérkező csapatát utólagos döntéssel kizárták a barcelonai Eurokupa-selejtezőtornáról. A történteket megpróbáljuk rekonstruálni és persze igyekszünk képet adni a jelenlegi helyzetről, a várható fejleményekről is.


A SELEJTEZŐK ELSŐ NAPJÁN TÖRTÉNT

A SELEJTEZŐK MÁSODIK NAPJÁN TÖRTÉNT


A SELEJTEZŐK HARMADIK NAPJÁN TÖRTÉNT

A MAGYAR EDZŐK ÉRTÉKELÉSE

KIZÁRTÁK A BVSC-T


Alábbi cikkünk sok emberrel lezajlott telefonbeszélgetéseink alapján íródott. Forrásaink a LEN, a BVSC és a Magyar Vízilabda Szövetség illetékesei voltak, méghozzá mindegyik szervezetnél egynél több emberrel beszéltünk hosszabban, információkat gyűjtve a történtekről.


Az események tőmondatokban:

- A torna harmadik napjára lebetegedett Györke Zsolt kapus helyére a BVSC a 13-as kék sapkában Gyenis Ádám mezőnyjátékost kívánta szerepeltetni. Ezt a meccs portugál ellenőrével, Paolo Ramossal jóvá is hagyatta. (Legalábbis ebben a tudatban voltak a vezetők a mérkőzés kezdetekor.)

- A találkozó közben (miután Gyenis Ádám néhány percet már játszott is a 13-as kék sapkában, ami senkinek nem tűnt fel) valaki kiszúrta, hogy nincs piros sapkás 13-as játékos a magyar kispadon. A LEN-delegátus személyesen ment oda, tisztázni a helyzetet. Ekkor vált egyértelművé, hogy 13-as sapkában nem szerepelhet mezőnyjátékos, piros sapkát kellett volna felvenni és csak kapusként lehetett volna vízbe menni. Gyenisnek el kellett hagynia a kispadot.

- A játék folytatódott, a BVSC 7:6-ra nyert és megszerezte a csoportelsőséget. A franciák (akikre ezzel nagy valószínűséggel - egy meccs ekkor még hátra volt - kiesés várt,) azonnal jelezték, hogy óvnak.

- A portugál LEN-delegátus időt kért, telefonon konzultált valakivel (meg nem erősített információk szerint Gianni Lonzival), majd közölte a csapatokkal, hogy a mérkőzést újra kell játszani.

- A franciák ezt először nem akarták elfogadni, majd belementek.

- Az első meccs 9 órakor kezdődött, a megismételt találkozó 12.30-kor. Utóbbi 15:15.ös döntetlennel végződött. Ezzel mindkét, vízben lévő csapat továbbjutott, mert a sokgólos mérkőzés miatt az egyenlő pontszámmal végzett három csapat közül több lőtt góljukkal megelőzték a Barcelonát.

- A spanyolok a történteket nehezen viselték el. Már a meccs vége felé balhéztak, utána pedig lökdösődtek, az egyik bírót megütötték, hangosan szidták a magyarokat is.

- A LEN hivatalos oldalán francia és magyar továbbjutásról írt, de jelezte, hogy a végeredmény "függőben" van, fellebbviteli bizottság elemzi a dokumentumokat, vizsgálja meg a történteket.

- Vasárnap késő este (először a CN Barcelona facebook-oldalán!) jelent meg a határozat, amely szerint a BVSC a reggel 9 órás meccsen szabályt sértett, jogosulatlan játékost szerepeltetett, ezért a meccset 10:0-lal az ellenfélnek adták, a magyarok összes eredményét megsemmisítették és a BVSC-t kizárták. A dokumentum nem tesz említést semmilyen jogorvoslati lehetőségről.




A fenti kronológiába nem tudtuk beilleszteni, de a franciák az óvásuk után hozott újrajátszási döntést - állítólag - megfellebbezték. Ennek azért van jelentősége, mert ez az aktus adta meg a lehetőséget a LEN számára a későbbi vizsgálatra. A 350 eurós fellebbezési díjat készpénzben tették le az asztalra, de nincs információ arról, hogy ez mikor történt, francia állítás szerint az első és a második meccs közötti két és negyedóra alatt. (Akinek olyan kényszerképzete támad, hogy a fellebbezésre a 15:15-ös döntetlent követően, az így már kiesett spanyolok kérték meg a franciákat, annak ezt bizonyítania kellene.)

Nézzük tehát, az elejétől.

A hiba megtörtént. Ezt a BVSC is elismeri. Magyar részről kettős mulasztásról beszélhetünk: egyrészt a szabály nem kellő ismerete róható fel (erre bőséges magyarázat, hogy a BVSC nem tartozik a nemzetközi tornákon rendszeresen szereplő csapataink közé), másrészt az, hogy a klub illetékes vezetői azt gondolták, a LEN által kijelölt delegátus szavában bízhatnak, az hivatkozási alapot jelent. (Távoli elágazás, de nem árt tudni: Magyarországon 14, nemzetközi klubszinten 13 játékost lehet nevezni egy-egy meccsre. Magának a nemzetközi tornán belüli cserének a rendszere is zavaros, legalább is mi bizonytalan válaszokat kaptunk, amikor az érintett magyar edzőktől korábban erről a témáról érdeklődtünk. Mindenesetre 13-nál több játékossal vett részt saját tornáján valamennyi Eurokupa-csapatunk az elmúlt héten.)

A portugál delegátus egyébként félreértésre hivatkozott. Mint utólag rekonstruálható, az olasz nyelven zajlott párbeszédben mindkét fél máshogy értelmezte a "játékos" szó jelentését, magyar részről mezőnyjátékosra gondoltak, a portugál pedig kapust értett alatta.

Ez a félreértés nem menti a mérkőzés hivatalos közreműködőit. Az ő felelősségük lett volna észrevenni, hogy szabályszerűen állt-e ki a magyar csapat a meccsre, van-e piros 13-as sapkában ülő játékos a kispadon. (Ahogy a bíróknak kell megszámolni, s adott esetben az ellenőr részéről szóvá tenni, ha nem megfelelő számú játékos van a vízben csapatonként egy negyed kezdetekor.)

Amikor a hibára fény derült, az ellenőr elintézettnek vélte a helyzetet a 13-as játékos elküldésével - ez is hiba volt.


Az ellenőr, a portugál Paolo Ramos és Szűcs Levente párbeszéde meccs közben

Az óvás dokumentációja nem ismert, miként a fellebbezésé sem. A BVSC joggal lehetett abban a hitben, hogy az újra lejátszott meccs után legitim eredmény születik.

A spanyol csapat tagjai, valamint az uszoda környezetéből beszivárgó hozzátartozók, szurkolók jogosulatlanul tartózkodtak a lelátón. A LEN rendkívül szigorú Covid-szabályozása alapján a meccsük után azonnal el kellett volna hagyniuk a helyszínt. E helyett, látva az eredmény számukra kedvezőtlen alakulását, - hiszen 14:14-es állásnál már tudták, hogy ha döntetlen a végeredmény, ők kiesnek - randalíroztak, már meccs közben megfélemlítették a zsűritagokat, lefújás után lökdösődtek, megütötték az egyik bírót. (Nemrégiben, a budapesti BL-selejtezőn az OSC játékosai számára még azt sem engedték meg a LEN-tisztviselők, hogy a meccsük után levezető úszással regenerálódjanak, azonnal távozniuk kellett a saját uszodájukból.) Szerintünk rendkívül súlyos megítélés alá kellene hogy essen az a tény, hogy a spanyol rendezők is a tiltakozás szolgálatába állították az általuk kezelt technikai eszközöket: az órát és a hangosítást lekapcsolták. Megemlítjük érdekességként, hogy csak erről a mérkőzésről nem adtak streamben közvetítést, az eredmény alakulásáról kizárólag a LEN élő jegyzőkönyve aklapján lehetett tájékozódni. Ott azonban még hétfőn késő este is a live felirat villogott, jelezve, hogy 30 másodperc még hátravan a 15:15-ös állásnál tartó, másfél napja elkezdődött mérkőzésből...



Úgy tudjuk, hogy az ellenőri jelentés rögzítette a spanyol ámokfutás tényét, ez az ügy fegyelmi bizottság elé kerül. A CN Barcelona szankciókra számíthat, de hogy ezek mennyire lesznek szigorúak, azt nem tudni. (Itt jegyezzük meg, pusztán azért, mert ide tudjuk beszorítani az információt, hogy a LEN vízilabda technikai bizottság vezetője a nemrég lebonyolított tisztújítás során a spanyol Angel Moliner lett.)

Fontos tudnivaló, hogy a mindent agyonszabályozó és a klauzulák megtartásához meglehetősen drasztikus módon ragaszkodó LEN-vezetés a saját szabályait megsértő módon hozta meg a BVSC kizárásáról szóló határozatát. 

A fellebbviteli bizottságba delegáltak ugyanis csak a TWPC tagjai lehetnek (elnök, alelnök, titkár) és az aláírók neve alapján megállapítható, hogy ez esetben nem így történt. Ez egy nagyon komoly formai hiba.

A LEN-nél nincs fellebbezési lehetőség, nemzetközi sportbírósághoz fordulhat a BVSC.

A klubnál jelenleg az információgyűjtés stádiumánál tartanak, egyelőre szeretnének begyűjteni minden olyan releváns dokumentumot, amely alapján tisztán felvázolható, hogy mi történt. Az biztos, hogy levelet fognak írni a LEN-nek, amiben kételyeiknek adnak hangot és válaszokat kérnek konkrét kérdésekre olyan fejlemények ügyében, amelyek a kialakult helyzethez vezettek.

A klubnál azt mondják, szeretnének tisztán látni, s elmennek a falig, nem zárják ki a jogi út lehetőségét sem, de nehéz helyzetben érzik magukat, mert tudják, egy esetleges drága és időben elhúzódó eljárás sokat árthat magának a sportágnak, a vízilabda magyar művelői és a LEN kapcsolatának még akkor is, ha sikerrel vívják meg ezt a harcot. A klub a szövetséggel együtt szeretne lépni.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy olyan verzió is elképzelhető, miszerint a sportbíróság a LEN (fentiek miatt) nem legitim határozatát ugyan megsemmisíti, de vagy a LEN vezető testületéhez, a Büróhoz utalja vissza az ügyet (no hiszen, tudjuk, hogy ott mire számíthatunk), vagy egyenesen kimondja, hogy a hiba megtörtént és a BVSC kizárása akkor is jogos, ha az erről szóló határozat nem felel meg a LEN saját szabályainak.

Úgy tudjuk, hogy a magyar szövetség már lépett, levelet küldött Paolo Barelli LEN-elnöknek. Ebben elismeri a hiba tényét de felhívja a figyelmet a körülményekre és olyan intézkedéseket kezdeményez, amelyek hatására a jövőben el lehet kerülni a hasonló eseteket.

Azt valamennyi magyar szereplő sérelmezi, hogy nem a sport szellemének megfelelő döntés született. A BVSC kétszer érte el a továbbjutást jelentő helyezést a medencében, mégsem folytathatja szereplését az Eurokupában. Ráadásul úgy, hogy a továbbjutásért versenyben volt három csapat párharcában egyedül ért el győzelmet, a többiek legjobb eredménye csak döntetlen volt ebben a körben.

Hivatalosan nem megerősített információnk szerint a delegátus és a két bíró egyéves eltiltást kap, a LEN ezzel letudja saját felelősségét, magyar részről viszont szeretnénk tudni például azt is, hogy ki döntött az újrajátszásról, amit később maga a LEN volt kénytelen felülbírálni - feleslegessé téve a két csapat kemény, komoly küzdelmét. 

Az ügy további fejleményeit természetesen a jövőben is nyomon követjük.