FACEBOOK

Hosszú Katinka Iron Swim egyesülete a Magyar Vízilabda Szövetség tagja lett

Hosszú Katinka Iron Swim egyesülete a Magyar Vízilabda Szövetség tagja lett
hozzászólás, 2021.05.26.

Az MVLSZ elnöksége idei első ülésén felvette a szövetség tagjai közé az Iron Swim nevű egyesületet, amely közismerten Hosszú Katinka magyar úszófenomén nevéhez kötődik, ő az alapítója és az elnöke. Érdeklődtünk, mik a klub tervei a vízilabdával kapcsolatban. Kérdéseinket - kérésre - írásban küldtük el.


LAYBER KRISZTINA (Iron Swim, PR) a vlv-nek:

- Mikor alakultak, hány versenyzőjük van, mely vizes sportokra terjedt ki eddig a tevékenységük?

2018 decemberében kezdtük el a vízilabdát 20 sportolóval. Az egyesület fő profilja az úszás, erre épül a versenysport.

Az úszóiskola úszásoktatása egyedi, 6 osztályban tanítjuk meg úszni a gyerekeket, Iron 0-Iron 6. Különböző szintvizsgákkal, megfelelő kritériumot teljesítve léphet előbbre a gyermek, a végállomás többnyire a versenysport. Mivel az úszás egyéni sport, többen szerettek volna maradni, de inkább egy csapatjátékban így úgy gondoltuk kezdjük el a vízilabdát is.

14 igazolt sportolónk van jelenleg, az idei év volt az első, hogy gyermek korosztályban indultunk a bajnokságban, egy nagyon lelkes kis csapattal.

- Mióta veszik ki a részüket az utánpótlásképzésből, milyen korcsoportokkal, hány gyerekkel foglalkoznak?

- Mivel nem tekinthetünk vissza nagyon régre, így kezdetektől reagáltunk a jelentkező igényekre. Az oktatásból vesszük ki  a „vízilabdásokat”, a vizet, a labdát és a sportot így együtt szerető gyerekeket,. Edzéseinket heti  7 alkalommal tartjuk, 5 edzés vízben, 2 pedig szárazföldön zajlik.

Az edzéseinket többen látogatják olyanok, akik nem tudják még eldönteni, hogy maradnak-e úszók, vagy talán váltanának.

- Mire terjed ki a képzés? Úszástanítással kezdik és a tehetségesebbekből versenyzőt nevelnek? 

Pontosan. Ahogy fent is említettük. Van, aki tehetségesebb vízilabdás, mint úszó.  Szeretnénk, ha nálunk maradna. Az oktatásban részt vevők esetében is két lehetőséget tudunk ajánlani, az úszást és a vízilabdát. Az első vizes találkozások alkalmával – a víz megszeretése mellett – már egy jövőkép is megjelenik. "Lehetek úszó és vízilabdás is". Mindkettőhöz elengedhetetlen, hogy a vízben jól mozogjon a gyerek.

- Mi az egyesület filozófiája, ars poeticája, megfogalmazható-e néhány mondatban a törekvésük lényege?

A kemény munka mindig kifizetődik, ez egyesületünk szlogenje.

A sport szeretetére való nevelés, mely ezer pozitív hatásával szebbé, jobbá, felelősségteljessebbé teszi életünket.

A versenysportra nevelés, mely megtanít mindenkit nyerni, és veszteni, megtanít arra, hogy amit eldöntünk a fejünkben, azt képesek vagyunk véghez is vinni.

- Milyen úszásfelülettel rendelkeznek, hol van a bázisuk, az Önökhöz járók jellemzően az adott uszoda vonzáskörzetéből jönnek?

- A Duna Aréna a székhelyünk, minden gyermek a közelben lakik. Általában este 18.00 ás 20 .00 óra között van másfél órás vizünk.

- Hogy zajlik a finanszírozás? Van-e tagdíj, ha igen, az a költségek mekkora hányadát fedezi? A fennmaradó részt milyen forrásokból teremtik elő?

- Van tagdíj, ami sajnos nem fedezi a költségeket. Saját finanszírozásból illetve szülői támogatásból – versenyekre való utazások – oldottuk meg eddig a költségek előteremtését.

Ez az első évünk, hogy jogosultak vagyunk TAO-t igénybe venni. Ez most segíti majd a további működést.

- Milyen megfontolásból kérték felvételüket a Magyar Vízilabda Szövetségbe? Milyen céljaik vannak a vízilabda területén? (Férfi és női szakágban egyaránt jelen lesznek?)

- Mindenképpen szerettünk volna bajnokságban is indulni, aminek feltétele a tagság. Szeretnénk bővülni, szeretnénk az utánpótlás nevelésben aktívan részt venni.

- Terveznek-e felnőtt csapatot kinevelni a fiatalokból és esetleg igazolásokkal megerősített gárdával akár a legmagasabb szintű bajnokságban szerepelni? Mi ennek az íve, van-e ezzel kapcsolatos hosszú távú elképzelés, ha igen, azt tőmondatokban ismertetnék-e?

Egyesületünk inkább az utánpótlás nevelésében szeretne aktívabban szerepet vállalni.

- Kik foglalkoznak a vízilabdázó-palántákkal, hány edző dolgozik ezen a területen? A szövetségbe való belépést követően tervezik-e bővíteni az edzői stábot? Honnan merítenek, van-e valamilyen sportszakmai, erkölcsi követelmény, amit felállítanak az Önöknél dolgozó szakemberek számára?

- Jelenleg két lelkes fiatal edzőnk, Takács Mónika és Gőbl Ádám biztosítja a szakmai hátteret, az ő életükben fontos szerepet töltött be a vízilabda. Egyelőre nem szeretnénk bővíteni a csapatot.

- Köszönöm a válaszokat.