FACEBOOK

Pécsi feljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt - Vári Attila reagálását várjuk

Pécsi feljelentés hűtlen kezelés gyanúja miatt - Vári Attila reagálását várjuk
hozzászólás, 2021.05.17.

Súlyos, a vízilabdás TAO-támogatás gyakorlatára is árnyékot vető ügyben tett feljelentést a pécsi sportéletet irányító önkormányzati cég vezetője. A feljelentést ismeretlen tettes ellen nyújtották be, de az ügyben kiadott, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által jegyzett, alább olvasható sajtóközlemény szerint a kérdéses időszakban Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség jelenlegi elnöke irányította a PSN Zrt.-t. Reagálási lehetőséget kínáltunk az MVLSZ vezetőjének.


Fillérekért adta, a sokszorosáért bérelte vissza saját konditermét a PSN Zrt.

A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. az előző, fideszes városvezetés idején, és Vári Attila irányítása alatt fillérekért adta bérbe a Hullámfürdő konditermét, gyakorlatilag ellátta az üzemeltetés feladatait, de a haszon már a bérlőt illette. Hab a tortán, hogy alkalmanként óránként horribilis összegekért bérelte vissza a PSN saját termét. A pécsi önkormányzat sportcégének jelenlegi vezetője jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

A rendkívül szokatlan, és az adófizetőkre nézve igen előnytelen terembérlés ügye a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása és az azt követő adatelemzés során került elő.

Az előző, fideszes városvezetés alatt, Vári Attila vezérigazgatósága idején, 2017-ben a PSN Zrt. új szerződést kötött a Hullámfürdő konditermének bérbeadására. Míg korábban havi nettó 70 ezer forint plusz rezsiért használhatta a bérlő a termet, az új szerződés már csak havi nettó 30 ezerről szólt, beleértve a rezsit is. Az új bérlő egyéni vállalkozását a szerződéskötés napján vették cégnyilvántartásba, székhelye megegyezett a Hullámfürdőével.

A bérleti szerződés nem csak azért volt hátrányos az önkormányzati cégre nézve, mert a 30 ezer forint a rezsit is alig fedezte. Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat is a PSN végezte: az önkormányzati cég munkatársai szedték a belépőjegyet és takarították a helyiséget. A forgalom után járó összeget pedig a jelentéktelen bérleti díj levonása után az önkormányzati cég egyszerűen átutalta a bérlőnek.

A helyzetet tetézte, hogy a PSN Zrt. időnként visszabérelte saját konditermét. A teremhasználatért azonban, amiért az egyéni vállalkozó, majd az üzemeltetésben 2019-ben őt váltó élettársa havi 30 ezer forintot fizetett, a PSN már óránként 20 ezer forintot utalt át a vállalkozónak. Az így keletkező számlák egy részét a cégnél fellelhető adatok szerint a vízilabda utánpótlás TAO támogatása terhére számolták el. 2017 és 2020 között, mintegy 4 év alatt a két bérlő összesen 1 millió forintot fizetett ki bérleti díjként a PSN számára, miközben a terem 22,8 millió forint hasznot hozott nekik, amiből legalább 3,5 milliót maga a terem tulajdonosa, a PSN Zrt. állt.

Összegezve tehát: a konditerem üzemeltetésének haszna gyakorlatilag teljes mértékben a bérlőé volt, míg a PSN Zrt. viselt minden költséget, végezte lényegében az üzemeltetéssel járó feladatokat, ráadásul időszakonként vissza is bérelte a konditermet. Mégpedig oly módon, hogy amíg a vállalkozó havi 30 ezer forintért bérelte a termet, a PSN saját helyiségéért ennek sokszorosát, óránként 20 ezer forintot fizetett. Az ügyben a PSN Zrt. jelenlegi vezetője jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata


A fenti közlemény tartalmának megismerése után - napokkal ezelőtt - írásban ajánlottuk fel a lehetőséget Vári Attilának, hogy a vlv felületén reagáljon a leírtakra. Álláspontjának megismerését nemcsak a nyilvánvaló személyes érintettség miatt tartottuk, tartjuk nélkülözhetetlennek, hanem azért is, mert a TAO működési gyakorlatára - a Magyar Vízilabda Szövetség ellenőrzési kötelezettségeit is figyelembe véve - súlyos árnyékot vetnek a feljelentésben leírtak. 

Az MVLSZ elnöke egyelőre nem válaszolt levelünkre. Amint él az általunk felkínált lehetőséggel, írásunkat frissíteni fogjuk, vagy új cikkel jelentkezünk és természetesen az ügy további fejleményeiről is tájékoztatjuk az olvasókat.

(Címlapképünk illusztráció.)

Címkék:
Vári Attila