FACEBOOK

Novi Belgrád - Az új szerb gigaklub három évig a BL F8 házigazdája!

Novi Belgrád - Az új szerb gigaklub három évig a BL F8 házigazdája!
hozzászólás, 2021.04.15.

A LEN csütörtökön megtette a hivatalos bejelentést. A BL F8-házigazda klubot a legnagyobb belgrádi kerület polgármestere, Alekszandar Szapics gründolta. Ismerős a név?


A LEN hivatalos közleménye szerint egy "feltörekvő klub" révén visszatér Belgrádba a legmagasabb szintű vízilabda. A szerb főváros ad otthont a Bajnokok Ligája soron következő három évi nyolcas döntőjének, tehát már az ideinek is, június 3-4-5-én. E torna házigazdája a Hannover lett volna, ők azonban a Covid-helyzet miatt lemondtak a rendezésről. Fontos korábbi információ, hogy ezzel a változással a jelenlegi BL-főtábla B csoportjában - ahol a Hannover szerepel - négy klub harcol a továbbjutásért, hiszen a Hannover nem lesz rendező, a LEN pedig nem adja oda az új házigazdának a részvételi jogot. Ez tehát azt jelenti, hogy a Novi Belgrád úgy is vállalta a rendezvény megtartását, hogy maga a csapat nem szerepelhet a tornán! A következő két szezonban természetesen a BL-főtábla "alanyi jogú" szereplője lesz a Novi Belgrád.

Belgrádban legutóbb 2013-ban rendeztek finálét, akkor a Crvena Zvezda lett a BL győztese.

A VLV HÍRMAGYARÁZATA:

Az elmúlt hónapokban a vízilabda-szaksajtó sokat cikkezett a belgrádi kezdeményezésről. Feltűnt ugyanis, hogy a komolyabb sportági múlt nélküli klub egyre több átigazolási hír kapcsán kerül szóba. Leigazolták Milos Csukot, Marko Avramovicsot, Drasko Gogovot, majd a montenegrói Filip Gardasevicset. Itt azonban nem álltak meg és a szokás szerint már tavasszal megsokasodó átigazolási hírek szinte mindegyikében szerepelt a Novi Belgrád neve. Először Stefan Mitrovics tért vissza a jóvoltukból Belgrádba (a görög bajnokság leállásakor), aztán sorban jöttek az elképesztőbbnél elképesztőbb nevek. A vlv már februárban megírta, hogy a "szolnoki" Dusko Pijetlovics és Radomir Drasovics a Novi Belgrádhoz tér haza - azóta alá is írták a szerződésüket. És jöttek a hírek újabb igazolásokról vagy játékosok tervezett megszerzéséről: Gojko Pijetlovics (a kapus), Dusan Mandics, Nikola Jaksics (igen, a jelenleg fradista pólós), Viktor Rasovics, Sztrahinja Rasovics... A szaksajtó egy időben már kész tényként jelentette be Alekszandar Ivovics Belgrádba igazolását is, a montenegrói védő azonban ekkor - hírek szerint - új ajánlatot kapott klubjától, a Pro Reccótól és végül maradt. Így is az a helyzet, hogy emberemlékezet óta először fordul elő, hogy a Pro Reccótól bárki versenyképes ajánlattal csábít el játékost (Mandicsot, aki maga a hírt még nem erősítette meg). 

A mostani szituáció az, hogy a Novi Belgrád kezdő csapata a komplett szerb válogatott lesz, kivéve Filip Filipovicsot, akinek helyére viszont leigazolták Angelosz Vlahopuluszt. (A szélső nem győzött elnézést kérni az Olimpiakosz szurkolóitól, ugyanis korábban már elígérkezett a legnagyobb görög klubhoz.)

Még egy nevet meg kell említeni: a Novi Belgrád vezetőedzője Vladimir Vujasinovics, aki egyben Dejan Szavics mellett a szerb nemzeti csapat másodedzője. (A szezon elején a klub sportigazgatója Alekszandar Sosztar lett, s csatlakozott a szakmai stábhoz  Alekszandar Csirics is.)

A szerb vízilabdázás az elmúlt években olyan szegény volt, mint a templom egere. Nem véletlen, hogy a legjobb játékosok külföldre, elsősorban Magyarországra szerződtek, volt olyan időszak, amikor a szerb válogatott tagjainak többsége Magyarországon kereste a kenyerét.

A belgrádi felemelkedés még akkor is váratlan, ha tudjuk, hogy a korábbi klasszisok közül többen is politikusi pályára léptek visszavonulásuk után. A kormány ifjúsági és sportminiszterét Vanja Udovicsicsnek hívják.

A másik kulcsember Alekszandar Szapics, aki  2009-ben vonult vissza. Akkor sajtótájékoztatón jelentette be, hogy játékosként nincs már motivációja a sportágban. Politikus lett, és már több éve ő a szerb főváros legnépesett kerületének (Novi Belgrád) polgármestere. (Egyes hirek szerint az egész főváros polgármesteri tisztére is pályázik.)

Szapics személye Magyarországon legutóbb akkor került az érdeklődés középpontjába, amikor tavaly, Benedek Tibor halála után megható, egyben drámai önvallomással búcsúzott magyar példaképétől.

Belgrádban a politikai háttér révén sikerült olyan komoly anyagi bázist a csapat mögé állítani, hogy - a vlv információi szerint - a sztárjátékosok többségének nem 1+1, nem is 2 éves, hanem 3-4 esztendőre szóló megállapodást kínáltak. Ez a mai időszakban - figyelembe véve a sportág általános helyzetét és a Covid-19 közvetlen hatását a vízilabdasporta, a klubok gazdálkodására - hihetetlenül nagy biztonságot jelent! (Már, ha a megkötött szerződés passzusait meg is tartják majd a tulajdonosok...)

A klubnak saját uszodája van. Az idei BL F8-at az Április 11. elnevezésű sportkomplexum fedett részében, "buborék" körülmények között rendezik meg, a következő két évben viszont az 50 méteres medencében, amelynek partjára ideiglenes lelátókat is felhúznak. (Ez a medence egyébként arról vált híressé, hogy a délszláv háború idején nem volt benne víz, teniszezésre használták...) 

A vlv úgy tudja, hogy a Novi Belgrád 500 ezer eurót fizetett a három esztendő "uralásáért", a finálé megrendezéséért és a kétéves főtáblás szabadkártyáért. Ezt a teljes összeget már le is tették - erről tanúskodik a LEN csütörtöki bejelentése arról, hogy megkötötték a szerződést.

Végül megjegyezzük, hogy a nemzetközi szaksajtóban röpködő átigazolási hírekben magyar játékosok is szerepelnek, nem is akárkik. Az érintettek egyelőre elzárkóznak a velük kapcsolatos információk megerősítésétől, s úgy tudjuk, ügyük még nem is teljesen lezárt. 


A NOVI BELGRÁD 2020-2021-ES KERETE


A jelenlegi BL-sorozat állása a főtábla két csoportjában a jövő heti záró tornák (csapatonként három meccs) előtt:

A csoport


1. Pro Recco 21,
2. Jug Dubrovnik 15,
3. Olympiakosz 10,
4. Marseille 7,
5. Spandau 04 5,
6. Ortigia 3 pont

B csoport

1. CNA Barceloneta 18,
2. Brescia 18,
3. FTC 15,
4. Hannover 6,
5. Dinamo Tbiliszi 3,
6. Jadran Herceg Novi 3 pont