FACEBOOK

Olaszország-Magyarország 9:8

Olaszország-Magyarország 9:8
hozzászólás, 2021.01.08.

Vereséggel kezdük az évet, pedig a világbajnok olaszok ellen három negyeden át vezettünk és még a végén is esély volt a döntetlenre, vagyis az ötméterespárbaj elérésére. Helyszíni tudósításunk folyamatosan bővül nyilatkozatokkal, fotókkal, gólokkal.


Világliga, európai selejtezőtorna, negyeddöntő

Olaszország-Magyarország 9:8 (1:2, 2:1, 1:2, 5:3)
Debrecen, v.: Naumov (orosz), Alexandrescu (román)
Olaszország: Del Lungo, Di Fulvio 2, Luongo, Fondelli, Di Somma 1, Alesiani, N. Presciutti, Echenique 2, Figari 2, Napolitano 1, Bruni L., Dolce 1, Nicosia. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Magyarország: Nagy V., Angyal 2, Manhercz K. 3, Sedlmayer, Nagy Á., Hosnyánszky 1, Német T., Jansik Sz. 1, Erdélyi, Kovács Gergő 1, Mezei, Vigvári Vendel. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 3/11, ill. 4/12
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Jansik Sz. a negyedik negyedben
Piros lap: Alessandro Campagna a negyedik negyedben, reklamálásért

EZ TÖRTÉNT A MECCSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A magyar csapat szombaton a horvátokkal találkozik.

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Manhercz Krisztián első gólja

1:1 - Dolce gólja

1:2 - Kovács Gergő gólja

2:2 - Echenique első gólja

2:3 - Hosnyánszky gólja

3:3 - Di Somma gólja

3:4 - Manhercz Krisztián második gólja

4:4 - Di Fulvio első gólja

4:5 - Angyal első gólja

5:5 - Di Fulvio második gólja

6:5 - Figari első gólja

7:5 - Echenique második gólja

7:6 - Jansik Szilárd gólja

8:6 - Figari második gólja, ötméteres

8:7 - Manhercz Krisztián harmadik gólja

9:7 - Napolitano gólja

9:8 - Angyal második gólja


vlv-képek


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Egy értékelést kérnék szépen! Hogy láttad a meccset?


- Egyrészt nagyon jó meccs volt, szerintem. Az első szakaszában nagyon jól működött az a védelem, amit elképzeltünk, kevés gólon tartottuk az olaszokat, végig vezettünk és viszonylag dinamikus volt maga a játék. A harmadik negyedben már volt egy pici krízis, fáradtságot is láttam, nem úgy sikerült minden - de különösen a negyedik negyed elején, az a zsinórban kapott három gól "nem jött jól". Elég komoly előnybe kerültek az olaszok, ahonnan ugyan visszaküzdöttük magunkat és ott voltunk a végén, hogy akár egyenlítsünk is, de borzasztó nagy energiákat kellett mozgósítani.

Ennek ellenére, éppen azért van ez a Világliga, és többek között azért örülök, hogy akárhogy is, de részt veszünk rajta, mert fontos próba számunkra is, hogy akár egy hiányos kerettel is, lehetőséget adva olyan játékosoknak, akik talán kevesebb játéklehetőséget kaptak az elmúlt időszakban, hogyan tudunk megoldani akár egy ilyen erős olasz válogatott elleni mérkőzést. Lesz mit elemezni itt az elkövetkező időszakban.

- Ezt akartam kérdezni, hogy olyan szempontból biztos nagyon hasznos lehet - én nem értek hozzá, de Campagna már eleve a meccs előtt is azt mondta, ez pont arra jó, hogy tapasztalatot szerezzen, felmérjen -, hogy gondolom, ezt itt töviről hegyire kielemzitek.

- Egész biztos, hogy hasznos lesz. Azt azért nem hiszem, hogy a játékelemek az elkövetkező fél évben olyan óriásit fognak változni az oldalakon, bár abban is biztos vagyok, hogy egy-egy dolgot el fognak dugni a csapatok, akár mi, akár az olaszok is a jövőben - de nagyban nem hiszem, hogy változni fog, tehát ezekre kell készülni, erre a játékstílusra. Teszteljük azt is egyébként, hogy milyen játékvezetés folyik itt a nemzetközi szinten, ami azért mindig változik. Az biztos, hogy hasznos mérkőzés volt a mai.

- A horvátok jönnek, mit tudsz mondani előzetesben?

- Montenegrónak voltak hiányzói szintén, de a legnagyobb ágyúik, a csapat gerince azért itt volt, így győzték le a borzasztó erős horvát csapatot. Szerintem az egyik legerősebb kerettel itt lévő csapat a horvát, úgyhogy azt mondom, ez nekik is egy csalódás, a négy között azért mindig motiváltabban lehet játszani. Nekik nagyon fontos feladat a jövőre nézve, hogy minél jobban összerakják a csapatukat az olimpiai kvalifikációra, nekünk meg azért hasznos, mert egy újabb jó mérkőzést tudunk vívni egy fantasztikus ellenfél ellen.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ALESSANDRO CAMPAGNA olasz szövetségi kapitány a FINA sajtószolgálatának:

"Jó volt nézni, ahogy a negyedik negyedet elkezdtük, de az első háromban, kölönösen a meccs első felében a lövéseink és a passzaink nem voltak olyan élesek és pontosak, mint kellett volna. De ezen nem kell csodálkozni, sok olyan játékosunk van, akik számára ez csak a hatodik-hetedik meccs volt a szezonban. Azt mondogattam nekik, hogy ebben a helyzetben a védekezésre összpontosítsanak, és ez jól működött, megtartottuk a fegyelmünket és a nyugalmunkat, és ezzel elértük ezt a nagyon értékes győzelmet."


FRANCESCO Di FULVIO, a mérkőzés MVP-je a FINA sajtószolgálatnak:

"Mindig nagy derbi, amikor a magyarokkal játszunk és tényleg nagyon örülök, hogy sikerült nyerni. Négy negyeden át harcoltunk, azt hiszem, gyorsabbak és pontosabbak voltunk, ez döntött."


HOSNYÁNSZKY NORBERT a vlv-nek:

- Hogy láttad, milyen volt ez a meccs? Milyen érzéseid vannak, nagyon bánod?

- Bánni bánom, mert soha nem jó kikapni, nem nagyon szeretek kikapni, de szerintem ezzel így van mindenki.

Igazából azt éreztem a meccsen, hogy nyilván a karácsonyi kihagyás után azért nem volt mindenki topon fizikálisan, de az első két negyedben szerintem mi még jobb fizikális állapotban voltunk, mint az olaszok, mert jól is védekeztünk, jól is játszottunk - egészen két és fél-három negyedig. Aztán csináltunk egy-két olyan gondolkodásbeli hibát, ami miatt kikaptunk. De összességében nézve biztató volt, mert ezek olyan hibák, amiket lehet, hogy az összeszokottság hiánya okozott vagy, hogy volt egy kis oxigénhiány a fejekben. Ezeket a hibákat ki lehet küszöbölni könnyen. egy kis odafigyeléssel. Nyilván elégedett nem vagyok, de szerintem egyébként a játék képe jó volt.

- Milyen volt a játék a fiatalokkal? Most tényleg lehetett látni, hogy nagyon sok fiatal volt a vízben.

- Jó volt, azt gondolom, hogy mindenki koncentráltan játszott. Volt, akinek az első válogatott meccse volt, és szerintem mindenki helyt állt. Összességében nem lehet panasz a játék képére, ezt a három-négy hibát kell kiküszöbölni, és ez csak figyelem kérdése.

- Mit gondolsz a holnapiról, a horvátokról? Az azért egy nagyon nehéz dolog, talán jobb lett volna Montenegróval játszani...

- Igen, de most ők is kaptak egy pofont, egy papíron picivel gyengébb csapattól. Hozzáteszem egyébként, hogy jó a montenegrói csapat, volt egy-két hiányzójuk, de a horvátoknak is van. Ugyanilyen szoros meccsre számítok, nehéz lesz holnap is, de azért van ez, hogy a fejlődést szolgálja.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KOVÁCS GERGŐ az M4 Sportnak:

- Kicsit csalódottak vagyunk. Készültünk rájuk, úgy érzem, hogy az utolsó negyedig kimondottan jól játszottunk. Sok blokk volt, pontosak voltunk. Kicsit a végére pontatlanok lettünk és átgázoltak rajtunk. Nem figyeltünk a lefordulásokra. Nagyon kevésen múlott, úgy érzem. És pont emiatt a csalódottság.

Lehet, fáradtság volt, de inkább fejben szerintem, mint fizikálisan. Rossz döntéseket hoztunk, ellőttük a labdákat és ebből volt az, hogy szinte odaajándékoztuk nekik a gólokat. 

- Mi a helyzet a támadásokkal? Például a te szerepeddel. Most klasszikus balkezes nélkül vagytok a jobb oldalon. Nyilván ez azért struktúrájában is egy picit új feladat a csapatnak. Gondolom készültetek rá, és hát jöttek is a gólok azért onnan is. 

- Különösebben nem tudunk erre készülni szerintem. Nagyon nagy szerencsénk, hogy a válogatott alapvetően el van látva nagyon jó balkezesekkel, akik jelenleg nem állnak a rendelkezésünkre. De remélem, sikerül minél inkább pótolnunk őket, ez a célunk.

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


MANHERCZ KRISZTIÁN az M4 Sportnak:

- Kovács Gergő az imént azt mondta, hogy azért van egy kis csalódottság a csapatban. Lehet is?

- Természetes is. Hiszen azt gondolom, hogy három negyedig négy gólon tudtuk tartani ezeket az olaszokat, akik aztán az első három támadásból, három gólt lőttek nekünk. Azt gondolom, hogy az kicsit oldalba vágta a csapatot, megtorpantunk, elkezdtünk idegeskedni, mert addig egy relatíve jól működő védekezésünk volt. Ebben tudnunk kell fejlődni a továbbiakban. Nyilván le kell vonnunk ezekből a mérkőzésekből is a tapasztalatot és építkeznünk tovább, hogy az olimpián már ne kövessünk el ilyen hibákat.

 Azt gondolom, hogy Nagy Viktor nagyon jól védett. Volt egy kis pihenő utáni hangulata azt gondolom mind a két csapat dinamikájának. Nem voltak azok a kimondottan nagy lefordulások, hiányzott a dinamika mind a betörésekben, mind a föl- és visszaúszásokban. Három negyedig ez nagyon jól tudott működni nálunk, de az olaszoknál is, hiszen mi se lőttünk sokkal több gólt. Ma ők voltak a szerencsésebbek azt gondolom.

- Märcz Tamás mondta még a héten, hogy a mostani hiányzók, nagyjából a lőtt gólok 60-70 százalékát magukkal tartották otthon, ergo új embereknek kell előlépni. Te ma lőttél három gólt. Esetleg a kapitánnyal volt-e külön beszélgetés, hogy neked most a kelleténél is többet kell vállalkozni, a szokottnál is többet kell vállalkozni vagy  hogy alakul ez a támadó játék így?

- Nem gondolom, nyilván, így hogy már kimondtuk, Varga Dénesnek, Vámos Mártonnak és Zalánki Gergőnek a támadójátéka és Hárai centerjátéka a magyar válogatott egyik meghatározója. Őket kellett nélkülöznünk. Így igen, néhány játékosnak, mint például nekem is többet kellett vállalkozni. Sajnálom azonban, hogy még legalább egy-két gól nem volt benne. 

- Majd legközelebb. Köszönöm szépen.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VIGVÁRI  VENDEL a vlv-nek:

- Gratulálok az első válogatottságodhoz! Gondolom, hogy felemás érzéseid lehetnek, de mondd el te, hogy mit érzel!

- Köszönöm szépen a gratulációt! Igen, nyilván sokkal jobb lett volna nyerni ezen a mérkőzésen, és úgy debütálni a felnőtt válogatottban, de azért pozitív élmény is van a meccs után bennem, úgyhogy nem lehetek teljesen elégedetlen.

- Már csak azért sem - és akkor ezzel szerintem térjünk rá magára a meccsre -, mert ez nem egy olyan meccs volt, ahol agyonvertek minket, hanem három negyeden át mi vezettünk. Nem nézett ki úgy, hogy a végén ennyire harcolni kell az ikszért.

- Igen, annak ellenére, hogy azért sok hiányzónk volt, szerintem mi domináltuk a meccs nagy részét és aztán volt pár figyelmetlenség, amiből lefordultak, vagy nem jött ki jól, és abból kaptunk elkerülhető gólokat. Ezt sajnálom, mert tényleg úgy éreztem, hogy jobban játszunk talán. De ezeket most meg fogjuk nézni, és kielemezzük, úgyhogy nem hiszem, hogy ezzel később probléma lesz majd.

- Két kérdésem van "szakmai szempontból": az egyik, hogy az olaszok mutattak-e bármit, ami meglepett téged vagy amire nem számítottál? Illetve, hogy amit ti gyakoroltatok edzéseken - most már azért elég sok edzés volt, és voltak konkrét taktikai elemek -, azok hogy sikerültek? Érezni lehetett, hogy azért már bennetek van ez a rutin?

- Az első kérdésedre válaszolva, én sok újat nem éreztem rajtuk. Talán pont fordítva, a Brescia elleni BL- mérkőzés után, ahol azért sok olasz válogatott van, kicsit talán lassabbnak éreztem őket - bár ez lehet, hogy a karácsonyi szünetnek volt betudható. Azok az elemek meg, amiket gyakoroltunk, szerintem nagyon jól működtek akár emberelőnyben, akár támadásban. Többször is kipróbáltuk, és gólokat is lőttünk belőlük, úgyhogy erre lehet majd később is építeni.

- Volt-e valami a bemutatkozással kapcsolatban, bármilyen gesztus vagy érdekesség, amit érdemes megemlíteni?

- Sokan gratuláltak a csapatból, még a meccs előtt volt egy-két szava majdnem mindenkinek hozzám, egy-két tanácsa. A csapaton kívül is nagyon sok gratulációt kaptam, és ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki eddig támogatott, illetve volt edzőimnek, mert azért nélkülük nem lehetnék itt.

- Nagyon szépen köszönöm! Sikeres további válogatott-pályafutást kívánok, remélem, hogy mi is találkozunk még!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Jó mérkőzést jatszottunk az olaszokkal. A harmaik negyedig, azt gondolom, minden jól működött, jók voltak a blokkok, jó volt a védekezés, a támadások lezárása,egy kivétellel ki tudtuk venni a legnagyobb fegyverüket, a lefordulast. Aztán a negyedik negyed elején két perc alatt tönkretettuk az egész meccsen nyújtott kemény munkánkat, addig 24 perc alatt kaptunk négy gólt aztán két perc alatt hármat.

Még erre is jól reágaltunk szerintem és volt több labdánk is az x-hez, sajnos egyiket sem sikerüllt gólra váltani.

Szomorú vagyok a vereség miatt, viszont az első három negyedben mutatott játek az ad bizakodásra okot.

Holnap nagyon kemény horvát mérkőzésünk lesz, mindent beleadunk, hogy győztesként hagyjuk el a medencét.


A nap további eredményei:

Szerbia-Spanyolország: 17:18 (1:1, 4:3, 2:3, 1:1 - 9:10) ötméteresekkel (barátságos mérkőzés)
G.: Rangyelovics, Filipovics, Gogov 3-3, Mandics, Dedovics, Jaksics, Prlainovics 2-2, ill. Munarriz 5, Sanahuja 4, Granados 3, Larumbe 2, Famera, Barroso, Perrone, Mallarach

Franciaország-Görögország 3:12 (1:3, 2:4, 0:3, 0:2)
G.: T. Vernoux, Marzuki, Vanpeperstraet, ill. Funtulisz, Argiropulosz, Murikisz 3-3, Kolomvosz 2, Papanasztasziu

Montenegró-Horvátország 15:14 (1:2, 1:1, 3:4, 5:3 - 5:4) - ötméteresekkel 
G.: Ivovics 4, Drasko Brguljan 3, Radovics, Ukropina, Matkovics 2-2, Petkovics, Vidovics, ill. L. Fatovics 6, Jokovics, Bukics, Buslje 2-2, Dobud, J. Vrlics


A további program:

Január 9., szombat

14.45 Franciaország-Szerbia (Sf2 - az 5-8. helyért)

16.30 Olaszország-Montenegró (SF1 - elődöntő)

18.15 Görögország-Spanyolország (SF2 - elődöntő)

20.00 Magyarország-Horvátország (Sf1 - az 5-8. helyért)


Január 10., vasárnap

14.45 Sf1 vesztese-Sf2 vesztese - a 7. helyért
16.30 Sf1 győztese-Sf2 győztese - az 5. helyért
18.15 SF1 vesztese-SF2 vesztese - a 3. helyért
20.00 SF1 győztese-SF2 győztese - az 1. helyért

A tornáról az első három helyezett jut be a nyári tbiliszi szuperdöntőbe (június 26-július 2.). A nem európai országok selejtezőtornáját április 26. és május 2. között rendezik meg az USA-beli Indianapolisban.

Az M4 Sport közvetít, a vlv a helyszínről tudósít.

A mérkőzések a tévéközvetítés programja miatt felcserélődhetnek, így még nem tudjuk, mikor játszik a csapatunk a horvátokkal.