FACEBOOK

Eurokupa: kizárták a BVSC-t!

Eurokupa: kizárták a BVSC-t!
hozzászólás, 2020.12.08.

A LEN a barcelonai Eurokupa-selejtező kapcsán már a torna vasárnapi befejezése után jelezte, hogy a végeredmény "függőben van", a tornán történtek ügyét vizsgálják. A vizsgálat lezárult, a BVSC összes eredményét megsemmisítették és a magyar csapatot kizárták a küzdelmekből. Részletek:

Eurokupa-selejtezők, december 4-5-6.

A SELEJTEZŐK ELSŐ NAPJÁN TÖRTÉNT

A SELEJTEZŐK MÁSODIK NAPJÁN TÖRTÉNT


A SELEJTEZŐK HARMADIK NAPJÁN TÖRTÉNT

A MAGYAR EDZŐK ÉRTÉKELÉSE

A magyar csapat vasárnap 7:6-ra legyőzte a francia Tourcoingot és ezzel megszerezte a csoportelsőséget. A franciák rögtön megóvták a mérkőzést. Ekkor a találkozó portugál LEN-delegátusa - telefonos konzultációt igénybe véve - azt a döntést ismertette az érintett felekkel, hogy a találkozót újra kell játszani. Ez megtörtént, a megismételt meccsen 15:15-ös döntetlen született, s ezzel mindkét csapat továbbjutott, a házigazda CN Barcelona kiesett. 

Még vasárnap tájékoztatást kértünk Szűcs Leventétől, a BVSC-Zugló vezetőedzőjétől, aki részletesen elmondta, hogy mi történt a torna utolsó napján. Ezt idézzük::


- Reggel, mikor felkeltünk a szállodában, Györke Zsolt szólt, hogy fáj a hasa, ment is éjszaka, hányingere van, nem is aludt sokat. Mondtam, hogy akkor maradjon a szállodában. Az első gondolatom az volt, hogy akkor beírok egy mezőnyjátékost a helyére, hiszen kék és piros 13-as sapkánk is van. (A BVSC a franciák elleni meccsen kék sapkában szerepelt - a szerk.)

A meccs előtt megkérdeztük a portugál LEN-delegátusát, hogy játszhat-e mezőnyjátékos a 13-as kék sapkában. A válasz az volt, hogy természetesen. Még meg is kérdezte, hogy mi a baja a kapusunknak. Mondtuk, hogy fáj a hasa.

A második negyedben ment be először Gyenis Ádám, három-négy percet töltött a vízben. Kék 13-as sapkában volt, ez valahogy senkinek nem tűnt fel. Aztán, amikor a harmadik negyedben a parton ült, mégis észrevették, megállították a játékos és a delegátus személyesen jött oda a kispadunkhoz. Azt mondta: nem ülhet 13-as számú játékos kék sapkában ott, vegyen fel piros sapkát. Mondtam, hogy nincs nálunk piros sapka. Megkérdezte, hogy miért. Azt válaszoltam: mert ő nem kapus, tehát, ha lenne piros sapka, akkor sem adnám rá. Emlékeztettem, éppen ezért kérdeztem, hogy mezőnyjátékos játszhat-e. Jó, azt ő akkor félreértette, de csak a kapus lehet 13-asban, ez a szabály és ezt mindenki tudja. Még elvitatkoztunk álló játék mellett, hogy akkor ő miért mondta, hogy játszhat az illető...

Mivel piros sapkát nem tudott felvenni, Gyenisnek el kellett mennie a kispadtól. Folytattuk a meccset.

Amikor megnyertük a mérkőzést, a franciák egyből jelezték a problémát és megóvták a meccset.

Senki nem tudta, hogy pontosan mi a teendő, mi a szabály, lehet-e erre óvni, ki a hibás, meg kellett volna-e állítani rögtön a meccset és nem folytatni, amikor kiderült a probléma - rengeteg kérdés felvetődött. Tíz percet kért tőlünk a portugál kolléga, hogy megbeszélje telefonon a kérdést egy illetékessel. Állítólag Lonzival értekezett, majd közölte a döntést: újra kell játszani a mérkőzést. Ez újabb kérdéseket vetett fel, például azt, hogy mikor lenne ez az ismétlés. Ráadásul a franciák elzárkóztak ettől a megoldástól, ők nem akartak újra vízbe szállni, úgy gondolták, hogy az óvásuk után övék a három pont. Végül a delegátus döntésének kénytelenek voltak alávetni magukat.

Így indult a második meccs, ami fór-hátrány küzdelmet hozott. Kaptunk két másik bírót, egy olaszt és egy portugált, folyamatosan fújtak itt is, ott is, nem igazán tudtuk érvényesíteni a fizikai erőfölényünket, mert tulajdonképen a két kapunál egykapuztunk.

Aztán 14:14-nél "felrobbant az uszoda". A spanyol csapat tagjai kint maradtak megnézni ezt a meccset, ami egyébként tilos. Lerohantak, elkezdték ütni-vágni a zsűrisztalt, üvöltöztek a delegátussal, aztán nagy nehezen visszazavarták őket, folytatódott volna a meccs, de közben elromlott az óra.

- Egy pillanat. Utólag már tudjuk, hogy a francia és a magyar csapat továbbjutását a spanyolokénál több lőtt gól eredményezte. Akkor szakadt el a cérna náluk, amikor elértétek a megfelelő mennyiségű gólt és lehetett sejteni, hogy döntetlennél ki fog esni a Barcelona?

- Igen. Ez a határ a 13:13-as állás után következett el.

De még 14:14 után is született két gól. Kaptunk egyet, majd egy fórt belőttünk, kialakult a 15:15-ös végeredmény, aminek következményeként aztán ismét elszabadult a pokol az uszodában. Volt még 20-30 másodperc, akkor már lökdösték a szakosztályigazgatónkat, Mészáros Csabát, de a LEN-delegátust is. Az  olasz bíró később azt mondta, ő kapott egy tockost is hátulról valakitől.

A buborék-szabályok szerint egyébként csak a játszó felek tartózkodhattak volna az uszodában, tilos ott más csapat tagjainak meccset nézni. A saját mérkőzésed után azonnal el kell hagyni a helyszínt - na ez a spanyolokra ma nem vonatkozott. Ez az uszoda egy klub, sok pályával, medencével, s azt vettük észre, hogy egyre több ember szivárog be, lökdösődés volt, fenyegettek minket.

Na. Ilyen körülmények között jutottunk tovább. Kérdések vetődnek fel bennünk: nem elsők lettünk, hanem másodikok, ami nem mindegy, aztán mit történne akkor, ha egy  ilyen mérkőzésen, amit nem lett volna szabad lejátszani, valaki megsérül? Kié a felelősség? Kicsit "mosom a kezeimet" helyzetet éreztünk, a fiúk játsszák le újra és menjünk tovább...

- Hadd kérjek tőled egy őszinte választ! Amikor vízbe szálltatok, nyilván tudtátok ti is, hogy bizonyos számú gól fölött a döntetlennel mindketten továbbjuttok. Ez - ha nem is tényleges megállapodás szintjén játszott szerepet - benne volt a fejetekben?? És ha igen, elképzelhető, hogy ez a helyzet "egyenes úton" vezetett a 15:15-höz?

- Tudtuk, hogy ez a helyzet, de mi semmilyen körülmények között nem akartuk magunkkal vinni a franciákat. Nem minősíteném őket a szép magyar káromkodások valamelyikével, de szó nem volt arról, hogy tervszerűen alakítsuk ki ezt az eredményt.

Természetesen az utolsó 20 másodpercben (két teljes mérkőzés lejátszása után) már senki nem erőlködött, hogy gólt lőjön, de ez szerintem természetes.


A LEN tehát a csoport medencében kialakult végeredményét nem hitelesítette, jelezte, hogy az "függőben van" egy bizottság a dokumentumok, bizonyítékok elemzése után hoz döntést.

Ez a döntés született meg hétfőn. A dokumentumot eljuttatták a BVSC klubvezetéséhez, de magán a LEN fórumán nem tették közzé. (Keddre virradó éjszaka a Total Waterpolo közölte először, a facebook-oldalán.)  

A szabályok megszegéséért (jogosulatlan játék) a BVSC Tourcoing elleni első meccsét 10:0-lal az ellenfél javára igazolták, a magyar csapat összes eredményét törölték, a továbbjutó a csoportból a francia Tourcoing és a spanyol CN Barcelona.

A BVSC-nél a vlv információja szerint megkezdték a helyzet elemzését. Első látásra nyilvánvaló, hogy jogi problémáról van szó, így valószínű, hogy szakértőt fognak igénybe venni. Mindenesetre úgy tudjuk, hogy a klub nem kívánja ennyiben hagyni a történteket.

Az eset rengeteg kérdést vet fel, a LEN illetékesének késő éjjel jeleztük, hogy szeretnénk válaszokat kapni, az MVLSZ vezetőinél is érdeklődtünk, hogy terveznek-e jogi vagy sportdiplomáciai lépéseket, miként Molnár Tamástól, a LEN TWPC frissen megválasztott alelnökétől is várunk reakciót. Az ügy fejleményeit tehát a továbbiakban is nyomon követjük.

Címkék:
bvsc LEN kizárás