FACEBOOK

A FINA ismét módosította a Világliga menetrendjét

A FINA ismét módosította a Világliga menetrendjét
hozzászólás, 2020.10.13.

Újabb módosítás a programban: nem "egyenként", hanem egy torna keretében játsszák le a Világliga európai selejtezősorozatának utolsó mérkőzéseit. Märcz Tamás szövetségi kapitány reagálása a FINA döntésére:


A Világliga európai selejtezőinek eddigi történései:

ELSŐ FORDULÓ

MÁSODIK FORDULÓ

HARMADIK FORDULÓ


A selejtezők első szakaszának (csoportkör) végeredménye:

A csoport

1. Olaszország 6,
2. Görögország 3,
3. Georgia (Grúzia) 0 pont


B csoport

1. Franciaország 4,
2. Magyarország 3,

3. Oroszország 2 pont


C csoport

1. Szerbia 6,
2. Horvátország 3,

3. Hollandia 0 pont


D csoport

1. Montenegró 6,
2. Spanyolország 3,

3. Ukrajna 0 pont


A folytatás a Covid-vírus miatt kialakult európai veszélyhezet miatt leállt, majd meghatároztak egy menetrendet (januári, márciusi és áprilisi egyedi mérkőzésekkel), amit a FINA most módosított. A tornarendszer miatt kevesebb utazás lesz, de a lényeg, a lebonyolítási rend nem változik.

Csoportgyőztesek csoportmásodikkal találkoznak és eredetileg az volt az elképzelés, hogy e párharcok győztesei jutnak be a Világliga szuperdőntőjébe, amely idén június 23. és 28. között lett volna. Az új időpontban, 2021. júnus 26. és július 2. között megrendezendő szuperdöntőnek Tbiliszi adhat otthont, ami azt jelenti, hogy Georgia (Grúzia) rendezőként elvesz egy helyet, tehát Európából csak három további csapat szerepelhet. 

Részben a szuperdöntő csoportbesorolása miatt a selejtezősorozat valamennyi helyezését eldöntik, tehát e fázisnak végső győztese is lesz.

A szuperdöntő mezőny másik felének, az Európán kívüli kontinenseket képviselő négy csapatnak a kiléte az USA-ban, 2021. április 26. és május 2. között sorra kerülő interkontinentális selejtezőtornán derül ki, amelynek helyszíne Indianapolis.

Az európai verseny további menetrendje:

Negyeddöntők, elődöntők, döntők

Idén március 10-én lejátszották:

Szerbia-Spanyolország(15) 11:13 (3:3, 1:5, 3:2, 4:3) - negyeddöntő
G.: F. Filipovics 5, Gogov 2, Dedovics, Milos Csuk, Vico, S. Mitrovics, ill. Munarriz 3, Perrone, Del Toro 2-2, Granados Ortega, Sanahuja, Fernendez, Tahull, Mallarach

2021. január 8-9-10 (egyelőre ismeretlen helyszínen, tornarendszerben)


Január 8., péntek

Olaszország-Magyarország (13)
Franciaország-Görögország (14)
Montenegró-Horvátország (16)

Január 9., szombat

16 győztese-13 győztese (19)
Spanyolország (15 győztese)-14 győztese (20)

16 vesztese-13 vesztese (21)
Szerbia (15 vesztese)-14 vesztese (22)

Január 10., vasárnap

19 győztese-20 győztese
19 vesztese-20 vesztese

21 győztese-22 győztese
21 vesztese-22 vesztese

Alsóház meccseit Grúziában rendezik meg, mintegy a szuperdöntő próbájaként



MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A változással a FINA a labdarúgásban alkalmazott módszert veszi át: a meccsek "összehúzásával" mérsékli a helyszínek, az utazások számát. A játékban lévő nyolc válogatott egy helyszínen fejezi be a selejtezősorozatot. Ezzel három nap alatt (január 8-9-10-én) három meccset kell játszani, viszont nem kell utazgatni, helyszínt váltani, s nem húzódik el a verseny áprilisig. Egyébként női fronton ugyanezt a verziót tervezik. A Covid szempontjából szerintem ez mindenféleképpen jó döntés.

A változás a tekintetben is előnyös, hogy a válogatottak kevesebb játéknapot "visznek el". Nemcsak nálunk, hanem más országok bajnokságaiban is akadozik a lebonyolítás, sok az elmaradt mérkőzés, amelyeket előbb-utóbb meg kell rendezni. Erre most plusz lehetőségek adódnak.

Ami a mi Világliga-esélyeinket illeti: bár a torna helyszíne még nem ismert, az biztos, hogy rosszul nem járhatunk, hiszen a negyeddöntőnk egyetlen mérkőzésének, az olaszok elleni meccsünknek a helyszíne Firenze lett volna.

Egyelőre nem tudjuk, hogy hány játékost lehet nevezni a háromnapos tornára, ez az egyetlen esetleges negatív oldala a mostani változtatásnak, hiszen ha egyenként kerülne sor a meccsekre, az lehetőséget adna különböző keretek bevetésére, több játékos kipróbálására, így viszont egyetlen kerettel kell lejátszani mindhárom mérkőzést. 

- Hogy áll most a helyet, mik a terveid a legközelebbi összetartást illetően?

- Szeptemberben már "elengedtünk" egy időpontot, most pedig - a Ligával való egyeztetést követően - felajánlottuk a következő, az október 26-i hétre tervezett összetartás napjait az elmaradt bajnoki mérkőzések megrendezésére. Novemberben szó lehet pár napos együttlétről, de ez attól is függ, hogy rendben megtartják-e a BL-selejtezőket. Ha igen, akkor valószínűleg csak januárban találkozik a keret.