FACEBOOK

Világliga: Magyarország-Oroszország 14:6

 Világliga: Magyarország-Oroszország 14:6
hozzászólás, 2019.11.12.

A vártnál is magabiztosabb győzelemmel rajtolt válogatottunk a Világligában. Az oroszok elleni sima győzelem lelki hátterében ott volt a szomorú tény, hogy Szívós István két nappal ezelőtt itt hagyott minket. Nyilatkozatok, fotók, gólok, további Világliga-eredmények:


Európai Világliga-selejtezők, 1. forduló

B csoport


Az edzéseken és a meccsen készített vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.

Canon Webáruház

Magyarország-Oroszország 14:6 (4:3, 6:0, 2:2, 2:1)
Komjádi uszoda, v.: Teixido (spanyol), Kurtidisz (görög)
Magyarország: Vogel Soma, Erdélyi 3, Manhercz K. 1Jansik Sz. 2Hárai, Kovács Gergő 2Vámos 2. Cs.: Angyal, Nagy Á. 2, Zalánki, Hosnyánszky 2, Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Oroszország: Fedotov, Holod 1, Merkulov, Harkov 3, Liszunov 1, Nagajev, Asajev. Cs.: Szacsenko (kapus), Szucskov, Bicskov 1, Sepeljev, Derevjankin, Vasziljev. Szövetségi kapitány: Szergej Jesztignyejev
Gól - emberelőnyből: 4/7, ill. 2/11
Gól - ötméteresből: 2/2, ill. 1/2
Kipontozódott: -, ill. -

A bemutatáshoz Hosnyánszky Norbert vezette fel csapatkapitányként a magyar válogatottat. A stáb tagjai és a bemutatásra érkező játékosok pólójukon, a magyar címer mellett gyászszalagot viseltek. A találkozó is egyperces gyászszünettel kezdődött a vasárnap elhunyt Szívós István emlékére, s meccs utáni nyilatkozatában több játékos is említést tett arról, hogy ezt a meccset a nagy magyar legenda emlékének szentelték, külön motiválta őket, hogy ezt a szomorú alkalmat sikeres szerepléssel tegyék emlékezetessé.

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

(További keddi Világliga-eredmények cikkünk alsó részében.)

VLV-VIDEÓK (FINA):

0:1 - Harkov első gólja

1:1 - Erdélyi első gólja

1:2 - Harkov második gólja

2:2 - Manhercz Krisztián első gólja, ötméteres

3:2 - Hosnyánszky első gólja

4:2 - Erdélyi második gólja

4:3 - Holod ötméteresgólja

5:3 - Vogel-védés, Erdélyi harmadik gólja

6:3 - Vámos első gólja

Vogel Soma ötméterest véd

7:3 - Vámos második gólja

8:3 - Jansik Szilárd első gólja

9:3 - Vogel-védés, Nagy Ádám első gólja

10:3 - Kovács Gergő első gólja, ötméteres

11:3 - Vogel-védés, Jansik Szilárd második gólja

12:3 - Kovács Gergő második gólja

12:4 - Harkov harmadik gólja

12:5 - Bicskov gólja

13:5 - Hosnyánszky második gólja

13:6 - Vogel-védés, Liszuvov gólja

14:6 - Nagy Ádám második gólja


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Tomi, gratulálok. Ez egy olyan sima győzelem volt amire így ebben a minőségben, ahogy lezajlott, én nem számítottam. Kicsit szorosabb meccsre gondoltam, meg még arra, hogy talán nehézségeink is lehetnek. De ez mind nem érdekes... :-) Arra kérlek, foglald össze: milyen volt a meccs?

- Azt gondolom, hogy 36 óra sokszor semmire sem elég, mégis igyekeztünk felhasználni arra, amire szükség van egy ilyen keddi Világliga-mérkőzés előtt. Én sem számítottam arra, hogy már itt az elején kinyílhat ez a mérkőzés és több góllal vezetünk. Arra gondoltam, hogy talán a harmadik negyedben tudunk lépéselőnybe kerülni egy ritmusváltással és ott legyűrjük őket. Másképp alakult, legyen ez az ő bajuk, mi pedig örüljünk annak, hogy sok jó teljesítmény volt a mi oldalunkon.

Amire nem nagyon számítottam, az az, hogy ennyire könnyen "potyogtatjuk" elől a gólokat, abban bíztam, hogy kevés gólon tudjuk tartani az ellenfelet, hiszen egy válogatott meccs előtt leginkább azzal lehet felkészülni, hogy a védekezés fő elemeit összerakjuk, ehhez pedig az kell, hogy a vízben lévő hét ember egyféleképpen gondolkodjon. Aztán persze abban mindig bízik az ember, hogy a játékosok a támadásban is higgadtak maradnak és ha nem is összeszokott ez a 13 ember (hiszen öt csapatból jöttek), mégis egységet alkot. És ma nagyon gólerősek is voltunk. 

Rég játszott a magyar válogatott a Komjádi uszodában, mindig elmondom a fiúknak, hogy emlékezetes alkalom a nemzeti csapat tagjaként itt szerepelni. És azt kértem tőlük, hogy legyen ez egy olyan emlék - ha már Szívós Pista bácsi az elmúlt napokban hagyott itt bennünket és egy picit az ő tiszteletére is játszottunk -, amire visszagondolva elmondhatják majd, hogy ehhez az alkalomhoz méltóképpen játszottak ezen az estén, s megtisztelték Pista bácsi emlékét egy szép eredménnyel. Ez hála istennek, sikerült.

- Hogyan tovább?

- Nagyon-nagyon sűrű az elkövetkező időszak programja klubszinten. Lett volna egy rövid, egy-két napos összetartás november végén, de amikor ezt terveztük, még a BL-sorsolást sem láttuk. Úgyhogy a következő találkozónk nem ebben a hónapban lesz, hanem december 17-én, amikor megkezdődik a felkészülés a budapesti Európa-bajnokságra.


HOSNYÁNSZKY NORBERT csapatkapitány a vlv-nek:

- Hosi, gratulálok! Ez egy nagy visszatérés volt: csapatkapitány voltál, nagyon simán nyert a csapat, gólerősek voltatok, a fél csapat két gólt lőtt. Hogy láttad, meg vagy-e elégedve, milyen volt?

- Nem lehet rosszat mondani egy ilyen meccs után, azt gondolom. Tök jó volt hazai közönség előtt játszani, még izgultam is meccs előtt, ami tök jó jel, szintén. Tényleg boldog vagyok, hogy sikerült ennyire könnyen nyerni, mert nem számítottam arra a meccs előtt, hogy ennyire sima lesz. De Vogel Soma remekül védett, elbizonytalanította őket.

- Mennyire volt gördülékeny a játék? Öt csapatból állt össze a tizenhárom ember, és nem nagyon volt időtök begyakorolni figurákat, meg azért új ember is volt a csapatban... És ez nem látszott a meccsen.

- Nem, mert viszonylag egyszerű gólokat lőttünk, tehát ebből a meccsből azért nagy következtetéseket nem kell levonni olyan szinten, hogy nagyon sok olyan helyzetből lőttünk gólt, ami nehezebb csapat ellen nem mindig fog kialakulni. De amiatt tényleg gördülékeny volt, hogy sok hat az öt elleni lefordulást lőttünk be, a fórokat gyakorlatilag két-három passz után belőttük, és volt akciógólunk is. Igazából mindenféle gólt lőttünk, ami azért megpecsételi egy csapat sorsát, mint most az oroszokét.

- Eddig kívülről nézted a válogatottat, most, ha nem is sok időt, de belül töltöttél el - és ehhez a mostani társasághoz Dumi még biztosan csatlakozik. Milyen képet kaptál, a reményeidet hogy érinti ez az együtt töltött másfél nap? Megerősített téged abban, hogy igen..., ebben lehet valami? Milyen érzéseid vannak a csapattal kapcsolatban?

- Megerősített. A vb alatt is úgy gondoltam, hogy ebben a csapatban nagy potenciál van, és Dumi nyilván egy nagyon-nagyon fontos láncszem, tehát vele még jobb lesz ez a csapat. Bizakodó vagyok, de azért még össze kell állnia jobban a taktikának, a védekezésnek, a támadásnak. Most tényleg, úgy hirtelen lejátszottuk ezt a meccset - ennek ellenére tök jól hoztuk.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Gratulálok, Balázs! Nagyon jól játszottál, sima meccset nyertetek, talán simábban, mint ahogy arra számítani lehetett. Hogy értékeled?

- Először is azzal kezdeném, ami talán a legfontosabb a mai napon, hogy Szívós István családja felé őszinte részvétünket nyilvánítjuk. Azt gondolom, hogy kellően jó játékot mutattunk ahhoz, hogy tisztelegjünk a személye előtt. Nyilván ez fontos volt nekünk és motivált minket egy orosz csapat ellen, hogy így kezdjünk és ilyen meccset tudjunk ellenük játszani.

Az elején nehezen kezdődött, leginkább a védekezésben voltak problémák, elöl megvoltak a gólok. Amint a védekezést sikerült összerakni, szerencsére sikerült ellépni a félidőre annyira, hogy az oroszok talán egy picit elengedték a meccset a második félidőre - már, ha lehet ilyet mondani, mert nyilván jöttek tovább, de sikerült őket kellőképpen elbizonytalanítani.

- Mennyire tudtátok azt a játékot játszani, amit gyakoroltatok, amit Tomi kért, amiben már van egy kicsi terv, távlat?

- A második negyedtől sikerült. Igazából az első negyedben pont azzal törtek fel minket, amit mi is akartunk ellenük csinálni, hogy a zóna végén, ahogy kiesnek, akkor adogatjuk be centerbe a labdát, és abból kapunk kiállítást. Ez pont fordítva sült el, mi estünk ki folyamatosan, és ebből kaptunk hátrányokat. De a második negyedtől ezt sikerült kicsit rendezni, összerakni, és utána azért már jobb volt az egész.

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


VOGEL SOMA a vlv-nek:

- Soma! Gratulálok, nagyon szép meccset játszottatok, olyan megnyugtató érzés volt végig nézni, egy-két pillanattól eltekintve, de arra majd kitérünk külön. :-) Hogy láttad? Milyen volt?

- Ezt jól foglaltad össze, az elején nagyon jól kezdtünk, elsősorban hátul és úgy gondolom, hogy abból eredendően elől is nagyon jól játszottunk. Megmondom őszintén, nem számítottam arra, hogy ilyen nagy arányú győzelmet fogunk ma aratni, de benne volt, mert úgy gondolom, hogy ha jól játsszunk, akkor van ennyi gól a két csapat között.  De az elmúlt évek nem ezt mutatták. Úgyhogy óriási pozitívumnak tartom, hogy másfél nap, egy nap felkészülés után ilyen jól összeálltunk és ilyen jól tudtunk játszani!

- Nem akarsz beszélni "arról a bizonyos" gólról...?

- Most ha már felhoztad...

- Tulajdonképpen mi történt ott? Csak azt láttam már, hogy lő az orosz.

- Szilinek egy rövid passzt adtam, megpattant a labda és az ő kezéről az orosz játékoshoz pattant és kint álltam a kapuból, ezért betudta lőni az üres kapura.

- Mi ebből a tanulság?

- Ne passzoljak a Szilinek :-)  Oda kell figyelnem jobban a passzaimra, jobban ki kell emelkednem és fejben koncentrálni kell végig, főleg a passzokra.

- Ne ezzel zárjuk. Azzal zárjuk, hogy mi következik? Mire számítasz? Mit vársz? Gondolom, hogy szeretnéd, ha ott lennél az Eb-n?

- Igen. Mi következik? Rengeteg mérkőzés klubszinten. Most a válogatottal már nem lesz mérkőzésünk idén. Pihenő nem lesz, ez nekem egy óriási újdonság, hogy az ünnepek alatt is válogatott felkészülés lesz. Nagyon várom és továbbra is meg szeretnénk tenni mindent azért, hogy ott legyek a csapatban.

- Köszönöm szépen. Gratulálok.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Szilárd, gratulálok neked is! Gólerős is voltál, sokat is játszottál. Hogy értékeled, milyen volt ez?

- Köszönjük szépen a gratulációt! Azt gondolom, hogy méltó módon játszottunk egy ilyen jó hazai közönség előtt, nagyon örülök, hogy ilyen sokan voltak. És annak még jobban, hogy nagyon jól kezdtünk, jól folytattuk, a második negyedben, azt gondolom, fel is őröltük őket - lehet mondani, hogy el is döntöttük a mérkőzést, elmentünk hat-hét góllal. Először azt hittem, így a mérkőzés előtt, hogy ez egy kiélezett csata lesz három negyedig, és utána tudjuk a végén megnyerni egy-két góllal. De ennek a végeredménynek még jobban örülök, nyertünk nyolc góllal!

- Hogy érzed, hogy teljesítettél?

- Örülök, mert jól ment a védekezés, játszottam mezőnyben, ott is jól ment a játék, sikerült elhoznom hat az ötöket, abból lőttünk gólt is. Azt gondolom, hogy elégedettek lehetünk, tényleg az utolsó hazai mérkőzésünk volt ez az Eb előtt. Most megyünk vissza a klubéletbe még egy hónapot, utána viszont teljes gőzzel készülünk az Eb-re. Remélem, hogy bekerülök a csapatba, és aztán az Eb-n a legfényesebb éremért ugrunk majd a vízbe.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Azt gondolom, hogy magabiztos győzelmet tudtunk aratni. Az elején lőttek két gólt viszonylag gyorsan, utána egyből, már az első negyedben már átvettük a vezetést. Ráadásul magabiztosan vettük át és végig megvolt az a három, négy, öt, hat, hét. Aztán a végére, ugye, nyolc gólos különbség, amivel ugye magabiztos győzelem lett.

- Teljesen elégedett vagy?

- Most azt gondolom, hogy igen. Mérkőzés volt még szombaton. Mindenki különböző mentális állapotban érkezett, úgyhogy azt gondolom, hogy ezzel elégedettek lehetünk most egy darabig.

- Köszönöm szépen Manó. Gratulálok!

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Gratulálok Marci. Kérek szépen egy kis összefoglalót!

- Jól kezdtek. Kicsit megleptek minket. Majd összeállt a védekezésünk. Helyére kerültek a blokkok. Soma elkezdett jól védeni és onnantól nem volt megállás. Egy kicsit el is bizonytalanítottuk őket, nem úgy ment be a lövés nekik, ahogy szokott, azért ennél ők sokkal jobb játékosok, mind nemzetközileg, mind amúgyis.

Nem tudom, hogy mi voltunk ennyire jók, vagy ők voltak ennyire maguk alatt. Mindenesetre Szívós Pista bácsinak ajánljuk ezt a mérkőzést, örülünk a győzelemnek!

- Köszönöm szépen, gratulálok!

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ANGYAL DÁNIEL a vlv-nek:

- Dani, szerintem meglepően jól játszott a csapat!

- Olyan soha nincs, hogy meglepő, megvan bennünk ez a játéktudás! De az tény, hogy nagyon összeszedettek és koncentráltak voltunk, jó volt a védekezésünk, és abból tudtunk gólokat lőni. Én is elégedett vagyok.

- Magunkról mit tudsz mondani, hogy ment nektek? Amiket gyakoroltatok, azok sikerültek?

- Nem tudtunk sokat gyakorolni, hiszen szezon közben vagyunk, pénteken és szombaton még mindenkinek fontos BL-mérkőzései voltak. Igazából egy napot tudtunk készülni, de azt gondolom, hogy ehhez képest jól össze volt rakva a játékunk.

- Elégedett vagy?

- Elégedett vagyok, bár azt meg kell említeni, hogy én az KSI-ben nevelkedtem, és azért a mai este apropója az, hogy Pista bácsitól elbúcsúztunk. Örülök, hogy sikerült így emlékezni rá, és egy ilyen keserédes estén gondolok rá én is, nagyon jó szívvel.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


KOVÁCS GERGŐ a vlv-nek:

- Gergő, gratulálok! Gólokat is lőttél, és valahogy olyan simán ment minden, mint kés a vajban. Megmondom őszintén, én egy kicsit nehezebbre számítottam.

- Köszönjük a gratulációt! Mi is arra készültünk a megbeszéléseken meg a videózásokon, hogy lehet belőle négy negyedes mérkőzés is, meg ilyen is - azért volt már erre példa kint is. Kicsit úgy érzem, hogy kezd összeszokni a csapat. Az előző évekhez képest egyre jobban fejlődik mindenki, mi is összeszokottabban játszunk, kevés csapatból jön össze a válogatott, és ez segít abban, hogy nem idegeskedik a társaság. Tényleg nem éreztem a vízben olyan pillanatot, hogy veszélyben lesz ez a győzelem.

- Neked személy szerint hogy ment? Milyen feladatot kaptál, és hogy érzed, hogy sikerült azt teljesíteni?

- Csak részben sikerült teljesítenünk, mert a kapásoldal nem annyira villogott. Azt kérték, hogy szerezzünk labdákat, ez kevésbé történt meg, de szerintem, ha egy ilyen mérkőzésen ilyen magabiztosan játszunk, talán ez még belefér.

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NAGY ÁDÁM a vlv-nek:

- Kicsit azért szorosabb mérkőzésre számítottam, ez a nyolcgólos különbség elég nagy arányú győzelem. Nem erre készültünk, de örülök, hogy ilyen magabiztosan tudtunk nyerni. 

Abszolút jól éreztem magam a vízben, de maradt egy kevéske hiányérzetem, talán játszhattam volna egy kicsit jobban mind elöl, mind hátul, de azért nem vagyok elégedetlen a teljesítményemmel.

- A csapat hogy működött, a hangulat milyen volt?

- Nagyon jó hangulatban teltek az edzések és ez volt a jellemző a mérkőzésre is. Ez szerintem meg is látszott, ennek is köszönhető, hogy ennyire magabiztosak, koncentráltak voltunk végig. Ezt a végén ki is emelte Tomi, elmondta, örül, hogy ebben a harmincegynéhány órában, amit együtt töltöttünk, mindenki nagyon koncentrált a feladatára. 

- Mi vár most rád?

- Megyek vissza Miskolcra, edzünk, a hétvégén pedig a Debrecennel játszunk bajnokit.


vlv-képek I.


vlv-képek II., Monoki Nikolett felvételei 


vlv-képek III.


A Világliga európai selejtezőin 12 csapat vesz részt, nevezett a tavalyi Világligát kihagyó Görögország is, a számottevő európai válogatottak közül csak Németország (és talán Románia) hiányzik a mezőnyből. 

A részvevőket négy csoportba osztották.

A csoport

Görögország
Olaszország
Georgia (Grúzia)

B csoport

Magyarország

Oroszország
Franciaország

C csoport

Hollandia
Szerbia
Horvátország

D csoport

Montenegró
Ukrajna
Spanyolország

Mivel csak két játéknap lesz, a szokásostól eltérően csoporton belül sem lesznek oda-visszavágók, csak egyszer találkoznak egymással az ellenfelek.

A további út is ismert: csoportgyőztesek csoportmásodikkal találkoznak és e párharcok győztesei jutnak be a június 23-28-i  VL-szuperdöntőbe, amelynek helyszíne még nem ismert. (A mezőny másik felének, az Európán kívüli kontinenseket képviselő négy csapatnak a kiléte az USA-ban, április 28. és május 3. között sorra kerülő interkontinentális selejtezőtornán derül ki.)

A selejtezők második fázisa "irányított", az A és a B, valamint a C és a D csoport "van összekötve", tehát remélt csoportgyőzelmünk esetén az A csoport második helyezettjével, minden bizonnyal Görögországgal vagy Olaszországgal küzdünk majd meg egyetlen ki-ki meccsen a szuperdöntőbe jutásért. (A meccsnek a csoportelső adhat otthont!)

Az 1. játéknap (november 12., kedd)

A csoport: 

Görögország-Olaszország 6:9 (1:1, 1:4, 2:1, 2:3)
G.: Argiropulosz 3, Geniduniasz 2, Funtulisz, ill. Luongo 3, Renzuto Iodice, Aicardi 2-2, Di Fulvio, Bodegas

(Szabadnapos volt: Georgia-Grúzia)


C csoport: 

Hollandia-Szerbia 7:12 (2:3, 1:7, 3:1, 1:1)
G.: Nispeling 2, Van den Burg, Gbadamassi, Van Ijperen, Gottemaker, Wolswinkel, ill. S. Mitrovics 3, Pijetlovics, F. Filipovics 2-2, Mandics, Dedovics, Milos Csuk, Vico, Prlainovics

(Szabadnapos volt: Horvátország)


D csoport: 

Montenegró-Ukrajna 23:3 (8:1, 6:1, 5:1, 4:0) - az egyik játékvezető Vogel Gábor volt
G.: Ukropina, Moskov 4-4, Radovics, Petkovics, Banicsevics 3-3, Matkovics, Vidovics 2-2, Popadics, Pjesivac, ill. Grisnyuk, Avramov, Alekszejev

(Szabadnapos volt: Spanyolország)


A selejtezők további menetrendje:

2. játéknap (december 17., kedd)

A csoport: Olaszország-Georgia (Grúzia) (szabadnapos: Görögország)
B csoport: Oroszország-Franciaország (szabadnapos: Magyarország)
C csoport: Szerbia-Horvátország (szabadnapos: Hollandia)
D csoport: Ukrajna-Spanyolország (szabadnapos: Montenegró)

3. játéknap, 2020. február 11., kedd)

A csoport: Georgia (Grúzia)-Görögország (szabadnapos: Olaszország)
B csoport: Franciaország-Magyarország (szabadnapos: Oroszország)
C csoport: Horvátország-Hollandia (szabadnapos: Szerbia)
D csoport: Spanyolország-Montenegró (szabadnapos: Ukrajna)

Negyeddöntők, 2020. március 17., kedd

A1-B2
B1-A2
C1-D2
D1-C2