FACEBOOK

Adatok, sztorik a magyar vízilabda múltjából - A pályakezdő Szivós István az Ifjúsági Magazinban

Adatok, sztorik a magyar vízilabda múltjából - A pályakezdő Szivós István az Ifjúsági Magazinban
hozzászólás, 2020.09.30.

A tavaly elhunyt Szivós István még csak szárnyait bontogatta, amikor az épphogy elindult Ifjúsági Magazin 1965 decemberében egész oldalas cikket közölt róla. Felelevenítjük. Forrásként az Arcanum adatbázisát (adt.arcanum.hu) használtuk.


Szivós vagy Szívós?

Mint látható, 1965-ben még Szivós Istvánként szerepelt  a később Szívós Istvánként a (sport)történelembe vonult sportoló. Szivós Mártont megkérdeztük, tulajdonképpen Szivós vagy Szívós a családi vezetéknév.

Marci elmondta, hogy mindig is a Szivós nevet viselték a család tagjai, de a sajtóban valahogy a Szívós név terjed el. Egy ideig "harcoltak" e névmódosítás ellen az elődök, de aztán beletörődtek a "megváltoztathatatlanba".

Érdekesség, hogy Marci esetében a sajtó toleránsabb volt, kezdeti reklamálása után a média tudomásul vette, hogy Szivós, nem Szívós, bár annak idején nyilván sokan érveltek azzal, hogy az apja is Szívós volt, tehát neki is Szívósnak kell lennie...

Szivós II. István, az ifjúsági vízilabda-válogatott tagja 17 éves volt, amikor 1965-ben elindult az Ifjúsági Magazin, a tinédzsereknek szánt "szocialista bulvárlap". Az IM fénykorában százezer példányban kelt el, a sportrovat vezetőjét az induláskor így hívták: Peterdi Pál.

Mindjárt a második számban (fekete-fehér) fotókkal illusztrált egész oldalas cikk jelent meg a Szivós család újabb tehetséges tagjáról (mindenki tudta, hogy a papa kétszeres olimpiai bajnok, a sportág kiemelkedő egyénisége). 

A riportalany így beszélt édesapjáról: 

"Apám csuklója jobb, az ő svédcsavarjait, dopplereit olyan szinten sosem tanulhatom meg. Nekem viszont hosszabb a karom, s a lábtempóm is energikusabb. Ezért inkább Gyarmati Dezső a példaképem. Eddig még nem kaptam túl sok pofont a vízben. Ha nem kezdek verekedni, az idősebbek sem bántanak. Azért nem ártana még vagy húsz kilót erősödnöm."

Jelentjük: később az erősödés a kívánt mértékben megtörtént. Mindenesetre itt még egy vékonydongájú fiatalember látható a képeken, a vízben készült "akciófotón" pedig elképesztő hasonlóságot vélünk felfedezni a dinasztia harmadik tagjával, Szivós Mártonnal...



Szivós II. István 1965-ben, 17 évesen (Almási László felvétele) Forrás: Arcanum, Ifjúsági Magazin, 1965.12.01.

Nagyon sokatmondó, hogy már akkor, 56 évvel ezelőtt a vízilabda válságáról beszéltek, elsősorban a szabályok miatt. Szivós II. István válasza az ezzel kapcsolatos kérdésre különösen érdekes az azóta történt változások fényében:


- Azt mondják, a vízilabda válságba került, tengeri ütközetté vált. Mit lehetne tenni?

Én megoldanám. Behoznám az időre való kiállítást, s a hátvédjáték pontozását. A harmadik fault után nálam partra kerülne a bekk. Kötelezném a labda birtokában levő csapatot, hogy egy perc alatt lőjön kapura. Emberfölényben és a negyedik negyedben az egy percet 30 másodpercre csökkenteném. Ennyi az egész.