FACEBOOK

Koronavírus - Mi lesz a bajnokságokkal?

Koronavírus - Mi lesz a bajnokságokkal?
hozzászólás, 2020.04.06.

A koronavírus-helyzet napról napra változik és nincs ember, aki meg tudná mondani, hogy májusig, júniusig vagy júliusig, esetleg még tovább kell várni, hogy az élet elkezdhessen visszatérni a rendes kerékvágásba. Mi lesz így a félbeszakadt bajnokságokkal? Meddig lehet kivárni, bízva abban, hogy a helyzet gyors javulása esetleg lehetővé teszi a folytatást?


Mint megírtuk, az MVLSZ március 11-én három régiós bajnokság szüneteltetéséről döntött, majd a március 13-án, az országos veszélyhelyzet kihirdetésének napján a szövetség versenyrendszeréhez tartozó összes bajnokságot felfüggesztette az Ügyvivői Testület. Ezt a döntést a március 17-i rendkívüli ülésén az elnökség megerősítette .

Az elnökség legkésőbb május 11-i ülésén hoz újabb döntést, de a vlv információi szerint folyik a műhelymunka a sportág irányításán belül arról, hogy mi történjen félbeszakadt bajnokságokkal. 

Néhány napja az OB1-es edzőkhöz intézett körkérdéseink alapján adtunk képet a jelenlegi helyzetről, arról, hogy klubszinten hogyan próbálják kezelni a jelenlegi helyzetet. A válaszokból sok minden kiderült, ami a legfontosabb: gyakorlatilag sehol sincs már mód arra, hogy a játékosok vizes edzést tartsanak. A külföldi idegenlégiósok hazatértek, s az edzők megítélése szerint az uszodák újranyitásakor legalább egy-másfél hónapos "visszatérő időszakra", speciális edzésmunkára lesz szükség ahhoz, hogy sérülésveszély nélkül ismét mérkőzéseket lehessen játszani.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a játékosok szerződései "rendes esetben" a bajnoki szezon végéig szólnak, a játékosmozgás intézése - szokás szerint - már szezon közben elkezdődött, a következő idényre szólóan sokan elkötelezték magukat új, leendő csapatuk mellett.

Úgy tudjuk, hogy a szövetség vezérkara jelenleg különböző forgatókönyveken dolgozik. Erőteljes a szándék, hogy a bajnokságokat rendes mederben fejezzék be a részvevő csapatok, azonban ennek a változatnak nyilvánvaló időbeli korlátai vannak. Így a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az egyes bajnokságokat a jelenlegi, "megmerevedett" helyzetben befejezettnek nyilvánítanák. Nem hirdetnének győztest és kiesőt, a következő nemzetközikupa-szezonban pedig ugyanazok a csapatok indulhatnának, amelyek a mostani kupasorozatokban szerepeltek.

Attól függően, hogy ez a mostani haváriahelyzet mikor ér véget, esetleg sor kerülhet a vízilabda-élet nyári felélesztésére, hiszen az olimpiát elhalasztották, a LEN és a FINA rendezvényei szintén tolódnak vagy egyelőre bizonytalanok. Ebben a helyzetben vagy a következő bajnoki évad kezdődne korábban vagy pedig a Magyar Kupa általában év végi versenysorozatát hoznák előre, a nyárra. A sportközvetítések (és a sportfogadások) szempontjából üres időszakra szervezett vízilabda-rendezvényeket a sporteseményekre kiéhezett szurkolók minden bizonnyal örömmel fogadnák és az M4 Sportnak is lenne végre más programja, nemcsak régi mérkőzések ismétlése.


A vlv összegyűjtötte az információkat arról, hogy a látvány-csapatsportágakban milyen döntést hoztak eddig a bajnoki szezonnal kapcsolatban.

MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG

A szövetség első lépésként arról határozott, hogy zárt kapuk mellett kell megrendezni a bajnoki mérkőzéseket, majd az elnökség március 16-án bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a szövetség valamennyi szervezett versenyprogramját és képzési eseményét, átmeneti időre, újabb döntéséig. (Sajtóinformációk szerint ma, április 6-án, hétfőn várhatók fontos bejelentések.)

 Az MLSZ központi hivatalában és megyei igazgatóságain a személyes ügyfélfogadás március 17. óta szünetel,  MLSZ dolgozóinak jelentős hányada otthoni munkavégzés keretében látja el feladatait.  

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG

A bajnokságok az elnökség március 13-i döntése szerint félbeszakadtak. Az MKSZ elnöksége szándékosan nem kapkodja el a döntést, egyelőre kivár, de valószínűleg két héten belül határoznak az esetleges folytatásról vagy a versenysorozatok lezárásáról. A szövetség vezetése igyekszik régi példákhoz nyúlni, tanulmányozzák például az 1956-os helyzetet. Akkor még a tavaszi-őszi rendszerű bajnoki lebonyolítás volt általános, így a forradalom kitörésekor a bajnokságok többsége a hajrában szakadt félbe. Vizsgálják, hogy melyek voltak az akkori tapasztalatok.

MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

A szövetség március 13-án felfüggesztette valamennyi versenysorozatát, az utánpótlás korosztályig bezárólag. A továbbiakról március 17-én tartott értekezletet az elnökség, a veszélyhelyzetre való tekintettel internetes kapcsolat segítségével. A szövetség előzetesen megkérdezte az első és második vonal klubjait arról, hogy miként állnak a bajnokság folytatásához. A beérkezett vélemények alapján döntő többséget kapott az a javaslat, hogy a bajnokságokat az eddigi eredmények alapján fejezzék be. Ezt elfogadva az elnökség úgy döntött, hogy befejezettnek nyilvánítja a 2019/2020-as bajnokságokat minden korosztályban, mindkét nemben. Bajnokot nem hirdetnek, mint ahogyan kieső sem lesz idén. A nemzetközi kupás szerepléssel kapcsolatban egyelőre nem hoztak döntést. Állást foglaltak viszont arról, hogy ösztönzik a klubokat: a sportolói szerződéseket lehetőleg közös megegyezéssel zárják le.

A férfi Magyar Kupát ebben az idényben nem rendezik meg, emellett valamennyi szövetségi szakmai és válogatott programot május 31-ig felfüggesztettek.

MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG

A Magyar Jégkorong Szövetség elnökségi üléseinek határozatai között nem találtunk a koronavírus-helyzet miatt hozott döntést. Március 13-án viszont - a látvány-csapatsportágak közül elsőként - főtitkári döntés alapján(!) bejelentették, hogy a szezonnak vége, "a versenyrendszer keretében megrendezésre kerülő valamennyi, utánpótlás, női és amatőr bajnokság további mérkőzéseit azonnali hatállyal törlik".

A megjelentetett közlemény szerint: "Az egyes bajnokságok állásának felmérése jelenleg zajlik, a végeredmény kihirdetésének megvalósulására vonatkozóan, illetve amennyiben sor kerül rá, úgy a konkrét végeredményről a későbbiekben értesítünk benneteket. (...) Az MJSZ sajnálatát fejezi ki, hogy így kell véget érnie a 2019/2020-as bajnoki évadnak, jelen körülmények között azonban az egészség megóvása minden más célkitűzést felülír!"


A VLV E TÉMÁVAL KAPCSOLATOS CIKKEI A KORONAVÍRUS OKOZTA VÁLSÁG KIROBBANÁSA ÓTA

Címkék:
MVLSZ koronavírus