FACEBOOK

,,Kitartani, átvészelni, reménykedni,, - vlv-körkérdés az OB1-es edzőkhöz

,,Kitartani, átvészelni, reménykedni,, - vlv-körkérdés az OB1-es edzőkhöz
hozzászólás, 2020.03.30.

A koronavírus miatti veszélyhelyzet minden sportágat érint, de a csapatsportokat különösen. Ráadásul a vízilabda - közegéből adódóan - speciális játék, s itt még az elért tudásszint, erőállapot fenntartása sem lehetséges, ha hosszabb ideig tartósan nélkülözni kell a vizes edzéseket. A vlv körkérdést intézett a férfi OB1 16 vezetőedzőjéhez, hogy átfogó tájékoztatást kaphassunk a kialakult helyzet kezeléséről.


Kérdéssorunkra 15 vezetőedzőtől kaptunk érdemi választ, Két szakember összefoglalóan írta meg klubjának helyzetét, a többiek egyenként válaszoltak a kérdéseinkre.

BENEDEK TIBOR (UVSE):

- Az UVSE semmilyen vízi edzést nem tart március 14 óta. A játékosok minden korosztályban kaptak szárazföldi edzésprogramot, a korosztályos edzők felelősek a számonkérésért, a felnőtt fiú csapatnál nincs számonkérés.

A játékosok szinte egytől egyig iskolai távoktatásban is részt vesznek, hiszen a tanítás nem állt meg. A kialakult helyzetet leginkább úgy fogjuk fel, mint egy hosszú pihenőt, ahol senkinek sem tesz jót egy teljes megállás, így továbbra is bízom a játékosaim elszántságában és szorgalmában. 

PELLEI CSABA (Metalcom Szentes):

- Szentesen 10 fős csoportokban folytattuk a vízi és a szárazföldi munkát. Majd mikor bezárták az uszodát, a játékosok a konditeremből a mozdítható eszközöket (medicinlabda, trx, gumikötél, kézi súlyzó) magukhoz vették. Jelenleg otthon folyik a szárazföldi munka, ami természetesen nem helyettesíti a vízi edzéseket.

A Szentes idén  bejutott a felsőházba, ami nekünk borzasztó nagy eredmény, a klub bízik a folytatásban, a játékosok is úgy készülnek, hogy be tudjuk fejezni a felsőházi rájátszást.

A kialakult helyzetben a bizonytalanság a legrosszabb, nehéz úgy készülni, hogy nincs konkrét időpont,cél. De természetesen ebben a helyzetben az egészség megóvása a legfontosabb és csak utána a sport.

​Mindenki vigyázzon magára!


A VLV KÉRDÉSEI ÉS A VEZETŐEDZŐK VÁLASZAI (abc-sorrendben):

vlv: Mi a mostani menetrend? A játékosok kaptak-e némi pihenőt, ha igen, mennyit?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- Májusig összeállítottunk egy makrociklust. Az eddigi szezon alapján ez lenne 4. makrociklus. A játékosok március 16-tól március 23-ig kaptak egy hét pihenőt.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- Március 11-én volt az utolsó edzésünk közösen, azóta követjük a klub által hozott intézkedéseket. Egyelőre, április 13-ig minden csoportos edzést felfüggesztettünk, utána - a helyzetet elemezve - várható további döntés. 

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Kaptak, egy hetet. Jelen pillanatban mindenki otthon van és Major Attila erőnléti edző videói, edzéstervei alapján készülnek, az összes sportoló a klubban.

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Üdvözlöm a VLV olvasóit! Ugyebár, a következő elnökségi ülésig nem lehet tudni, mi lesz a menetrend, mi úgy készülünk, hogy a bajnokság folytatódni fog. Reméljük, májusban okosabbak leszünk! A legfontosabb az, hogy most mindenki betartsa a kormány által előírt rendelkezéseket. A külföldi játékosokat hazaengedtük.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Amíg a pécsi uszodát nem zárták be, addig vízi edzéseket is tudtunk tartani, de március 14. óta csak otthoni, szárazföldi edzések vannak. Extra pihenő csak néhány napig volt, amíg a játékosok haza tudtak menni otthonukba, a családjukhoz. A PVSK-Mecsek Füszért vízilabda szakosztálya kiemelten próbálja hangsúlyozni, hogy mindenki, aki teheti, maradjon otthon, ezzel segítve a járvány terjedésének visszaszorítását és enyhítve az egyészségügyi dolgozókra nehezedő hatalmas nyomást.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- Március 13-án, pénteken volt az utolsó vízi edzésünk, utána, 16-án, hétfőn már nem tudtunk edzeni az uszoda bezárása miatt. Azon a héten pihenőt kaptak a játékosok. 

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Mi március 16. óta otthoni egyéni edzésrendben folytatjuk a munkát.

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- A játékosok  a részükre kiosztott edzéstervek alapján készülnek, valamennyien az otthonukban. Tekintettel arra, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség függő hatályú döntést hozott, így nem álltunk meg a felkészüléssel.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Nem volt pihenő. A március 13-i elnökségi döntésig edzettünk, terv szerint. Utána az uszodánk bezárt, így a 16-i héten futás és otthoni alap szárazföldi gyakorlatokból álló edzés volt a program.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Nem az edzőtől, hanem az élettől, egy kényszerpihenőt.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Mi játszottuk a felfüggesztés előtti utolsó bajnokit, 13-án, az Eger ellen. A játékosok ezután alapból kaptak volna két-három nap pihenőt, de beütött a krach, kiderült, hogy sehova nem lehet menni, nem lehet semmit csinálni. Ez szerintem a mi csapatunknak valamilyen szinten jót tett. Sok magyar és külföldi válogatottunk van, rengeteg meccs volt. Az elmúlt két hét ebből a szempontból jól is jött. Végül három-négy nap lett a pihenő, azóta folytatják a készülést a megadtottak instrukciók szerint.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Az eredeti programunk szerint március 10. és 15. között kapott volna a csapat pihenőt. 16-án kezdődött volna a felkészülés a bajnokság folytatására. Ez a helyzet azt hozta, hogy minden játékos, a számára legbiztonságosabb helyen kényszerpihenőre van ítélve.

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Zárva az uszoda és a Gyémánt fürdő, nem tudjuk mikor nyit meg, a medencékben víz sincs, edzéseket nem tudunk tartani és nem tudjuk mikor nyitják meg az uszodát.


vlv: Mi a munka általános rendje most, van-e "távoktatás", kaptak-e edzéstervet, felkészülési instrukciókat a játékosok?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- A játékosok hétfőtől szombatig naponta egyszer edzenek. Kaptak videóanyagot és táblázatos edzésrendet.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- Mindenki egyénileg készül otthon, próbálunk megadni az edzőkkel együtt ehhez minden lehetséges segítséget. Videókat, edzés programokat kapnak a fiúk, a legfontosabb ebben az időszakban az, hogy teljesen leállni nem lehet. 

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Erőnléti edzések zajlanak, amelyek az otthonukban elvegézhetők.

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Az első kérdésre is válaszolva: volt pár nap pihenő, amíg  vártuk, hogy mi lesz a szövetség döntése. Utána az otthoni, szárazföldi  munkára "köteleztük" a játékosokat.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Természetesen igen! Napi edzésterv alapján készülnek a játékosok. Azt mindenki elmondja, hogy a szárazföldi munkával nem lehet helyettesíteni a vízi edzéseket, de most egyelőre erre van lehetőség és nekünk így kell megtennünk mindent, amit tudunk. A bajnokságot a Magyar Vízilabda Szövetség felfüggesztette, bármikor előfordulhat, hogy újra kezdődik és akkor készen kell állni.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- A további menetrend: szárazföldi edzőnk Tóth Enikö által összeállított erősítő, kardióedzések elvégzése napi szinten.

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Készült a csapat számára egy "google classroom" felület, amin keresztül tartjuk a kapcsolatot a játékosokkal. Erre a felületre kerültek feltöltésre az egyénileg elvégzendő edzéstervek, módszerek valamint egy excel táblázat, amiben naponta ki kell tölteniük az elvégzett feladatok mennyiségét valamint a testsúlyukat is.

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Igen, a játékosok minden napra kapnak egyénre szabott edzéstervet a fizikai állóképességük fenntartása érdekében.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged):

A múlt héten elkezdtünk egy 10 hetes, túlnyomórészt kardió-hangsúlyos, otthon végezhető programot.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Szinte napi jelleggel kapnak videóanyagot szárazföldi munkára, ezeket a gyakorlatokat otthon, négy fal között is el lehet végezni. Ebben Zala György nyújtja a legnagyobb segítséget.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Mindenhol távoktatásban folyik a munka, hiszen víz nincs. Nálunk Fridvalszki Marci egy nagyon komoly erőnléti edző állítja össze az edzésterveket.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Természetesen a játékosokat elláttuk szárazföldi edzéstervvel. 

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Távoktatás zajlik és csapatonként edzésterv van kiosztva mindenkinek.


vlv: Ezekben mire helyezitek a hangsúlyt?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- Mivel az újrakezdés időpontja bizonytalan, próbáltuk a hangsúlyt arra helyezni, hogy a lehetőségekhez mérten tornázzanak, mozogjanak a szabadban vagy otthon. Annyit kértünk még a játékosainktól, hogy nagyobb társaságba ne menjenek edzeni. (Például kosárlabda, foci, stb.)

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- A programban kardioedzések, súlyzós, illetve TRX-edzések szerepelnek és némi elméleti házi feladat a fiatalabb játékosainknak. Minden hétre igyekszünk kitalálni valami újabb feladatot hogy elkerüljük a teljes monotonitást. 

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Ezen idővel változtatni kell, mert rettentően monoton lesz. 2020-ban az internet nagy szabadságot ad, a YouTubeon minden fellelhető.

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Az általános kondíció fenntartására kértük a játékosokat, egyéni programok alapján. Sajnos a lehetőségek korlátozottak az otthoni felkészülésben, de mégis tudunk olyan feladatokat adni nekik, amikkel nagyjából szinten tudjuk tartani a fizikai állapotukat.  

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Elsősorban otthon, saját testsúllyal vagy kézi súlyzókkal, gumikötelekkel végezhető gyakorlatokat állítottunk össze. Ezen felül labdás gyakorlatokat is végeznek, illetve futni járnak el a fiúk.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- Ezeknek az edzéseknek a lényege az, hogy a játékosok állóképessége valamilyen szinten megmaradjon, ne hízzanak el, tartsák tónusban az izomzatukat. 

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Szerepelnek, kardio-, erő-, erőállóképességi gyakorlatok, de ugyanígy vannak koordinációs és nyújtó, lazító feladatok is.

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Mivel kevés játékosunk rendelkezik otthon vízilabdázásra alkalmas méretű medencével, így kizárólag a fizikai erőnlétre fókuszálunk.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Egyetlen konkrét célunk van. A május 11-ig tartó időszakban a lehetőségekhez mérten a legjobb általános fizikai és mentális állapotban maradni, arra az esetre ha a bajnokság akkor folytatódna. Mindemellett jelenleg feldolgozás alatt áll a szezon eddigi része. Ebből folyamatosan lesz elméleti anyag is.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Ezek főleg erősítő programok némi kardióval kiegészítve, bár természetesen ebben az esetben a kardio egy "túlzott kijelentés".

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Az általános képzés mellett arra örekszünk, hogy mindenki egyénileg rá szabott edzésmunkát végezzen, amiben hiánya volt, azt igyekezzen bepótolni.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Az erő- és állóképesség-fejlesztésen van most a hangsúly.

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Jelenleg csak szárazföldi gyakorlatokat tudunk elvégeztetni, úszásra nincs mód.


vlv: Vannak-e olyan területek, amelyekre esetleg a szokásosnál jobban kell most odafigyelni (étkezés, a mentális állapot "karbantartása")?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- A játékosaink kaptak értesítést, hogy minden pénteken mérjék meg a saját testsúlyukat és küldjék el az adatot az edzőknek. A csapatpszichológus kapcsolatban van minden játékossal és edzővel és mindenki kapott egy útmutatót a mentális egészség megőrzéshez szükséges teendőkről.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- Azt gondolom, hogy ugyanúgy, mint egy hosszabb nyári pihenő alatt, most is nagyon fontos hogy a teljesítményt befolyásoló dolgokat egy bizonyos szint alá ne engedjük esni. Aki most ügyesen használja ki ezt az időt, talán hamarabb lesz képes újra magas szinten teljesíteni, mint az, aki teljesen leáll.

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Az étkezés igen fontos, de kevésbé kontrollalható. Még az elején vagyunk, a mentális állapot, az, hogy ki hogyan bírja ezt, később lesz kérdéses. 

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Mivel profi sportolókról van szó, az étkezésre az év 365 napján oda kell, hogy figyeljenek. A fizikai munka által pedig, úgy gondolom, hogy a mentális állapot is fenntartható. MEN SANA IN CORPORE SANO!  (Ép testben ép lélek - a szerk.)

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Azért a játékosaink élsportolók, így tudják nagyon jól, hogy oda kell figyelniük az életvitelükre ilyen helyzetben is. Ez most nem nyári szünet, hanem egy olyan újszerű élethelyzet, amelyet meg kell tudnia oldani mindenkinek. Az étkezés például egy ilyen terület.

Ami még nagyon fontos, hogy a közösséget és a csapatszellemet fenn kell tudjuk tartani így is, hogy személyesen nem találkoznak a játékosok. Szerencsére a fiúk sokat beszélgetnek egymással telefonon, így magától is működik a folyamat, de ha ez a helyzet hosszabb ideig elhúzódik, akkor az edzőnek is nagy szerepe lesz abban, hogy ezt fenntartsa. Ilyenkor lehet majd mindenféle feladatokkal, kreatív ötletekkel egyben tartani a társaságot.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- Az étkezésre mindenféleképpen oda kell figyelniük (elhízás) és a helyzetre való tekintettel megfelelő vitamin-, zöldségbevitelre van szükség. Mentálisan most van lehetőség a feltöltődésre, olyan dolgokat csinálni, amikre a szezon alatt nincs idő (kirándulni, kertészkedni).stb.) 

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Tekintettel arra, hogy a szokásos edzésmennyiségnek csak egy részét tudják a játékosok elvégezni, természetesen fokozottan oda kell figyeljenek az étkezésükre!. 

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Egészség és étkezés.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Nyilván a vízi terhelés kiválásával a kalóriaigény is kevesebb. Ezt józan ésszel mindenki tudja és eszerint is étkezik, remélhetőleg. A mérleg nem hazudik, úgyhogy mindenkinek jól felfogott érdeke kordában tartani a kilókat...

A mentális állapot sokkal nehezebb kérdés. Itt a közvetlen kapcsolat hiánya és a sosem volt életvitel nagyban korlátozza az optimális egyéni és csapatszintű mentális állapot fenntartását. De természetesen a legfontosabb az, hogy minimalizáljuk a lehetőségét annak, hogy bármelyikünk elkapja a vírust. Ezért minden, átlagember számára is érvényes szabályt, központi kérést betartunk.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Ebben a kérdésben csak magamra tudok hagyatkozni és egyértelműen a mentális állapot a legkardinálisabb kérdés. Napról napra nehezebb elviselni a bezártságot és a megszokott rutinból kiszakítva döcögni óráról órára. Lassan telik az idő....

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- A mentális állapot karbantartása szerintem nagyon jól működik, mert mindenki otthon van a családjával, amire nincs mód egész évben! Az étkezésre távoktatásban figyelni nem lehet, de itt azért profi játékosokról van szó. Felkészültnek kell maradni, mert szerintem május végén folytatódni fog a bajnokság, az olimpia elhalasztása miatt ezzel nem lesz gond, sőt, szerintem a BL final eightet is megtartják.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- A játékosaink mindnyájan profik. Maguknak kell a saját diétájukat beállítani, legyen az egészséges étkezés vagy mentális "táplálkozás". Ha bármelyiküknek szükségük van segítségre, a stábunk szívesen segít ebben a nehéz helyzetben, építő gondolatokkal. Az aktuális szlogen betartása pedig kötelező: "Maradj otthon!"

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Mint most mindenkinek: az étkezésre.


vlv: Van-e speciális lehetőségetek vizes edzésre, elkülönített, zárt körülmények között?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- Egyesületünknek március 16. óta nincs lehetősége vízi edzésre és kilátásban sincs időpont arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhetnek ezek újra.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- Nincs lehetőségünk vizes edzésre.

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Vízi edzésre egyáltalán nincs lehetőség, de ez most helyénvaló. 

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Péntekig volt lehetőség vízi edzésre is a szolnoki uszodában, saját felelősségre, előre egyeztetett időpontokban, az elrendelt egészségügyi előírások betartása mellett. Kis csoportokban tudtunk dolgozni (2-3 fő) a kötelező távolság betartása mellett, a létesítménybe belépés előtt lázméréssel.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Nincs.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- Tekintettel arra, hogy minden uszoda zárva van, vizes edzésre nincs lehetőségünk.

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Nincs.

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Nincs

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Nincs. Az uszodák elérhető közelségben bezártak. A vízi edzéseink határozatlan ideig szünetelnek.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Nincs.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Nincs.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Nincs semmilyen lehetőségünk. A miskolci Dr. Kemény Dénes Uszoda bezárt március 16-án. 

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Nincs.


vlv: Mi az, ami a legnehezebb problémát okozza számotokra ebben a helyzetben?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

A sport fő elemei közé tartozik egy pszicho-motoros egység létrehozása, amelyet tovább lehet fejleszteni. Mivel nincs se elméleti foglalkozás, se vízes képzés, nem lehet elindítani semmilyen következő fázist. Egyéni taktikát, csoporttaktikát, csapattaktikát nem lehet gyakorolni. Mivel a vízilabda egy specifikus sportág, nincs olyan módszer, amellyel fejleszteni tudnánk a mozgást, a mozgásokat a mi természetes környezetünkben, ez csak a vízben lehetsétges.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- A legnagyobb probléma talán a bizonytalanság, ennek a bajnokságnak a befejezése és az új bajnokság kezdete körüli kérdések. Természetesen jelen helyzetben ezekre nem tudjuk a választ, most a legfontosabb mindenkinek az egészsége. Várjuk az elnökség  további döntéseit és azokhoz alkalmazkodunk.

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- A legnagyobb probléma egyértelműen a bizonytalanság. 

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- A  kilátástalanság. Nem tudjuk, hogy mikor folytatódik a bajnokság, a BL, vagy egyáltalán folytatódik-e. Ugye, az olimpia sajnos elmarad, így felvetődik a nyári bajnokság kérdése is. A másik része, hogy nincs együtt a csapat. Nem tudunk egyelőre mit mondani a játékosoknak. Bízunk benne, hogy ott tudjuk folytatni, ahol abbahagytuk, de a legfontosabb most az, hogy mindenki vigyázzon magára és a hozzátartozóira.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért):

- Erre a kérdésre nincs egzakt válasz. Ez az egész helyzet nagyon nehéz mindenkinek.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- A legnagyobb probléma az, hogy nem tudunk vízi edzéseket végezni. A szárazföldi, otthon végzett gyakorlatok sajnos nem tudják pótolni a vízi edzéseket (lábtempó, lövés, edzőmérkőzések).

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Egyértelműen a motiváció visszaesése jelenti a fő gondot, hiszen teljes a bizonytalanság a folytatást illetően. Leginkább a játékosok egyéni érdekeit lehet felhasználni az elvégzendő munka minőségének magas szinten tartásához.

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Maga a koronavírus és az emiatt kialakult helyzet.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Egyrészt a bizonytalanság. Nehéz célokat meghatározni. Nem tudjuk, mire készülünk. Nem tudjuk, milyen időtávra kell terveznünk. Mikor mehetünk vízbe? Mikor lehet egyáltalán bármilyen csapatszintű együttes tevékenységet folytatni. Másrészt a körülmények miatt a prioritások természetszerűleg megváltoztak. Most a család és az egészség a legfontosabb és csak ezután jön bármi egyéb. Ezt el kell fogadni a feladatok kiadásánál és végrehajtatásánál is.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- A bizonytalanság.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- A bezártság. Ilyen helyzetben sok függ az emberek kreativitásától. És attól, hogy képesek vagyunk-e ennek az egésznek a pozitív oldalát megragadni. Például azt, amit már mondtam: most a családjával lehet mindenki. 

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Egy vízilabdás számára nincs nagyobb tragédia, mint hogy nem tud vízbe menni.

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- A víz hiánya és a bizonytalanság.  Ha az elnökség május 11-én a folytatásról dönt, akkor minimum egy hónap felkészülés kell, ezt a sportágat víz nélküli két és fél hónapos kihagyás után nem lehet újrakezdeni, sérülésveszély és egyéb problémák léphetnek fel.


vlv: Személy szerint, edzőként hogyan élitek meg azt a helyzetet, mire használjátok fel a "megnövekedett szabadidőt"?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- Sajnos én személy szerint voltam már hasonló helyzetben, úgyhogy nem ismeretlen ez számomra. Próbálok kitűzni célokat és elvégezni a feladatokat. Adtam rendszert a mindennapjaimnak (időbeosztás, órarend). Lehetőleg mindig ugyanabban az időben van az otthoni edzés. Napi szinten próbálok tartani online interakciót szülőkkel, testvérekkel, játékosakkal, kollégákkal, barátokkal. Sportfilmeket nézek, olvasok és videót elemzek.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- Két hete itthon töltöm az időm nagy részét és nagyon fontosnak tartom, hogy akinek lehetősége van, így tegyen.Összeállítottam egy napi rutint, ezt követem. Több időm van most például részletesebb elemzéseket, statisztikákat készíteni a játékosok részére. Tartom a kapcsolatot napi szinten a játékosokkal, ilyenkor is van egy-két felmerülő probléma, kérdés, ezeket kezeljük.

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Önkéntes munkát végzünk, szakdolgozatot írok. A gyermekeim Ostoroson vannak, édesanyám Budapesten él. Nem unatkozom, sőt..., nehezebb az időmet beosztani.

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- A megnövekedett szabadidőmet inkább férjként, illetve apaként élem meg.

Természetesen vízilabdával is foglalkozom napi szinten, videóelemzéssel, írásbeli munkával, főleg esténként, amikor már alszanak a gyerekek. Az idősebbik fiam (elsős) digitális oktatását lelkesen csináljuk ;). Úgy látom, hogy sokat fogok fejlődni olvasásban és irodalomban a fiam segítségével! 

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Füszért):

- Sokat vagyok együtt a családommal, ennyi hasznos időt, mint amennyit az elmúlt napokban tudtam, még nem töltöttem a gyermekeimmel. Ezt a részét nagyon élvezem. Ez mellett segítek a szülőknek is a bevásárlásban és igyekszem sokat beszélgetni velük telefonon..., nekik sem egy könnyű helyzet ez. Azért jut időm rendszerezni a dolgaimat, előkeresni és átnézni régi videóanyagokat, edzésterveket, edzésgyakorlatokat, ezáltal bővíteni, fejleszteni az utánpótlásban használt képzési tematikánkat. Előrekerestem régi, archív vízilabda-mérkőzéseket, azokat próbálom digitalizálni. Ebben az időben biztos érdekes lesz az utánpótlás játékosainknak látni, hogy milyen mérkőzések voltak itt 15-20 évvel ezelőtt.

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- Nyilván edzőként is nagyon nehéz ezt a fajta tehetetlenséget megélni. A rengeteg szabadidőt én is próbálom hasznosan eltőlteni - sportolás, kertészgetés, séta és természetesen az internet segitségével néhány régi mérkőzés megtekintése. A játékosokkal heti szinten beszélek telefonon.

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

Tízegynéhány nap telt el és ki tudja mennyi van még hátra! Ebben a helyzetben nehéz tervezni, nemcsak a közeli, de a távoli jövőt is! Én személy szerint igyekszem minden olyan weblapot böngészni, ahol bármi használhatót találhatok az edzői munkám szempontjából, legyen az akármelyik sportág, vagy társtudomány. Persze fejben vízilabdázni??!!

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- Én személy szerint fegyelmezetten, szigorúan betartom a karantén szabályait. A megnövekedett szabadidőmben az edzéstervek készítésén túl mérközések elemzését végzem, valamint a bajnokság statisztikáját is elemzem. Ezen túlmenően a ház körüli munkák mellett ötéves kislányommal vívok nagy sakkpartikat.

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Amit lehet, megteszünk. Elemezzük a múltat és készülünk a jövőre. Az edzésprogramot kiadjuk a játékosoknak. De ahogyan azt már írtam ezt megelőzően, a személyes kapcsolat nagyon hiányzik edző-játékos szinten is. Nincsenek személyes impulzusok, nem működhet a szükséges napi inger-reakció folyamat. Kicsit kezd az embernek olyan érzése lenni, hogy egy menedzserjátékban élünk. Emailt írunk, telefonálunk, facebook, messenger, viber, whatsapp, konferencia-beszélgetés, postagalamb...stb.

Tervezünk, osztunk, szorzunk, feladatokat végeztetünk távmunkában, de nincs testközelből visszajelzés...

Egyszóval nehéz a helyzet és ki tudja, még milyen lesz.

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- A második gyermekem most született, így természetesen a családra.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Az elmúlt két hétben aludtam, olvastam és finom borokat ittam.

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

-  Várunk! Várjuk, hogy az élet viszatérjen a normális kerékvágásába. Analizálom a korábban lejátszott meccseket, kertészkedek, olvasok, a kutyáim örülnek, mert többet tudok foglalkozni velük.

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Vízilabda-mérkzéseket nézek.


vlv: Milyen tanácsot adnátok fiatal sportolóknak erre az időszakra szólóan?

MIROSZLAV BAJIN (Debreceni VSE): 

- A legfontosabb üzenet: a kialakult helyzet csak egy pillanatnyi állapot, nem végleges. Mindannyiunk célja az, hogy minél hamarabb újra felvegyük a megszokott életritmusunkat és ismét edzésbe állhassunk.

BÓBIS MÁTÉ (VasasPlaket): 

- A legfontosabb most az, hogy töltsék az idejüket otthon, de aktívan. A mozgást semmi estre se hagyják abba. Taktikai tudás, koncentráció, motiváció - ezek olyan területek, amelyek fejleszthetők ebben az időszakban, otthon is. 

DABROWSKI NORBERT (ZF-Eger):

- Maradjanak otthon, tanuljanak, eddzenek. Éljék meg a szeretteikkel közösen töltött időt ajándékként. Az otthoni edzéseknél meg gondoljanak az álmaikra! 

ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa):

- Mint már mondtam, figyeljenek oda magukra, hozzátartozóikra. Emellett úgy tudom, hogy Magyarországon minden utánpótlás-sportoló kapott otthoni edzéstervet a klubjától vagy a válogatott-edzőktől. Azt mindenképpen csinálják meg. Most a tanulás mellett van idő arra, hogy kicsit jobban elmerüljenek a fiatalok a vízilabdában. Az internet (YouTube) tele van vízilabda-meccsekkel, -összefoglalókkal, vagy akár saját utánpótlás-meccsekkel, amiket lehet akár elemezni is. Fontos tehát, hogy most, amikor több idejük van otthon, foglalkozzanak a sportágunkkal. Ez a későbbiekben a hasznunkra válhat.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Füszért):

- Utánpótlás szakmai igazgatóként két fontos dolgot szoktam nekik hangsúlyozni. Az egyik, hogy figyeljenek oda és tartsanak be minden olyan itinert, amiket a szüleik mondanak és amiket a hiteles médiából hallanak. Fontos az, hogy minden korosztály éretten, fegyelmezetten viselkedjen ebben a helyzetben. A másik, hogy ne feledkezzenek meg arról, hogy vízilabdások! Ez egy életforma, ami most egy kicsit megváltozott a járvány miatt, de az eddig képviselt értékek nem csorbulhatnak. Uszodába ugyan nem járhatunk, de csinálják meg minden nap az edzők által előírt feladatsort becsülettel, úgy, mintha ott lennének a parton vagy a vízben. Emellett tanuljanak, olvassanak sokat és legyenek együtt családtagjaikkal, beszélgessenek, társasozzanak, kártyázzanak a szeretteikkel. Most sok olyan dologra most lehet időt szakítani, amire máskor esély sincs. Hát használják ki!

MATAJSZ MÁRK (AVUS):

- A tanácsom a fiatal sportolóknak az, hogy tanuljanak sokat (most van idejük) és emellett a mozgást se hanyagolják el. Rengeteg jó mérkőzést lehet megtekinteni az interneten. amiből sokat lehet tanulni......

MERÉSZ ANDRÁS (Budapesti Honvéd):

- Most lesz igazán érdemes a napi kondi mellett (ami kihagyhatatlan!) megnézni a neten sok-sok vízilabdameccset és a pólóval kapcsolatos videót! De ami legalább ennyire fontos: a tanulást se hanyagolják el, mert a mostani lemaradást akkor kell majd bepótolni, amikor a pólóedzések is elkezdődhetnek. És ezt a kettőt a normális időkben sem könnyű összeegyeztetni!

De ami a legfontosabb: Legyenek FEGYELMEZETTEK ÉS MARADJANAK OTTHON!

SURÁNYI LÁSZLÓ (Kaposvári VK):

- A tanulmányaikat még folytató fiatal sportolóknak azt tanácsolom, hogy használják ki ezt az időszakot és fókuszáljanak a tanulásra, a profi felnőtt játékosok pedig sportolóhoz méltóan kezeljék ezt a helyzetet és bízzunk együtt a legjobbakban!

SZABÓ ZOLTÁN (Szeged): 

- Először is: vigyázzanak magukra, a szüleikre, a nagyszüleikre. Segítsenek otthon amit és amennyit kell. Aztán tanuljanak! És vegyék fel a telefont ha hívja őket az edző... :)

SZŰCS LEVENTE (BVSC-Zugló):

- Mivel látszik, hogy nálunk sokkal magasabb pozícióban se tud senki válaszokat, annyira új és ismeretlen ez a helyzet, így talán a rövid megfogalmazás erre a helyzetre a “kitartani, átvészelni, reménykedni!” mottó lehet.

VAD LAJOS (A-Híd OSC-Újbuda):

- Élvezzék az életet! És tanuljanak!

VIDUMANSZKY LÁSZLÓ (Miskolci VLC):

- Nehéz okosnak lenni. Ha tudnánk, hogy mennyi időre vagyunk bezártságra ítélve, akkor könnyebb lenne. Így annyit tudok személy szerint tanácsolni, hogy csinálják meg az előírt házi programot, olvassanak, mélyüljenek el most a víz helyett valami új dolog elsajátításában, nyelvtanulásban vagy egy új hobbiban. 

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabányai VSE):

- Próbáljanak minél többet a szabadban mozogni, amíg lehet.