FACEBOOK

WWPCA: Alessandro Campagna és Varga Zsolt Az év edzője!

WWPCA: Alessandro Campagna és Varga Zsolt Az év edzője!
hozzászólás, 2019.12.17.

A Vízilabdadzők Világszervezete (WWPCA) nem tudott dönteni: az olasz válogatottat világbajnoki címre vezető Alessandro Campagnát és a tavalyi győztest, a klubjával minden trófeát bezsebelő Varga Zsoltot egyaránt érdemesnek tartotta arra, hogy Az év edzője legyen 2019-ben. A board tagját, a szintén szavazó Vincze Balázst kérdeztük a részletekről.


A tekintélyes szervezet tavaly érdemesített első ízben klubedzőt erre a rangos elismerésre. Addig a díjat kizárólag szövetségi kapitányok kapták meg, 2015-ben és 2016-ban Dejan Szavics, 2017-ben a budapesti világbajnokságon győztes horvát válogatott szakmai irányítója, Ivica Tucak.


ŐK SZAVAZTAK (a WWPCA Board tagjai):

Vincze Balázs, John Vargas, Adam Wrigh, Iannisz Giannurisz, Fabio Conti, Ratko Rudics, Petar Porobics, Adel Shamala, Szergej Drozdov, Dejan Udovicsics, Alessandro Campagna, Karl Izzo, Paolo Malara, Quim Colet Genesias, John Abdou és Coralie Simmons.

A kedden nyilvánosságra hozott döntés szerint ebben az évben Alessandro Campagna, a csapatával világbajnoki címet elért olasz válogatott szövetségi kapitánya és Varga Zsolt, az FTC-Telekom Waterpolo vezetőedzője, aki minden tornát megnyert csapatával, ahol elindultak, egyaránt kiérdemelte Az év edzője címet.

A női szakágban az USA csapatának szövetségi kapitánya, Adam Krikorian lett Az év edzője. Ő csapatával három világverseny elsőségét szerezte meg 2019-ben, a világbajnokságot, a Világligát és a Pánamerikai Játékokat nyerték meg. 

A szervezet vezető testületének magyar tagját kérdeztük a döntés részleteiről.

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:



- A szokástól eltérően nem egy, hanem két edzőt választott meg a board. Ennek nagyon egyszerű oka van: a voksolásnál mindkét személy azonos számú szavazatot kapott, 8:8 lett az eredmény. (Azt, hogy én magam kire szavaztam, nem árulom el, de sejteni lehet.)

Sokáig vacilláltunk, szóba került, hogy esetleg "elnöki joggal", ami ez esetben dupla szavazatot jelentett volna, Petar Porobics döntse el a holtversenyt. Mindenki úgy érezte, hogy itt két egészen kimagasló teljesítményről van szó (itt utalok a nemrégiben zárult Total Waterpolo-szavazásra, amelynek során éppen a vlv Campagnát helyezte a játékosok között a "tiszteletbeli" első helyre). Megnyerni egy világbajnokságot, az azért mégiscsak hatalmas dolog és ugyanilyen nagy teljesítmény az, hogy Zsolt a klubcsapatával mindent címet elhódított ebben az évben. Sőt, ő nemcsak megismételte egy évvel korábbi eredményeit, ami önmagában is nagy dolog lett volna, hanem túl is szárnyalta, hiszen az Eurokupa-győzelmet a Bajnokok Ligájának megnyerése "váltotta fel".

Végül úgy ítéltük meg: az a legjobb döntés, ha mindketten megkapják ezt az elismerést. 


VARGA ZSOLT (FTC-Telekom Waterpolo) vezetőedző a vlv-nek:

- Mindenekelőtt megragadom az alkalmat, hogy gratuláljak Duminak és Keszthelyi Ritának a Total Waterpolo világszavazáson elért első, illetve második helyükhöz, ez fantasztikus teljesítmény elismerését jelenti mindkét vízilabdázó esetében. Ugye, mi külön örülünk Varga Dénes sikerének, maximálisan gratulálok neki!

Ami Az év edzője díjat illeti, nagyon nagy elismerésnek tartom, hogy ismét megkaptam ezt a díjat, szeretném megköszönni a csapatom tagjainak, az ő kimagasló teljesítményük nélkül ez nem lett volna lehetséges.

- Mit szólsz a holtversenyes helyzethez, ahhoz, hogy az idei díjat ketten együtt kaptátok meg Alessandro Campagnával?

- Ez is abszolút megtisztelő számomra. Azért egy világverseny mindig "fő műsorszám" egy adott évben, azt megnyerni a legnagyobb dicsőség, ehhez nem fér kétség. A két munka egyébként jelentősen eltér, bármennyire is azonos az alap, hiszen mindketten vízilabdaedzők vagyunk. Nagyon más a szövetségi kapitányok és a klubedzők tevékenysége, nehéz lehet az összehasonlítás, tulajdonképpen lehetne két kategóriába sorolni őket. Óriási munka és hatalmas felelősség, amit a szövetségi kapitányok végeznek akkor, amikor a válogatottak kerülnek reflektorfénybe, a klubedzők pedig folyamatosan, egész évben építik 

csapatukat és a játékosokat, ami egész más jellegű feladat. Nálunk sokkal több a folyamatos "megpróbáltatás", több időt töltünk együtt a játékosokkal, míg a szövetségi kapitányoknak koncentráltan, egy adott időszakban kell kimagaslóan teljesíteniük.

- Közeledik a naptári év vége. Magam is érzem, mennyre hülye kérdés ez az idei eredménylistátok alapján, de mégis: teljesen elégedett vagy ezzel az esztendővel? Minden sikerült, amit akartál?

- Tudod, én mindig azt mondom és ez tényleg így van: természetesen elégedett vagyok az eredményekkel és nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert ez egy nehéz év volt, nagyon sok minden történt. De azért úgy gondolkodom, hogy nem lehet elérni a tökéletesség állapotát. Főleg az edzősködésben, magában a sportban, ahol minden héten új kihívások vannak, pontosan tudni kell, hogy milyen feladatok vannak előttünk, mit szeretnénk megvalósítani, ahogy megyünk előre a szezon során. Tisztán látom a feladataimat és azt is, hogy a játékban mit szeretnénk elérni. Látom, hogy miben kell fejlődni, merre kell továbbmenni, nincs olyan pillanat,a mikor megállhatok és elégedetten hátradőlhetek.

- Köszönöm a beszélgetést és gratulálok az újabb nagy elismeréshez!