FACEBOOK

Derekas Szilárd: ,,Fontos motivációt teremt a fiatalok beépítése a felnőtt csapatba,,

Derekas Szilárd: ,,Fontos motivációt teremt a fiatalok beépítése a felnőtt csapatba,,
hozzászólás, 2019.08.31.

Visszatért régi klubjához az egyik legeredményesebb magyar utánpótlásedző. Derekas Szilárdot a Honvéd e heti szezonnyitó sajtótájékoztatóján kértük a vlv kamerája elé. (Cikkünkben az interjú leírt változata.)


VLV-VIDEÓ:


Derekas Szilárd a vlv-nek

- Derekas Szilárdot köszöntöm a vlv kamerája előtt. Szervusz! Megannyi nagy magyar vízilabdázó nevelőedzője vagy és a hír az, hogy mostantól a Honvédnál dolgozol, másodedzője vagy a csapatnak és gondolom, hogy az utánpótlással is foglalkozol. Kérlek, mondd el, hogy jöttél, mi a feladatod, mire számítasz itt?

- Váltottam most. Úgy néz ki, hogy nyolcévente eljövök, hol a Honvédből a BVSC-be, hol a BVSC-ből a Honvédba. Ebben a két egyesületben voltam csak, mióta élek, játékosként és edzőként is. 

Most visszakerültem, Bandi (Merész András vezetőedző - a szerk.) hívott, hogy fiatalokat szeretne beépíteni a felnőtt csapatba, saját nevelésűeket is és több fiatalt is igazolt. Ez a feladat engem nagyon érdekelt, a magyar vízilabdának az tenne jót, ha az egyesületek minél több saját nevelésű fiatalt építenének be felnőtt csapatukba. Szóval ez engem megfogott, nagyon szép feladat és közben még a serdülőcsapatnál is dolgozhatok mint vezetőedző, szeretnénk minél jobban "felépíteni" a fiatalokat, hogy bekerülhessenek a felnőtt csapatba.

- Nagyon régóta foglalkozol az utánpótlással, utaltam rá, hogy több nagy játékos téged ismer el nevelőedzőjének. Hogy látod a póló, az utánpótlás mai helyzetét? Vannak-e tehetségek? 

- Mint megmutatkozik, vannak, az U15-ös válogatott edzőjeként is mondom, hiszen nagyon szép sikert értünk el, aranyérmesek lettünk Burgaszban, az első alkalommal kiírt U15-ös Európa-bajnokságon, az U17-es csapat pedig harmadik lett, ami szintén nagyon jó eredmény.

Mindig vannak tehetségek, csak ez a folyamat maradjon meg, amiről az előbb beszéltem: legyen meg a játékosok motivációja, hogy a felnőtt csapatba bekerülhetnek. Az kellene, hogy minél kevesebb fiatalt igazoljunk és a saját nevelésűeket játszassuk, ez egy nagyon-nagyon fontos dolog. A fiataloknak csak ez ad pluszmotivációt, ha látják, hogy bekerülhetnek a felnőtt csapatba, tehát van miért küzdeni, van miért harcolni. 

- Sokat változott a fiatalok, a kamaszkorúak mentalitása az elmúlt,  mondjuk húsz év alatt? Másként viselkednek most, mint annak idején?

- Mindig más a világ. Akkor is történt olyan, hogy sok jó játékos abbahagyta, elhagyta a vízilabdát, ez most is előfordul, de jelenleg is vannak olyan tehetséges fiatalok, akik felkerülhetnek a felnőtt csapatba.

Itt a Honvédban most nagyon érdekes dolog történt. Én összesen három ifi Eb-t nyertem korosztályos válogatottal. Itt van Szirányi Balu, akivel 2001-ben nyertünk. A második győzelemnek 2008-ban részese volt Fülöp Bence, aki szintén itt játszik és most a legfiatalabb korosztályból, a saját serdülő csapatomból Lóri (Csite Loránd - a szerk.), tehát mind a három Eb-aranyérmes csapatból van egy játékos, akivel dolgozhatok. Kicsit arra is bizonyíték ez, hogy a jó játékosok azért mindig megmaradnak a vízilabdánál. 

- Mi az, amit sikernek tekintesz, ha majd a szezon végén visszatekintesz erre az évre? Mi az, amivel elégedett lennél?

- Utánpótlásedzőként mindig akkor elégedett a ember, hogyha a játékosai fejlődnek, valamilyen pluszt tudnak elérni a pályafutásuk során. Akár eredményben, időeredményben, akár fizikálisan, mentális téren. Nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlődjenek, napról napra ezért megyünk le mi edzők is, ez a plusz motivációnk, hogy érdemes lejárni, érdemes kiabálni, veszekedni, hajtani őket, mert van eredménye. És remélem, hogy lesz is eredménye a válogatottban is, itt a serdülő csapatnál is és a felnőtt cspatnál is, s az év végére azt mondhatjuk majd, hogy mindenhol rengeteget fejlődtek a fiatalok és ezért megérte lejárni, dolgozni és csinálni az egészet.

- Jó munkát kívánok!

- Köszönjük szépen.



Kiss Gergely, Csite Loránd, az U15-ös Eb aranyérmese, Merész András, a felnőtt csapat vezetőedzője, Kevi Bendegúz, az U17-es Eb-bronzérmes magyar válogatott tagja, Derekas Szilárd, Steinmetz Barnabás szakosztály-igazgató és Gergely István klubelnök a Honvéd augusztus 29-i szezonnyitó sajtótájékoztatóján