FACEBOOK

Számvetés az első év után - vlv-interjú Zsivko Gociccsal

Számvetés az első év után - vlv-interjú Zsivko Gociccsal
hozzászólás, 2019.08.23.

A legutóbbi magyar bajnokság bronzérmese, a Szolnok felemás évet zárt nyár elején. Zsivko Gocics egy esztendeje szállt ki a vízből és foglalta el helyét vezetőedzőként a kispadon. Őt kértük egy kis értékelésre és természetesen arról is kérdeztük, hogy mire lehet számítani csapatától a hamarosan kezdődő új klubszezonban.


ZSIVKO GOCICS (Szolnoki Dózsa) vezetőedző a vlv-nek:

- Egy esztendeje vetted át a csapatot és akkor kezdted az edzői munkát is. Milyen volt az első éved?


- Nagyon érdekes év volt. Sok minden történt - nem azt mondom, hogy minden úgy, ahogyan szerettem volna, de azért nagyjából igen. Tudtam, hogy lesznek hullámvölgyeink, így is lett. Új csapat új edzővel, egy kicsit más koncepcióval, mint előtte, hosszú éveken át. Intenzív, turbulens időszak volt, rengeteg meccsel, sok sérüléssel, betegséggel. Sok problémával küzdöttünk.

- Mi volt a cél a szezon előtt?

- A bajnokságban az első háromba jutás, ez végül sikerült. A másik: "ha lehet", akkor érjük el a BL-final eightet. Ez nagyon kicsin múlott. A  Magyar Kupában a final four volt a minimum, sajnos már a negyeddöntőben találkoztunk az OSC-vel és ez a párharc úgy sikerült, ahogy nagyon nem szerettük volna. Összességében nem lehetek elégedett százszázalékosan.

- Hogy zajlott a csapatépítés? Mi volt a célod? Próbáltad folytatni, amit Cseh Sanyi elkezdett vagy kezdettől igyekeztél mást csinálni? 

- Természetesen az volt a legfontosabb, hogy minél gyorsabban összerakjam a csapatot. Sokan dolgoztak Sanyival éveken keresztül, ezért nem akartam alapvetően más koncepciót megvalósítani, de azért egy picit változtatni szerettem volna. A szezon elején is elmondtam, hogy időre van szükség, nem tudhattuk akkor, hogyan fogunk egymással összhangba kerülni, mennyire lesz lehetőség új dolgok bevezetésére. Tavasszal már látszott, hogy a játékosaim megértették a lényeget.



- Az immár a te nevedhez fűződő változtatások lényege hogy foglalható össze?

- Egy kicsivel mást akartam a védekezésben. Nagy változás nem történt, de a játékunk hátul azért valamennyire más lett, mint Sanyival volt.

- Említetted a sérüléseket, betegségeket. Ezeket egy csapat sem ússza meg a teljes szezon során, mennyire befolyásolták ténylegesen a szerepléseteket?

- Jelentősen. Ugye, 14 felnőtt játékosunk volt a 2018-19-es szezonban. Az volt a baj, hogy a legkritikusabb időszakban estek ki emberek a bajnokságban is és a BL-ben is. Először beteg lett Zalesz (Zalánki Gergő - a szerk.), akit másfél-két hónapig nélkülöznöm kellett. Kis Gabinak kétszer is gerincproblémái voltak, aztán a szezon vége felé Prlainovics sérült meg, ő másfél hónapra esett ki. Nem szeretem a kifogásokat, de tény, hogy ha egy 14 emberes csapatból három ilyen játékos hosszabb időre kiesik, az tejesen más felkészülést igényel bizonyos meccsekre és persze a mérkőzés közbeni cserelehetőségek is nagyon szűkülnek. Emiatt képtelenek voltunk egyes mérkőzéseken tartani a komoly iramot, azt az agresszív játékot nyújtani, amire szükség lett volna. Természetesen - ahogy te is mondtad - minden csapatnál van ilyen, a mai vízilabdában ez már szinte természetes. Olyan terhelést kapnak a játékosok, hogy az kibírhatatlan. Egy szintig megy, de ha nincs 20 játékosod, akkor nem tudsz mit csinálni és ezt mi tavaly a saját bőrünkön éreztük.



Zolikával (Hangay Zoltán másodedzővel - a szerk.) éppen tegnap beszélgettünk erről. Visszaemlékeztünk arra, hogy a tavalyi szezon kezdete előtt négy magyar és három szerb játékosunk kint volt a berlini Világkupa-tornán, amit a magyar válogatott nyert meg. Annak szeptember 15-én lett vége, mi szeptember 19-én kezdtünk el edzeni a teljes kerettel. Ez azt jelenti, hogy azoknak a játékosainknak, akik játszottak a Világkupán, három nap pihenőjük volt a világverseny és az új szezon kezdése között. Úgy, hogy előtte, nyáron volt egy Európa-bajnokság is. Júniusban fejeztük be a BL-t, aztán végigdolgozták a nyarat, s utána kaptak három napot pihenni. Ez nem normális dolog! Ez mindenkit érint, a terhelés nagyon nagy, ennek hatását az egész szezonban éreztük. Még egyszer mondom, ez nem csak minket érint, hanem az összes “top szintű” csapatot.

- Volt egy elég fontos változás a legutóbbi szezon óta nálatok. Ismeretes, hogy Nyerges Zsolt átadta a szolnoki csapatokat és sportlétesítményeket a városnak. Természetesen adódik a kérdés: mit jelent ez számotokra, okoz-e bármiféle változást, akár a csapat működését érintő költségvetés terén, akár a napi munkában, a sportlétesítmények használatában? Hiszen úgy tudni, az "átadás-átvétel" a nyár során megtörtént.

- Mivel ez csak annyiban tartozik rám, hogy ez a munkahelyem, a Szolnoki Vízilabda Klubnak dolgozom, röviden tudok válaszolni: nem éreztünk semmilyen változást. Mostantól a klub a városé, minden úgy megy tovább, ahogy eddig is zajlott. A finanszírozással - amennyire én tudom - semmilyen probléma nincs és a napi munka feltételei is biztosítottak. Mindenki látja, hogy Szolnokon minden rendben megy tovább.


A csapat gazdasági helyzete stabil maradt, a létesítmény ugyanúgy az otthonuk, mint eddig

- Térjünk át az új szezont megkezdő csapatra. Elég jelentős változások történtek nálatok és ahogy az elmúlt években már lassan megszoktuk, már a szezon kellős közepén ismertté váltak információk arról, hogy fontos játékosok hova igazolnak a szezon végén. Alekszicsre és Prlainovicsra gondolok, akiket a Dinamo Moszkva várt és ez már februárban nyilvánosságra került.

- Nagy sokk volt a csapat számára, amikor kiderült, hogy Milánék elmennek. Ezt is megéreztük. Erre is utaltam, amikor azt mondtam a bevezetőben, hogy turbulens időszak volt ez, sok minden történt az év során. De hát, ez van. Minden csapatnál zajlik generációváltás, ilyen a sport.

Itt kiemelném Gabit (Kis Gábort - a szerk.), Milant (Milan Alekszicsot - a szerk.) és a Prlét (Andrija Prlainovicsot - a szerk.), mert ez a három ember, főleg Gabi és Milan nagyon régóta küzdöttek a Szolnokért, nagyon fontos csapattagok voltak, nemcsak a játéktudásuk miatt, hanem emberileg is.

Ismert, hogy kik mentek el. Kis Gabi sajnos visszavonult, Prle, Milan, Zalánki Gergő és Kardos Pipi eligazolt.

Érkezik Gavril Szubotics a Dinamo Moszkvából, Radomir Drasovics bekket a Veronából igazoltuk "Csomi" (Milan Alekszics - a szerk.) helyére. Közben eldőlt, hogy kettős igazolással nálunk játszik majd két fiatal a KSI csapatából, Bányai Márk kapus és Schmölcz Norman. Tehetséges fiatalokról van szó, bár én a tehetséghez képest inkább a munkában hiszek. Mindenesetre mindkét fiú junior válogatott, remélem, minél gyorsabban be fognak tudni illeszkedni.


Zsivko Gocics, Andrija Prlainovics és Milan Alekszics a Szolnok 2016-os Magyar Kupa-győzelme után

- Tehát fogsz adni nekik játéklehetőséget.

- Természetesen. Nem azért hoztuk őket ide, hogy ne játsszanak, hanem azért, amit meg is mondtam nekik: "Na, gyerekek, itt a sanszotok! Van edzéslehetőség, sokat fogunk dolgozni, kemény lesz a meló, de biztos, hogy ez valamikor eredményre vezet". Abban bízom, hogy a befektetett munka eredménye minél hamarabb "kijön belőlük".

- Vannak még további igazolásaitok is...

- Igen. Várnai Kristóf, aki bekként és a kapásoldalon játszik, valamint a balkezes Dőry Farkas. A KSI-sekről elmondottak vonatkoznak rájuk is, s ők nem annyira fiatalok. Mindkettőjüket behivták nyáron a válogatotba, legyen ez a motivációjuk a további munka során!

A nyáron lett egy váratlan lehetőség, s ezt kihasználtunk, igazoltunk még egy világklasszist. Dusko Pijetlovicsról van szó, aki a világ egyik legjobb centere, a Dinamo Moszkva játékosa, még egy évig szerződés is köti oda, de a csapata teljesen szétesett. Július vége felé derült ki, hogy ez a helyzet. Szóltam a klubvezetésnek és gyorsan reagáltunk, sikerült is megállapodni vele, egy évig a mi játékosunk lesz, a következő szezon végén tárgyalunk az esetleges folytatásról.



- Hogy álltok a külföldiekkel? Nem lesznek egy kicsit sokan? A magyar szabályok jelenleg meccsenként négy külföldi szerepeltetését engedélyezik a csapatok számára úgy, ha az egyikük magyar állampolgársággal is rendelkezik...

- Öt külföldink lesz, egyiküknek sincs magyar útlevele, úgyhogy a hazai meccseken közülük hárman szerepelhetnek, viszont a BL-ben nincs idegenlégiós limit. Nem lesz csak a BL-re szerződtetett külföldi játékosuk, rotáció alapján valamennyi idegenlégiós játszani fog a magyar bajnokságban is.

- Okoz-e nektek gondot az a Liga kezdeményezésére elfogadott szabály, miszerint egy olyan fiatal játékost is szerepeltetni kell a meccseken, aki korábban legalább két évet az adott klub tagjaként játszott az utánpótlás-bajnokságban?

- Nem, hiszen vannak saját nevelésű fiataljaink, elég csak a 2002-es születésű Szeghalmi Zsombit említenem, aki csapatkapitánya volt az U17-es Eb-n most bronzérmet szerzett magyar válogatottnak, s aki már az előző szezonban viszonylag sok lehetőséget kapott a felnőtt csapatban. Ezúton is szeretnék gratulálni az U17-es magyar válogatottnak az Eb-bronzéremhez!



- Azért összességében elég nagy a változás, a létszám viszonylag nagy hányada cserélődött. Hogy látod, mennyi időre lesz szükség ahhoz, hogy összerázódjatok, kialakuljon stabilan az új csapat játéka?

- Nagyon okos ember lennék, ha ezt most meg tudnám mondani... Igyekszünk. Azok a játékosok akik tavaly is itt voltak, megismerték a filozófiámat és szerintem ez nagyon sokat  fog segiteni a csapatépítésben idén. Hétfőn elkezdtünk teljes kerettel dolgozni. Nincs sok időnk, de muszáj volt pihenőt adni azoknak, akik ott voltak a vb-n. Nagyon vártam a közös munkát és természetesen minél hamarabb szeretném látni ennek az eredményét. Hogy ez mikor lesz? Ez jó kérdés, nem tudok rá pontosan válaszolni...

- Megtörtént a sorsolás, kialakult az OB1-es alapszakasz két csoportjának mezőnye. Ahogy én látom, talán kicsit nehezebb a ti csoportotok, de még ennél is fontosabb, hogy a bajnokság lebonyolítási rendje megváltozott, kiesik a rájátszás első szakasza vagyis a középszakasz végeredménye kiadja a végső párharcok párosítását, az első a másodikkal játszik a bajnoki címért, a harmadik a negyedikkel. Így talán a korábbinál is fontosabb, hogy milyen eredményt visztek magatokkal az alapszakaszból a középszakaszba... Ez pedig azt jelenti, hogy mivel a Miskolccal már október elején, a Fradival pedig november közepén összecsaptok, addigra elég stabil játékra lesz már szükség...

- Igen, ennek tudatában készülünk, tisztában vagyunk azzal, hogy már az alapszakasz meccsei is nagyon fontosak lesznek.

Rengeteg mérkőzés lesz ebben a szezonban is. Nézem a versenynaptárt, látom, hogy októberben és novemberben a válogatottakhoz is el kell engedni a játékosokat, október 25-26-án lesz egy oda-visszavágó párharc a Magyar Kupa negyeddöntőjében, december 7-8-án a Magyar Kupa négyes döntője szerepel a programban, egy hétre rá az utolsó idei BL-forduló...

- Januárban pedig már Európa-bajnokság lesz, Budapesten...

- Így van. Ahogy általában, most is intenzívebb a szokásosnál az olimpiát közvetlenül megelőző időszak. Ennek megfelelően állunk hozzá és valóban, a bajnoki alapszakasz most a korábbinál is fontosabb lesz. Még nincs meg a pontos versenynaptár, nem ismerjük a BL-főtábla egyes fordulóira "nekünk jutó" ellenfeleket, de nem tartom lehetetlennek, hogy ebben a zsúfoltabb időszakban olyan is lesz, hogy egy-egy bajnoki meccsre jobban oda kell figyelnünk, mint a nemzetközi versenyben soron következő ellenfelünkre, vagy éppen forditva...



- A BL-re már utaltál. Azért rögzítsük: megtartottátok a főtáblás pozíciótokat. Mit jelent ez a számodra?

- Azt, hogy talán egy kicsivel több időnk lesz a felkészülésre, a fizikai munkára, a taktika gyakorlására, mert a selejtezőkön nem kell részt vennünk. Ha ez nem így lenne, akkor azért jó formát kellebe időzíteni már a szeptember közepén elérkező BL-selejtezős időszakra. Így viszont rendesen készülhetünk, szeptemberben négy meccsünk lesz, más teendőnk nincs.

- Van-e hivatalos cél? Mi a te személyes elvárásod?

- Még nincs hivatalos cél meghatározva, biztos, hogy pár héten belül lesz ilyen. Én azt gondolom, hogy egy bizonyos idő után agresszív, kemény, jó kis csapat leszünk. Várhatóak hullámvölgyek, ezt már most mondom, ez természetes a sportban. Szerintem a bajnokság legjobb négy csapata közé kerülés célként tűzhető ki, sőt...

A BL-ben a final eight, a Magyar Kupában pedig az elődöntő határozható meg elvárásként. Azt szoktam mondani, hogy minden mérkőzésen, minden ellenféllel szemben úgy menjünk vízbe, hogy mindent megteszünk a győzelem érdekében. Ez ugyanúgy érvényes akár a Fradi vagy a Recco elleni találkozóra, nem ismerünk el papírformát, minden meccset meg szeretnénk nyerni.

- Köszönöm a beszélgetést és sikeres szezont kívánok!


A Szolnoki Dózsa 2019-20-as kerete:

Bányai Márk, Nagy Viktor - kapusok,
Angyal Dániel, Bátori Bence, Dőry Farkas, Radomir Drasovics, Jansik Dávid, Gyorgye Lazics, Dusko Pijetlovics, Viktor Rasovics, Schmölcz Norman, Szatmári Kristóf, Szeghalmi Zsombor, Gavril Szubotics, Teleki András, Várnai Kristóf - mezőnyjátékosok.

Az utánpótlásból alkalmanként a következők fognak a felnőttekkel együtt edzeni, játszani:

Hörömpő Botond (kapus),
Bodoróczki Tamás, Kovács Milán, Pethe István - mezőnyjátékosok.