FACEBOOK

Magyarország-Ausztrália 15:16 - ötméteresekkel

Magyarország-Ausztrália 15:16 - ötméteresekkel
hozzászólás, 2019.06.21.

Kiélezett küzdelemben, négygólos vezetés után, kipontozódások miatt szinte elfogyva, ötméteresekkel veszítettük el a Világliga végső tornájának negyeddöntőjét Ausztráliával szemben Belgrádban. Helyszíni tudósításunk folyamatosan bővül.


Világliga-szuperdöntő, Belgrád (Szerbia)

A mérkőzésen készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház


Negyeddöntők

Magyarország-Ausztrália 15:16 (2:1, 3:0, 2:4, 3:5 - 5:6) - ötméteresekkel
Belgrád, Tasmajdan uszoda, v.: Margeta (szlovén), Peris (horvát)
Magyarország: Kardos, Gór-Nagy 1, Kállay 1, Várnai, Pásztor 2, Német T., Jansik D. 2, Kovács Gergő, Erdélyi 2, Bátori 4, Bedő, Nagy Á. 3, Bisztritsányi (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Ausztrália: Dennerley, Campbell 5, G. Ford, Kayes 3, Power, Lachlan, Roach 2, Younger, A. Ford 2, Putt 1, Howden 2, Edwards 1, Hryszantosz (kapus). Szövetségi kapitány: Elvisz Fatovics
Gól - emberelőnyből: 5/8, ill. 7/11
Gól - ötméteresből: 6/8, ill. 6/7
Kipontozódott: Várnai, Jansik D., Kovács Gergő, Bedő, ill. G. Ford, Lachlan

Szombaton reggel 10 órakor játszunk a Kanada-Szerbia meccs vesztesével az 5-8. helyért.

EZ TÖRTÉNT A MECCSEN: A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

A 15-ös keretből ezúttal Dőry Farkas és Gyárfás Tamás nem szerepelt.

A meccsen készült vlv-képek a jobb felső sarokban lévő "f" betűre kattintva tekinthetők meg:

  

VLV-VIDEÓK:

0:1 - Campbell első gólja

1:1 - Jansik Dávid első gólja

2:1 - Gór-Nagy gólja

3:1 - Bátori első gólja

4:1 - Erdélyi első gólja

5:1 - Pásztor első gólja

5:2 - Howden első gólja

5:3 - Putt gólja

6:3 - Bátori második gólja, ötméteres

6:4 - Andrew Ford első gólja

6:5 - Edwards gólja

7:5 - Bátori harmadik gólja

7:6 - Roach első gólja

8:6 - Nagy Ádám első gólja

8:7 - Campbell második gólja

8:8 - Roach második gólja

8:9 - Kardos-védés, Campbell harmadik gólja

9:9 - Jansik Dávid második gólja

Kardos és Roach találkozása

9:10 - Kayes első gólja

10:10 - Pásztor második gólja

Az ötméterespárbaj


MÄRCZ TAMÁS magyar újságíróknak:

- Álomszerűen kezdtünk, nagyon jól is játszottunk, szerintem nagyon motivált és jól összerakott volt a csapat a mai napon. Taktikailag is jól működtünk, a védelem egészen extrém volt, 5:1-re is vezettünk. Ott egy kicsit nehezedett, ők is kezdtek jobban beleállni a mérkőzésbe, és mi nem konkretizáltunk néhány helyzetet, amivel talán előttük tudtunk volna maradni egészen a végéig. Ők viszont azért, tény és való, rengeteg kiállítást kaptak, 18:11 lett a kiállítási arány, ami nem biztos, hogy indokolt volt. Azt gondolom, hogy a két csapat játékstílusa nagyon hasonlatos volt, nem éreztem azt, hogy agresszívabbak lettünk volna, vagy "kontrásabbak" voltunk, mint ahogy ők játszottak.

Mondhatom azt, hogy egy picit várható is volt egyébként, hogy ilyen vezetésnél meg fogják kapni a horvát játékvezetőtől mindenképpen vagy a másiktól is akár, azt a pici segítséget, hogy feljöjjenek. (Az ausztrálok szövetségi kapitánya, Elvisz Fatovics horvát - a szerk.) Köszönték szépen, éltek vele. Mi meg nem tudtunk annyit kivédekezni, amennyit kellett volna. Tény és való, voltak saját hibáink is, amiket egészen biztosan elkerülhettünk volna. Ennek ellenére azt mondom, hogy ez egy remek mérkőzés volt, nagyon jól játszott a csapat, még akkor is, ha a végén nem tudtuk magunk felé billenteni az ötméteerespárbajt. De nagyon jó csapatmunka volt. A kispad tulajdonképpen elfogyott a végére, úgyhogy a kijelölés az ötmétereseknél nem okozott nagy problémát, csak a sorrendet kellett meghatározni...

Természetesen az olimpiai kvalifikáció is fontos dolog lett volna ezen a tornán, de nem mellékes az sem, hogy lássam ezeket a játékosokat téthelyzetben játszani - és ez igazán az volt. És látom, hogy képesek ilyen helyzetben abszolút helytállni.

- Azt beszéltük itt a lelátón, ha valami jó dolog lehet abban, hogy az 5-8.helyért játszunk, az az, hogy nagy valószínűséggel visszakapjuk Kanadát, és meg lehet mutatni, hogy az a nyitónapi meccs tényleg nem a realitás.

- Én várom, hogy visszakapjuk Kanadát, nagyon szívesen, mert nagyon rossz érzéseim voltak a mérkőzés után egész éjjel, meg másnap reggel is. És ezek csak egy picit enyhültek, amikor a spanyolok ellen már jól játszottunk. Ha felénk sodorja Kanadát a sors, annak én tulajdonképpen örülni fogok. Szeretném látni, hogy még egyszer hogyan tudunk megütközni Kanadával, és szeretném azt megmutatni, hogytöbb gólos győzelemre is képes ellenük a csapat.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ELVISZ FATOVICS, Ausztrália szövetségi kapitánya a FINA sajtószolgálatának:

"Az első félidő egy katasztrófa volt, valószínűleg a legrosszabb, amit valaha láttam a csapatomtól.

A nagyszünetben azt mondtam, felejtsék el a győzelmi esélyeket, törekedjenek arra, hogy rendes passzokat és lövéseket produkáljanak, ne "alibizzenek", mint addig. 

Természetesen tudtuk, hogy a magyarok elég fárasztó meccset játszottak a japánokkal. Az ilyen meccsek általában kimerítőek, ezért számítottunk arra, hogy nem fogják tudni tartani a lépést azzal a tempóval, amit diktálunk. Ezért az utolsó negyedben akkora nyomást gyakoroltunk rájuk, amekkorát csak tudtunk. Még ha szétlövéssel is, de a tervünk végül működött."


AARON YOUNGER ausztrál csapatkapitány a FINA sajtószolgálatának:

"Jó meccs volt, bár az első félidő kifejezetten szörnyű. De nekünk éppen ilyen meccsekre van szükségünk, hogy tapasztalatokat szerezzünk, hogy érezzük, mit kell tenni, hogyan kell jó döntéseket hozni a legfontosabb pillanatokban.

És most szembe kell néznünk egy másik "könnyed feladattal", a Szerbia elleni elődöntővel..."


GÓR-NAGY MIKLÓS csapatkapitány a vlv-nek:

- Először is gratulálok az ausztráloknak, hogy 5:1 után meccsbe tudtak kerülni és megfordították a mérkőzést.

Nagyon jól kezdtünk, utána is jól játszottunk, nagyon sokat blokkoltunk, sokat küzdöttünk egymásért. Igazából amit megbeszéltünk, azt majdnem mindent megcsináltunk vagy legalábbis törekedtünk megcsinálni -  persze egy-egy hiba természetesen becsúszik. A végére elfogytunk kicsit, talán fejben is elfáradtunk, de én úgy érzem, hogy ez a csapat büszke lehet erre a mai mérkőzésre.

Nagyon-nagyon mélyről indultunk a torna elején, és most a negyeddöntőben, egy mindent eldöntő mérkőzésen, egy rettenetesen éhes ausztrál csapat ellen - akiknek az ilyen sikerek iszonyatosan nagy erőt jelentenek -, maradtunk alul. És ez egy teljes ausztrál csapat, klasszis játékosokkal, akik évek óta együtt készülnek, mi pedig inkább egy kísérleti magyar válogatott vagyunk, a vb felkészülést szolgáló tornának tekintettük ezt.

Úgy érzem, ez egy jól sikerült mérkőzés volt, ötösökkel kikapni szerintem nem szégyen. Megyünk tovább és amennyiben Szerbia elveri Kanadát, akkor Kanadát szeretnénk legyőzni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


BÁTORI BENCE a vlv-nek:

- Mondtam neked az előbb, hogy ne búsulj, mert a végén valakire ez a szerep hárul. Most rád hárult, de az egész meccsen nagyon jól játszottál!

- Szia Geyza! Köszönöm, de sajnos most az én fejemben nem ez van, hanem az utolsó momentum. Nehéz bármi mást mondani, sajnos úgy látszik, hogy nem koncentráltam eléggé. De hát utólag okos az ember, ezzel sajnos most már nem lehet mit csinálni.

Ha a meccset kell értékelni, akkor azt mondom, hogy nagyon jól kezdtünk, nagyon jól játszottunk az egész meccsen. A hátrányvédekezésünk, főleg az első félidőben, fantasztikus volt - mondjuk, az egész meccset hátrányban játszottuk. Azt gondolom, hogy ha a végén koncentráltabbak vagyunk, akkor meglehetett volna. Becsúszott hátul pár hiba, és ez így utólag, sajnos végzetes volt. De nagyon gratulálok a csapatnak, mert én azt hiszem, hogy kihoztuk magunkból a maximumot.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ERDÉLYI BALÁZS a vlv-nek:

- Ausztrália nyert ötösökkel..., ez van. 

- Milyen volt a meccs? Nagyon magabiztosan kezdtetek...

- Így van és azt gondolom, hogy végig nagyon jól játszottunk, nagyon sokat blokkoltunk. Nem szoktam ilyet mondani, de most ki merem jelenteni, hogy Ausztrália nem érdemelte meg a győzelmet. Szerintem mi jobban odatettük magunkat.

Mondom, nagyon sok volt hátul a blokk, nagyon egyben volt a védelem, de addig-addig kapták a fórokat, hogy nyilván belövik egy idő után...

Sajnálom, hogy így alakult, még mindezek ellenére is meg lehetett volna, ez van...


JANSIK DÁVID a vlv-nek:

- Szomorú vagyok nagyon, hogy nem jutottunk be a négybe, ez volt a fő célunk, mielőtt kijöttünk ide. A mérkőzést nagyon jól kezdtük - azt se mondhatom, hogy utána belealudtunk.

- Két mélypont is volt, amikor többgólos vezetésről feljöttek, de mindkétszer tudtatok újra rátenni...

- Igen. Valahogy látszódott, hogy mérkőzésről mérkőzésre jobban játszunk, de a végére egyszerűen elfogytunk. Ha jól emlékszem, már cserélni sem tudtunk a legvégén, mert nem volt ember, aki bemehetett volna, mindenki kipontozódott. De igazából nem a rendes játékidőben, hanem ötméteresekkel kaptunk ki, ott meg már bármi megtörténhet, bárki nyerhet. Gratulálok Ausztráliának.


KÁLLAY MÁRK a vlv-nek:

- Csalódott vagyok, mert szerintem jól játszottunk ma, és megvolt a lehetőségünk, hogy a négybe menjünk.

Az ausztrál csapat a végén kihasználta a megkapott emberelőnyeit, de az elején nekünk volt előnyünk, azt meg kellett volna őrizni.

Az ötméterespárbajban jól teljesítettünk, viszont a végjáték már lutri, vagy bejön vagy nem - most mi maradtunk alul.

Azért sajnálom, mert egy éremszerzési lehetőség lett volna, és úgy érzem, hogy eléggé összeálltunk, mint csapat.

De innentől a következő mérkőzésekre koncentrálunk, még nincs vége a tornának.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


VÁRNAI KRISTÓF a vlv-nek:

- Nagyon jól kezdtük a mérkőzést, tartottuk magunkat a taktikához. A vége felé picit szétcsúsztunk hátul, főleg a fáradtság miatt.

Ez a fáradtság pedig sok mindenből jöhetett. Volt három szoros, végletekig kiélezett mérkőzésünk, illetve: ennek a mérkőzésnek az eleje hiába alakult jól, nagyon sokat kivett belőlünk az, hogy többször kellett idő előtt befejezni a támadásunkat és többször kellett kevesebb létszámmal védekeznünk.

Úgy érzem, kicsit "megfaragtak" minket kívülről és ezt fizikálisan nehezen bírtuk már a végén.

- Köszönöm szépen!


NAGY ÁDÁM a vlv-nek:

- Nagy Ádámot kérdezem erről a meccsről. Nagyon fontos gólokat lőttél, jól is játszottál. Tulajdonképpen az egész csapat jól játszott, de ez most nem sikerült.

- Köszönöm szépen! Meg kell dicsérni mindenképpen a csapatot, mert betartottuk a kapitány utasításait, jól játszottunk. Kicsit felemésztett minket ez a sok emberhátrány, illetve pluszvédekezés. Sajnos azt kell, hogy mondjam, valószínűleg túl sok energiát emésztett fel, és ezért a végén nem maradt elég erőnk.

- A rendes játékidőre gondolsz, vagy az ötméteresekre?

- A meccs végére gondoltam. A negyedik negyedre elfogytunk, illetve azért nem szabad hagyni 5:1-nél, hogy így felengedjük magunkra az ellenfelet. Le kellett volna zárni utána a meccset.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NÉMET TONI a vlv-nek:

- Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Mindent megtettünk, de valahogy nem kedvezett nekünk a mai nap vagy nem adtunk bele mindent - nem tudom.

Én úgy érzem, hogy a csapat tényleg minden energiáját belefektette ebbe a meccsbe, ezek szerint ma erre voltunk képesek. Nagyon sajnálom, és az ötödik helyet megszerezzük!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


A torna további programja:

Június 21., péntek - negyeddöntők

Japán (A3)-Horvátország (B2) 13:20 (3:4, 3:6, 2:5, 5:5)
G.: Inaba 5, Arai 2, Shiga, Josida, Simizu, Takata, Okawa, Araki, ill. L. Fatovics 5, Krapics, Setka 3-3, Jokovics, Buljubasics, Buslje 2-2, Loncsar, Vukicsevics, Milos


Spanyolország (A1)-Kazahsztán (B4) 18:10 (3:1, 4:2, 6:4, 5:3)
G.: Granados Ortega 5, Barroso 4, Munarriz 3, De Toro, Larumbe, Sanahuja 2-2, Mallarach, ill. Ruday 3, Zhardan. Altejev 2-2, Medvegyev, Pilipenko, Verdesh


Kanada (A4)- Szerbia (B1) 5:20 (2:5, 2:6, 0:4, 1:5)
G.: D'Souza 4, Constantin-Bicari, ill. Mandics, F. Filipovics 3-3, Sz. Rasovics, Rangyelovics, Milos Csuk, Pijetlovics, Alekszics, Jaksics, Prlainovics 2-2

Június 21., szombat

10.00 Magyarország-Kanada (17)
11.45 Japán-Kazahsztán (18)

15.00 Ausztrália-Szerbia (19)
16.45 Horvátország-Spanyolország (20)

Június 22., vasárnap

10.00 17 vesztese-18 vesztese (a 7-8. helyért)
11.45 17 győztese-18 győztese (az 5-6. helyért)

15.00 19 vesztese-20 vesztese (a 3-4. helyért)
16.45 19 győztese-20 győztese (döntő)