FACEBOOK

Úgy is lett: A magyar férfi vízilabda-válogatott az év csapata a FINA-nál

Úgy is lett: A magyar férfi vízilabda-válogatott az év csapata a FINA-nál
hozzászólás, 2018.12.16.

Kemény Dénes korábban nyilvánosságra hozott bejelentése valósnak bizonyult, a FINA vasárnapi kínai gáláján a magyar válogatott lett az év csapata, Märcz Tamás pedig az év szövetségi kapitánya. Az MTI helyszíni tudósítása szerint a válogatott nevében Chilkó Márton vette át a díjat. (Ő kétszeres Universiade-győztes, de még soha nem volt a felnőtt hivatalos nemzeti csapat tagja.)


Göbölyös Gábor, az MTI különtudósítója jelenti:

Hangcsou, 2018. december 16., vasárnap (MTI) - A magyar férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA).

Az elismerést Chilkó Márton Universiade-győztes játékos vette át a kínai Hangcsouban rendezett rövidpályás úszó-világbajnokságot követő gálán. A pontversenybe a FINA által szervezett idei két esemény, azaz a világliga és a világkupa eredményei számítottak bele, előbbiben a magyar csapat ezüstérmes lett, utóbbit pedig megnyerte.

Az elismerés kapcsán Märcz Tamás szövetségi kapitány - aki csapata sikerével automatikusan az év legjobb edzője lett - az MTI-nek azt mondta: "Nagyon nehéz egy olyan évben jól teljesíteni, amikor ennyi esemény van. Nem volt könnyű a formaidőzítés. Sajnos a számunkra rendkívül értékes Európa-bajnokságon nem tudtunk a dobogón zárni, viszont két nem várt fantasztikus érmet sikerült begyűjteni. Ugyanakkor ezeknek is van jelentősége, hiszen kvalifikálni lehetett a jövő évi világbajnokságra."

A szakember a jövő évi sűrű programmal - Európa Kupa, világliga, világbajnokság - kapcsolatban hozzátette, nehéz szelektálni a versenyek között, hiszen a magyar vízilabdának mindig mindenhol meg kell felelnie.

"Már a világliga olimpiai kvalifikációs szuperdöntőjére sem lesz könnyű kvalifikálni, arra is egy rendkívül kemény tornáról, az Európa Kupa nyolcas döntőjéről lehet odakerülni. Ha ez nem sikerül, akkor teljes erővel fókuszálunk majd a világbajnokságra, ahol még több kiadó hely van." - fogalmazott.

A kapitány megjegyezte, két nem várt éremmel zárta a gárda az esztendőt egy olyan évben, amelyet az építkezésre szántak.

"Örülök, hogy a FINA-nál ilyen jó helyezést értünk el, emellé pedig jön az én elismerésem is, amit objektív mutatók alapján díjaznak. Egy edző persze nem erre hajt, hanem címeket akar komoly eseményeken, de nagyon jó dolog, hogy egy ilyen fantasztikus gálán a magyar vízilabdát díjazták, s ez talán sportpolitikailag is sokat jelenthet a jövőben." - mondta Märcz Tamás.

MTI


Az elismerés hírét a szövetség lemondott elnöke, az egykori sikerkapitány, Kemény Dénes hozta nyilvánosságra október 18-án. Internetes posztjára hivatkozva a Nemzeti Sport majd a vlv számolt be a rendkívüli elismerésről, utóbbi a FINA illetékesével megerősíttette az információt. (Kemény később a posztot eltávolította.)

Értesülésünk szerint komoly gondot okozott, hogy a játékosok közül ki képviselje a magyar válogatottat a vasárnapi díjátadón, ugyanis a klubszezonnak még nincs vége, az elmúlt napokban egymást érték a klubok számára fontos események, jövő szerdán pedig még BL-forduló, december 22-én magyar szuperkupadöntő lesz.

A szövetség választása végül Chilkó Mártonra, a Pécs 28 éves játékosára esett, aki kétszeres Universiade-győztes, de nemhogy az idei mérkőzéseken, hanem még soha nem szerepelt a felnőtt magyar válogatottban.

(Címlapfotónk Märcz Tamás Instagram-posztjának felhasználásával készült.)


MÄRCZ TAMÁS hivatalos nyilatkozata (FINA):

"Ez egy nagyon különleges díj egy olyan év után, amely Magyarország számára szintén nagyon különleges volt. Másodikok voltunk a Világligában és 19 év után megnyertük a Világkupát. Nagyon akartuk ezt a címet! 

Ami a jövőt illeti, természetesen sokat várunk az olimpiától. A legutóbbi világbajnokság döntőjét elveszítettük otthon, Budapesten és nagyon motiváltak vagyunk, hogy jól szerepeljünk a 2019-es vb-n, Kvangdzsuban. A mezőny nagyon erős lesz, de optimisták vagyunk, bízunk a jó eredményben."


VIDEÓ - Chilkó Márton átveszi a díjat:


Az év csapata Magyarország