FACEBOOK

FINA: Filip Filipovics a világ legjobb vízilabdázója

FINA: Filip Filipovics a világ legjobb vízilabdázója
hozzászólás, 2021.12.17.

Filip Filipovics visszatért a trónra, újra ő lett a világ legjobb vízilabdázója - képességeit az év első felében "szolnokiként" a magyar bajnokságban is hétről hétre bizonyította.


Abu-Dhabiban, a FINA rövidpályás úszó világbajnokság helyszínén jelentették be pénteken a FINA 2021-es díjazottjait.

Vízilabdában a nőknél az amerikai Maggie Steffens, a férfiaknál a szerb Filip Filipovics bizonyult a legjobbnak. Az év edzője a férfiaknál a szerbeket olimpiai bajnoki címre vezető Dejan Szavics lett.

Filip Filipovics kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, hatszoros Európa-bajnok.

A FINA korábban már kétszer (2011-ben és 2014-ben) megválasztotta a világ legjobb vízilabdázójának, a LEN-nél négyszer (2009, 2014, 2016, 2018) volt ő a legjobb.

Klubkarrierjét a Partizan Belgrádnál kezdte, 2001 és 2009 között 240 meccset játszott, ezeken 413 gólt lőtt. 

Ezután három évig a Pro Recco színeiben szerepelt és csapatával kétszer ülhetett fel Európa trónjára.

A londoni olimpia után visszatért Szerbiába és két szezont töltöttt az átmenetileg nagyon megerősödött Radnicski Kragujevácnál (74 meccs, 194 gól - LEN Kupa-győzelem).

2014-ben visszatért Reccóba, ahol még egy BL-győzelmet ért el. Az olasz sztárcsapatban kilenc szezonban összesen 180 meccsen szerepelt, 337 gólt szerzett.

Tavaly nyáron váratlanul a Szolnokhoz igazolt, ahol parádés évet teljesített, nagy szerepe volt abban, hogy Zsivko Gocics csapata megnyerte az Eurokupát és a magyar bajnokságot.

Szerződésének lejártakor sokáig kivárt, majd immár kétszeres olimpiai bajnokként a (vele is) rendkívüli módon megerősödött Olympiakoszhoz igazolt.


Szolnok-Fradi...


Az Eurokupa 2021. évi győztese, a Szolnok. A felső sor baloldalán a második Filip Filipovics


A Szolnok szerb légiósai veszik körbe Nagy Viktort és a magyar bajnoki trófeát. Filipovics Viktorra mutat, akinek ez volt élete utolsó klubmérkőzése