FACEBOOK

Vizes vb - már jövőre "rendes érmeket" osztanak strandvízilabdában

Vizes vb - már jövőre
hozzászólás, 2018.04.29.

Mint a vlv megírta, a FINA Büro budapesti ülésén döntést hoztak arról, hogy a strandvízilabda szerepelni fog a jövő évi kvangdzsui vizes világbajnokság programjában. Ez jelentős hír, hiszen egy hagyományosan "magyar sportágban" nyílik új lehetőség a sikeres szereplésre. De mi az a strandvízilabda és mit lehet tudni magyarországi művelőiről?


Nos, 2000-ben, a sydney-i olimpia előtt volt Magyarországon az első nem hivatalos strandvízilabda-mérkőzés, a magyar válogatott játszott bemutató meccset Aligán (a vezető vízilabdás kötődése miatt a Club Aliga volt akkor a bázis). Innen számíthatjuk a sportág létezését. "Alapító atyaként" két egykori neves pólóst tisztelhetünk, az azóta elhunyt Ambrus Tamást és Petőváry Zsoltot. Később, 2012 körül a versenyek szervezése terén örökükbe lépett Katona Norbert és Wiesner Zsolt.



KATONA NORBERT a vlv-nek:

- Azért vonzó a játékosok számára kedvenc sportjuknak ez az ága, mert a strandvízilabdázók azt az időszakot használják ki, amikor a válogatott eseményei miatt szünetel a bajnokság. 

Azt kell tudni, hogy itt nem a Fradi játszik a Vasassal, nem klubok versenyeznek, hanem baráti társaságként állnak össze aktív és már nem versenyszerűen játszó pólósok és lemennek játszani, mondjuk a Balatonra. A BVSC-ben együtt nőtt fel Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Nagy Viktor, különböző klubokban játszanak "fő munkaidőben", de szabadidejükben - ha van - néha összeállnak egykori társaikkal és évente egy hétvégét a strandvízilabda révén együtt töltenek. 

A főbb tornák helyszíne eddig Balatonfüred és a budapesti Széchenyi fürdő volt, de körülbelül 30 városban tartottak eddig versenyt. Nyárra már a 18. bajnokságot tervezzük, helyszín még nincs.

- Akkor tehát itt szabadidősportról beszélhetünk. Milyen a helye ennek a világban?

- Ázsiában az Asian Beach Games-en 2008 óta jelen van a sportág. 2019-ben San Diegoban lesz az első Beach World Games, ez még nincs benne a FINA hivatalos versenynaptárában, de a mostani döntés után ez valószínűleg változni fog.

Egyébként a strandvízilabda "megemelésének" szándékáról évek óta hallani, a LEN-nek is napirenden voltak már korábban ezzel kapcsolatos elképzelései. Bázis volna, sokan játsszák a mediterrán országokban, Ha végigmész a nem rövid horvát tengerparton, minden beachen benne van a kapu a vízben, Olaszországban is nagy hagyománya van. 

- Most viszont nagy ugrás lesz. Ez egy új sportág, amiben világversenyen aranyérmet lehet nyerni. Nyilván sok minden megváltozik ezzel ennek a hobbisportnak a működésében.

- Először is: várjuk a hír hivatalos közlését. Ezt követően nyilván megkezdődnek a szövetség előkészületei, az egyeztetések az MVLSZ és a strandvízilabda szervezői között. Feltételezem, hogy először alaposan meg kell nézni, kik lehetnek majd játékosok, hogyan működhetnek a csapatok. A szabályokat is egyeztetni kell nekünk is a FINA-honlapon lévő előírásokkal. Ezek évek óta ott vannak, de vagy senki nem tudott róluk vagy nem volt fontos, hiszen ez a sport tényleg alulról szerveződött, nem volt jelentősége semmilyen központi szabályozásnak. Most ezen nyilván változtatni kell, ez a munka akkor kezdődhet meg, ha hivatalosan elindul a strandvízilabda "új karrierje". Szükség van további információkra is, hiszen egyelőre nem világos, miként lehet majd nevezni és hogy alakul a kvalifikációs folyamat a világbajnokságra.

- Gondolom, örültél a hírnek!

- Igen, természetesen. Annyi kételyem van csupán, hogy bár a vonal, aminek kitűzését ez a döntés jelzi, tökéletes (a vízilabda nyári sport, nézzék sokan a parton, szóljon a zene, legyen látványos, tarkítsák show-elemek stb.), de hát igazából a rendes vízilabdát kellene ebbe az irányba vinni, mert itt lényegében egy másik sportról van szó.

- Köszönöm a beszélgetést!


Varga Dénes, Szivós Márton, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás és Vámos Márton. Bemutató meccs a londoni olimpia előtt Balatonfüreden (fotók: strandvízilabda.hu, FINA és vlv)


DECKER ÁDÁM a vlv-nek:

- Nagyon örülök a Fina döntésének, mert egyrészt több sportolónak ad lehetőséget világszínvonalú megmérettetésre, másrészt növeli a vízilabda népszerűségét, eladhatóságát, amire most nagy szükség van világszerte.

A Masters VB-hez hasonlóan - aminek népszerűségét talán ki se kell emelnem - a strandvízilabda is tökéletesen egészítheti ki az úgy mond "fő eseményt".

Személy szerint én, mint a Minune Baso (a Balaton bajnokai) strandvízilabda-csapat hálás tagja, bízom benne, hogy lesz lehetőségem ilyen magas szinten is bizalmat kapnom a csapattársaktól a szereplésre. :-)


A főbb szabályok a hazai strandvízilabdaversenyeken

A pálya 15x10 méteres és természetesen a kapu is kisebb. A játékidő 2x10 perc ötperces szünettel, térfélcserével, s egy időben csapatonként egy kapus és három mezőnyjátékos lehet a vízben. A kapus csak félpályáig úszhat előre. Kiállításnál a kiállított játékosnak ki kell úsznia, de ahogy kidugta a fejét a kötél másik oldalán, már mehet is vissza. A szögletet rálehet lőni, öt méteren kívülről a szabaddobást is.

A STRANDVÍZILABDA HIVATALOS FINA-SZABÁLYAI


A 2013-as magyar bajnokság döntőjének tévéközvetítése (DigiSport):