FACEBOOK

Kiss Csaba a Reggeli Startban

Kiss Csaba a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.11.28.

Jövőre 40 éves lesz az OB1-ben megkapaszkodni akaró szombathelyi AVUS meghatározó játékosa, a vezetőedző "meghosszabbított karja", a 139-szeres válogatott Kiss Csaba. A keddi Reggeli Startban beszélgetett vele Szombathy Pál.

Szeged és Kiss Csaba neve egybefonódik, ezért a műsorvezető először a szegedi póló helyzetét firtatta a Skype-on keresztül folytatott beszélgetésben.

Kiss Csaba elmondta, hogy a legutóbbi szezont követő eligazolási hullám őt is "magával sodorta". Tíznél is többen távoztak a csapatból, s nehéz döntést hozott meg, amikor elhatározta, hogy vált. Reméli, hogy a szegedi vízilabda minél előbb visszatalál arra az útra, ahol valójában a helye van, mert neki és még sok embernek nagyon rossz látni, hogy egy olyan fontos vidéki bázis, mint Szeged, jelen pillanatban méltatlan körülmények között van.

Szombathy Pálnak az okokat firtató kérdésére (pénz? pénz? pénz?) azt válaszolta, hogy a pénz is az egyik ok lehet, de nem biztos, hogy csak erről van szó, a téma szerinte egy hosszabb boncolgatást is megérne, mindenesetre reményét fejezte ki, hogy "nincs akkora baj" és a Szeged jövőre is első osztályú klub marad.

Mindenesetre kiderült a beszélgetésből, hogy Kiss Csaba Szombathelyhez igazolása nem volt "tervezett váltás", Matajsz Márk vezetőedzővel majdhogynem összeforrt az eddigi pályafutásuk, így érthető módon az ő személye sokat nyomott a latban és nagyon úgy néz ki, hogy jó volt a váltásról meghozott döntés.

A műsorvezető feltette a kérdést: meg sem fordult-e vendége fejében, hogy abbahagyja a játékot?

Kiss Csaba mosolyogva válaszolt: sem ő, és szerencsére a klubvezetők sem a személyi igazolványának adatait nézték, hanem azt, hogy milyen állapotban van. Ő maga a vízben nem érzi, hogy 39 éves. Szerencsés alkat, elkerülték az "amortizációs sérülések", s természetesen az életvitele is lehetővé teszi, hogy szervezete még mindig alkalmas legyen a magas szintű élsportra. Élvezi a pólót, úgy érzi, hogy tud segíteni, s ameddig ez így van, addig szeretne játszani. Megjegyezte azt is: a rutin rengeteget számít, s különösen sokat köszönhet annak, hogy több mint tíz évet töltött el a magyar válogatott keretének tagjaként. Végigedzette a nyarakat és - függetlenül attól, hogy aztán tagja lett-e az éppen esedékes világversenyre utazó csapatnak vagy nem - most is ebből profitál, ennek a tíz évnek köszönheti az alap-állóképességét. Sok meccs van a háta mögött, de véleménye szerint a tudatos munka és a tudatosan vállalt életmód az, ami segíthet egy játékosnak kitolni a pályafutásának határát. És persze a környezet, hiszen a csapattársai tartják fiatalon most is, ahogyan ez már Szegeden is így volt.

Az AVUS újoncként jól szerepel, eddig hat pontot gyűjtött az alapszakaszban. Kiss Csaba a vízben Matajsz Márk vezetőedző "meghosszabbított kezeként" tevékenykedik, a saját játéka mellett a többiekére is figyel, átadja az edző instrukciókat és még abban is igyekszik segíteni, hogy a sok saját nevelésű játékos minél hamarabb érett, OB1-es vízilabdázóvá váljon. Emellett az AVUS ifjúsági csapatának edzője, de felnőtt csapatnál végzett edzői munka egyelőre nem lebeg a szeme előtt, mint mondja, most még nagyon vonzza maga a játék.

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: