FACEBOOK

Universiade-készülődés

Universiade-készülődés
hozzászólás, 2017.08.09.

Javában tart az Universiade-válogatott felkészülése. A Tüske uszodában a románokkal kétkapuznak a fiúk ezekben a napokban. vlv-riport.

Támogatónk a HerbaDoctor

A felkészülést immár Märcz Tamás vezeti (millenniumi csapattársával, Székely Bulcsúval együtt), aki 13 játékost "foglalkoztat", így jó érzékkel megspórolt magának legalább egy álmatlan éjszakát, hiszen nem kell keretet szűkítenie!

A magyar Univesiade-válogatott:

Kardos Gergely, Lévai Márton (kapusok)
Angyal Dániel, Bundschuh Erik, Gyárfás Tamás, Jansik Szilárd, Kovács Gábor, Kovács Gergő, Kovács Péter, Német Toni, Lőrincz Bálint, Pohl Zoltán és
Sedlmayer Tamás (mezőnyjátékosok)


vlv-képek a szerdai kétkapuról


VLV-VIDEÓK:


Székely Bulcsú a vlv-nek


- Szervusz, Csucsu! Először is engedd meg, hogy gratuláljak a Masters vb-n eddig nyújtott teljesítményetekhez. Két mondatot mondj arról: milyen érzés?

- Fantasztikus érzés! Óriási élmény együtt játszani újra, fantasztikus újraélni azokat a helyzeteket, szituációkat, amiket még mindig ugyanúgy gondol mindenki fejben. És hát, csodálatos érzés ilyen közönség előtt és telt ház előtt játszani. Hálásak lehetünk a sorsnak, hogy ez újra megadatott nekünk.

- No, hát van még e mellett néhány munkád, az egyik éppen az Universiade-csapat, te kezdted el velük a felkészülést, mutasd be őket, már nem név szerint, hanem, hogy milyen lesz ez a csapat! Mire számíthatnak a szurkolók?

- Azt gondolom, hogy a szurkolók olyan csapatra számíthatnak, és remélem, hogy olyan játékra is, amiből talán a szövetségi kapitány, Tomi az elkövetkező években fog tudni meríteni. Nagyon-nagyon bízom abban, - és ezt mondtam is a srácoknak -, hogy pár játékosnak itt a lehetőség, hogy élesben meg tudja magát mutatni és be tudja azt bizonyítani, hogy helye lehet a következő évek válogatottjában, a következő olimpiai keretben. Azt látom, hogy ennek megfelelően is dolgoztak, vannak olyan öntudatosak ezek a srácok, hogy jó néhány gyerek élni is fog ezzel a lehetőséggel, legalábbis nagyon bízom ebben.

- A tornától mit vársz? Ugye, sose lehet tudni az Universiadé esetében, hogy kik jönnek, milyen erősek a csapatok, de ez azért az előző kettőnél elég jól "bejött".

- Igen. Ezért is próbáltam kerülni a választ. A mi csapatunkat ismerjük, most pár napja a román Universiade-csapattal dolgozunk. Azt gondolom, hogy egy normális mérkőzésen azért van különbség e között a két csapat között, de hát azért most már kezdünk információkhoz jutni más csapatokról is. Jelen pillanatban az látszik kirajzolódni, hogy jó néhány nagyon erős csapat lesz, de igazából majd ott fog kiderülni, hogy melyik ország milyen erős válogatottal jön.

Annyi különlegessége lesz most ennek az Universiadénak, hogy általában az Universiadék - az elmúlt három-négy évben legalábbis így volt, ha jól tudom - mindig világverseny előtt voltak, emiatt a felnőtt válogatottak játékosait nem érintette a torna. Most viszont a vb után vagyunk, sokkal többen jöhetnek az egyes országok első csapatából. Egészen biztos, hogy nagyon erős mezőny lesz, erre készülünk, de azt mondhatom, hogy Tominak és a magyar vízilabdának ez a legjobb, hiszen élesben fog kiderülni, hogy a játékosok nemzetközi szinten, kiélezett helyzetben mit tudnak mutatni.

- Köszönöm szépen, sikeres szereplést kívánok először a hétvégén, utána pedig Tajpejben.

- Nagyon szépen köszönöm.



Lévai Márton a vlv-nek

- Szervusz, Marci, köszöntelek az Universiade-válogatott edzése után! Arra kérlek, mondd el, hogyan zajlik a munka, milyen a csapat, mire számítasz?

- Szia, üdvözlöm a VLV nézőit! A munka nagyon jól folyik, most már az utolsó hetet nyomjuk. Július 3-án kezdtük a felkészülést, azóta volt egy alapozós rész, és most már csak a taktikai finom-ráhangolódás van soron, jövő kedden utazunk. A csapat szerintem nagyon egyben van, kvázi egy magyar B válogatottal utazunk ki, ha nevezhetem így. Mindenki válogatott-aspiráns, vagy keret körüli, úgyhogy szerintem nagyon jó a keret, és Tomi is csatlakozott a csapathoz most, a vb lezárultával. Lényegében a felnőtt válogatotthoz nagyon közelálló játékstílussal megyünk neki az Universiadénak, és az előző két Universiade után a célunk megnyerni zsinórban ezt a harmadikat is.

- Igen, ez egy kicsit felelősséget is ró rátok, nem?

- Felelősség, de szerintem bármilyen magyar válogatott sapkát felhúz az ember egy világeseményen – akár az utánpótlásban, vagy egy Universiadén, vagy felnőtt világeseményen –, az már felelősség. Magyarként nem lehet más az elvárás, csak megnyerni.

- Marci, jó utat, és sikeres szereplést kívánok!

- Köszönjük szépen!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Sedlmayer Tamás a vlv-nek


- Szervusz, Tamás, köszöntelek a VLV kamerája előtt! Készültök az Universiadéra, mik a reményeid, mik a várakozásaid, milyen lesz a csapat? Mesélj!

- Szia, köszöntöm a nézőket! Igen, készülünk. Kétszeres címvédőként megyünk oda, ezért nagyon remélem, sőt, úgy gondolom, hogy ez a csapat is döntőbe fog jutni, döntőbe tud jutni. Mindenképpen magas az elvárás saját magunkkal szemben. Sajnos nem sikerült komoly edzőpartnert találni, nem lebecsülve persze a román Universiade-csapatot, de a kétkapuk és a gyakorlások során elég könnyedén vettük az akadályt ellenük. Edzőpartnernek viszont mindenképpen jók voltak. Nyilván nem tudjuk még pontosan, hogy az olaszok, vagy a szerbek kerete hogyan alakul, de a tavalyelőtti versenyből kiindulva az olaszok mindenképpen jók lesznek, és más csapatok is várhatóak jó kerettel.

- Nagyon érdekel, hogy maga a tény, hogy a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya a ti vezetőtök is, és ő maga is mondja, ez egy kicsit B-válogatott, és akik itt vannak, azokból meríteni fog, az téged mennyire motivál, mennyire fontos ez, mennyire tartod szem előtt?

- Mindenképpen motivál, de nyilván ezt tudtuk, amikor kihirdették, hogy Tomi lesz a szövetségi kapitány itt az Universiade csapatnál is. Engem ugyanúgy, mint ahogy szerintem a többieket is, ez motivál, mindenképpen az van bennünk, hogy meg szeretnénk mutatni, hogy, ott a helyünk egy vagy akár több keretedzés erejéig a bő, vagy akár már a szűk keretben is.

- Most lehetőségetek van arra, hogy egy szép eredménnyel zárja a magyar vízilabda ezt a nyarat. Mire számítasz?

- Nagy küzdelemre számítok, azért hiába Universiade, itt sok csapat nagyobb esélyekkel indul – mint például két éve a hollandoknál, amikor az egész felnőtt válogatott egy az egyben jött el az Universiadéra. Vannak, akik ezt nagyon komolyan veszik, tehát mindenképpen nagy küzdés lesz, de nagyon remélem, és nagyon bízom benne, hogy bejutunk a döntőbe, és ott majd a legfényesebb érmet meg tudjuk szerezni.

- Köszönöm szépen, drukkolok nektek!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Az idei, XXIX. nyári Universiade augusztus 19. és 30. között lesz a tajvani Tajpejben. (A vízilabdatorna mérkőzései már augusztus 18-án elkezdődnek.)

Az Universiade férfi vízilabda-tornáját a legutóbbi két alkalommal Magyarország nyerte.

2013-ban Kazanyban nyertünk, miután a döntőben legyőztük a házigazda orosz csapatot:

2015-ben Kvangdzsuból hozta el az aranyérmet a magyar válogatott, miután Olaszországot ötméteresekkel győzte le a döntőben


A tajpeji torna csoportbeosztása:

A csoport:

Tajvan
Franciaország
Koreai Köztársaság
Nagy-Britannia

B csoport:

Olaszország
Ausztrália
Hollandia
Argentína

C csoport:

Magyarország
Szerbia
Kanada
Dél-afrikai Köztársaság

D csoport:

Amerikai Egyesült Államok
Oroszország
Japán
Románia

A FINA-szabályoktól eltérően a csoportból továbbjutók - sajnos - már a negyeddöntőben visszakaphatják egymást...