FACEBOOK

U20, irány Belgrád - szombaton kezdődik a vb!

U20, irány Belgrád - szombaton kezdődik a vb!
hozzászólás, 2017.08.03.

Az oroszokkal közös edzésekkel befejezte felkészülését a magyar junior válogatott és csütörtökön délelőtt elindult Belgrádba, a szombaton kezdődő korosztályos vb helyszínére. Kilátogattunk a szerda esti edzésre, Horkai György szövetségi edzővel és játékosokkal beszéltünk, hogy felmérjük a helyzetet. Közöljük a magyar csapat belgrádi programját is.

Támogatónk a HerbaDoctor

A belgrádi világbajnokságon szereplő magyar válogatott:

Csiszár Boldizsár, Vogel Soma kapusok,

Burián Gergely, Csacsovszky Erik, Lukács Dorián, Manhercz Krisztián, Nagy Ádám, Simon Henrik, Sélley-Rauscher Domonkos, Szatmári Kristóf, Teleki András, Vadovics Viktor, Zerinváry Lóránd

A stáb: Horkai György, Kis István szövetségi edző, Bors László kapusedző, Horváth Tamás erőnléti edző, dr. Szigeti István csapatorvos, Balázs Miklós videóelemző.

VLV-VIDEÓK:


Horkai György a vlv-nek


- Szervusz, Gyuri! Hát, eljön ez is, elutaztok Belgrádba, a junior világbajnokságra. Milyen érzéseid vannak, mit végeztetek, mi várható a csapattól?

- Szervusz, üdvözlök mindenkit, igen, eljött ez az idő. Valamikor még nagyon messzinek tűnt, mindig gyorsan eltelik... Úgy gondolom, hogy mindent, amit beterveztünk a felkészülésbe, elvégeztünk. Voltak problémáink, nehézségeink, de a felkészülésünk összességében jól sikerült. Két tornán vettünk részt és hasznos tapasztalatokat szereztünk, függetlenül az eredménytől, mert nem az az érdekes egy ilyen felkészülési tornánál, hogy megnyertük, hanem az, hogy látható: ott vagyunk a legjobbakkal egy szinten.

- Valahogy nekem úgy tűnt, éppen e tornagyőzelmekből, a nagy riválisokkal játszott meccsekből kiindulva, hogy mintha a korábbiaknál megalapozottabban bizakodhatnánk egy jó eredményben.

- Tavaly is azt mondtam, hogy ebben a csapatban benne van ez. Tavaly, ugye, volt az az ominózus tábladolog, elírták az eredményt, aminek következtében úgy alakult, hogy mi kiestünk, de az a csapat nem a hetedik helyezett csapat volt. Úgy érzem, hogy ez a csapat még jobb, azt látom, hogy jól együtt vannak, működik a dolog.

Manó, Manhercz Krisztián szerdán este csatlakozott a többiekhez, de ettől nem félek, mert ő pár éve már játszik ezekkel a fiúkkal meg azért Manó mindig hozza magát.

A kapusaink jól védenek, magabiztosak, Vogel Soma és Csiszár Boldizsár is jól áll a kapuban. Stratégiai döntést hoztunk, amikor csapatot hirdettünk, a védelmet próbáltuk tovább szilárdítani. A csapatnak megvannak az erősségei. Jók vagyunk a bal kéz oldalon a két balkezesünkel, Vadoviccsal és Burián Gergővel, a kapásoldalon ott van Manhercz Krisztián és Szatmári Kristóf, a védelmet tovább erősíti Nagy Ádám, a centerek: Teleki Andris, Simon Henrik, tehát tulajdonképpen az egész csapatot felsorolhatnám, mindenki OB1-es játékos. Bizakodó vagyok és remélem, hogy jól fognak sikerülni a dolgok.

- Mi a hivatalos cél? A szokásos? A legjobb négy?

- A szokásos, igen, a legjobb négy. Ugye, itt van egy nagy vízválasztó, a négybe kerülésért, azért azt tudni kell, hogy a csoportbeosztásunk olyan, hogy az olaszokkal vagyunk egy csoportban, kicsit hasonló a helyzet felnőtt vb-éhez. Nagyon fontos az első hely megszerzése, mert a csoportmásodik a szerbekkel fog játszani a négy közé jutásért és ugye tudjuk, hogy Belgrádban otthon vannak a szerbek, akik amúgy is nagyon jók, ők az aktuális Európa-bajnokok ebben a korosztályban.

- Sok sikert kívánok és várjuk a híreket.

- Köszönjük szépen.



Manhercz Krisztián a vlv-nek

- Szervusz, Manó! Örömmel látom, hogy frissen, üdén, kipihenten jelentkeztél az U20-as válogatott edzésére. Mi van veled, hogy telt az idő?

- Jól. Nagyon sok idő nem telt el a világbajnoki döntő óta, három-négy nap. Nem mondom, hogy maximálisan sikerült kipihennem magam, meg hogy teljesen túltettem magam a második helyen - mind pozitív, mind negatív értelemben, de még van egy-másfél napom ezt lezárni, aztán, ugye, egy újabb világbajnokságon a világbajnoki cím megszerzése a cél.

- Le tudod ennyi idő alatt zárni? Ez egy teljesen új társaság ahhoz képest, akikkel együtt voltál az elmúlt két hónapban. Ez mennyire megterhelő? Mennyire nehéz feldolgozni?

- Az elmúlt öt évem ilyen volt, hogy általában két csapat világeseményein kellett szerepelnem és nagyon kevés volt az "átfedés", néha a Vogel testvérek voltak talán, de amúgy általában teljesen más két csapat volt, amelyben játszottam. Most is így van ez, annyiban szerencsésebb vagyok, hogy akikhez most csatlakozom, azokkal együtt nőttem fel, velük együtt játszottam öt-hat évet fiatalabb koromban, tehát azért annyira nem ismeretlen terep ez.

- Nyilván arra számít itt mindenki, hogy vezér leszel, hiszen megvan minden ok arra, hogy így vegyenek számításba. Tudod-e, hogy mit játszik a csapat? Ismered-e a variációkat? Neked kell néha bemondani a számot - hogy működik ez?

- Már volt ennek a csapatnak Alphenben egy Eb-je, pont egy évvel ezelőtt. Azóta a taktikánk annyit nem változott, ennek ma utánaérdeklődtem, de hát, fel kell vennem a ritmust, nekem kell alkalmazkodnom a többiekhez és nem fordítva.

- Milyen vb-re számítasz Belgrádban?

- A szerbek amúgy is a világelitet jelentik, ha otthon játszanak, akkor különösen veszélyesek. A sorsolásunk nem feltétlenül a legjobb, értem ez alatt azt, hogy csak egy erős csapat van a csoportunkban, a nyolc között pedig már a horvát, a spanyol vagy a montenegrói válogatottal találkozhatunk, ha jól tudom. Benne van ebben a csapatban a nagy potenciál, csak ezt ki kell tudnunk hozni.

- Jó utat kívánok és sikeresen térjetek haza!

- Nagyon szépen köszönjük!



Nagy Ádám a vlv-nek


- Szervusz, Ádi! Nagyon jól nézel ki, nincs rajtad egyetlen plusz kiló sem. Milyen nyarad volt a vállműtét után?

- Meglepően pihentető. :-) Igen, ezt jól látod, most elég sokat fogytam, a műtét miatt is, izomból is, azt szép lassan visszaépítem, illetve azért odafigyeltem az étkezésre egész végig.

- Milyen állapotban vagy? Mikor kezdtél el igazán edzeni?

- Körülbelül egy hónapja, de akkor már komolyabban, akkor már lőttem, úsztam, mindent csináltam.

- Emlékszem, amikor a műtéted volt, beszéltünk és akkor nem sok esélyt láttál arra, hogy itt fogsz állni most, utazásra meg vb-re készen...

- Hát igen. Köszönet jár Szigeti doktor úrnak, illetve a gyógytornászomnak, Moldvay Ildkónak. Nagyon sok munka volt ebben és azt mondom, azért van egy kis szerencsém is az alkatommal, azzal, hogy ilyen laza vagyok, ezért talán könnyebb volt a felépülés.

- Na, beszéljünk akkor a vb-ről. Milyen lesz a csapat? Mit vársz?

- Biztos, hogy jó lesz a csapat. A csapategységet jónak mondom, tegnap volt egy csapatépítő vacsoránk is. Abszolút rajtunk múlik, hogy mit hozunk ki. A felkészülés megvolt, kondicionálisan jó állapotban vagyunk, most még van két-három napunk a fejeket helyre tenni, aztán belekezdünk.

- Az ellenfeleket láttad, játszottál is ellenük, mit tudsz róluk mondani?

- A szerencsés sorsolásunknak így lőttek, hogy Brazília visszalépett. Így Montenegró, Horvátország, Spanyolország közül az egyikkel játszunk a négy közé jutásért. Ez egyáltalán nem könnyíti meg a dolgunkat, de nem is erről szól egy világverseny.

- Mit vársz? Mivel lennél elégedett?

- Nem szeretnék ilyet mondani, már csak babonából sem. Úgyhogy..., ezt a kérdést kerüljük ki... :-)

- Akkor sok sikert kívánok és hozzatok valamilyen érmet!

- Köszönöm.



Vadovics Viktor a vlv-nek


VADOVICS VIKTOR a vlv-nek:

- Szervusz, Viktor! Kezdődik a világbajnokság! Nem az első világversenyed, mire számítasz, hogy utazol Belgrádba?

- Természetesen minden meccset meg szeretnénk nyerni. Most a legfontosabb az olasz mérkőzés lesz a csoportban. A tavaly történtek miatt is vissza szeretnénk vágni nekik, ezért akkor kell a csoportban a legjobban játszanunk. Játszunk Dél-Afrikával, Egyiptommal ezeket a meccseket kötelező hozni, úgy gondolom és az olaszok ellen is meg kel mutatnunk, hogy jobbak vagyunk.

- Manó csak most csatlakozott hozzátok, indulás előtt. Nem túl korai, hogy már a második meccsen találkoztok az olaszokkal?

- Szerintem jó, hogy ha így bekezdünk a világbajnokság elején, örülök, hogy még a komoly, kiesésre menő mérkőzések előtt játszunk egy komoly meccset is.

- Hogy látod a csapatot? Mi az erősségetek?

- Szerintem jól össze fog állni ez a csapat az olasz meccsre és a többi fontos mérkőzésre. Most majd meglátjuk, hogy mennyire sikerült összeforrnunk, de én úgy érzem, hogy a hangulat jó, szeretjük egymást és ez szerintem a vízben is meg fog mutatkozni.

- Mindig elhangzik ez a hülye kérdés, hogy "mivel lennél elégedett?", de tényleg érdekel..., ha most azt mondanák, hogy bronzérem...?

- Nem mondanék érmet. Inkább azt mondom, azzal, hogy ha kiadjuk magunkból a maximumot. Ha mindenki úgy jön ki a vízből akár győztes, akár vesztes meccs után, hogy "nem tudtam többet tenni a győzelemért, száz százalékot nyújtottam".

- Nagyon diplomatikus válasz... De szerinted ez mire lehet elég?

- Sok függ a sorsolástól, pontosan nem tudom, milyen csapatok jöhetnek. A napi forma dönthet, remélem, minél jobb eredményt érünk el. Most nem szeretnék pontosabbat mondani.

- Köszönöm szépen, jó szereplést kívánok!

- Köszönöm.


U20-as világbajnokság, Belgrád, (Szerbia), augusztus 5-13.

A csoport:
USA, Oroszország, Görögország, Puerto Rico, Irán

B csoport: Hollandia, Montenegró, Spanyolország, Japán, Horvátország

C csoport: Új-Zéland, Ausztrália, Argentína, Szerbia, Kína

D csoport: Olaszország, Magyarország, Egyiptom, Kanada, Dél-Afrika

A magyar csapat programja a csoportkörben:

Augusztus 5., szombat


21.00 Magyarország-Dél-Afrika

Augusztus 6., vasárnap

18.00 Olaszország-Magyarország

Augusztus 7., hétfő

Magyarország szünnapos

Augusztus  8., kedd

10.20 Magyarország-Egyiptom

Augusztus 9., szerda

19.20 Kanada-Magyarország

A folytatásban csoportelsőség esetén pénteken játszanánk, közvetlenül a negyeddöntőben, a B3-C2 mmeccs győztesével. Ha csoportmásokikként jutunk tovább, akkor csütörtökön nyolcaddöntőt kell játszani az A csoport 3. helyezettjével, majd a negyeddöntőben szinte biztosan Szerbia következne.