FACEBOOK

Benedek Tibor a rió kudarc következményeiről, Kemény Dénesről, a budapesti vb-ről

Benedek Tibor a rió kudarc következményeiről, Kemény Dénesről, a budapesti vb-ről
hozzászólás, 2017.04.10.

Január óta az UVSE szakmai igazgatója, de egy nagyinterjú még most sem lehetséges vele anélkül, hogy ne kellene boncolgatni négyéves szövetségi kapitányi időszakának történéseit, főleg a riói kudarcot. Beszélgetés Benedek Tiborral az [origo]-n.

Juha Pál interjúja részletesen bemutatja, miként változott meg a háromszoros olimpiai bajnok, szövetségi kapitányként vb-győztes Benedek Tibor élete azóta, hogy az UVSE szakmai igazgatójaként tevékenykedik.

Reggel 6-kor már ott van a gyerekek edzésén, próbálja átadni - nem is annyira a tudást, mint inkább a mentalitást, hogy elérje: a srácok maguk akarjanak tanulni, fejlődni.

A beszélgetés bő teret szentel Benedek Tibor szövetségi kapitányi éveinek. Vélhetően nem fogalmazási botlás, hanem precíz szóhasználat, hogy a cikkíró így idézi Benedek Tibort: "Úgy gondolom, hogy nekem a kapitánykodásból ki kellett most lépnem egy időre, annak ellenére, hogy nagyon szerettem ezt a csapatot és ezt a négy évet".

Nos, ez a megfogalmazás jelentős változásként értékelhető ahhoz képest, amikor Benedek Tibor nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy lesz-e még valaha szövetségi kapitány. Most úgy tűnik, hogy lesz, sőt, mintha már a decemberi döntés (hogy abbahagyja) is tervezett, távolabbra látó szakember elhatározása lett volna.



De visszatérve a kapitányi évekre, Benedek Tibor azt mondja, Riót követően úgy érezte magát, mint emlékezetes doppingeltiltása után.

"Akkor úgy gondoltam, ez micsoda tragédia, aztán ahogy telt az idő, rájöttem, mennyi mindent köszönhetek egy ilyen rossz élménynek. Máshogy alakult az életem, de talán éppen azért, ami történt velem, erősebb is lettem. A riói olimpia is ilyen. Nem biztos, hogy jobb lett volna, ha érmet szerzünk, és négy évig még kapitány maradok."

"Rossz volt elengedni a csapatot, de az ember továbblép, mint ahogyan a játékosok is továbbléptek. Szerintem ez egy fontos fejezet volt a játékosok életében is, egy nagyon izgalmas és jó négy év, amely során mindenki fejlődött, sokat köszönhetünk egymásnak."

A volt szövetségi kapitány szerint a csapatnak aranyérmet kellett volna nyernie Rióban. Azt mondja:

"Látható, hogy egy-egy eredmény elérése milyen apró dolgokon múlhat, hiszen ötösökkel buktuk el a négy közé jutást, és egy ilyen nüánsz sok ember életét megváltoztatta. Ha akkor nyerünk, nekem is másképp alakult volna a sorsom, nem jobban vagy rosszabbul, csak máshogy."

"Nem gondolnám, hogy (a csapat - a szerk.) mindenképpen aranyesélyes volt, de mivel nem nyertünk érmet, a szereplésünk kudarc volt. Én hittem a játékosaimban, de voltak olyan körülmények – például Varga Dániel és Hárai Balázs sérülése –, amelyek megnehezítették a dolgunkat. Egyébként minden úgy alakult az olimpiai felkészülésben és az olimpián is, ahogyan szerettem volna."



Juha Pál megkérdezte, hogy a Benedek-féle csapatból ki férhet be egy világválogatottba, mire a volt szövetségi kapitány azt mondja, ő Varga Dénest és Vámos Mártont mindenképpen betenné, "de akár Hárait is. Ők hárman világsztárok".

Külön rendkívül érdekes és sokatmondó Benedek Tibor következő mondata:

"A három olimpiai arany titka a tehetségek kívül az alázat és a szerénység volt - utóbbi kettő hiányzik a legjobban a mostani tehetségekből, az elért jobb eredmények dacára."

A riporter szerint beszélgetőpartnerének, amikor kapitány lett, Kemény Dénes fogta a kezét, az olimpia után viszont már egészen távolságtartóan nyilatkozott róla. "Mi történt? Mennyire volt fájó a számára, hogy pályáznia kellett volna a saját posztjára?"

Benedek Tibor válasza rövid és lakonikus:

"Elképzelhető, hogy eltávolodott tőlem, nyilván ennek van oka, de elfogadom, hogy ez így történt. Nem érdemes úgy dolgozni, ha egy elnök és egy kapitány között nincsen százszázalékos összhang."



Benedek szerint a nyári budapesti vb-n bármi megtörténhet - az is, ami London után, 2013-ban Barcelonában történt. "A világbajnoki cím ennek a csapatnak is ugyanúgy sikerülhet, mint ahogyan nekünk sikerült."

Utódját, Märcz Tamást a legjobb barátai közé sorolja, fontosnak gondolta ugyanakkor, hogy a szakma és a barátság elkülönüljön ebben az edzőkérdésben. "Úgy gondolom, volt még egy-két olyan jelölt, akit alkalmasnak találtam volna, de őt mindenképpen az egyik legjobb választásnak tartom." (Benedek Tibor frissen megválasztott elnökségi tagként részt vett az új szövetségi kapitány megválasztásában - a szerk.)

Az interjúalany hosszan beszél mai munkájáról, törekvéseiről, elmondja, miért ült le a női csapat kispadjára a vezetőedző mellé (hogy jelenlétével befolyásolja a bírókat... :-) ), s azt is, hogy lesz-e az UVSE férfi gárdájából mostanában komoly nagy csapat. Szóba kerül a köszöbönálló szabálymódosítás is.

Jó kis interjú, érdemes elolvasni! Íme:

JUHA PÁL: BENEDEK TIBOR: ELFOGADTAM, HOGY NEM NYERTÜNK ÉRMET RIÓBAN

Címkék:
Benedek Tibor