FACEBOOK

Vészhelyzet indokolta Vincze Balázs lemondását - vlv-interjú Apáthy Endrével

Vészhelyzet indokolta Vincze Balázs lemondását - vlv-interjú Apáthy Endrével
hozzászólás, 2017.04.02.

Az A-Híd OSC-Újbuda egyik főszponzora, Apáthy Endre beavatta a vlv-t a csapat körüli gondok részleteibe, beszélt a Vincze Balázs vezetőedző távozásához vezető folyamatról, arról, hogy az OSC következő szezonjához megvan a szponzori háttér, s hogy 2017-18-ban is jó csapat lesz a Kondorosin.

- Hát mi történt Önöknél?

- Megműtötték a térdemet...

- Gyors gyógyulást. És ez olyan dolog, ami miatt lemondott a vezetőedző...?

- Nagyon a szívére vette, az biztos...

- Komolyra fordítva a szót: nagyon váratlan, hirtelen bejelentés történt, Vince Balázs csütörtöki lemondása valamiféle vészhelyzetre utal.

- A végére valóban vészhelyzet lett, de egy hosszú folyamat eredményeként. Ez az év sajnos nem úgy alakult, ahogy kellett volna. Ahogy a vlv is írta a bejelentés alatti háttéranyagban, valóban a bajnoki döntőbe jutást céloztuk meg erre a szezonra, ez volt a hivatalos cél, de úgy gondoltuk, hogy a bajnoki aranyérem megszerzésére is képes lehet a csapat. Ez egyébként papíron még ma meglévő lehetőség, de az esély erre már - hogy finoman fogalmazzak - sokkal kisebb.



- Vincze Balázs azt mondta a vlv-nek, hogy a kialakult helyzetben az egyik, számára kedvezőbb megoldás volt a lemondás. Ez azért azt sejteti, hogy erre a lemondásra kapott valamiféle késztetést...

- Így is föl lehet fogni de én inkább Balázs tisztességes hozzáállását emelném ki: úgy látta, hogy valami itt nem működik. Ez hosszabb folyamat volt, többször beszéltünk róla. Az Eger elleni meccsek, a Brescia elleni meccsek, a Szolnok elleni budapesti mérkőzésünk, amikor az utolsó pillanatban kaptunk gólt, mindig elindult valami, aztán megrekedt, kudarcba fulladt. Szerintem például nekünk ezt a Bresciát gólokkal kellett volna oda-vissza vernünk és hiába álltunk közben mindig jól, a vége sorozatban kudarc lett. Valahogy a csapatnál nem működtek a dolgok. Még egy fontos észrevétel: azt kellett látnunk, hogy a csapat nem "fekszik jól" a játékvezetőknél. Óvatosan kell fogalmaznom, nehogy a szövetség megbüntessen emiatt valakit, bár engem nem tud, mert egyszerű szurkoló vagyok...

Borzasztó dolog az, hogy a csapatnak rendszeresen kétszer annyit kell hátrányban játszania, mint az ellenfélnek, akár otthon vagyunk, akár idegenben. Ez azért meglátszik, a végére rendszeresen elfogy a társaság, nem beszélve arról, hogy a rengeteg hátrányos játék mennyire fárasztó.

- Nem lehet az, hogy a csapat játéka, taktikája hozza magával a több büntetést?

- Akik igyekeznek megmagyarázni a statisztikában rendre olvasható adatokat, mindig ezt hozzák fel, de ezt én nem tartom valós magyarázatnak. Vannak kemény hátvédjeink, "galamblelkű" átlövőink kapáson is és rossz kéz oldalon is, nem hiszem, hogy a sokmozgásos játékunk vagy a stabil védekezésünk indokolná, hogy folyton kétszer annyi büntetést kapjunk, mint az ellenfél. És akkor még nem beszéltem arról, amit nem mutat a statisztika, ezek a kontrák. Az emlékezetes BVSC-meccsen, amely után Balázs lemondott, a csapatun kétszer kapott négyperces kiállítást, ami természetesen ötméteressel is járt, még további két ötméterest, valamint 16 kiállítást, a játékidő több mint felét emberhátrányban játszottuk.

Természetesen mi folyamatosan magunkkal foglalkozunk, a játékosok is nagyon keményen ki lettek osztva, hiszen mi adtunk lehetőséget rendszeresen az ellenfél felzárkózására azzal, hogy amikor biztosan vezettünk, nem zárjuk le a meccset.

Visszatérve: tisztességes lépés volt Balázs részéről, hogy felállt, s megadta a lehetőséget egy gyökeres változásra ebben a kialakult helyzetben.



- Egy szakasz most lezárult nálatok, hiszen ez a csapat Balázs nevével kötődött össze, ő alakította ki. Felvetődik a kérdés, hogy az OSC mögött továbbra is ott van-e a megfelelő szponzori háttér, az A-Híd és a XI. kerületi önkormányzat támogatása. Ezt azért fontos tudni, mert most nyilván új korszak kezdődik.

- Ez a két fő szponzor valóban és vannak kisebbek is, amelyek szintén be voltak avatva az eseményekbe. Az "új edzőt", Tóth Lászlót, aki már eddig is segítette Balázs munkáját, együtt "mutattuk be" a csapatnak a polgármester úrral. A lemondás váratlanul érte egyébként a játékosokat, mert a délelőtti edzést még Balázs tartotta, az estit már Tóth László.

- Mik voltak a reakciók, mit lehetett látni az arcokon?

- Meglepettséget láttam. A változás tényét én jelentettem be - Hoffmann Tamás kerületi polgármester is ott volt -, az esti edzés után pedig Tóth Laci hosszabban beszélgetett velük, akkor még a tanácstalanság uralta a légkört, de másnapra, a pénteki edzésen már kicsit felszabadultabb volt a légkör. Biztos, hogy az elmúlt hetekben történtek a hétköznapi munka hangulatára is rányomták a bélyegüket. Jól jön most, hogy a szerdai BL-meccset itthon játsszuk a Nizza ellen, nem kell utazni, s csak utána kezdődnek meg a komoly mérkőzések a bajnoki rájátszás első és második szakasza. Küzdeni kell, bebizonyítani, hogy vannak még csodák, ahogy Német Toni mondta éppen a vlv-nek: 19-re is érdemes lapot húzni...

- Visszatérnék még az eredeti kérdésre: meglesz-e a csapat támogatása, kellő anyagi háttere a továbbiakban is?

- A két szponzor ezt a bejelentés elhangzásakor megerősítette a játékosok számára. Hozzáteszem: egy kicsit megbolondult a világ, régebben már erősen benne voltunk a rájátszásban, a helyosztókban, amikor - úgy május táján - előtérbe került, hogy kinek miként alakul a jövője. Idén ez már február végén elkezdődött, ami nagyon nem szerencsés, hiszen akkor még az alapszakasz egy része is hátra volt. Én megpróbáltam nem befolyásoltatni magam ettől, de ez nem volt lehetséges, a körülmények ezt nem tették lehetővé. Emiatt viszont már most azt mondhatom: elég jól állunk a következő idény csapatát tekintve. Először természetesen mindig azokat a már nálunk lévő játékosokat igyekszünk meggyőzni, akiket szeretnénk, ha maradnának, s mondhatom, hogy jól állunk.



- Mi a helyzet a távozókkal?

- Van olyan, aki aláírt máshova, de ezt már csak akkor közölte, amikor megvolt a másik csapatnál az aláírt szerződése. Egyébként ez indította el a korai átigazolási hullámot. Az illető eligazolását egyébként nem sajnálom, mert a teljesítménye alapján felülértékelt volt, s nem kevés pénzbe került. Van még egy távozónk, ez még nem végleges, harcolunk érte.

- Az edzőkérdés mennyire befolyásolta a csapatépítést? Esetleg éppen azért született meg már most a váratlan döntés, hogy ezen a téren új helyzet álljon elő?

- Nekem az az elvi álláspontom, hogy nem a játékos dolga azzal foglalkozni, hogy ki lesz az edző. Nem is érveltem ilyesmivel az egyéni tárgyalásokon. Ezzel együtt elismerem, Balázs most meghozott döntése segített abban, hogy tisztább helyzetben lehessen befejezni a csapatépítést. Tudom, hogy a jelenlegi játékosok között hány olyan van, aki csak azért jött ide, mert Balázs az edző - és azt is, hogy akadnak olyanok, akik most örülnek annak, hogy váltás történik.

- Amikor időről időre leülünk, mindig érdeklődöm a "nagy gazdaságpolitika" aktuális helyzetéről, hiszen a főszponzor lehetőségeit nyilván ez határozza meg.

- A vízilabdában, ugye, a 2016-17-es szezont éljük, az üzleti év 2016-os, és meg kell, mondjam, elég katasztrofális volt. Viszont a 2017-es éven már most látszik, hogy gyökeres fordulat történt, már most ötször annyi munkánk van, mint tavaly egész évben volt.

- Ez mit jelent a vízilabdára nézve?

- Azt, hogy most sokkal jobbak a kilátások, de továbbra sem lehet olyan kötelezettséget vállalni, ami aztán teljesíthetetlen. A polgármester úrral már megegyeztünk arról, hogy a következő szezont mindenképpen "megcsináljuk". Ez azt jelenti - és ezt a játékosoknak is elmondtam -, hogy lesz csapatunk és jó csapatunk lesz.

- Nevekről nyilván nem fogok információt kapni, de hadd kérdezzem meg másként: akikre ti kivetitek a hálótokat, az hány ember?

- Négy-öt, szerintem ebből két-három fog realizálódni, s természetesen minőségi játékosokról van szó. E mellett tárgyalunk egy fiatal, 20 év körüli tehetséggel is.

- Ki lesz az OSC vezetőedzője?

- Jelenleg minden erőnkkel az idény utolsó szakaszára koncentrálunk, e mellett kezdünk el foglalkozni ezzel a kérdéssel is. Egyébként optimisták vagyunk, bízunk még abban is, hogy jól be tudjuk fejezni ezt az évet, utána pedig fel tudunk készülni rendesen a következő szezonra.

- Köszönöm a beszélgetést!