FACEBOOK

Youth Waterpolo Carneval 2017 - Szombathelyen

Youth Waterpolo Carneval 2017 - Szombathelyen
hozzászólás, 2017.02.22.

Hagyományteremtő "pólós karnevált" rendeznek a vízilabdázni tanuló gyermekkorosztály számára idén nyáron Szombathelyen, a világszerte ismert olasz HabaWaba fesztivál mintájára. Utánajártunk a részleteknek.

Az első Youth Waterpolo Carneval július 14-15-16-án lesz a vasi megyeszékhelyen. A helyszín a Tófürdő, amely a 2013-as szombathelyi junior világbajnokságnak is otthont adott.

JUHÁSZ TIBOR, torna egyik szervezője a vlv-nek:

- Mi már az első, Nápolyban megrendezett HabaWaba-tornán részt vettünk szombathelyi csapattal, kezdettől fogva nagyon jó rendezvénynek tartjuk és elhatároztuk, hogy hasonló kezdeményezést indítunk Magyarországon. Miután épül az új szombathelyi uszoda, nyárra várhatóan elkészül a 33-as medencénk, olyan mennyiségű és minőségű vízfelületünk lesz, ami lehetővé teszi, hogy ilyen nagy fába vágjuk a fejszénket.

Két korosztály csapatait várjuk, a 2000-ben születettek és ennél fiatalabbak, valamint a 2004-ben születettek és ennél fiatalabbak korosztályát. Magyar és külföldi csapatok is jelezték már részvételüket, szeretnénk egy jó hangulatú vízilabda-fesztivált rendezni, olyat, amely aztán majd évek alatt "kinövi magát" és olyan méretűvé válik, mint a HabaWaba. Minőségi, sportértékkel bíró verseny megrendezése a cél, emellett szeretnénk ha jó kapcsolatok alakulnának ki a részvevő csapatok és azok játékosai között. Igyekszünk olyan lehetőségeket teremteni a torna köré, amelyek emlékezetessé teszik a részvételt a gyerekek számára. Már most nagy bennünk a várakozás, Törökországtól Franciaországon át Finnországig sok klub érdeklődik és természetesen magyar csapatok részvételére is számítunk.

A meccsek kis pályán lesznek (20x12, ill 25x20-as méretűek), négyszer 8 perces negyedekkel, futó óra mellett, egyperces szünetekkel a negyedek között. A támadóidő 30 másodperc, s normál kapuk lesznek.

A jelentkezés határidőt március 15-éig kitoltuk, eddig lehet nevezni, már a részvételi díj egyidejű átutalása mellett. (A nevezési díj csapatonként 25 ezer forint, ha egy klub mindkét korosztályban indul, akkor csak 25 ezer forint/csapat.) Eddig 12-13 csapat jelezte részvételét, a pontos adatok március közepén válnak ismertté, hiszen addig kell beérkezniük a nevezési díjaknak is. A távlati tervekben azzal számolunk, hogy 20-30, akár 40 csapat is részt vesz majd a tornán, amely akár egyhetesre is elnyúlhat majd.


A szervezők munkáját szaktanácsadóként segíti Vincze Balázs, aki "civilben" az OSC vezetőedzője.

VINCZE BALÁZS a vlv-nek:

- Úgy gondolom, hogy nálunk is szükség volna egy olyan jellegű vízilabda-fesztiválra, mint az olasz HabaWaba, amely immár több mint tíz éve vonzza a fiatal korosztályok csapatait szerte Európából. Szombathely évről évre rendez korosztályos tornákat, a felnőtt válogatott is szerepelt már ott, s általános vélekedés, hogy mindig nagyon jó hangulatban, kiváló körülmények között készülhetnek, játszhatnak ott a csapatok. Ez adta az ötletet, s további lökést adott a megvalósításhoz, hogy a FINA néhány hónapja Szombathelynek ítélte a 2018-as junior világbajnokság megrendezésének jogát.

Szombathely igyekszik egyre nagyobb szerepet vállalni a hazai vízilabdaéletben, egyelőre az utánpótlás terén, de aztán szép fokozatosan felnőtt szinten is. Napjainkra kezdenek beérni, most lesznek 18-19 évesek azok a játékosok, akik 12 évvel ezelőtt elsőként kezdték el tanulni, művelni ezt a sportágat. Tavaly feljutott a város csapata az OB2-ből az OB1/B-be - elég markáns helytállással, szinte kizárólag saját nevelésű játékosokkal. Ezt a folyamatot szeretnék folytatni a szombathelyiek.