FACEBOOK

Csendes premier - bemikrofonozták a bírókat

Csendes premier - bemikrofonozták a bírókat
hozzászólás, 2017.02.06.

Szép csendben, különösebb látványosság nélkül debütált a szombati BVSC-Miskolc bajnokin a játékvezetők meccs közbeni újfajta kommunikációja, a "bemikrofonozás". A vlv utánajárt a kísérlet részleteinek.

Az ötlet eredetileg Gergely Istvántól származik, aki felvetette: technika alkalmazásával segítsék egy adott mérkőzés bírói döntéseinek megértetését, azt, hogy a helyszínen ülő nézők jobban követhessék, mi történik a vízben, mert ez hozzájárulhat a vízilabda népszerűbbé válásához.

Nagy sajtóvisszhangot kiváltó nemzetközi válogatott meccsen ki is próbálták a rendszert, a két bíró, az ellenőr és egy szakember (Petrovics Mátyás) volt összekötve a kommunikációs lánc által, s utóbbi mikrofonnal a kezében hangosbemondón ismertette a bírói döntések okát a közönséggel.

A kísérlet jól sikerült, a főszereplők pozitívan nyilatkoztak, s a DigiSport jóvoltából egy kis bemutatófilm is született a kezdeményezésről. Ez azért volt fontos, mert a FINA a mexicói Cancúnba szervezett egy fontos tanácskozást, amelynek témája éppen a vízilabda jövője volt. Meghívták más sportágak szakembereit is, hogy a póló népszerűsítése érdekében esetleg felhasználjanak máshol már bevált marketingmódszereket.

Tudomásunk szerint a bemikrofonozási kísérletről készült filmet a plénum előtt nem vetítették le, de a részvevőknek módjuk volt megismerni annak tartalmát. A  fogadtatásról, s az ügyben azóta tett esetleges lépésekről semmilyen információnk nem volt, de mint most kiderült, a magyar szövetség nem tette "ad acta" az ügyet, igaz, némiképp módosított verzióval, de napirenden van a technika alkalmazása a meccsek lebonyolítása során.

Fél éve kísérleteznek egy bizonyos fajta technika alkalmazásával, s az elmúlt hétvégére olyan állapotba került a rendszer, hogy élesben is kipróbálhatták egy bajnokin.

MOLNÁR TAMÁS MVLSZ-alelnök a vlv-nek:

A TAO-pályázat adott lehetőséget arra, hogy szetteket vegyünk, s elég hosszú időn át tartó finomítgatások után történt meg most az első éles próba. Először edzéseken kísérletezgettünk, azt kellett megoldani, hogy a kommunikáció során a víz közelsége ne legyen zavaró, a hangok a kommunikáló szándéka szerint "élesítsék" a készüléket, ne szűrődjenek be felesleges zajok. Ez nem is olyan könnyű feladat az uszodában, a vízparton.

Egyelőre nincs annyi eszköz, hogy a férfi és a női OB1 valamennyi meccsén alkalmazni lehessen, de ha beválik a módszer, akkor folyamatosan bővül majd a felhasználás köre. Egyébként megjegyzem, hogy az emlékezetes kísérletnél, a magyar-amerikai meccsen alkalmazott szett nagyon drága lett volna, ennél jóval olcsóbban szereztük be a mostani technikát. Június végéig lesz még újabb vásárlási lehetőségünk, a keret megvan rá.

Az egésznek az a lényege, hogy ha bármilyen vitás eset van, megfelelő azonnali döntéssel el lehessen kerülni a későbbi nagyobb problémákat, ezért ez a kommunikációs rendszer a két bírót és a meccs ellenőrét köti össze. Tudom, hogy a Gergely István-féle kezdeményezés lényege az volt, hogy egy szpíker is be volt kötve, aki hangosbemondón keresztül a közönséget tájékoztatta egy-egy döntés hátteréről, mi azonban úgy gondoljuk, hogy ehhez nem kell benne lenni a rendszerben. A játékvezetők kézmozdulatokkal is egyértelműsítik, hogy mit és miért ítéltek, ezt egy hozzáértő "olvashatja" és tájékoztathatja a közönséget, de ez már a klubok dolga kell, hogy legyen.

Fontos tudni, hogy nemzetközileg az ellenőr jelenleg egy "outsider", olyan, mintha üvegfalon keresztül nézné, hogy mi történik. Nem kommunikálhat, nem adhat utasítást a játékvezetőknek. Ezzel annak még a látszatát is szeretnék elkerülni, hogy a delegátus befolyásolja a partról a mérkőzés alakulását. Mi ezen már változtattuk, előírtuk, hogy bizonyos esetekben az ellenőrnek közbe kell lépnie, be kell avatkoznia. Nem olyan ítéletről szó, hogy valakit kiállítanak és nem tudni pontosan, miért, de ha például brutalitás történik és azt rosszul ítélik meg vagy nem veszik észre a bírók, esetleg olyan ítéletet hoznak, amely később óvásra ad okot, akkor az ellenőrnek meg kell állítania a játékot és tisztáznia kell a helyzetet. Ilyenkor utasíthatja is a játékvezetőt.

A jobb kommunikáció azt segíti majd, hogy vitás esetben egyrészt ne álljon öt percig a játék úgy, hogy a bírók egymáshoz sétálgatnak, mert csak úgy tudják megbeszélni, hogy mit láttak, mi történt, másrészt rendkívül fontos egy meccs jó levezetéséhez a közreműködők összhangja. Ha a történések közben, egy szögletnél, egy időkérésnél tudnak beszélni, vitás esetben kisegítik egymást, megosztják egymás között a figyelmet egy-egy konkrét esetnél, az jelentősen javítja az összhangot, kettőjük együttműködését. Ez sokkal jobb játékvezetést fog eredményezni, ezt várjuk.


A vlv ott volt a szombati debütálásnál és a BVSC-Miskolc meccset követően kamerája elé kérte a találkozó két játékvezetőjét.

VLV-VIDEÓ:

MOLNÁR PÉTER és MUCSKAI PÉTER a vlv-nek:


- A BVSC-uszodában vagyunk, egy izgalmasnak tűnő bajnoki mérkőzés után, de volt itt egy kis meglepetés, egy újdonság, amiből nem is sokat vettek észre a nézők. Kérem a mérkőzés két játékvezetőjét, hogy mondják el, mi volt ez?

Molnár Péter: - Köszönjük a lehetőséget, igen, ez egy újfajta headset volt, amivel hárman fogunk kommunikálni egymással első körön, aztán később megnézzük, hogy a tévét is be tudjuk-e vonni ebbe. Ez egy új technológián alapuló rendszer, korábban is használtunk már headsetet, de az gyakorlatilag a hangot rögzítette és innentől kezdve mindent hallottunk: ami mögöttünk volt, a közönséget, a sípot, ez viszont a rezgéseket veszi föl a fülből, így nem szűrődnek be a külső hangok. Nekem az a tapasztalatom, hogy ez most gy jó eszköz.

- Milyen célt szolgál ez a technika?

Molnár Péter: - A mai mérkőzésen is segített nekünk, volt egy korner, illetve kapuskidobás-szituáció, amikor én hátsó játékvezetőként láttam, hogy a kapus hozzáért a labdához, tehát így a kornerrel felülbíráltam a kapuskidobás ítéletet, illetve... (Mucskai Péterhez fordul.) Talán az utolsó negyedben volt, hogy kértem, vedd át Misicset, nem láttam őt, okosan úgy fordult, hogy ne lássam, de nem tudta, hogy én szóltam a másik játékvezetőnek, aki a hátsó vonalat figyelte volna, hogy ő most lépjen be, figyelje a középcsatárt. És ez nagy segítség mérkőzés közben.

- Ki van benne ebben a láncban? Ti ketten, a két bíró és még az ellenőr is? A zsűriben valaki hallja?

Molnár Péter: - Igen, az ellenőr, aki végighallgatja. Ha ő megszólal, azt nem halljuk automatikusan, ő majd egy gomb megnyomásával fog tudni beleavatkozni a mérkőzésbe, amennyiben ez szükséges.

- És szerinted gyakran lesz ilyen?

Molnár Péter: - Reméljük, hogy nem...

- Szeretném a te tapasztalataidat is megkérdezni.

Mucskai Péter: - Nagyon pozitív volt a tapasztalat, nagyon jó volt a hangnak a szűrése, nagyon jól lehetett hallani mindent, egymással tökéletes volt a kommunikáció. Valóban, a centerváltásnál nagyon nagy segítség volt, mi úgy váltottunk oldalt, hogy a játékosok nem is tudtak róla, abszolút, 110 százalékos kontroll alatt voltak, úgyhogy nagyon-nagyon jó lesz, mindenképpen ez a jövő.

- Lehet, hogy hülye kérdést teszek fel, de egy ilyen meccs közbeni különleges kapcsolatnak van valamilyen "etikettje"? Nyilván nem lehet egymással folyamatosan társalogni, vicceket mesélni, lereagálni különleges dolgokat, lesz ennek egy szabályzata, hogy hogy fogtok kommunikálni?

Mucskai Péter: - Természetesen. A rádiós kommunikáció szabályai valamilyen szinten adottak, nem beszélünk rá egymásra, megvárjuk a másikat, az adott szituációk alakulását. Holtidőben könnyebb a kommunikáció. Igen, biztos, hogy lesz szabályzat.

- Szóval úgy látjátok, hogy lesz jövője ennek.

Molnár Péter: - Igen, biztos.

Mucskai Péter: - Mindenképpen.

- Mennyi idő alatt terjedhet el úgy, hogy minden meccs ilyen legyen?

Molnár Péter: - Fél éve teszteljük ezeket a készülékeket, különböző fajtájúakat, már volt gégemikrofonos megoldástól kezdve mindenféle. Ezt a setet igazából a francia rendőrség és tűzoltóság használja, tehát mondhatni, hogy tűzben, vízben megállja a helyét, jelen pillanatban "vízben teszteljük", (tűzben nem is szeretnénk tesztelni,). Ez volt a főpróbája, három-négy-ötfajta fejhallgatót próbáltunk ma, de amit ma találtunk, az tényleg jó. Úgyhogy én azt gondolom, innentől kezdve számíthatunk arra, hogy a play offra minden mérkőzésen ott lesz. Nem egy szetről van szó, hanem többről és szeretnénk ezt akár az utánpótlásnál is bevezetni.

- Köszönöm szépen a tájékoztatást és kíváncsian várjuk a folytatást.