FACEBOOK

HUN-USA - telt ház előtt nyertünk

HUN-USA - telt ház előtt nyertünk
hozzászólás, 2014.02.04.

Igazi vízilabdaünnepen győztük le hét góllal az USA csapatát, s bírók bemikrofonozása is jól sikerült. Helyszíni riportunk nyilatkozatokkal, gólokkal, fotókkal.

Barátságos mérkőzés

Magyarország-USA 13:6 (3:2, 5:2, 2:2, 3.0)
Komjádi uszoda, v.: Vogel G., Székely B.
Magyarország: Decker A., Kovács G. 3, Hosnyánszky 1, Varga Dániel 2, Hárai 2, Madaras 1, Angyal D.. Cs.: Salamon 2, Tóth M., Erdélyi 1, Vámos 1, Jansik D. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
USA: Baron, Samuels, Rosenthal, Obert 1, Mann 1, Bowen 2, McClintick. Cs.: Cleary, Matulas, Bonnani 1, McConnel, Kimbell, Dunstan 1, Holand (kapus). Szövetségi kapitány: Dejan Udovicsics
Gól - emberelőnyből: 2/10, ill. 4/8
Gól - ötméteresből: 1/2, ill. 0/1
Kipontozódott: Cleary (23. p.), Obert (29. p.)

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE A MÉRKŐZÉSRŐL

A régi időkre emlékeztetett a látvány, még a kapu mögött is álltak a nézők a Komjádiban, Benedek Tibor felhívása "értő fülekre lelt". Ráadásul látható volt, hogy nem csupán szurkolni szervezett, gyerekből álló vízilabdacsoportok voltak jelen, nagyon sok "sima drukker" volt kíváncsi a válogatottra és a beharangozott újításra, a játékvezetők bemikrofonozására.

Fotoriporterek össztüze alatt helyezték fel meccs előtt a mikrofonokat a játékvezetőkre. Ők a találkozó közben a szokásos módon (talán kicsit most még látványosabban) elmutogatták az ítélet okát, és be is mondták a mikrofonba. Ezt - az ellenőrön kívül - a szpíker, Petrovics Mátyás hallotta, s ő osztotta meg a nagyközönséggel.

Meccs után azonnal megkérdeztük az ötletgazdát, Gergely Istvánt, aki szerint a technikai újítás még a bíráskodás konkrét folyamatára is hatással volt. (Lásd nyilatkozatát lejjebb.)




vlv-képek


VLV-VIDEÓK (DIGIsport és vlv):

1:0 - Varga Dániel első gólja

2:0 - Kovács Gábor első gólja

2:1 - Bowen első gólja

2:2 - Bonanni gólja

3:2 - Madaras gólja

3:3 - Bowen második gólja

4:3 - Kovács Gábor ötméteresgólja

5:3 - Salamon első gólja

6:3 - Hárai első csavargólja

6:4 - Obert gólja

7:4 - Erdélyi gólja

8:4 - Kovács Gábor harmadik gólja

9:4 - Varga Dániel második gólja

9:5 - Mann gólja

9:6 - Dunstan gólja

10:6 - Salamon második gólja

11:6 - Hosnyánszky gólja

12:6 - Hárai második csavargólja

13:6 - Vámos gólja



Benedek Tibor nyilatkozata


- Megmondom őszintén, hogy meghatódtam, hogy ez a sok ember itt volt ebben az uszodában, mert nagyon rég láttam a Komjádi uszodában ennyi szurkolót és bár tettünk érte, hogy ennyien legyenek, mégis csak megköszönni tudom, hogy telt ház előtt játszhattunk. Sőt, úgy tudom, hogy még kint is ragadtak. És hát igazából ez volt ennek a mérkőzésnek a nagy eseménye. Az hogy nekünk egy jó edzés volt és azok a játékosok, akik most lehetőséget kaptak, valóban ezzel éltek is, az nekem szakmailag egy nagyon jó érzés, de itt azért sok mindenről szólhat ez a mérkőzés. A közönségről, erről a mikrofonrendszer-kipróbálásról…

- Az mennyire tetszett neked?

- Még nem tudom, mert igazából én csak a csapat dolgaival foglalkoztam, de majd most este megnézem a meccset, ezért nyilván látni fogom, hogy ez a mikrofonozás élőben hogy működött.

- És mennyire tetszettek az újak?

- Mondtam az előbb, jól teljesített az egész csapat és hát én ezt vártam, ezért játszottuk ezt hivatalos mérkőzésként, vagy félhivatalosként. Teljesen más a hangulata egy edzésnek, ahol játszol egy órát úgy, hogy ha belövöd az emberelőnyt, akkor még egyszer játszod és nincs igazán tét, és más ennyi ember előtt játszani, tévé előtt játszani, igazi mérkőzéshangulatban. Ehhez kell nekünk szokni a hazai Európa- bajnokság előtt. Úgyhogy én maximálisan meg vagyok elégedve. Nem csak a játékkal, hanem az egész rendezéssel és szervezéssel.

- És mi lesz majd a Volvo Kupán?

- A Volvo Kupa számomra egy ugyanolyan felkészülési időszak, mint ez a mai, vagy ez a három nap az amerikai válogatottal. Az igazán fontos mérkőzésünk majd a keddi görög-magyar Világliga-mérkőzés lesz. Én nagyon örülök ennek a hétnek, mert nagyon sok játékos bizonyíthat és ez lendületet fog adni ezeknek a játékosoknak aztán a bajnokságban is, amikor visszamennek a klubjukba és ez az egész magyar vízilabdát fogja segíteni, az én munkámat is fogja segíteni. Az én munkámat egyben megnehezíti, hiszen egyre jobb játékosok kerülnek be a keretbe és én azt gondolom, hogy ez a fejlődés útja.

(Lejegyezte: Danna)



Dejan Udovicsics nyilatkozata


- Gondolom a szerb válogatottat edzeni nem könnyű, de mi a helyzet az amerikaival?

- Valóban teljesen más, mint a szerb csapatot edzeni, most még egy útnak az elején vagyunk. Úgy érzem, hogy minőségi játéksokkal rendelkeznek az amerikaiak. Természetesen ez egy hosszú folyamat, amelynek most még csak első lépcsőjét igyekszünk megmászni. Úgy gondolom, hogy egy-két éven belül bárkire veszélyes lehet ez az amerikai csapat.

- Hogyan látja a magyar válogatottat?

- Mindenképp gratulálni szeretnék a csapatnak, hiszen ők a világbajnokok. Egyértelműen a legjobb csapat a világon. Biztos vagyok benne, hogy a magyar válogatott a következő olimpián ott lesz az első három csapat között.

- Ez a mai mérkőzés egy világpremier volt. Mi a véleménye a mikrofonos frissítésről? 

- Remek újításnak tűnik. Nekem is volt már alkalmam olyan barátokkal beszélgetni, akik lementek az uszodába és fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik a medencében.  Ha ezt vesszük figyelembe, akkor ez mindenképpen egy olyan újítás, ami mögé oda kell állni. Bízom benne, hogy népszerűsíteni fogja a sportágat és valóban sikeres lesz ez a kezdeményezés világszerte.

(Lejegyezte: Tina)



Kovács Gábor nyilatkozata


- Itt áll mellettem a mérkőzés embere, Kovács Gábor, gratulálok! Gondoltad volna, amikor ma felkeltél, hogy te leszel a mai meccs embere, és lősz három gólt ebben a válogatottban?

-  Köszönöm szépen, üdvözlöm a kedves nézőket! Ha valaki azt mondja nekem tegnap, vagy ma reggel, hogy én leszek ma a meccs embere, és lövök három gólt, akkor nem biztos, hogy elhiszem – de örülök, hogy így alakult. Megpróbáltam mindent megtenni, hogy ez így sikerüljön.

- Mennyire volt komoly ez a meccs? Mit éreztetetek belülről?

- Elsődlegesen a Volvo Kupára való felkészülést szolgálta. Abszolút hasznosnak éreztem, szerintem mindenki számára hasznos volt ez a kétkapu, ez a félhivatalos mérkőzés.

- Ugyan már, ez több is volt annál… És ugye most jönnek majd az igazán hivatalos meccsek a Volvo Kupán. Mit várhatunk, szerinted, a csapattól a Volvo Kupán? Egy hazai kupán nyilván alapvető elvárás a tornagyőzelem, de most nem akármilyen ellenfelek lesznek.

- Igen, itt lesz a német válogatott, Szerbia, és az amerikai válogatott. Mindenképpen a tornagyőzelem a cél.

- Ha ez ilyen egyszerű, akkor gratulálok, és bízom benne, hogy meglesz majd nektek ez a tornagyőzelem.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Vogel Gábor nyilatkozata


- Milyen volt ez az újítás belülről? Milyen volt az, hogy mindenki hallja, amit mond, illetve nem mindenki, de a zsűri asztalnál hallják?

- Üdvözlök mindenkit! Megvallom őszintén, hogy jó. Ami tetszett benne, hogy segítettünk egymásnak. Sokszor van egy mérkőzésen olyan szituáció, hogy az a játékvezető, aki a támadást vezeti, nem látja rendesen a centert, védőt, mivel úgy forognak. Szól, hogy vegyem át, átveszem, lelépek, mint védekező játékvezető és így egymást tudjuk segíteni. Figyelj, én látom a partot, te figyeld az edzőt – ez jó benne. Azzal, hogy mondjuk az ítéleteket, a közönség van kiszolgálva, ha ebben mi tudunk segíteni, akkor partnerek leszünk száz százalékosan, mert nekünk is az a dolgunk, hogy jó legyen a vízilabda.

- Nem volt kényelmetlen valamilyen szinten?

- Az elején egy kicsit, de aztán, mint mindent, megszokja az ember és a kis morajlás nem lényeg, halljuk egymást az a fontos. Kicsit kellemetlen egymás közt a sípszó, amikor belefütyülünk, de aztán rááll az ember füle, hogy ez ne legyen probléma.

- Beszéltem egy ismerősömmel, aki azt mondta, hogy az nagyon jó, hogy bemondják mikor, miért, mit ítélnek, de sokszor a vízilabdában az a legfontosabb, hogy miért nem ítélnek.

- Igen, ez egy sarkalatos kérdés. Van egy szabálypont, amikor a labda a kézben - nincs ítélet, azt mindenki látja, amikor a védőnek kint van a keze, olyankor nincs miért fújni. Tehát nem fújt a játékvezető, mehet tovább a játék. De van ez a szabály, amikor a labda a kézben és nincs ítélet, ez még nem változott meg. Szerintem egy jó darabig nem is fog. Ez egy alapszabály-pont a vízilabdázásban, innentől kezdve mi szoktuk mutatni, hogy kézben van a labda, ezért nincs ítélet. Sajnos a nézőnek meg kell tanulniuk, hogy ez egy olyan szabály, ha a játékvezető ezt mutatja, akkor nem lesz ítélet, és ahogy elengedi, rögtön.

- Ön szerint akkor ennek mindenképpen van jövője, a bírók szempontjából nem akkora teher és meg lehet szokni.

- Szerintem lesz játékvezető, aki minden további nélkül, akadálymentesen tudja csinálni, lehet, hogy lesz, aki nem, de szerintem majdnem mindenki fogja tudni.

- Köszönöm szépen. Köszönjük szépen az együtt működést is.

(Lejegyezte: Tina)



Gergely István nyilatkozata

- Pista, gratulálok, ez sikerült! Mik az első benyomásaid, mik az első visszhangok, milyen volt ez a próbálkozás?


- Visszhang még nincs, igazából holnap lesz visszhang, mert közben, itt a mérkőzés alatt csináltunk egy rövid kérdőíves kutatást. Onnan jobban fogom tudni, hogy mik az objektív válaszok. Az én benyomásom az volt, hogy a bírók kicsit kiegyensúlyozottabban vezettek, tehát nem volt ide kontra, oda kontra, ide kiállítás, oda kiállítás. Nem tudtad úgy követni a mérkőzést, hogy most tuti ezt fogja adni, mert valószínű többet beszéltek mérkőzés közben – amit mi nem hallunk a technikának köszönhetően. Azt ítélték meg, amit meg is tudnak indokolni. Úgy éreztem, nem volt kompenzáció, hanem egyszerűen azt ítélték meg, amit láttak. Ezt jól át is tudta adni a szpíker, aki elmondta a nézőknek. Az, hogy ez hogyan ment át, az kiderül – tehát, hogy a nézők figyeltek-e rá, érthetők voltak-e azok a szavak számukra, mennyire befogadhatóak. Azt gondolom, hogy ez egy jó kezdeményezés volt. Lehet rajta sokat fejleszteni, de valahol el kell kezdeni, hogy egy kicsit több nézőt tudjunk vonzani. Köszönöm, hogy ennyien eljöttek, köszönöm mindenkinek, aki segített abban, hogy ez a mai kis próba itt megvalósuljon – gondolok a szövetségre, Benedek Tibire, az amerikai csapatra, a DIGIsport tévére, akik a technikát adták, és mindenben partnerek voltak, a bírókra, az ellenőrökre, tehát mindenkire, aki tolta ezt a szekeret. Ennek így kellene lennie, és azt gondolom, hogy ez jó irány most.

- Mikor lesz kész a kísérleről készülő film?

- Körülbelül egy héten belül.

- Várjuk!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Hárai Balázs nyilatkozata


- Gratulálok Balázs, jó kis meccset játszottatok, neked is nagyon jól ment. Légy szíves értékeld!
 
- Köszönjük szépen. Először is nagyon örülünk, hogy ma ilyen sokan kilátogattak és ennyien szurkoltak nekünk. Ezúttal is szeretnénk megköszönni nekik és biztatni őket, hogy a következő időkben is jöjjenek ki ilyen sokan. Ez ad nekünk még egy plusz erőt, amitől talán jobban tudunk játszani.
 
A mérkőzés elég nehezen indult, kevés gyakorlással próbálunk új dolgokat megvalósítani, de jó úton haladunk és azokat, amiket Tibi kért próbáljuk a lehető legjobban megcsinálni.
 
- Volt egy akció, amikor emberelőnyben tovább pöccinted a labdát…az új?
 
- Ez is egy új dolog volt. Ez ma nem sikerült de ezt is gyakorolni kell ugyanúgy, mint ahogy a védekezést vagy a támadást, amit elkezdtünk.
 
- Mire számítasz a hét további napjain, a Volvo Kupán?
 
- Nem tudom. Egyenlőre én még a holnapi edzésre koncentrálok. Holnap is két edzés lesz és azt szeretnénk a lehetőségekhez képes minél jobban megvalósítani.
 
- Sok sikert kívánok hozzá és gratulálok a maihoz.
 
- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)




Decker Attila nyilatkozata


- Attila gratulálok, ez egy elég jó kárpótlás volt azért, mert nem leszel a többi meccsen. Hogy érezted magad ma?

- Először is boldog vagyok, hogy ilyen közönség előtt védhettem, mert szerintem a Komjádit elég régen láthattuk ilyen állapotban, ahogy most volt és nagyon jó érzés volt. Szerintem még Tibi játszhatott itt ilyen körülmények között, úgyhogy nagy boldogság volt. A Volvo Kupa kicsit nekem azért is rossz, mert hazai közönség előtt játszhattam volna, nagyon szeretnek Szolnokon. De igen, ez a meccs kárpótolt azokért a Volvo Kupa-meccsekért. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen teljesítménnyel tudtam hozzájárulni a győzelemhez.

- Az eleje kicsit nehéznek tűnt, de a végén az egész meccs nagyon sima lett.

- Ilyen összetételben ez a válogatott még soha nem játszott. Azt gondolom, hogy akik újak voltak, nagyon izgulhattak, ez természetes, én is izgulok minden meccs előtt. De aztán, ahogy folytatódott a mérkőzés, belerázódtunk, teljesen jó volt, igazi gálamérkőzés hangulat volt a vége. Azt gondolom, kiszolgáltuk ezt a csodálatos közönséget.

- Attila gratulálok és további sikeres szereplést kívánok.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Tina)



Erdélyi Balázs nyilatkozata


- Balázs, gratulálok. Ez minden szempontból egy nagyon szép teljesítmény volt és ráadásul az amerikaiak ellen! Hogy érzed magad, milyen volt az út, van-e még átállási problémád, mesélj.

- Köszönöm szépen. Rengeteg kérdéssel kezdtél. Először is, kicsit ironikus volt, hogy pont az amerikaiak ellen kerültem újra medencébe a válogatott színeiben. Ráadásul ismertem elég sok játékosukat, az egyik srác az elmúlt három évben csapattársam volt, tehát óriási meglepetést nem okoztak. Nyilván voltak hibák, amiket a Volvo Kupára ki kell javítani. Most rengeteg hibával játszottunk, amiket még csiszolni kell de nyertünk és ez a legfontosabb.

- Az eddigi edzések alapján, hogyan ítéled meg ennek a hétnek a "természetét", milyen lesz ez, mennyire lesz nehéz? Tibi tegnap mondta, hogy nagyon el fogtok fáradni a végére...

- Nagyon nehéz lesz de ezért jöttünk! Ez semmiképpen nem meglepetés. Keményen edzünk, lesz három nagyon kemény mérkőzésünk Szolnokon, amiken oda kell tenni magunkat és nem lehet félvállról venni még ezt az amerikai csapatot sem. Láttuk, hogy nagyon szép gólokat lőttek és voltak nagyon szép támadásaik is, tehát nagyon oda kell figyelni, nem lehet félvállról venni egyik csapatot sem.

- A saját teljesítményedet hogy értékeled, sikerült azt a formát visszahozni, amiben játszottál az egyetemi bajnokságban?

- Nyertünk, ez a legfontosabb.

- Köszönöm, ez nagyon diplomatikus válasz volt. Én ennél jobbnak láttalak.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Enikő)