FACEBOOK

Biztató kezdet Szolnokon - folytatás egy hónap múlva

Biztató kezdet Szolnokon - folytatás egy hónap múlva
hozzászólás, 2017.01.08.

Véget ért az új szövetségi kapitány első összetartása, a szolnoki edzőtábor. Összegzések a vlv-nek Märcz Tamástól és hét játékostól. (Anyagunk folyamatosan bővül.)

A szolnoki edzőtáborozáson készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

A 20 tagú keret öt edzést tartott, ezen belül háromszor egymás ellen játszottak edzőmeccset a kerettagok. Bírókkal, órára zajlottak a kétkapuk úgy, hogy egy-egy gólnál újra és újra emberelőnyben támadhatott az egyik csapat, hogy minél jobban begyakorolják a játékosok az egyes támadási és védekezési figurákat.

A programot tornatermi edzések és mentális tréninghez hasonló egyéni beszélgetések "színesítették".

Az első értékelések szerint az összeszokottság rohamtempóban nőtt, sok jó egyéni teljesítményt is látott a kapitány, aki zárásként megállapította, hogy mindenki rászolgált a meghívásra, teljesítményükkel bizonyítottak a fiatalok is.

A kerettagok most visszatérnek a klubjukba, ahol már holnap edzeni fognak, hiszen következik a bajnokság folytatása, BL-csapatoknak a főtábla újabb meccse.

Legközelebb a Volvo Kupát megelőzően, várhatóan február 9-én találkoznak a válogatottba meghívottak, ekkor már szűkebb lesz a keret, hiszen a Volvo Kupa hivatalos meccsein nincs éretelme 20 játékost szerepeltetni.  A tornának a budapesti Tüskecsarnok uszodája ad majd otthont, február 10-én Szlovákiával játszunk, 11-én Montenegróval, 12-én pedig Horvátországgal.

A szolnoki keret:

Decker Attila (Honvéd), Lévai Márton (Debrecen), Nagy Viktor (Szolnok) - kapusok,
Bedő Krisztián (Eger), Bátori Bence (OSC), Erdélyi Balázs (Eger), Fülöp Bence (Szolnok), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gábor (OSC), Kovács Gergő (Eger), Kovács Péter (BVSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Mezei Tamás (Szolnok), Nagy Ádám (OSC), Salamon Ferenc (OSC), Sedlmayer Tamás (Szeged), Tóth Márton (FTC), Török Béla (BVSC), Vámos Márton (Szolnok), Zalánki Gergő (OSC) - mezőnyjátékosok.


vlv-képek


VLV-VIDEÓK:


Märcz Tamás a vlv-nek


- Szervusz, Tomi. Hát, véget ért ez "az első". Egy gyors értékelést kérek szépen. Elsősorban az érdekel, hogy úgy történt-e minden, ahogy eltervezted?

- Nagyon hasznos volt szerintem ez az öt edzés. Egészséges minden játékos, úgyhogy minden klub úgy kapja vissza a játékosát, hogy inkább pozitív előrelépésben volt részük a fizikai állapotot illetöen, hiszen rögtön az ünnepek után egy aktív, de azt gondolom, nem annyira megerőltető hétvégét töltöttünk együtt, ami inkább hasznukra válik a játékosoknak.

Hasznos volt számomra, megismertem azokat a játékosokat is, akikkel korábban egyáltalán nem dolgoztam, legfeljebb az ellenfelek között láttam, de akkor azért nem volt annyira lehetőségem arra, hogy megnézzem őket. Sok pozitívumot láttam, a fiatalok nagyon akartak, nagy volt a bizonyítási vágy, miként a fegyelem, a koncentráció is. Biztos vagyok abban, hogy az a 20 játékos, akit most ide hívtunk, rászolgált arra, hogy itt lehessen.

Azt gondolom, hogy léptünk előre taktikailag is egy kicsit, s azok közül, akik most itt voltak, jó sokan ott lesznek a februri Volvo Kupán, s picit már látják, hogy mit szeretnék, nem nulláról kell majd akkor azonnal, egy nap alatt kitalálni valamit, hanem azért már alakulóban van egy kis játékszemlélet.

- A mostani három kétkaput felvettétek videóra, természetesen. Érdekelne, hogy hány órát fogsz azzal eltölteni, hogy ezt a három meccset elemzed?

- Esténként már megnéztem az első kettőt. Fontos ez, mert olyan részletket észre lehet venni így, amiken talán átsiklok itt élőben. Nem akarok azért túl nagy következtetéseket levonni ezekből a meccsekből, pici jelzésekről van szó és mostantól nagyon sok meccsen ott leszek, hogy megnézzem a játékosokat igazi éles "élethelyzetben". Nem mintha ez itt nem olyan lett volna, úgy láttam, kihívásnak tekintették ezeket az egymás elleni kétkapukat, ezért persze van jelentősége ennek a három mérkőzésnek, amit itt megnéztünk. Elsősorban a technikai képességek derülnek ki, jól lehet látni, hogy kinek milyen a helyzetfelismerése. Úgy láttam, hogy a játékosok fizikai állapota elég jó volt, annak ellenére, hogy viszonylag hoszabb pihenő után érkeztek ide.

- Mi következik most technikailag? Egyáltalán, lesz edzés a február 10-11-12-i Volvo Kupa előtt vagy ott fogtok találkozni a Tüske uszodában?

- Nem nagyon lesz. Szerdán még mindenki bajnoki mérkőzést fog játszani, meglátjuk, csütörtökön hogy fogjuk tudni "összekanalazni" a játékosokat, pénteken pedig már játszani kell majd. Talán csütörtök este vagy péntek délelőtt fogunk tudni egy "találkozót" tartani, hogy azért ne mindenki közvetlenül a mérkőzés előtt essen be. Ezt kell megoldani, állunk elébe.

- Gondolom, hogy a magyar szövetség állította össze a torna programját, nyilván ennek köszönhető, hogy a leggyengébb ellenféllel kezdünk, hogy legyen egy kis felvezetés, nem?

- Nem gyenge a szlovák válogatott sem, folyamatosan erősödnek,  a kispadjukon egy Spanyolországban edződött szakember ül, aki azért elég jó vízilabdát játszat velük, a fizikai képességeik is jók, úgyhogy nem sorolnám őket a gyenge ellenfél kategóriába, tavaly is viszonylag megszenvedett a válogatott a szlovák csapattal. Azt gondolom, hogy pont jó kezdet lesz, van benne kihívás, de azért elvárható a kötelező győzelem.

- Jó, de hát ha ők nem gyengék, akkor mit mondasz Montenegróról és Horvátországról...? Így értettem, összehasonlítva...

- A másik két mérkőzés a papaírforma szerint mindenképpen nehezebb lesz, azt is látni kell majd, hogy milyen kerettel érkezik Montenegró és Horvátország, de itt két olyan nemzetről van szó, amely tradicionálisan a top-élvonalba tartozik. Ez már két komolyabb összecsapás lesz, amiből már leszűrhetőek tapasztalatok, hiszen mélyvíz lesz az új játékosoknak vagy akár a régebbieknek is.

- Lehet-e már tudni, hogy hány játékossal fogsz ennek a tornnak nekivágni? Nyilván lehet majd naponta cserélgetni játékosokat.

- Nagyon bő keret, 20-as keret biztosan nem lesz, azt gondolom, hogy maximum 15-16 játékos idális.

- És ezt a listát mikor hozod nyilvánosságra?

- Szerintem csak az utolsó héten, hiszen azért azt látni kell, hogy ki az, aki rendelkezésre tud állni, sérülés, fáradtság, egyéb tényezők befolyásolhatják ezt.

- Köszönöm szépen! Jó pihenést és utána jó munkát kivánok!

- Köszönöm.



Bátori Bence a vlv-nek


- Szervusz Bence! Véget ért az edzőtábor, kérek szépen tőled egy rövid értékelést, milyen volt?

- Szia Geyza, üdvözlöm az olvasókat! Ugye, mi csak négy edzésen voltunk, OSC-sek, erről a négy edzésről azt tudom mondani, hogy nagyon jó volt itt lenni a válogatott közegben. A válogatottnál lenni nagyon jó, mindig büszkeség tölt el, ha itt lehetek. Szerintem nagyon sokat léptünk előre, egyre inkább adtunk hozzá pici taktikai dolgokat edzésről edzésre, negyedről negyedre. Ezért azt mondom, hogy a ma délelőtti edzés végére egész jól eljutottunk egy szintre.

- Nagy a változás? Hogy érzed?

- Hát, ugye most még igazából lehetett érezni, hogy ez ismerkedés volt. Mi is ismerkedtünk Tomival, én például még nem játszottam a keze alatt, csak edzéseket tartott nekem, úgyhogy persze, új volt.

- Milyen érzésekkel mész haza?

- Ahogy már említettem, pozitív volt minden szempontból, jól éreztem magam, úgy érzem jól ment, annak ellenére is, hogy nem titok, pihentünk a két ünnep között, de szerintem sikerült jól elkezdeni az évet.

- Köszönöm szépen!

- Én is köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)



Zalánki Gergő a vlv-nek


- Szervusz Zalesz! Véget ért az edzőtábor, hogy érezted magad? Milyen volt?

- Jó volt, köszönöm, tetszett, jó volt ez a munka, azt leszámítva, hogy a víz nagyon hideg volt. Muszáj hozzátennem, hogy az borzalmas volt, de amúgy jó volt. Jó volt a régi csapattársakkal újra játszani, kivéve a Manót…

- Ez természetes.

(Manhercz Krisztián: - Ez csúnya volt még tőled is. :-))

- Ez természetes, igen, de amúgy tényleg jó volt látni a régi csapattársakat, úgyhogy jól éreztem magam, és úgy gondolom, az edzéseknek is volt értelme. Az elején nagyon döcögött, ahogy visszajöttünk a pihenőből, ezért kellett egy-két edzés, mire újra visszajöttünk ugyanabba a formába, amivel abbahagytuk, de úgy gondolom, így a végére, az utolsó két kétkapu jól sikerült, pörgős volt, már voltak jó dolgok, úgyhogy szerintem Tomi is elégedett volt. Nekem tetszett, jó volt ez a pár nap.

- Köszönöm!

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Tóth Márton a vlv-nek


- Szervusz Marci!

- Szervusz!

- Milyen volt?

- Köszönöm szépen, nagyon jó volt. Nagyon jó újra itt lenni, újra megkezdeni a válogatott szezont. Nyilván ez az első pár nap az ismerkedés jegyében telt, de azt gondolom, hogy valahol el kell kezdeni, hiszen egy hónap múlva, a Volvo Kupán már eredmények kellenek.

- Mennyire éreztél más légkört, más feelinget?

- Nyilvánvalóan más egy kicsit a légkör. Ugye Tomi személye miatt is kicsit más az egész, és hát nagyon sok a fiatal, ami személy szerint engem nagyon nagy motivációval tölt el, bármilyen feladat van, az csak húzóerő lehet a számomra. Nekem is sok még az ismeretlen, itt főleg olyan játékosokra gondolok, akikkel még nem játszottam együtt, de azt gondolom, hogy ez így van rendjén, és ezen az úton kell tovább menni.

- Most húzhatunk egy vonalat, teljesen új korszak jön, és nekem muszáj megkérdeznem, hogy te tulajdonképpen milyen poszton tervezed a válogatottbeli jövődet?

- Hát erről a szövetségi kapitányt kell megkérdezni.

- Nem derült még ki?

- Ezen a két-három kétkapun játszottam elég sok poszton, ugye a klubban azért én centerezek. Meglátjuk, ez azért még képlékeny, de most fogok én is beszélni a szövetségi kapitánnyal, úgyhogy le lesznek tisztázva a dolgok, de szerintem ennek itt most nincs jelentősége. Ez a későbbiekben majd fontos lesz, a kapitánynak itt először tényleg meg kell találnia azt a 18-20 embert, akikkel a nyáron megkezdi a felkészülést, és szerintem igazándiból onnantól lehet majd beszélni specifikusan arról, hogy kinek mi lesz a feladata.

- Azért annyit mondj, hogy amilyen posztokon játszottál, ott mennyire voltál megelégedve saját magaddal?

- Hát, év eleje van, mármint úgy értve, hogy én is pihenésből és regenerációból jöttem, de a külső körülményeket leszámítva voltak jó dolgok. Védekezésben nem is volt annyira megbeszélve, hogy pontosan mik a feladatok, elkövettem hibákat, de szerintem az akarattal nem volt gond. Nyilván mindig lesz jobb, meg jobbnak is kell lennie, de azért három hete nem játszottam tétmérkőzést, vagyis semmilyen mérkőzést, úgyhogy ez így elsőre, azt mondom, hogy elfogadható volt.

- Köszönöm szépen!

- Köszönöm!

- Jó pihenést kívánok!

(Lejegyezte: Vona Lilla) 



Manhercz Krisztián a vlv-nek


- Köszöntelek Manó a VLV kamerája előtt. Úgy gondolom, hogy kemény három napon vagytok túl. Neked milyen volt? Hogy érezted magad?

- Jól éreztem magam. Üdvözlöm először is én is a VLV nézőit. Jó volt újra a régi csapattársakkal, azokkal, akikkel szinte egész nyáron együtt dolgoztunk. Újra egy csapatban játszani, újra együtt készülni, bár voltak változások, ugye a stábban is, a keretben is. Nagyon tetszett, habár, ahogy mondtad, igen fárasztó volt és én ugye az U20-as válogatott edzéséről jöttem ide Miskolcról, tehát azért elég fárasztó 4-5 napon vagyok túl.

- Itt a munka milyen volt? Elmondta már az új szövetségi kapitány, hogy egyelőre az alapokat nézi, egyelőre ismerkedik a játékosokkal. Neked van már valamilyen érzésed arról, hogy ez az új csapat milyen lesz?

- Azért még csak két napot dolgoztunk együtt, tehát messzemenő következtetéseket nehéz lenne levonni, azt gondolom. A magyar válogatott mindig van olyan helyzetben, hogy az adott keretétől, az adott játékosállományától függetlenül ott tudjon lenni a legjobb négyben akármelyik világversenyen. Ebből indulunk ki, hogy azért ez a minimum.

- És ez a csapat is alkalmas rá.

- És ez a csapat is alkalmas rá. Ugye, vannak olyan játékosok, akik még nem voltak itt ezen a keretösszetartáson, de itt lesznek majd. És úgy gondolom, hogy ha majd tényleg teljes kerettel fogunk odaállni, akár már ugye a Volvo Kupán, látni fogjuk, hogy milyen szintet képviselünk és a budapesti világbajnokságig még tudunk majd fejlődni.

- Mi vár rád most a következő napokban? Tudsz valamennyit pihenni?

- Valamennyit biztosan. Most majd fel kell mennem Pestre, bizonyos ügyeket intézni, aztán vissza kell térnem még ma este Szegedre, ahonnan egy háromnapos pécsi túrára fogunk indulni holnap reggel, tehát a pihenést majd oda valahova becsippentjük. Már készülünk a következő a szombati szolnoki mérkőzésre. Nem sikerült jól befejeznünk a 2016-os évet, gondolok itt a Magyar Kupa-kiesésünkre vagy arra a pár döntetlenre, amit játszottunk. Mindenképp szeretnénk ezt a tavaszi szezont erősebben meghúzni.

- Köszönöm szépen, sok sikert kívánok.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Decker Attila a vlv-nek


- Szervusz Attila! Neked azért egy picit még mindig hazai pálya, szerintem, úgyhogy, ha itt körülnézel akkor biztos nagyon ismerős minden. Milyen volt ez a három nap? Hogy érezted magad és mire jutottál, mit sikerült teljesíteni?

- Igen, ahogy mondtad. Egyébként boldog új évet kívánok a VLV nézőinek és hallgatóinak. Ez nekem hazai pálya, jól mondod, mert tényleg szép öt évet, öt és felet töltöttem el itt. Úgyhogy nem volt új a légkör, ugye voltak szolnoki játékosok is a keretben, velük is jó a kapcsolat. Azt gondolom, hogy nagyon fiatal, nagyon pörgős, jövőbe néző, pozitív - ezek a szavak jutnak eszembe erről a keretről. Természetesen annak tudatában, hogy vannak olyan játékosok, akik most ilyen-olyan okok miatt nem voltak itt, akik ugye számításba kerülhetnek még a nyári világbajnokságra. De most ez a keret volt, amelyikkel dolgoztunk és azt gondolom, hogy ezzel léptünk előre a pénteki naphoz képest, amikor elkezdtük, mert vasárnap reggelre már egész jó képe volt ennek a kétkapunak. A fórok, amiket kért Tomi, tényleg a legalapabbakat kérte és azokat szerintem a srácok nagyon nagy dinamikával, fiatalsággal megtöltve, vagánysággal tudták hozni. Úgyhogy én mindenkinek, aki bekerült és nem volt még válogatott keretedzésen vagy még nem szerepelt, gratulálok, mert azt gondolom, hogy jól helytáll mindegyikük. Nekem nagyon tetszett mindenkinek a teljesítménye, tényleg.

- Mi vár rád most?

- Holnap megyek a Honvédhoz, a klubomhoz edzeni, hát folytatódik, igazából nincs most pihenő, a délután, ez a mai délután pihenéssel telik. Vagyis hát nem annyira pihenővel, nyilván ilyenkor vannak egyéb elfoglaltságok. A kutyáimmal is kell azért foglalkozni néha, feleségemmel is, úgyhogy...

- Ebben a sorrendben??? :-)

- Nem :), a feleségem és akkor utána nyilván a két vizsla.

- Vadászat mikor lesz?

- Most egy ideig nem, mert ez most sűrű. Jövő héten szombaton az UVSE ellen nagyon fontos mérkőzésünk lesz, mondtam is Zsoltnak (Németh Zsoltnak, az UVSE vezetőedzőjének - a szerk.), hogy az nekünk nagyon sokat ér az a három pont. :) A viccet félretéve, tényleg fontos meccsünk lesz az UVSE-vel szombaton, úgyhogy arra készülünk.

- Jó munkát kívánok. Köszönöm szépen.

- Köszönöm.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Kovács Gergő a vlv-nek


- Szervusz Gergő! Téged is köszöntelek abból az alkalomból, hogy teljesítetted ezt a háromnapos "túlélőtúrát". Milyen volt? Hogy érezted magad?


-
Jól éreztem magam. Kicsit más, azért ez egy új környezet volt számomra, így a válogatott, túlélőtúra, hát…hideg volt a víz, azért nem volt túlélőtúra, de néhány dologban meg kellett küzdeni itt az elemekkel. Itt átjutni egyáltalán az uszodába -15 fokban.

- Igen, épp azt akartam, hogy ezek között nem az első volt a vízilabda szakmai része.

-
Igen.

- Ha a vízilabda szakmai részét nézzük, akkor hogy látod ezt a néhány napot?

-
A keret szerintem elég hasonló szintű egy-két embertől eltekintve, aki már ugye a válogatottban bemutatkozott, bizonyított. Nagy fejlődés volt egy-egy edzésen akár, kicsit elkezdett összeszokni a társaság, illetve elég általános dolgokat csináltunk szakmailag, fórokban, zónákat, szoros emberfogást.

- A te formádat hogy értékeled? Mit sikerült megcsinálni abból, amit terveztél?

-
Én mindent megtettem. Odatettem magam. Az elmúlt két hétben ugye nem volt edzés, egy meccsünk volt, a Szuperkupa, ahhoz képest úgy érzem, hogy jó formában, jó állapotban tudtam visszajönni.

- Gondolom reménykedsz a folytatásban.

-
Szerintem mindenki reménykedik. Mindent megtettem, aztán a többi már nem rajtuk múlik.

- Te innen hova mész? Mi vár rád?

- Pest, és holnap Egerben folytatjuk, elkezdjük a felkészülést.

- Hát ott is nehéz helyzetben van a csapat a játékosállomány szempontjából...

-
Sok a sérült, de lehet, ez összerántja a csapatot és még jobban fogunk küzdeni, hajtani.

- Köszönöm szépen! Jó pihenést és jó munkát!


(Lejegyezte: Vona Lilla)



Nagy Ádám a vlv-nek


- Szervusz Ádám!

- Szia!

- Kicsit ráncolod a homlokod, hideg van?

- Hát egy picikét. És süt a nap.

- Hogy érezted magad itt?

- Nagyon jól éreztem magam, mint mindig, abszolút pozitív élmény volt számomra.

- Sokat játszottál, volt három kemény kétkapu, és ott nem nagyon voltak cserék most. Hogy ment a játék?

- Úgy gondolom jól, a végére már nagyon elfáradtam, de szerintem abszolút jól ment.

- Hogy érzed a lehetőségeidet? Most egy új korszak van, mindenki ezt számolgatja, oszt, szoroz, hogy mi lehet.

- Igazából én még nem is számítottam rá, hogy a vb előtt be fogok kerülni a csapatba. Nyilván eljátszottam a gondolattal, de nem gondoltam, hogy most itt lesz a helyem.

- Meglepett a meghívó?

- Igen. Őszintén megvallva, igen.

- Mire számítasz? Bennmaradhatsz?

- Hát nagyon remélem, mindent megteszek érte. Ez már rajtam fog múlni.

- Mi vár rád most a következőkben?

- Most megyünk vissza az OSC-hez, ott elkezdődik a bajnokság, illetve a BL-szezon. Ennyi.

- Ki tudod pihenni magad?

- Most nem sok pihenőnk lesz, mert hétfőn reggel már edzünk, úgyhogy hazaérünk, tulajdonképpen egy jó ebéd, alvás.

- Hát akkor délutánra jó pihenést és jó munkát kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


vlv-fotók