FACEBOOK

Újabb részletek a szövetségi kapitányi pályázatról

Újabb részletek a szövetségi kapitányi pályázatról
hozzászólás, 2016.11.18.

December 15-én döntenek Benedek Tibor utódjának kilétéről, s az elnökség a leendő szövetségi kapitányra bízza, hogy azonnal a tokiói csapat építésébe kezd vagy előbb megpróbál (nyilvánvalóan elsősorban még a "régiekkel") eredményesen szerepelni a jövő évi budapesti vb-n. Újabb részleteket közlünk a kiválasztás menetéről döntő csütörtöki elnökségi ülésen történtekről.

A szövetség az elnökség csütörtöki üléséről végül semmilyen közleményt nem hozott nyilvánosságra, kizárólag a férfi szövetségi pályázat elfogadott szövegét tette közzé. (Az ülésről egyébként néhány elnökségi tag hiányzott, ami a szükséges határozatok elfogadását nem veszélyeztette, annyiban viszont érdekes, hogy az október 22-i tisztújító közgyűlést követő első elnökségi ülésen az akkori magyarázat szerint azért nem fogtak neki rögtön a szövetségikapitány-választás előkészítésének, mert az új testület nem volt teljes.)

A vlv értesülése szerint a most csütörtöki ülésen Benedek Tibor utódjának kiválasztási folyamatáról nem volt nagyobb vita. A klubokat tömörítő Liga az ülésre kész javaslattal érkezett, amit Vári Attila ligaelnök ismertetett. E javaslat tartalmazta a végül elfogadott pályázati kiírás minden fontos elemét, azt a lényeges pontot is, hogy a feltételek ne zárják ki olyanok jelentkezését, akik jelenleg klubcsapatot irányítanak, s főállású szövetségi kapitányi posztot a szezon végéig nem tudnának betölteni.

Négy évvel ezelőtt...

...
nem teljesen ugyanezekel a kritériumokkal kerestek szövetségi kapitányt Kemény Dénes megüresedett helyére. Lehet, hogy az apró változásoknak nincs jelentőségük, de lehet, hogy van.

Akkor "legalább középfokú angol nyelvtudás, vagy a vízilabdázásban használatos más világnyelv ismerete" szerepelt a kritériumok között, most más nyelvről nincs szó, angoltudás igényeltetik, s középfokú vizsgabizonyítványra nincs szükség, elegendő a társalgási és levelezési szint.

Négy éve vállalni kellett a főállású státuszt, most a cikkben említett okok miatt ez nem azonnali előírás.

Új elem, hogy a jelöltnek már a pályázatban ismertetnie kell a céljai eléréséhez szükségesnek tartott "személyi pozíciókat" vagyis meg kell neveznie leendő stábjának tagjait.

Szintén új, nagyon lényeges követelmény, hogy részletesen ki kell fejteni az írásos dolgozatban, hogyan képzeli el a jelölt az egyesületekkel való kapcsolattartást, hogyan kívánja figyelembe venni az egyesületi érdekeket.

Négy esztendeje a kiírt pályázatra hárman nyújtottak be pályamunkát: Benedek Tibor, Gyöngyösi András és Vincze Balázs. Közülük akkor az elnökség Benedek Tibornak szavazott - négy évre - bizalmat.

Ugyancsak a Liga kezdeményezte annak elfogadását, hogy a férfi válogatott új irányítója maga gazdálkodhasson négyéves idejével, ha úgy gondolja, azonnal kezdje nulláról az építkezést, hogy a 2020-as tokiói olimpiára erős csapatunk legyen, de kapjon szabad kezet ahhoz is, ha az eddigi csapatra jobban építve a jövő nyári budapesti vb-n való lehető legjobb szereplést célozza meg, s csak ezt követően kezd csapatépítésbe.

Ezt Kemény Dénes, az MVLSZ elnöke így fogalmazta meg az M4 péntek reggeli sporthíradójában:

- A Ligának van egy olyan elvárása, és meg kell, hogy mondjam, az elnökség is ezzel egyetért, hogy egy  budapesti világbajnokságon a jó szereplés az annyira fontos, hogy ha valaki elkezdené építeni, ezzel esetleg pillanatnyilag gyengítve a válogatottat a tokiói 2020-as olimpiára, szabad kezet kap abban, hogy a lehető legjobban szerepeljen most és esetleg csak 2017 szeptemberétől fogjon neki az építkezésnek.

Kemény Dénest egyébként felkérték, hogy a pályázatok beadása és elbírálása közötti hat napban (december 9., 12.00 óra és december 15. délután között) találkozzon minden pályázóval és az elnökségi ülésen számoljon be személyes benyomásairól. Úgy tudjuk, hogy a jelölteknek szakmai prezentációt is tartaniuk kell majd.

A Liga rendkívül megerősödött döntéselőkészítő szerepét jelzi, hogy a pályázati kiírásba bekerült egy olyan "feladat", ami a négy évvel ezelőtti pályázatban nem szerepelt (lásd még az akkori és a mostani pályázat összehasonlításáról szóló keretes anyagunkat):

"• a kapitány jelölt pályázatban részletesen térjen ki arra, hogy hogyan képzeli el az egyesületekkel való kapcsolattartást, hogyan kívánja figyelembe venni az egyesületi érdekeket."

A csütörtöki elnökségi ülésen ott volt a jelenlegi szövetségi kapitány, akinek a vitában való szereplését nagyon dicsérte az M4 Sportreggeli című adásában Kemény Dénes. Mint mondta, Benedek Tibor "nagyon-nagyon pozitívan, abszolút elnökségitag-fejjel" gondolkodott, holott a szövetségi kapitányi szerződése még él, december 31-ig.

- Nagyon aktívan, pontos, fontos hozzászólásokkal támogatta az elnökség döntéseit, akár, amikor fölvetett aggályt, akár, amikor valamivel egyetértett és nagyon örülök, hogy..., úgy érzem, egy aktív, pozitív tagja lesz az elnökségnek, tehát az elnöknek meg a komplett elnökségnek a munkáját mindenképpen segíteni fogja - mondta Kemény Dénes.

Kiderült a Kemény Dénessel folytatott tévés beszélgetésből, hogy - bár a játékosok túlterhelése miatt vita volt erről - a sportág népszerűsítése érdekében az év végi két ünnep között szuperkupa-döntőket rendez a szövetség, először a női kupagyőztes és a bajnok vív meg egymással, majd az érintett két férfi csapat (a bajnok Szolnok a kupagyőztes Egerrel). A rendezvény színhelye szinte biztosan Budapesten lesz, vagy a Tüskeuszoda vagy pedig a Szőnyi úti BVSC-uszoda. A meccseket az M4 Sport várhatóan közvetíti.


A csütörtökön közzétett pályázat teljes szövege:

PÁLYÁZAT
Az MVLSZ Elnöksége pályázatot ír ki a felnőtt férfiválogatott
SZÖVETSÉGI KAPITÁNYI

posztjára, a 2017. január 01-től 2020. december 31-ig tartó időszakra.

A pályázóval szemben támasztott feltételek:
• vízilabda edzői képesítés,
• angol nyelv ismerete társalgási és levelezési szinten,
• a szövetségi kapitány 2017.05.31-ig klubedzői feladatokat is elláthat. Ezen időpont után csak főállásban töltheti be a tisztséget.

A jelentkezőknek írásos pályázatot kell benyújtaniuk, amelynek az alábbi témákat tartalmazniuk kell:
• a férfiválogatott helyzetének felmérése, program kidolgozása a 2017-től 2020-ig tartó olimpiai ciklusra,
• szakmai célok kijelölése,
• a célok eléréséhez szükséges eszközök, feltételek, személyi pozíciók meghatározása,
• a kapitány jelölt pályázatban részletesen térjen ki arra, hogy hogyan képzeli el az egyesületekkel való kapcsolattartást, hogyan kívánja figyelembe venni az egyesületi érdekeket.

A pályázat beadási határideje, módja és helye:
A pályázati anyagokat legkésőbb 2016. december 9-én 12:00 óráig, zárt borítékban az MVLSZ titkárságára, és a hesz@waterpolo.hu email címre kell eljuttatni.

MAGYAR VÍZILABDA SZÖVETSÉG
Budapest, 2016. november 17.