FACEBOOK

Horkai György és Manhercz Krisztián a Reggeli Startban

Horkai György és Manhercz Krisztián a Reggeli Startban
hozzászólás, 2016.09.20.

A sok szempontból botrányos alpheni junior Eb tapasztalatait összegezte élő adásban folytatott beszélgetésben Horkai György és az Eb gólkirálya, MVP-je, Manhercz Krisztián a keddi Reggeli Startban. Tudósítás és a teljes beszélgetés felvétele.

"Ezek a Lonzi-szabályok." "És nem matematikai tételekről beszélünk." - így társalgott az utánpótlás szövetségi kapitány Szombathy Pál műsorvezetővel annak kapcsán hogy mi történt az U19-es csapattal, hogyan ütötték el az éremszerzés lehetőségétől egy jegyzőkönyvvezetői tévedés, majd ama bizonyos rossz szabály alkalmazásának következményeként.

A történetet olvasóink ismerik, emlékeztetőül az eddigi fő állomások:

Alpheni anomáliák

Junior Eb - olasz-magyar negyeddöntő, élő közvetítés

U19 - Olaszország-Magyarország 13:10(?) - óvás alatt!

U19-es Eb - Megfellebbeztük az óvás elutasítását

Horkai Győrgy szerint több dologban is változtatnia kell a sportág nemzetközi vezetésének

Molnár Tamás az alpheni botrányról

Minden idők legrosszabban szervezett utánpótlás világversenyén elég sok mindent elvettek a magyar csapattól. Manhercz Krisztián azonban azzal kezdte mondanivalóját, hogy rendes körülmények között ennél az olasz válogatottnál ők négy-öt góllal jobbak, nem engedhették volna meg maguknak, hogy a negyedik negyedben 5:10-ről kelljen felállni. Sikerült följönni, méghozzá tartós emberhátrányban játszva, egyenlítettünk, de részbeni újrajátszást rendeltek el, amit elveszítettünk.

A konkrét hibánál hiába jelezte a magyar kispad, hogy rossz az eredmény a táblán, nem történt változás. Molnár Tamás vlv-v interjújára válaszolva a kapitány azt mondta, ez olyan, mint amikor ő a meccs utáni videóelemzésnél higgadtan, nagyon okosan elmondja, hogy mi volt a probléma. Abban a felhevült állapotban azon gondolkodni, hogy most ne csináljunk semmit, hagyjuk az egészet, hogy majd utólag meg tudjuk óvni a mérkőzést - ilyen nincs.

- Amikor odamentem a zsűrihez a mérkőzés után, nem is értették, hogy miről beszélek! - emlékezett Horkai. - Mondtam, hogy nem enyi az eredmény és nem értették. Lehet, hogy élppen aludtak vagy beszélgettek, nem tudom. Elkezdték ellenőrizni az eredményt és kiderült, hogy igazam van, 12:12-re végződött a meccs. Ez volt a technikai hiba, egy szerencsétlen holland, akit odaültettek, biztos, hogy nem rossz szándékkal csinálta, de lehet, hogy már azon gondolkodott, hogy mit ad otthon vacsorára az asszony...

Nehéz volt elmagyarázni a gyerekeknek, hogy 12 gólt lőttünk és 12 gólt kaptunk, akkor miért a másik nyert. Ötméteresekkel lett volna korrekt befejezni.

Ami azt illeti, hogy a rendes játékidőben "végig kellett volna vinni" a reklamálást addig, amíg az eredményt nem javítják, Horkai György megjegyezte, ha ő elhagyja az ötméteres zónát, alőbb sárga lapot kap, aztán kiállítják. Ha a másodedzője csak feláll a kispadnál (még meg sem szólal) már piros lapot kap. Hát ezek azok a bizonyos Lonzi-szabályok, amiken változtatni kell. Horkai szerint a delegátusok szerepkörén valószínűleg nem változtatnak, de valószínű, hogy az edzőnek lesz valamilyen lehetősége hivatalosan jelezni, ha technikai hibát észlel.

Manhercz Krisztián elmondta, hogy az olaszok pontosan tudták, milyen valós eredménnyel ért véget a meccs, s a zuhanyozóban, az öltözőben bizonyos ujjmozdulatokat mutatva gyakorlatilag kiröhögték a magyarokat...

- Nem éppen egy fairplay dolog volt az egész, főleg, hogy utólag azt mondták, ha tudják, hogy nem 13:12 az eredmény, akkor máshogy játszanak. Pontosan tudták, hogy mennyi az eredmény, épp ezért volt számunkra annyira bántó. Vogel Somával, a szobatársammal arról beszéltünk, hogy ha ez fordítva történik, nem lett volna tiszta a lelkiismeretünk, nem tudtunk volna egy 12:12-es döntetlen után önfeledten örülni, simán bemenni az öltözőbe, hogy továbbjutottunk... - így Manhercz Krisztián.

- Ez a fájdalmasabb számodra  vagy Rió? - szólt a kérdés a felnőtt válogatott legfiatalabb tagjához.

- A kettő együtt nagyon nem jött jól egymásután, hiszen mind a két esetben a négybe jutásról volt szó és ez egyiknél sem jött össze. Bízunk benne, hogy ennél már csak jobb jöhet. - szólt a válasz.

A szakmában egyébként - Horkai György tájékoztatása szerint - Alphenben mindenki szerb-magyar döntőt várt, de az biztosan reális, hogy ennek a csapatnak a legjobb négyben lett volna a helye, szerinte megindult a fejlődés az utánpótlásban és ezért köszönetet mondott a kluboknak is.

Ismét megjegyezte (utalva a podgoricai U18-as vb-re), hogy szerinte nem lenne szabad két világversenyt ilyen rövid idővel egymás után megrendezni, ráadásul az elsőt más szabályokkal játszották. Keserűen tette hozzá, hogy amikor erről beszélgetett a többi csapat vezetőivel, mindannyian azt mondták, hogy igaza van, de ha erről egy hivatalos kezdeményezés születik, azt nem írják alá, az aktív fellépést nem vállalják...

A TELJES BESZÉLGETÉS: