FACEBOOK

U19 - Olaszország-Magyarország 13:10(?) - óvás alatt!

U19 - Olaszország-Magyarország 13:10(?) - óvás alatt!
hozzászólás, 2016.09.15.

Botrányos körülmények között esett el az éremszerzés lehetőségétől a magyar junior válogatott az alpheni U19-es Európa-bajnokságon. A magyar vezetés hivatalos tiltakozást nyújtott be. Beadványunkban a továbbjutás ötméteresekkel történő eldöntését vagy a teljes mérkőzés újrajátszását kértük. Késő este elutasították az óvásunkat. Nem fellebbezünk. Részletek, nyilatkozatok és magyar gólok a cikkben.

U19-es Európa-bajnokság, Alphen (Hollandia)

Negyeddöntő


Olaszország-Magyarország 13:10 (5:3, 4:2, 1:2, 3:3) - pdf
G.: Manhercz 6, Nagy Á. Szatmári 2-2

A rendes játékidőben ez történt:

Olaszország-Magyarország 12:12 (5:3, 4:2, 1:2, 2:5)
G.: Manhercz 6, Nagy Á. 4, Szatmári, Csacsovszky

A két eredmény közötti különbség magyarázatát az adja, hogy a rendes játékidőben sikerült kiegyenlítenünk, de az eredményjelző tábla 13:12-es olasz győzelmet jelzett. Ez tévedés volt, de az olaszok arra hivatkoztak, hogy a táblán évő eredménynek megfelelően játszottak.

Hosszas huzavona után a meccs azt követő részének újrajátszását rendelték el, amikor a hibás eredmény felkerült a táblára. Ekkor az olaszok 11:9-re vezettek és 3.40 perc volt hátra, de ennek nagy részét egy súlyos büntetés miatt emberhátrányban kellett lejátszanunk. És másodszor nem sikerült behozni az ellenfelet.

További részletek:

A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

VLV-VIDEÓK a stáb felvételéből (köszönjük Katona Norbert videóelemző segítségét):


Szatmári első gólja


Nagy Ádám első gólja


Manhercz első gólja


Manhercz második gólja


Manhercz harmadik gólja


Manhercz negyedik gólja


Nagy Ádám második gólja


Manhercz ötödik gólja


Manhercz hatodik gólja


A rendes játékidő végén esett, a későbbi újrajátszás miatt érvénytelen gólok


Csacsovszky gólja


Nagy Ádám harmadik gólja


Nagy Ádám negyedik gólja


Az újrajátszott időszak egyetlen magyar gólja:


Szatmári második gólja

A magyar vezetés közvetlenül a mérkőzés után hivatalos tiltakozást nyújtott be.

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Nem játszottunk jól, ennél a csapatnál jobbak vagyunk. Sok gólt kaptunk, felesleges gólokat és naggyá tettük az olasz kapust, akibe folyton belelőttük a labdát. A végén egyre jobban jöttünk fel és volt egy kulcsfontosságú pillanat, amikor az olaszok 10:8-as vezetésénél emberelőnyt kaptunk, majd a mi centerünket állították ki csere nélkül. Ötméterest dobhattak az olaszok, így 10:9 helyett 11:8 lett és négy percig emberhátrányban kellett játszanunk. Első látásra nem éreztem olyan súlyosnak Simon "tettét", hogy ilyen komoly büntetést indokolt volna.

- Mi az aktuális helyzet?

- Beadtunk egy hivatalos fellebbezést, amire még nem kaptunk választ. Ebben ötméteresdobásokat vagy a mérkőzés teljes újrajátszását kérjük arra hivatkozva, hogy a találkozó a rendes játékidőben 12:12-es döntetlennel ért véget. A döntésről értesítenek minket, ezt követően még egy további lehetőségünk lesz fellebbezni. A beadványban arra is hivatkoztunk, hogy a hiba elkövetése után én minden támadásnál jeleztem a játékvezetőnek, hogy rossz eredmény van a táblán, de nem foglalkozott az észrevételemmel. A mérkőzésből hátralévő idő újrajátszását azért rendelték el, mert- mint mondták -  "technikai hiba" történt. Az olaszok pedig arra hivatkoztak, hogy ha tudják, hogy egy góllal kevesebbjük van, akkor máshogy játszottak volna...

- És téged miért állítottak ki az újrajátszásnál?

- Mert reklamálam, amiért páros kiállítást adtak akkor, amikor letépték Manó fejét.

- Az nem fordult meg a fejetekben, hogy ilyen helyzetben nem álltok fel az újrajátszásra?

- De, megfordult, viszont akkor diszkvalifikálnak minket, ami biztosan nem tesz jót a magyar vízilabdának.


NAGY ÁDÁM a vlv-nek:

- Ott kezdeném hogy ezt a meccset hoznunk kellett volna minden külső tényező, nyomás ellenére, mert ezeknél az olaszoknal sokkal jobbak vagyunk. Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz és hát ugye mindenkinek lehet rossz napja, nekünk ez most jött sajnos, mondhatni a legrosszabbkor.

Az elején rögtön egy lefordulást kaptunk, aztán a blokkok nem voltak a helyükön és sajnos ma Soma ezeket nem tudta javítani, mi meg elöl sem voltunk igazan jók, naggyá tettük a kapus.

Henrik esetéről sajnos nem tudok mit mondani, mert nem láttam tisztán a helyzetet, csak a következményt, de azt kell, hogy mondjam, ott azt hittem, elúszott a meccs. És nem!!! Mégis feláltunk. Három és fél perccel a meccs vége előtt háromgólos hátrányban, illetve egy ember mínusszal játszottunk és mégis sikerült x-re menteni a meccsünket.

Ami a szervezést, a bírók ítéletét, a delegátus döntését, valamint az óvás elutasítását kiadó szervezet munkáját illeti, ezeket értékelhetetlennek minősíteném, ugyanis háromszor szóltunk a szlovén bírónak, hogy más az eredmény, erre ő csak annyit mondott, hogy rendben, nincs semmi gond, majd a meccs végén összeegyeztetik a jegyzőkönyvvel. Hát ez így is lett, mégis mi jöttünk ki belőle vesztesen. Még még mindig nem értem, hogy történhetett meg ez, hogy lehetett ilyen tévedésnél technikai hibára hivatkozni, amikor nyilvánvalóan nem volt az.


- Bocsánatot kért tőletek valaki a zsűriből?

- Nem tudok semmi ilyenről.

- Szégyen. Nagyon sajnálom és veletek érzünk. :-(

- Sajna van ilyen. Mondanám, hogy egyszer majd még visszakapjuk, de ilyet csak velünk mernek megcsinálni.


CSACSOVSZKY ERIK a vlv-nek:

- Háát..., nagyon nehéz erről bármit is mondani, mert magam sem értem, nagyon rosszul kezdtük elöl, nem mentek úgy a támadások. Hátul is voltak gondok a védekezésben, de a harmadik negyedben elkezdtünk zárkózni, az olaszok már nem is akartak támadni, mi meg jöttünk fel, akkor jött az a bizonyos négyperces kiállítás. Nem törtünk össze, hanem emberfeletti akarattal és kitartással kiegyenlítettünk, amit az olaszok tudtak jól, ennek ellenére  elsétáltak a meccs végén és "azt hitték", hogy nyertek. Aztán jött ez a botrány, amihez semmit nem tudok hozzászólni, felháborítónak tartom. Ennek ellenére köszönjük a szurkolást, a biztatást, mindent megteszünk az ötödik helyért.


A késő esti órákban kiderült, hogy az óvásunkat elutasították a nemzetközi versenyszabályzat azon pontjára hivatkozva, amely szerint a zsűri hibája esetén az órát vissza kell állítani a hiba elkövetésének időpontjára és onnan kell újra játszani a hátralévő időt.

Nem fellebbezünk.

Válogatottunk legközelebb szombaton 12 órakor játszik - helyosztót az 5-8. helyért. Az ellenfél Horvátország.