FACEBOOK

Benedek Tibor: ,,Elkaptuk a ritmust,,

Benedek Tibor: ,,Elkaptuk a ritmust,,
hozzászólás, 2016.01.24.

A szövetségi kapitány a belgrádi Európa-bajnokság befejeztével értékelő videóinterjút adott a vlv munkatársának. Elmondta véleményét a frissen megejtett sorsolásról (trieszti olimpiai selejtező), Eb-szereplésünkről és beszélt az olimpiai felkészülésnek a klubok segítségét is megkívánó folytatásáról.

BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Jó estét kívánok, Tibor! Kezdjük a legfrissebbel, most készítették el a férfi kvalifikációs torna sorsolását, ismerjük a csoportellenfeleinket. Hogy vagy megelégedve?


- Nem kívánhattam volna jobb sorsolást, mint amit kaptunk. Egy viszonylag nehéz csoport, ezáltal, ha csoportelsők vagyunk, viszonylag könnyű a bejutási lehetőség a legjobb négy közé, amivel biztosítjuk az olimpiai részvételünket.

- Még a spanyolokat megkaphattuk volna, akkor még jobb lenne, nem?

- Akkor nehezebb lett volna a csoportelsőség.

- Tehát ez a legjobb.

- Ez a legjobb.



- Beszéljünk erről a tornáról, ami ma itt most véget ért. Az egészről milyen képed alakult ki ma estére?

- Nagyon meg vagyok elégedve. Nyilván az első vagy a második hellyel jobban meg lettem volna elégedve, az elsővel azért mert első, a másodikkal azért, mert olimpiai kvalifikációt ér. De harmadikként végezni, az utolsó napon bronzérmet nyerni - ez mindig nagy lelki feladat nekem is és a csapatnak is. Lábra álltunk és azt mondom, hogy úgy tudtunk végigjátszani egy Eb-t, hogy nem volt rossz meccsünk. Volt két rossz játékrészünk, egy első negyed az oroszok ellen és egy utolsó negyed Montenegró ellen, de összességében nagyon kiegyensúlyozott játékot nyújtottunk, látványosan jó védekezést mutattunk és sokszor támadásban is jók voltunk.

Montenegró ellen az egész meccsen gyengébb volt a támadásunk, de azt gondolom, hogy ez fizikális okokra vezethető vissza. Nagyon jó erőben voltak a montenegrói játékosok és a negyedik negyedben már nem bírtunk velük fizikálisan. Nem tartom egyébként véletlennek, hogy rajtunk kívül az a három csapat került a legjobb négy közé, amelynek játékosai a legrégebben játszanak együtt. A három hét felkészülés arra elég volt, hogy azok a csapatok, amelyek már különben is össze voltak szokva, jó állapotba kerüljenek. Azoknál a csapatoknál, amelyeknél több volt a változás, vagy például a spanyoloknál, akik régebben játszottak világversenyen, ez a rövid felkészülés nagyobb nehézségeket okozott. Ebből a szempontból azt gondolom, hogy nagyon jól helytálltunk, hiszen abban a bizonyos három hétben is benne volt a karácsonyi időszak meg az újévi időszak, tehát három hétnek azért nem nevezhetném. Mondjuk, kettő és félnek. Ahhoz képest, ha valaki látott minket a Volvo Kupán játszani, meg itt az Eb-n, az azt hinné, hogy ez két különböző csapat.

- Hogyan folytatódik a felkészülés? Az, hogy kvalifikációs tornára kell mennünk, új menetrendet igényel, hiszen fel kell építeni addigra megint a csapatot, jól is kell játszani nyilván, és utána az olimpia. Tehát háromszor kell ilyen nagy "hajtást" csinálni. Lélekben, vagy akár papíron már készültél erre?

- Persze, már Kazany után, ahogy láttam, hogy egy hely van az Eb-n és az nem egyértelmű, hogy a miénk lesz, kértem az elnökséget, hogy két verzió legyen. Az egyik, amelyikben benne van az olimpiai selejtező és egy másik, amelyikben nincs benne. Eszerint lett tervezve a bajnoki lebonyolítás, hogy többet tudjunk készülni, hiszen a Bajnokok Ligájának programja adott. Triesztig van még Világliga-mérkőzésünk is, tehát azt gondolom, hogy egy folyamatos munka lesz, szerintem annak is kell lennie, mert most elkaptuk a ritmust, és a csapat valóban nagyon lelkes és harcos, ezt nem szabad most "elengednünk". Mindenképpen szükségem van a klubok segítségére is, hogy minél többet tudjunk együtt készülni. Azt gondolom, hogy nagyon fontos a bajnokság, nagyon fontos a BL, de most az olimpia mindenképpen elsőbbséget kell, hogy élvezzen mindennel szemben.



- Tizenhárom tagú a csapat, e mellett van egy bővebb keret is, és vannak még játékosok akik nincsenek benne a bővebb keretben, de azért elképzelhető, hogy számolsz velük. Hogyan néz ki most a folytatásban személyi összetételében a csapat? Hány emberrel folytatod ezt a felkészülést, ami jön?

- Ezt most nem tudom neked megmondani, meglátjuk. Nyilván voltak nagyon jó tapasztalatok ezen az Európa bajnokságon, voltak jobb egyéni teljesítmények és kevésbé jók. El kell döntenem, hogy hogyan tovább és azon a vonalon indulni tovább. Az biztos, hogy azt a célt, amit szerettem volna elérni ezen az Európa bajnoksággal, ezzel a fiatal csapattal, azt száz százalékosan elértem, mégpedig azt, hogy voltak játékosok, akik nagyobb lehetőséget kaptak, és éltek is vele és elindulhat egy olyan egészséges harc az olimpiai csapatba kerülésért, ami mindenképpen a csapat erősödését szolgálja. Természetesen ezen az úton az, hogy lesz egy olimpiai kvalifikációs torna, mindenképpen módosít egy picit, de ez előbb-utóbb megoldódik.

- Elégedetten mész innen haza?

- Azt mondom, hogy igen. Sajnálom, hogy nem kvalifikáltuk magunkat Rióra, hogy nem nyertünk Európa-bajnokságot Belgrádban 16 ezer ember előtt, de azt gondolom, hogy rengeteget fejlődtünk a nyár óta és nagyon sok jó dolog történt a csapattal. Nem csak itt, az Európa-bajnokságon, hanem a nyár óta eltelt időszakban. Akár a játékosok egyéni teljesítményére gondolok, akár arra, hogy nagyon egységes csapat alakult, s bízom abban, hogy e téren  tovább tudunk erősíteni. Látjuk, hogy a többi csapat is nagyon erős, de azért a szakmán belül most több dicséretet kapott a válogatottunk, mint kritikát...

- Köszönöm szépen Tibor, gratulálok a bronzéremhez!

(Lejegyezte: Kerbi)


A videóinterjú: