FACEBOOK

Gyöngyösi: nem jobbak a szerbek, ne mi adjunk nekik önbizalmat!

Gyöngyösi: nem jobbak a szerbek, ne mi adjunk nekik önbizalmat!
hozzászólás, 2016.01.16.

Megszokhattuk, hogy Gyöngyösi András bátran ad hangot formabontó nézeteinek. A Reggeli Startban - még utolsó belgrádi csoportmeccsünk előtt - a magyar válogatottról kérdezte őt Szombathy Pál.

A világesemények mindig az egyenes kieséses szakaszban kezdődnek, addigra kell összeállni. A szakember szerint jó úton járunk, meggyőződése volt már az utolsó csoportmeccsünk előtt, hogy megnyerjük csoportunkat és a horvátokkal játszunk majd a négy közé jutásért.

Gyöngyösi András kiemelte, hogy a furcsa időpont miatt "érdekes" ez az Európa-bajnokság, szerinte azok a válogatottak, amelyek már kivívták a riói kvótát, más felkészülést végeztek, mint a spanyol, montenegrói, olasz vagy magyar csapat, még talán a szerbek is, akiknek pedig fontos ez az Eb, mert otthon játszanak. Ezért a szakember azt várja, hogy a négy között a kvótáért küzdő válogatottak harcolnak majd, rajtuk már eddig is látható volt, hogy jobban harapnak.

A magyar vízilabda Gyöngyösi szerint folyamatosan a legjobb a világon. Most kicsit talán elbizonytalanodtunk, keressük a helyünket, de a mai játékosállományunk semmivel nem rosszabb, mint akár a szerb válogatotté, amelyet most kiemelnek a mezőny fölé. Kétségtelen, hogy a szerbek mostanában megnyertek mindent, de most már a külvilág is őket erősíti. Van egy szerb mentalitás, amit erősítenek is a sikereik, de azáltal, hogy most mindenki őket hirdeti a legjobbnak, még magabiztosabbak lesznek. Pedig 2008 óta van létezik a szerb "olimpiafóbia", inkább erre kellene őket emlékeztetni. Jó-jó, megnyertetek mindent, de mi történik majd az olimpián? Nem magabiztosságot kellene adni nekik, hanem inkább azt elvenni tőlük.

Különvéleményt hangoztatott a szakember azzal kapcsolatban is, hogy világversenyek előtt rendszeresen a legjobb négy közé kerülés a hivatalosan deklarált cél. Ez szerinte a játékost is elbizonytalanítja. A cél az kell, legyen, hogy a magyar válogatott aranyérmet nyerjen. A három olimpiai bajnoki cím, a TAO-rendszer soha nem látott lehetőségeket teremtett a sportág számára, a magyar bajnokság pedig a legerősebb a világon. Ilyen körülmények között szerinte nem kommunikálhatjuk azt, hogy a négy közé jutás a feladat egy világversenyen.

Vannak a keretünkben olimpiai bajnokok, "a többi játékosnak meg azt kell sugallni, hogy minden nap úgy kell felkelned, hogy t olimpiai bajnok akarsz lenni, nem azt, hogy négybe kell jutni az olimpián, ez számomra elfogadhatatlan".

A műsorvezető a jelenlegi keretről, Szivós, Madaras és Decker Attila kihagyásáról is kérdezte a szakembert.

Gyöngyösi András előrebocsátotta, hogy ez a szövetségi kapitány döntési hatásköre, a választást az eredményesség minősíti majd. Személyes véleményét azért elmondta, e szerint vagy gyökeresen fiatalítani kellett volna London után, vagy, ha ez már nem történt meg, bízni a rutinban, amire egyébként az olimpia semmihez sem hasonlítható meccsein különösen nagy szükség van. Hozzátette, hogy például Manhercz Krisztiánt ő is beválogatta volna, mert szerinte az egykori Benedekhez, Kásáshoz hasonlítható tehetség.

Személyes sorsával kapcsolatban Gyöngyösi András csak annyit árult el, hogy Szombathelyről, ahova felnőtt csapat létrehozása céljából hívták, eljött, mert nem látta a jövőt, jelenleg "úton van", s akkor tud a sorsáról nyilatkozni, ha "megérkezik".

A teljes beszélgetés: