FACEBOOK

Gyöngyösi András a Reggeli Startban

Gyöngyösi András a Reggeli Startban
hozzászólás, 2017.11.30.

Mintegy fél éve Kaliforniában, iskolai edzőként és klubedzőként dolgozik Gyöngyösi András a korábbi FTC-, Szeged-, Debrecen- és Spandau-edző, aki a legutóbbi szövetségi kapitányi pályázatra beadta pályamunkáját. Vele beszélgetett a csütörtöki Reggeli Startban Szombathy Pál.

- Ez az első hely, ahova nem hívtak, tehát magamtól jöttem, amolyan "migráns státuszba". Itt minden nehéz, minden kis lépésnek örülni kell, szép lassan kell felépítenie magát az embernek, csak az számít, amit az itteni közösségért, az itteni vízilabdáért teszel. Fél éve kezdtem, ahhoz képest jól haladok. Nehéz munka, nehezen is hagynám ott, egyre jobban is érzem magam, de ha olyan, megfelelő munkát ajánlanának, amire régóta várok, akkor végül is a zöldkártyás státuszomat bármikor meg lehet szakítani - válaszolta Gyöngyösi András a nyitó kérdésre, arra, hogy jó érzi-e magát Kaliforniában vagy azért bármikor hazatérne, ha kapna egy vonzó magyar ajánlatot.

Hazai pályafutására visszaemlékezve elmondta, sokszor volt feladata gyengébb játékosokból csapatot felépíteni és azt évről évre megújítani, régóta vár arra, hogy top 4-be tartozó klubcsapat irányítója lehessen, e mellett valamilyen szövetségi kapitányi megbízatást tartana vonzónak.

Mint ismeretes, Gyöngyösi András is pályázott Benedek Tibor megüresedett szövetségi kapitányi posztjára, így értelemszerű volt a műsorvezető kérdése, hogy ő is ugyanazt a csapatépítési koncepciót alkalmazta volna-e, mint a megválasztott kapitány, Märcz Tamás.

Gyöngyösi erre lényegében igennel válaszolt. Ő sem fiatalított volna az első évben, hiszen a magyarországi világbajnokság óriási esemény és az olimpiáig hátralévő három esztendő szerinte elegendő egy új, fiatalokból álló csapat felépítésére. Szerinte most kezdődik igazán az új kapitány feladata, s ez egyre nehezebb lesz - éppen a fiatalítás időszakának kitolása miatt.

Szavaiból kiderült, hogy Gyöngyösi a válogatottságtól időlegesen visszalépő játékosokról lemondana, fiatal csapatot építene fel, mert úgy tartja, hogy a magyar vízilabda mindig is kifogyhatatlan volt tehetségekből, a régi nagy nevek "lebegtetésével" viszont szerinte elveszik az önbizalmat a fiataloktól.

Ami az építkezés gyakorlati részét illeti, a szakember úgy látja, most olyanfajta módszerre lenne szükség, mint amit annak idején Horkai György alkalmazott szövetségi kapitányként: havonta egyszer egy hétre együtt gyakoroltatná az épülőfélben lévő új válogatottat, mert a Világliga-meccsek előtti rövid összetartás az új csapat kialakítására nem elegendő. Sok munka kell, nem elég világverseny előtt kialakítani a csapatot, a klubokkal egyeztetve év közben is folyamatosan készülni kellene. Hozzátette: ő "könnyen beszél", de tudja, hogy a kluboknak is sok kötelezettségnek kell megfelelniük. Nem egyszerű feladat ez, de a kluboknak és a válogatott szakvezetésének együtt meg kell találniuk a megoldást.

Gyöngyösi  András szerint a magyar vízilabda Amerikából nézve - a TAO miatt - a legjobb helyzetben van Európában. A sportágat elérő krízis az USA-ban is érezhető, régebben a legjobb ausztrál és amerikai játékosok európai klubokban játszottak, mára ez gyakorlatilag megszűnt a korlátozott lehetőségek miatt, Bowen szinte az egyetlen profi játékos, aki Európában keresi a kenyerét. Ebből következően a válogatottakban is egyre inkább egyetemisták játszanak. 

A TELJES BESZÉLGETÉS FELVÉTELE: